1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1201
19-09-2013 22:41

Γνωριμία με τους Ιταλούς «πρωτάρηδες», Ματέο Πιάνο και Τόμας Μπερέτα

Από τους οκτώ Ιταλούς «πρωτάρηδες» που θα κάνουν την  παρθενική τους εμφάνιση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα την Παρασκευή στην Οντένσε, οι Τόμας Μπερέτα και Ματέο Πιάνο μοιράζονται μια παρόμοια ιστορία, καθώς  και οι δύο «εκτοξεύθηκαν» στην ελίτ του βόλεϊ μόλις μέσα σε λίγους μήνες.
Στην πραγματικότητα, έχουν αρκετά κοινά μεταξύ τους, όπως το ότι γεννήθηκαν το 1990. Η θέση τους, επίσης κοινή, αφού είναι  και οι δύο μπλόγκερ , και η συμμετοχή τους στην εθνική ομάδα της Ιταλίας ταυτόχρονη, εφόσον κανένας τους δεν είχε κληθεί πριν από τον προπονητή Μάουρο Μπερούτο, μέχρι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ο Τόμας και ο Ματέο, έπαιξαν μερικούς φιλικούς αγώνες με αντίπαλο τη Γαλλία, και μετά από αυτό έγιναν μέλη της ομάδας που δημιουργήθηκε για τους τελικούς του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στο Μαρ ντελ Πλάτα της Αργεντινής, από το οποίο έφυγαν με το αργυρό μετάλλιο. Την Παρασκευή, μέρα που η Ιταλία αγωνίζεται με την οικοδέσποινα Δανία, θα βάλουν άλλο ένα κεφάλαιο σε αυτό που μοιάζει με παραμύθι.

Ο Τόμας ξεκίνησε να παίζε βόλεϊ σχετικά αργά, όταν είχε ήδη γίνει 15 ετών, αλλά δύο χρόνια αργότερα μετακόμισε στο Τρεβίσο να προπονηθεί με τους παίδες της θρυλικής Σίσλει. «Έχω εξαιρετικές αναμνήσεις από τα χρόνια που πέρασα στο Τρέβισο. Παρόλο που ακόμη πήγαινα σχολείο, όλα γύρω μας ήταν οργανωμένα με επαγγελματικό τρόπο, όπως ακριβώς γινόταν και στη μεγάλη ομάδα. Απολαμβάναμε ένα εξαιρετικό περιβάλλον όπου για τα πάντα φρόντιζαν με μεγάλη επαγγελματικότητα. Εκείνο τον καιρό κάποιοι διεθνούς φήμης παίκτες όπως ο Γκουστάβο, ο Πάπι, ο Χούμπνερ και κάποια ακόμη ηχηρά ονόματα στον κόσμο του βόλεϊ, αγωνίζονταν στο Τρέβισο, συνεπώς είχαμε τα είδωλα μας, τα οποία μπορούσαμε να δούμε οποιαδήποτε στιγμή».

Παρόλο που η Σίσλει αποτελούσε το σήμα κατατεθέν της ποιότητας εκείνη την εποχή, κι ακόμη κι αν εντάχθηκε σε πολλά «στρατόπεδα  εκπαίδευσης» με τις εθνικές ομάδες των παίδων και των νέων, ο Τόμας δεν κλήθηκε ποτέ να εκπροσωπήσει την χώρα του σε κάποιο διεθνή διαγωνισμό. Ο Τόμας είχε δοκιμάσει αθλήματα όπως την ποδηλασία βουνού και το σκι, όταν το βόλεϊ του παρουσιάστηκε μέσω ενός συμμαθητή. Τότε κατάλαβε τι ακριβώς ήθελε να κάνει στη ζωή του. Όταν ξεκίνησε να παίζει, πληροφορήθηκε ότι η  θεία και ο παππούς του ασχολούνταν με το βόλεϊ, πράγμα που δείχνει ότι ίσως να είναι στο DNA της οικογένειας. «Οι γονείς μου έχουν γίνει οι πρώτοι μου υποστηρικτές, και παρόλο που δε γνώριζαν πολλά για το άθλημα, πλέον με ακολουθούν όπου κι αν πάω κι έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται για το άθλημα». Αφού εγκατέλειψε τη Σίσλει, ο Τόμας πέρασε τα τελευταία τρία χρόνια στη δεύτερη κατηγορία της Ιταλίας, όπου ο δρόμος του διασταυρώθηκε με του Ματέο Πιάνο.

Όταν ο Τόμας γεννήθηκε στο Μιλάνο, ο Ματέο χαιρετούσε το Άστι, μια πόλη γνωστή για τα καλά κρασιά της. Ο Ματέο ανακάλυψε το βόλεϊ πολύ νωρίτερα από τον Τόμας, γνώριζε ήδη τα βασικά του αθλήματος ενώ ήταν στο δημοτικό και μετά από μια μικρή  βόλτα στο μπάσκετ, κατέληξε στο βόλεϊ. Πέρασε δύο σεζόν στη Πιατσέντσα υπό την επίβλεψη του Άντζελο Ρορενζέτι και εφέτος θα αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία της Ιταλίας για την Σίτα ντι Καστέλο. Ο Ματέο δε είχε ποτέ την ευκαιρία να εκπροσωπήσει τη χώρα του σε εθνικό επίπεδο, μέχρι που ο Μάουρο Μπερούτο αποφάσισε να εντάξει «φρέσκο αίμα» στη βασική ομάδα, ώστε να ξεκινήσει την προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016. «Ο προπονητής μας οργάνωσε αρκετά μίνι τουρνουά την περασμένη σεζόν με παίκτες από τη δεύτερη κατηγορία , κατά τα οποία ήθελε να ξεχωρίσει και να επιλέξει τους παίκτες που θα αποτελούσαν την εθνική ομάδα. Ήταν μια περίοδος κατά την οποία ήμασταν όλοι πολύ απασχολημένοι, διότι είχαμε υποχρεώσεις με τις ομάδες μας και μετά πηγαίναμε στις κατασκηνώσεις υπό την επίβλεψη του Μάουρο. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι βρεθήκαμε στο σωστό σημείο τη σωστή στιγμή , την περίοδο που ο Μπερούτο σχεδίαζε όλο αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα. Είμαστε ευγνώμονες για αυτήν την ευκαιρία και σίγουρα συνεπαρμένοι που θα συμμετάσχουμε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα», λέει ο Ματέο.

Πριν από ένα χρόνο, μπορούσαν να φανταστούν ότι θα βρίσκονταν στη Δανία για το EuroVolley, να αγωνίζονται για μια θέση στη βασική  εξάδα; « Ειλικρινά δεν έχω λόγια να εκφράσω όλα αυτά που νιώθω. Πριν κάποιους μήνες έβλεπα τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην τηλεόραση, ξέρετε, η Ιταλία κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο εκεί και ούτε που μπορούσα να φανταστώ ότι θα φοράω αυτή τη φανέλα λίγους μήνες μετά, παίζοντας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και κερδίζοντας την Τρίτη θέση στους τελικούς. Και τώρα, είμαστε εδώ για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, και θα παίξουμε με μερικές από τις καλύτερες ομάδες του κόσμου. Αυτό είναι πραγματικά απίθανο«, λέει ο Μπερέτα.

Με τον Εμανουέλε Μπιραρέλι να είναι ένας από τους δύο βασικούς μπλόγκερ που συμπεριλαμβάνονται στη βασική εξάδα, ο Ματέο και ο Τόμας συναγωνίζονται για τη δεύτερη θέση, αλλά δεν υπάρχει ένδειξη ότι θα παλέψουν μεταξύ τους για αυτή. «Φυσικά και όλοι θέλουμε να παίξουμε και να συνεισφέρουμε στην επιτυχία της ομάδας μας, αλλά επίσης ο καθένας μας εύχεται τον καλύτερο για τον άλλον», τονίζει ο Ματέο. «Συμφωνώ απόλυτα με τον Ματέο, αν είμαστε εδώ, είναι για το καλό της ομάδας. Κάθε παίκτης του βόλεϊ  επιθυμεί τη συμμετοχή του, αλλά επίσης ξέρουμε ότι είμαστε μέρος μιας σύσσωμης ομάδας, η οποία μοιράζεται τον ίδιο στόχο και αποστολή», συμπληρώνει ο Μπερέτα.

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ