1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 48
05-08-2013 19:50

«Το βόλεϊ της ΑΕΚ θα επιστρέψει δυνατό και υγιές»

Αξιολογείστε το άρθρο
(0 votes)
Σε συνέντευξή του στην «Ώρα των Σπορ» και τη Γιολάντα Ζύκα, ο  γενικός γραμματέας της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, Αλέξης Αλεξίου μίλησε για το πώς έφτασε το ανδρικό βόλεϊ στην σημερινή κατάσταση, για το εναλλακτικό σχέδιο που θα πάρει περίπου δύο χρόνια, αλλά και τις ευθύνες που θα αποδοθούν για τα χρέη
«Αναλαμβάνοντας τη Διοίκηση της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, έπρεπε να ληφθεί απόφαση για το που θα παίξει η ΑΕΚ στο βόλεϊ ανδρών. Τα δεδομένα ήταν κι εξακολουθούν να είναι τα εξής: Πρώτον ο διακανονισμός των χρεών του τμήματος των τελευταίων ετών προς αθλητές, προπονητές και προμηθευτές, η φορολογική και ασφαλιστική τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων προς Δημόσιο και ΙΚΑ και το μπάτζετ που απαιτείται για τη φετινή σεζόν, ώστε η ομάδα, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, μέχρι την εξυγίανση του τμήματος, να έχει ευπρεπή παρουσία στη Βόλει Λιγκ. Στην κατεύθυνση αυτή, αναζητήσαμε ανθρώπους με ενδιαφέρον για το ανδρικό βόλεϊ, ώστε να αναλάβουν το τμήμα εξ ολοκλήρου με ιδία χρηματοδότηση στα πρότυπα του ποδοσφαίρου, του χάντμπολ και του μπάσκετ από Μελισσανίδη, Λαζόπουλο και Κοτσάτο / Αλεξίου, είτε στο πρότυπο του γυναικείου βόλεϊ με Φένια και Παπαδημητρίου που ανέλαβαν την κάλυψη του αγωνιστικού μπάτζετ μέσω εξεύρεσης πόρων από δωρεές και χορηγίες σε συνεργασία με την Ερασιτεχνική που συνδράμει με την κάλυψη λειτουργικών αναγκών».

«Αναλάβαμε την ευθύνη του μπάτζετ»

«Δυστυχώς για το ανδρικό βόλεϊ τέτοιες προσπάθειες δεν είχαν ευτυχή κατάληξη. Υπήρξε μία σοβαρή περίπτωση που δυστυχώς δεν προχώρησε για προσωπικούς λόγους του υποψήφιου χρηματοδότη, αρκετές φαιδρές περιπτώσεις με τις οποίες αναγκαστήκαμε για το καλό του συλλόγου να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να εξαντλήσουμε το όποιο περιθώριο χρηματοδότησης (ενδεικτικά αναφέρω τον λαλίστατο κ. Στυλιανέλη, κατά του οποίου σκεπτόμαστε σοβαρά την έναρξη δικαστικών διαδικασιών) και κάποιες άλλες περιπτώσεις που μέχρι και την τελευταία εξεδήλωσαν ενδιαφέρον, αλλά τελικώς δεν προσήλθαν ποτέ να αναλάβουν εγγράφως τις υποχρεώσεις τους. Μετά από την έλλειψη οποιουδήποτε χρηματοδότη, έπρεπε να πάρουμε μια απόφαση, είτε να επιλέξουμε την άτακτη υποχώρηση εγκαταλείποντας το τμήμα στην τύχη του, είτε να κάνουμε την προσπάθεια να πείσουμε τους πιστωτές να έρθουν σε συμφωνία μαζί μας για τα παλιά χρέη και να αναλάβουμε την ευθύνη του φετινού μπάτζετ. Γι αυτό και επί ένα μήνα δουλεύαμε παράλληλα σε δύο κατευθύνσεις: επαφές με δικηγόρους και αθλητές και προπονητές στους οποίους οφείλονται τεράστια ποσά από το 2002 μέχρι και σήμερα και συνεργασία με τον προπονητή και τον έφορο του ανδρικού βόλει για τη στελέχωση της ομάδας. Οι ενέργειες γίνονταν παράλληλα για να μη χαθεί χρόνος».

«Ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, κλείσαμε και ρόστερ»

Την στιγμή που η ΑΕΚ κινδυνεύει και πάλι με υποβιβασμό στην Α2, η διοίκηση έχει καταφέρει να τακτοποιήσει όλες τις εκκρεμότητες, από την φορολογική ενημερότητα μέχρι και την στελέχωση του μπάτζετ. Παρόλα αυτά όλα τινάζονται στον αέρα από την στιγμή που έστω και  ένας δεν συμφωνήσει σε διακανονισμό: «Ξεκινήσαμε, δηλώσαμε το παρόν στην ΕΣΑΠ, αποφασίσαμε να συστήσουμε τριμελή επιτροπή του ΤΑΑ αποτελούμενη από Κοτσάτο, Αλεξίου και Κωλέττη και συμμετείχαμε στην Ένωση ως μέλος της Volley League.

Καταφέραμε:

Α) να εξασφαλίσουμε ασφαλιστική ενημερότητα, πληρώνοντας χρέη του ΤΑΠ στο ΙΚΑ που ανάγονται στο 2010 και πίσω,

Β) να τρέξουμε για τις φορολογικές εκκρεμότητες ετών 2003-2010 για να κάνουμε το σωματείο ενήμερο και να μπορούμε να λάβουμε ενημερότητα,

Γ) κάναμε συμφωνίες με παίκτες και κλείσαμε ρόστερ με δέκα έλληνες παίκτες, τρεις αλλοδαπούς (δύο κολομβιανούς κι ένα βραζιλιάνο) και δύο ακόμη αλλοδαπούς με ελληνική υπηκοότητα (σχηματίσαμε ένα ρόστερ που θα μπορούσε εν δυνάμει νε διεκδικήσει και έξοδο στην Ευρώπη)

Δ) συμφωνήσαμε για την έδρα της ομάδας, τις εγκαταστάσεις προπόνησης, συνεργαστήκαμε και συμφωνήσαμε με την ΕΣΑΠ για σοβαρά λειτουργικά έξοδα της ομάδας, όπως ένδυση, μπάλες, έξοδα ταξιδιών, μετακίνησης και φιλοξενίας κλπ.

Το αγωνιστικό και λειτουργικό μπάτζετ ύψους άνω των 280.000 ευρώ, δεσμευτήκαμε να το καλύψουμε οι Κοτσάτος και Αλεξίου κατά το μεγαλύτερο μέρος και ευελπιστούσαμε ότι ίσως βρίσκονταν κάποιοι χορηγοί, είτε μέσω ΕΣΑΠ, είτε μέσω τμήματος μάρκετινγκ, για να καλυφθεί και ένα ακόμη μέρος, στου οποίου τη σύσταση προχωρήσαμε με δικά μας έξοδα.

«Κοινά διαρκείας με το μπάσκετ»

Ο Αλεξίου αποκάλυψε και την πρόθεση της διοίκησης για να υπάρξουν κοινά διαρκείας του ανδρικού βόλεϊ με το μπάσκετ: «Στα σχέδια μας ήταν η κοινή τιμολογιακή πολιτική με το μπάσκετ, με κοινά διαρκείας (γι αυτό και ακόμη δεν έχουμε εκδώσει διαρκείας στο μπάσκετ, αναμένοντας τις εξελίξεις στο βόλεϊ) και ακόμη και κοινά εισιτήρια για την παρακολούθηση αγώνων μπάσκετ και βόλεϊ από τους οπαδούς μας, μάλιστα για το λόγο αυτό, είχαμε κάνει και μια πρώτη κουβέντα με την ΕΣΑΠ για ορισμό των αγώνων του βόλεϊ μετά από αυτούς του μπάσκετ.

Προϋπόθεση για να γίνουν όλα αυτά, ήταν και είναι να μας επιτραπεί σαν βόλεϊ να παίξουμε στη Α1 κατηγορία. Για να γίνει αυτό και να πάρουμε προέγκριση από την ΕΣΑΠ και ακολούθως την έγκριση από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, πρέπει όλα τα χρέη να είναι διακανονισμένα και να τηρούνται.

Εμείς πέρα από την κάλυψη του φετινού μπάτζετ, δεσμευτήκαμε να καλύψουμε και ένα σημαντικό μέρος από τις οφειλές προς το περσινό ρόστερ.

Επιπλέον, ελλείψει οποιουδήποτε χρηματοδότη, προτείναμε συγκεκριμένες ρυθμίσεις και διακανονισμούς για τα παλιά χρέη ως εξής: 30% επί του οφειλομένου κεφαλαίου με εξόφληση από 30.9 έως 30.10.2013 ή 50% επί του οφειλομένου κεφαλαίου σε δύο χρόνια, ή 65% επί του οφειλομένου κεφαλαίου σε τρία χρόνια και ως εξασφάλιση δίναμε κατ” αναλογία εκχώρηση επί της χορηγίας του ΟΠΑΠ για φέτος και για τα επόμενα δύο χρόνια».

«Ζητούν εδώ και τώρα τα χρήματα τους»

Συμφωνία καλής πίστης και σε καμία περίπτωση εκμετάλλευσης χαρακτήρισε ο Αλέξης Αλεξίου την πρόταση της ΑΕΚ προς τους πιστωτές. Στάθηκε μάλιστα στην στάση κάποιων που ζητούν τα χρήματα τους εδώ και τώρα, σφίγγοντας κι άλλο την θηλιά: «

Αντιλαμβανόμαστε ότι κάποιοι άνθρωποι θέλουν όλα τα χρήματά τους, όμως πρέπει κι αυτοί να αντιληφθούν ότι στη σημερινή Ελλάδα της οικονομικής εξαθλίωσης που το εισόδημα του έλληνα έχει μειωθεί κατά 80% αν συνυπολογίσει κανείς τη μείωση μισθών, την ανεργία και την αύξηση του κόστους ζωής, η προτεινόμενη συμφωνία ήταν συμφωνία καλής πίστης και όχι εκμετάλλευσης. Πολύ δε περισσότερο, όταν οι τραπεζικές καταθέσεις όχι μόνο δεν δίνουν τόκο, αλλά φορολογούνται και περικόπτονται, δεν είναι δυνατό να ζητά κανείς την εξόφληση της απαίτησής του με τους τόκους υπερημερίας, δηλαδή τόκους περίπου 9% το χρόνο.  Ούτε να θεωρεί κάποιος πιστωτής ότι κάνει χάρη στην ΑΕΚ αν της περικόψει ένα μέρος των τόκων, αρκεί να εξοφληθεί τα πάντα εδώ και τώρα.

Για να καταλάβει ο κόσμος τα ποσά που οφείλονται και που εν ολίγοις αρκετοί τα ζητούν εδώ και τώρα όλα, υπό την απειλή της μη συμμετοχής στην Α1, ενημερώνουμε ότι τα χρέη του τμήματος βόλεϊ ανέρχονται σήμερα είτε ως εκτελεστές αποφάσεις, είτε ως κεφάλαιο στο ποσό των 515.000 ευρώ που μαζί με τους τόκους φθάνει στο ποσό των 710.000 € !!!Δυστυχώς κάποιοι αθλητές και παλαιοί προπονητές της ΑΕΚ απαίτησαν τα χρήματά τους σχεδόν όλα, είτε εδώ και τώρα, είτε εντός ενός μηνός.

Δεν θέλω να το χαρακτηρίσω εκβιαστικό αυτό, γιατί ο καθένας δικαιούται να ζητάει όλα τα χρήματά του, όποτε θέλει, αλλά η ικανοποίηση ενός τέτοιου αιτήματος ανά περίπτωση, θα οδηγούσε με βεβαιότητα και στην μη πληρωμή του φετινού ρόστερ, και στην αδυναμία να πληρωθούν όλες οι παλιές οφειλές, οπότε και θα διατασσόταν ο υποβιβασμός της ομάδας.

«Αρκεί μια προσφυγή για να τιμωρηθούμε»

Με την επιστροφή της ΑΕΚ στην Α1 επέστρεψαν και τα χρέη που βαραίνουν την ομάδα και ξεκινούν από το 2002. Ο Αλέξης Αλεξίου τόνισε πως τα χρέη δεν διαγράφονται και σχολίασε πως έστω και ένας να προσφύγει η ΑΕΚ κινδυνεύει με αφαίρεση βαθμών και ρήτρες που θέτουν σε κίνδυνο την Ερασιτεχνική: «Επειδή πολύς κόσμος αναρωτιέται γιατί δεν έχουν διαγραφεί τα χρέη μετά τον υποβιβασμό της ομάδας στη Β κατηγορία, απαντώ ότι τα χρέη του ΤΑΠ δεν διαγράφονται ποτέ, ακολουθούν πάντα την ομάδα και το σωματείο. Απλώς όταν η ομάδα παίζει στην Α2 ή στη Β Κατηγορία δεν απειλείται με αφαίρεση βαθμών και υποβιβασμό λόγω χρεών, ούτε χρειάζεται πιστοποιητικό από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού για να παίξει. Στην Α1 όμως, αρκεί μία προσφυγή για χρέη για να απαγορεύσει στην ομάδα να κάνει μεταγραφές, να της αφαιρέσει βαθμούς και να την υποβιβάσει.

Για μια πιο σαφή εικόνα του τι και από πότε οφείλεται, ενημερώνω:

Οφείλονται περίπου 245.000 για χρέη ετών 2002-2008, οφείλονται περίπου 75.000 από τη σεζόν 2008-2009, οφείλονται περίπου 330.000 από τη σεζόν 2009-2010, και τα υπόλοιπα περίπου 60.000 ευρώ από τις τελευταίες περιόδους που μη ομάδα ήταν στην Α2 και τη Β Κατηγορία. Από αυτές τις απαιτήσεις 500.000 € προέρχονται από τελεσίδικες αποφάσεις ή εκκρεμείς προσφυγές και τα υπόλοιπα από μη επίδικες απαιτήσεις.

Ο κόσμος πρέπει να ξέρει και τους κανονισμούς που υπάρχουν και τις υποχρεώσεις που έχει ένα σωματείο εφόσον συμμετάσχει στην Βόλει Λίγκ. Με βάση τον Πειθαρχικό κανονισμό της ΕΣΑΠ, εάν τιμωρηθείς για μη πληρωμή αμοιβών σε αθλητές και προπονητές, σε βάρος της ομάδας επιβάλλεται αφαίρεση βαθμών ή υποβιβασμός, αφαίρεση βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα και πρόστιμο 60.000 € στο σωματείο, αυτό μπορεί να συμβαίνει σε κάθε απόφαση που θα βγαίνει μετά από κάθε προσφυγή οποιουδήποτε αθλητή (γεγονός που είναι σίγουρο ότι θα γίνει, με πολλές προσφυγές από πολλούς, γιατί όλοι πιστεύουν ότι έτσι θα πάρουν όλα τα λεφτά τους). Επιπλέον εάν μετά τη συμμετοχή της ομάδας στο Πρωτάθλημα, για οποιοδήποτε λόγο αυτή σταματούσε να συμμετάσχει, δηλαδή ακόμη και λόγω αποβολής της με δικαστική απόφαση, το σωματείο θα επιβαρυνόταν και με ρήτρες από το συμβόλαιο της Nova και θα εναγόταν και από την ΕΝΩΣΗ για τη ζημία της, διότι η NOVA έχει δικαίωμα ακόμη και να διακόψει τη χορηγία της. Επίσης, σε περίπτωση αποδυνάμωσης της ομάδας με αποχώρηση παικτών, ενδέχεται να μην παρασχεθεί ούτε η χορηγία του ΟΠΑΠ, σύμφωνα με επικείμενη διάταξη της ΕΣΑΠ».

«Απαγόρευση μεταγραφών λόγω Νταϊραντού»

Δυστυχώς τα προβλήματα για την ΑΕΚ δεν σταματούν μόνο στους διακανονισμούς καθώς υπάρχει και η περίπτωση του Νταϊραντού. Μετά την επανασύσταση του ΤΑΠ η αθλητική δικαστής θα έκανε δεκτή την αίτηση του παίκτη με αποτέλεσμα η ΑΕΚ να κινδυνεύει με απαγόρευση μεταγραφών, κάτι που σημαίνει πως θα έπρεπε να αποζημιώσει όλους τους παίκτες με τους οποίους έχει υπογράψει συμβόλαιο: «Εάν λοιπόν, ελαφρά τη καρδία, αποφασιζόταν η συμμετοχή στην Α1, με το σκεπτικό «προχωράμε και βλέπουμε», όπως δυστυχώς συνέβη πολύ συχνά στο παρελθόν, χωρίς να είναι εξασφαλισμένο ότι οι παλιοί αθλητές και προπονητές θα συναινούσαν σε διακανονισμό, το σωματείο θα επιβαρυνόταν με ακόμη 300.000 ευρώ πρόστιμα και αξιώσεις από δικαστικές αποφάσεις.

Σημειωτέον ότι με την επισημοποίηση της επαναλειτουργίας ΤΑΠ ΑΕΚ, η αθλητική δικαστής θα κάνει δεκτή την αίτηση του Νταιραιντού και θα απαγορευθούν οι μεταγραφές της ΑΕΚ, οπότε και θα πρέπει το σωματείο να ακυρώσει τα συμβόλαια και να αποζημιώσει τους αθλητές του φετινού ρόστερ για το σύνολο των συμβολαίων τους. Επιπλέον το θέμα έχει και μία πολύ σημαντική ηθική διάσταση, αφού θα ήταν τουλάχιστον ανήθικο να μείνουν αθλητές εκτός αγωνιστικής δράσης ή να υποχρεωθούν να βρούν κακήν κακώς ομάδα να παίξουν, εξ αιτίας μιας ανεύθυνης αντιμετώπισης τους από τη Διοίκηση ενός Σωματείου.

Για να έχει πλήρη εικόνα ο κόσμος, προσθέστε ότι βασικό μέλημα της Διοίκησης, στη φετινή σεζόν τουλάχιστον είναι η πληρωμή του προσωπικού και του ΙΚΑ του, η πληρωμή της Εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων και των λειτουργικών εξόδων του (ενοίκια, ρεύμα, τηλέφωνα κλπ). Τα οποιαδήποτε έσοδα, πλην της εισφοράς των 10 ευρώ από κάθε ποδοσφαιρικό διαρκείας, είναι μηδαμινά, οπότε όλη η κάλυψη των εξόδων αυτών ουσιαστικά γίνεται από συγκεκριμένους ανθρώπους, που είτε με προσωπική οικονομική παροχή, είτε μέσω χορηγιών, είτε μέσω δωρεών, καλύπτουν τις ανάγκες αυτές», σχολίασε ο Αλέξης Αλεξίου.

«Υπομονή μέχρι την Τρίτη»

Παρότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στις τάξεις της ΑΕΚ θέλουν να εξαντλήσουν και την τελευταία πιθανότητα που υπάρχει. Η Ένωση θα έχει νέα προσέγγιση με τους πιστωτές για διακανονισμό με τον Αλέξη Αλεξίου να ζητάει υπομονή από τους παίκτες που έχουν συμφωνήσει για τη νέα χρονιά και παράλληλα κάνει έκκληση σε όσους αρνούνται πεισματικά να συνεργαστούν: «Τελειώνοντας θέλω να ευχαριστήσω τους αθλητές και δικηγόρους που έχουν αποδεχθεί τις προτάσεις μας για διακανονισμό των απαιτήσεών τους και τους αθλητές και μάνατζερ που μας έχουν εμπιστευτεί για να συνεργαστούν μαζί μας για το φετινό ρόστερ. Πολύ περισσότερο θέλω να ευχαριστήσω και παλιούς αθλητές της ΑΕΚ που συναισθανόμενοι την κατάσταση, δεν έχουν προβεί ακόμη σε δικαστικές ενέργειες.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την ΕΣΑΠ που, αναγνωρίζοντας την προσπάθειά μας, δέχθηκε να μας συνδράμει και να παραστεί μαζί μας σε μια τελευταία προσπάθεια να μεταπείσουμε τους πιστωτές μας να δεχθούν τις προτάσεις μας (οι οποίες σημειωτέον είναι στο ίδιο μήκος με όσες κατά καιρούς έχουν γίνει από άλλα σωματεία) τις επόμενες μέρες, να ζητήσω από όλους τους παλιούς αθλητές και προπονητές και τους δικηγόρους τους να δεχθούν τις προτάσεις μας ως έχουν, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία με όλους για να πάρει η ΑΕΚ πιστοποιητικό συμμετοχής και να παίξει στην Α1 και να παρακαλέσω τους παίκτες και μάνατζερ με τους οποίους έχουμε συμφωνήσει να περιμένουν τις εξελίξεις μέχρι την επόμενη Τρίτη.

«Νομική διαδικασία για τα χρέη»

Κλείνοντας ο Αλέξης Αλεξίου τονίζει πως υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για την ΑΕΚ ωστόσο  θα είναι κρίμα να χαθούν δυο χρόνια, ενώ τονίζει πως η διοίκηση θα κινηθεί νομικά για να αποδοθούν ευθύνες για τα χρέη: «Ρητά ξεκαθαρίζω ότι ιδιαίτερη ρύθμιση ή εύνοια δεν πρόκειται να γίνει προς κανένα και ότι για την επίτευξη της συμφωνίας, πρέπει να συναινέσουν όλοι ανεξαιρέτως, έστω και διαφωνία ενός καταλύει την όποια προσπάθεια και καθιστά τη συμφωνία ανέντιμη ως προς αυτούς που έχουν και θα έχουν δεχθεί τις προτάσεις μας.

Δυστυχώς έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια. Για το μέλλον της ομάδας, θα κρίνουν οι εξελίξεις άμεσα. Ό,τι και να γίνει το βόλεϊ θα επιστρέψει δυνατό και υγιές, απαιτείται όμως χρόνος, δύο ή τριών ετών. Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο, και δυστυχώς για τους πιστωτές, με βάση αυτό, δεν θα μπορέσουν να ξαναφέρουν το τμήμα Λίγκα προ τετελεσμένων γεγονότων. Όσο για το πώς και γιατί δημιουργήθηκαν τα χρέη, ο κόσμος θα ενημερωθεί και εάν διαπιστώσουμε ότι υπάρχει και συγκεκριμένη προσωπική αστική ευθύνη από κάποιους, θα κινηθεί και νομική διαδικασία σε βάρος τους».
Διαβάστηκε 1219 φορές

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ