1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
18-04-2013 09:25

H καταστροφή του Παναθηναϊκού

Του: Κώστα Ασημακόπουλου
Η 15η Απριλίου θα περάσει στην ιστορία ως η πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του τμήματος βόλεϊ του Παναθηναϊκού. Το τμήμα που άντεξε στην κατοχική Αθήνα και επιβίωσε για περίπου 90 χρόνια φτάνει και τυπικά στα όρια διάλυσης. Μετά από 45 χρόνια στην Α' Εθνική υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του στην Α2 Ανδρών και ίσως και πιο... κάτω.

Οσοι φόρεσαν τη φανέλα της ομάδας πονούν και αναρωτιούνται πώς το καμάρι του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος της εποχής των δανεικών και της μεγάλης φούσκας του επαγγελματικού βόλεϊ. Μετά από 18 τίτλους πρωταθλημάτων, 6 κύπελλα και 4 ευρωπαϊκά φάιναλ-4, η ομάδα του Παναθηναϊκού υποβιβάστηκε.

Οσοι έζησαν τις εξελίξεις από το 2009 και μετά, αλλά κυρίως από το 2008 όταν και αποχώρησε ο Βλάσης Σταθοκωστόπουλος, ήταν σίγουροι για την κατάληξη. Πολλοί μιλούν για «λύτρωση», άλλοι για «δικαίωση», αλλά κανείς δεν μιλάει για ευθύνες. Ολοι πάντως συμφωνούν πως το τμήμα αφέθηκε στην τύχη του και χρησιμοποιήθηκε ως άλλοθι και μέσο πίεσης σε έναν αρρωστημένο Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό που εδώ και χρόνια χάνεται στη δίνη της εσωστρέφειας, των οικονομικών προβλημάτων αλλά και των ηγετών-δεινοσαύρων.



Κανείς δεν πίστευε πως θα πληρώσει

Φυσικά δεν υπάρχει κανείς που να πιστεύει πως ο Παναθηναϊκός υποβιβάστηκε τη Δευτέρα μετά την ήττα από τη Νίκη Αιγινίου. Απλά τη Δευτέρα σταμάτησε να λειτουργεί και η... καρδιά του που πάντα ήταν οι αθλητές. «Εσκασαν» και «κατέρρευσαν» υπό το βάρος της πίεσης. Το ίδιο έγινε και το Σάββατο στο καταδικαστικό 3-0 από τον Ηρακλή στην Κυψέλη. Από το 2009 και μετά, οι παίκτες και οι προπονητές που δέχονταν πρόταση για να φορέσουν τη φανέλα του Παναθηναϊκού δεν το έβλεπαν σαν ευκαιρία και «ευχή» καριέρας, αλλά ως «κατάρα». Κανείς δεν πίστευε πως θα πληρωθεί και το χειρότερο κανείς δεν πίστευε πως θα πληρώσει.

Ανοιγμα 1,5 εκατ. ευρώ

Ακόμα και σήμερα τα νούμερα σοκάρουν. Το χρέος του τμήματος φανερό και κρυφό υπολογίζεται στο 1,5 εκατ. ευρώ. Ακούγεται απίστευτο αλλά είναι αληθινό. Ακόμα κι αν υποτεθεί πως βρισκόταν ικανή διοίκηση να αντιμετωπίσει και να διακανονίσει το χρέος, ο Παναθηναϊκός θα χρειαζόταν τουλάχιστον 5-6 χρόνια για να μπορέσει να τακτοποιήσει τους πιστωτές του και να αποφύγει το «έμφραγμα» των προσφυγών που θα σημάνει και τον «ξαφνικό θάνατο». Με άλλα λόγια, ακόμα κι αν ο Παναθηναϊκός έμενε στη Βόλεϊ Λιγκ, πολύ δύσκολα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις προσφυγές που είτε έχουν δρομολογηθεί είτε αναμένεται να κατατεθούν από παίκτες και προπονητές που ήταν στην ομάδα τα τελευταία 3 χρόνια.



«Σε ποιον να τα χαρίσω;»

Από τον Στέλιο Καζάζη που έφυγε τελευταίος μέχρι τους «λεγεωνάριους» Ζαγκούμνι, Ερπ αλλά και τον μεγάλο Αγκάμεζ που αποθεώθηκε αλλά και εξυβρίστηκε όλοι συμφωνούν σε ένα πράγμα: «Ο Παναθηναϊκός μετά τον Σταθοκωστόπουλο δεν είχε ποτέ σοβαρή διοίκηση. Δεν τους ενδιέφερε και δεν γνώριζαν το βόλεϊ. Ποτέ δεν είχαμε με ποιον να μιλήσουμε». Παροιμιώδης είναι η περίπτωση του Αγκάμεζ που εδώ και χρόνια προσπαθεί να βρει κάποιον να αναγνωρίσει το χρέος των περίπου 150.000 ευρώ. «Αν υπάρχει διοίκηση που θα ενδιαφερόταν σοβαρά θα χάριζα τα χρήματα για αυτά που μου πρόσφερε ο ΠΑΟ και οι οπαδοί του» είχε πει σχετικά πρόσφατα ο Κολομβιανός που πλέον είναι εκατομυριούχος στην Τουρκία. Ακόμα και για την περίπτωσή του ουδείς ασχολήθηκε.



Υπό παραίτηση ο Μακρόπουλος

Το σοκ του υποβιβασμού είναι μεγάλο για τη διοίκηση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, με τον Αχιλλέα Μακρόπουλο να βρίσκεται σε καθεστώς παραίτησης, στα γραφεία του Ερασιτέχνη έχει να φανεί εδώ και μέρες και τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης να παρακολουθούν τις εξελίξεις χωρίς να είναι σε θέση να παίξουν ουσιαστικό ρόλο. Οι εκπρόσωποι των οργανωμένων οπαδών να βοηθούν όσο μπορούν και παράλληλα να πιέζουν γνωστούς επιχειρηματίες να στηρίξουν το τμήμα. Στο μάτι του κυκλώνα έχει βρεθεί ο επικεφαλής του τμήματος Χρόνης Ακριτίδης όχι μόνο για τον υποβιβασμό αλλά κυρίως γιατί δεν πρόλαβε τις εξελίξεις. Οι πληροφορίες λένε πως ο ίδιος είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες του, αλλά είναι αποφασισμένος να αποκαλύψει αυτούς που έχουν και τις μεγαλύτερες ευθύνες σχετικά με το τεράστιο άνοιγμα από το 2008 και μετά.



«Ελπίζω σε ανάσταση...»

Ο Στέλιος Καζάζης για τρεις δεκαετίες ήταν η σημαία του τμήματος, το περασμένο καλοκαίρι κλήθηκε να αναλάβει και πάλι την ομάδα (για τρίτη φορά μετά το 2004 και το 2009) αλλά και για τρίτη φορά δεν άντεξε και παραιτήθηκε όταν επί σειρά ετών έμενε απλήρωτος. Οταν έφτασε σημείο να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, παραιτήθηκε αναζητώντας την επαγγελματική του ηρεμία στον ΠΑΟΚ. «Εγώ δεν αντέχω και φεύγω. Κρατήστε την ομάδα» ήταν τα τελευταία του λόγια στους παίκτες πριν από περίπου έναν μήνα. Χθες που επικοινωνήσαμε μαζί του για να μας σχολιάσει τον υποβιβασμό του Παναθηναϊκού, έμεινε βουβός. Μία βαριά ανάσα ακούστηκε από το τηλέφωνο και μετά από αρκετά δευτερόλεπτα είπε: «Ελπίζω στην ανάσταση του τμήματος...».



«Εγκληματική αμέλεια»

Ο επί σειρά ετών αρχηγός του Παναθηναϊκού Σωτήρης Πανταλέων έμαθε για τον υποβιβασμό λίγη ώρα αφότου η ομάδα του, ο Παμβοχαϊκός, νίκησε τον Ολυμπιακό στον πρώτο τελικό. Τον Φεβρουάριο του 2012 έλυσε το συμβόλαιό του για να πάει στην Ιταλία και να λυτρωθεί. «Ολοι οι Παναθηναϊκοί είναι πολύ στεναχωρημένοι. Είναι εγκληματική αμέλεια των παραγόντων που δεν κατάφεραν να κρατήσουν την ομάδα στην Α1 και μάλιστα τώρα που έχει πέσει το αγωνιστικό επίπεδο και τα μπάτζετ. Μετά τον Σταθοκωστόπουλο και τον Γιαννακόπουλο το τμήμα εκτροχιάστηκε. Το μεγαλύτερο κακό έγινε τη σεζόν 2009-10. Υπογράφηκαν συμβόλαια, έγιναν συμφωνίες χωρίς κανείς να έχει εγγυηθεί για αυτά τα χρήματα. Ελπίζω μέσα από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού να βρεθούν κάποιοι να βοηθήσουν το τμήμα και να προσφέρουν ανιοδιοτελώς και να το σώσουν όπως έγινε με το γυναικείο βόλεϊ και το γυναικείο μπάσκετ».

Αισιοδοξία για παραμονή

Τα πλέι άουτ σταμάτησαν, ο Παναθηναϊκός με τον Μίλωνα αγωνιστικά υποβιβάστηκαν στην Α2, αλλά υπάρχουν κι αυτοί που πιστεύουν πως ο Παναθηναϊκός θα μείνει στην κατηγορία με την προϋπόθεση πως θα τακτοποιήσει τα άμεσα ανοικτά μέτωπα προσπαθώντας να διεκδικήσει νομικά την εγκυρότητα της συμμετοχής του Ηρακλή στο πρωτάθλημα λόγω των αποφάσεων μηδενισμού που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στο ΑΣΕΑΔ μετά τη σχετική εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού και την απόφαση του αθλητικού δικαστή. Αυτό θα πρέπει να γίνει εφόσον το ΑΣΕΑΔ εκδικάσει και εκδόσει απόφαση και πριν η ΕΣΑΠ επικυρώσει τη βαθμολογία του πρωταθλήματος.



«Πλήγμα για το βόλεϊ»

Ο ομοσπονδιακός προπονητής και ο προπονητής που κάθισε στον πάγκο του Παναθηναϊκού και του Ηρακλή Αλέκος Λεώνης δεν σχολίασε μόνο τον υποβιβασμό του Παναθηναϊκού αλλά και την κρίση στον Ηρακλή: «Με στεναχωρεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Είναι προϊόν της νοοτροπίας του νεοπλουτισμού που πέρασε στον αθλητισμό τα προηγούμενα χρόνια. Με τον Ηρακλή έζησα τις καλύτερες στιγμές, πήραμε τίτλους. Με τον Παναθηναϊκό έζησα το γεμάτο ΟΑΚΑ και την τελευταία καλή χρονιά τη σεζόν 2008-09. Μετά δεν γνωρίζω τι ακριβώς έγινε και το τμήμα μπήκε σε αυτή τη δίνη. Αν έπαιζαν στους τελικούς Ηρακλής και Παναθηναϊκός τα γήπεδα δεν θα ήταν άδεια. Είναι μεγάλο πλήγμα για το βόλεϊ ότι βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση. Αυτοί οι σύλλογοι είναι παραδοσιακοί. Θα πάρει χρόνο να ξαναγεννηθούν αλλά πρέπει να βρουν τη δύναμη να το κάνουν».



«Τσουνάμι προσφυγών»

Ο Σάκης Ψάρρας που τον Ιανουάριο του 2012 αποχώρησε από την ομάδα είπε: «Η πορεία ήταν προδιαγεγραμμένη. Αντί να λύσουν τα προβλήματα, τα έκρυβαν κάτω από το χαλί. Προσωπικά τους είχα προτείνει να τους χαρίσω το 50% των οφειλών αλλά δεν το δέχτηκαν. Είναι ένα δείγμα της νοοτροπίας τους. Φοβάμαι πως θα βγει τσουνάμι προσφυγών και δεν εννοώ αυτών που έχουν δρομολογηθεί, αλλά όσων ακόμα δεν έχουν κινηθεί νομικά. Μακάρι να βρει ο Παναθηναϊκός τον δρόμο του πάνω σε υγιείς βάσεις. Δεν έχει σχέση με την ΕΑΠ. Είναι διαφορετικά τα μεγέθη. Στη Βόλεϊ Λιγκ όλες οι ομάδες πρέπει να έχουν σωστή λειτουργία».

 

Πηγή: Εφημερίδα Goal News

 

 

2 σχόλια

  • Comment Link zamboni Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013 08:01 posted by zamboni

    Μακάρι να 'χε έναν Ασημακόπουλο και ο Ηρακλής...

    Που και πάλι, πιο πολύ έχει ασχοληθεί αυτός με τα δικά μας τα λαμόγια, απ' αυτούς που ήταν κανονικά η δουλειά τους...

  • Comment Link ex παλη-της Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013 07:40 posted by ex παλη-της

    διάβασα το άρθρο και παρότι ηρακληδέας μου φάνηκε σα να διάβαζα για τον Ηρακλή.Πολλές ομοιότητες. Απλά στον Ηρακλή υπήρξε η χρυσή ευκαιρία η ομάδα να ξεφύγει από όλη αυτή την αρρωστημένη κατάσταση με την περσινή διοίκηση που έδειξε ότι μπορούσε και να τα βάζει χωρίς παρακάλια με όλους τους εχθρούς του Ηρακλή αλλά και να κατακτά τίτλους.Δυστυχώς όμως άλλοι ηρακληδείς μάλλον δεν τους γούσταραν και προτίμησαν να τους αναγκάσουν σε φυγή για να γίνουν βεζύρηδες στη θέση του βεζυρη.Το καλό της ομάδας μάλλον το έβαλαν σε δεύτερη μοίρα κι έτσι κύλησε η πιο ντροπιαστική χρονιά στην ιστορία του τμήματος με σκέψεις ακόμα και για αποχώρηση από το πρωτάθλημα.Να τους χαιρόμαστε όλους αυτούς του άσχετους που κατάφεραν αυτό το πράγμα. Κι όμως ακόμα και τώρα χρησιμοποιούν για άλλοθι ανθρωπους παλαιών διοικήσεων που έκαναν κακό με ένα σωρό παρανομες πράξεις σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΔΟΕ για να κρύψουν τα δικά τους λάθη.Κύριοι ολοι αυτοί θα κριθούν από τη δικαιοσύνη όμως τα δικά σας λάθη είναι ανεξάρτητα και οι δικές σας ευθύνες για τον πόλεμο που κάνατε στην περσινή διοίκηση είναι μεγάλες.Μακάρι να μην στοιχίσει στον Ηρακλή μας η εμπιστοσύνη που αφελώς δείξατε σε κάποιους ανθρώπους εκτός Ηρακλή παραμερίζοντας ανθρώπους γνήσιους ηρακληδείς όμως όπως διαβάζετε κάποιοι περιμένουν τον Ηρακλή στη γωνία.Είναι αυτοί τους οποίους πιστέψατε στην αρχή της χρονιάς.

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ