1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 48
10-06-2013 11:15

«Θα επενδύσουμε στις Εθνικές ομάδες»

Μία ημέρα μετά τον αποκλεισμό της Εθνικής ομάδας από το Βέλγιο στο χρυσό σετ και την αποτυχία να πάει στα τελικά του ευρωβόλεϊ, ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ, Αχιλλέας Μαυρομάτης μίλησε φιλοξενήθηκε στον REAL FM.

Το πρώτο σχόλιο του προέδρου της Ομοσπονδίας, αφορούσε στην προσπάθεια που κατέβαλε η Εθνική κόντρα στο Βέλγιο: «Ένα από τα θετικά της χθεσινής ημέρας, ήταν ότι η Εθνική βόλεϊ κέντρισε το ενδιαφέρον του αθλητικού κοινού της χώρας, έπειτα από αρκετά χρόνια. Η εμφάνιση μάλιστα σκόρπισε και ικανοποίηση στον κόσμο που είδε τον αγώνα, ενώ και για εμάς άφησε έναν ανάμεικτο έντονο συναίσθημα χαράς για την εξαιρετική εικόνα της ομάδας και ελπίδας, γιατί το βόλεϊ χθες απέδειξε ότι είναι εδώ, θα παραμείνει και έχει μέλλον.

Από την άλλη υπάρχει η πίκρα του αποτελέσματος, αλλά όσο περνούν οι ώρες, υπερτερεί η ικανοποίηση για την προσπάθεια που κατέβαλε η ομάδα και τελικά αυτό είναι που κρατάμε. Τα παιδιά γνωρίζουν ότι η εμφάνιση της Ορεστιάδας, αδίκησε τους ίδιους τους εαυτούς τους, ακολούθησε και μία έντονη κριτική που ίσως ξεπέρασε και το μέτρο. Εγώ, όμως, οφείλω να τονίσω ότι χθες αισθάνθηκα για πρώτη φορά ότι αυτή η ομάδα ήταν ομάδα. Η διαφορά σε σχέση με την εικόνα της Ορεστιάδας φαινόταν καταρχήν στα πρόσωπα των παικτών και στο πάθος που έβγαζαν μέσα στο γήπεδο. Εντάξει, ελαφρυντικά υπάρχουν, όπως ο τραυματισμός του Χριστοφιδέλη, αλλά και εμείς θέλουμε και κρατάμε την χθεσινή εικόνα».

Για την πορεία της Εθνικής τα τελευταία 2,5 χρόνια: «Εάν κάνουμε μια σύντομη αναδρομή των τελευταίων 2,5 χρόνων που είμαστε στη διοίκηση, θα δούμε ότι παραλάβαμε μία Εθνική που με τον τότε προπονητή Γκόρντον Μέιφορθ, απέτυχε να προκριθεί στα τελικά του Ευρωβόλεϊ, δίνοντας αγώνες μπαράζ με την Τουρκία για να αποκλειστεί με κατεβασμένα τα χέρια. Τότε θεωρήσαμε ότι έκλεισε ο κύκλος κάποιων αθλητών στην Εθνική, των οποίων αναγνωρίζουμε την προσφορά και τους τιμούμε, όμως, έπρεπε να πάμε σε μία ανανέωση που και αυτή ήθελε τον χρόνο της. Ταυτόχρονα με την προσπάθεια αναγέννησης της ομάδας, η Ομοσπονδία γνώρισε πολλές δυσκολίες, από οικονομικά ζητήματα μέχρι και τα εσωτερικά διοικητικά που θεωρώ ότι έπαιξαν τον ρόλο τους σε κάποια προβλήματα.

Θυμηθείτε λοιπόν που ήταν τότε η Εθνική, όταν είχαμε πιάσει πάτο και πού είναι σήμερα. Καταφέραμε χθες να χτυπήσουμε στα ίσια την πρόκριση με το Βέλγιο, μία χώρα που έχει επενδύσει στο βόλεϊ. Σήμερα, λοιπόν, βλέπουμε ότι στην ομάδα κυριαρχεί ένα πάντρεμα έμπειρων παικτών με νέα παιδιά τα οποία μπορούν να αποτελέσουν τον κορμό της Εθνικής για τα επόμενα 6-7 χρόνια. Το δεύτερο πολύ σημαντικό που έχει επιτευχθεί, είναι ότι υπάρχει τεράστια ομοψυχία στην ομάδα και αυτό φάνηκε από τη διάθεση που έδειξαν στο Βέλγιο, έχοντας πληγωμένο εγωισμό από την ήττα της Ορεστιάδας».

Για την επόμενη ημέρα της Εθνικής: «Μετά τον αγώνα στο Βέλγιο μάζεψα τα παιδιά και τους είπα ότι γύρω τους θα στηριχτεί η Εθνική ομάδα των επόμενων ετών. Ας μην ξεχνάμε ότι το μέλλον του ελληνικού βόλεϊ και κατ' επέκταση της Εθνικής έχει να κάνει και με τα οικονομικά της Ομοσπονδίας και κυρίως της χώρας. Για παράδειγμα, ειπώθηκε ότι κάναμε ελλιπή προετοιμασία, αλλά θα σας θυμίσω ότι όταν τον περασμένο Μάρτιο κάναμε το χρονοδιάγραμμα της προετοιμασίας, στην Ομοσπονδία υπήρχε ένα χαρτί από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού που έλεγε ότι θα λάβουμε 1.000.000 ευρώ ως προϋπολογισμό, έχοντας ταυτόχρονα 900.000 ευρώ λειτουργικά έξοδα.

Παρόλ' αυτά εμείς τα καταφέραμε και με την βοήθεια της τοπικής κοινωνίας της Ορεστιάδας και όλων των ανθρώπων που έδειξαν κατανόηση και κάναμε αυτή την προετοιμασία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Καλό θα ήταν λοιπόν να μην ασκούν κριτική άνθρωποι, οι οποίοι κατά την ενασχόλησή τους με τα διοικητικά της Ομοσπονδίας δεν πέτυχαν κάτι το ιδιαίτερο.

Για το μέλλον, έχω να πω ότι η Ομοσπονδία έχει κρατήσει κάποια χρήματα στην άκρη γιατί εμείς ποντάραμε πολύ στην πρόκριση της Εθνικής και ελπίζαμε ότι θα δώσουμε το 'παρών' στα τελικά του Ευρωβόλεϊ που θα μας επανέφερε στην ελίτ του ευρωπαϊκού επιπέδου. Δυστυχώς η πρόκριση δεν ήρθε, αλλά τα χρήματα αυτά θα επενδυθούν στις Εθνικές ομάδες».

Για το μέλλον των προπονητών Λεώνη - Δρίκου: «Χθες το βράδυ κάναμε μία συζήτηση με τους Ομοσπονδιακούς τεχνικούς Αλέκο Λεώνη και Σωτήρη Δρίκο, από τους οποίους ζητήσαμε να μας καταθέσουν τις προτάσεις τους για τον χρόνο προετοιμασίας που θα χρειαστεί εν όψει της του επόμενου στόχου. Από εκεί και πέρα, επειδή ακούστηκαν διάφορα σχετικά με τα συμβόλαια των προπονητών, προσωπικά θεωρώ ότι δεν είναι σωστό την επόμενη ημέρα ενός αποτελέσματος, είτε θετικού, είτε αρνητικού, να συζητάς για την επόμενη ημέρα ενός προπονητή.

Τα δεδομένα είναι ότι ο Αλέκος Λεώνης έχει συμβόλαιο ως τον Σεπτέμβριο όλο αυτό το διάστημα θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Εθνική, ενώ παράλληλα θα συζητήσουμε και την πιθανότητα ανανέωσης της συνεργασίας μας, κάτι το οποίο είναι ανοιχτό. Θα συζητήσουμε μαζί του και θα δούμε. Επίσης, ο Σωτήρης Δρίκος έχει συμβόλαιο για έναν ακόμη χρόνο και έχει αναλάβει και το αναπτυξιακό κομμάτι. Θεωρώ ότι σαν δίδυμο στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και ότι η συνταγή δεν έχει αποτύχει».

Για τις προσπάθειες της Βαλκανικής Ένωσης στην ανάπτυξη του αθλήματος: «Η Ελλάδα μετέχει σε όλες τις αναπτυξιακές δράσεις της BVA και φυσικά θα δώσει το 'παρών' σε αυτό το νέο φόρουμ για την προώθηση του βόλεϊ, θα δώσει το 'παρών' στο Φεστιβάλ Βόλεϊ που δημιουργείται και παρακολουθεί όλες τις σημαντικές πρωτοβουλίες της Βαλκανικής Ένωσης στο αναπτυξιακό κομμάτι. Υπάρχει και κάτι πολύ πρωτοποριακό, όπως τα τουρνουά των Εθνικών προ-παίδων, αλλά εκεί ένα ζήτημα προς συζήτηση το κατά πόσο σε αυτές τις ηλικίες πρέπει να υπάρχει το στοιχείο της Εθνικής».

Για τους νέους κανονισμούς στο βόλεϊ: «Δεν είναι κακό να πειραματίζεται η Παγκόσμια Ομοσπονδία. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο το άθλημά μας και πάντα μπορούμε να το βελτιώνουμε και να πηγαίνουμε λίγο πιο ψηλά. Το θεωρώ πολύ θετικό, αν και δεν γνωρίζω πόσο θα αποδώσουν όλα τα μέτρα. Επί προεδρίας Ακόστα είχε εφαρμοστεί τότε το Rally Point System, μια τεράστια αλλαγή τότε, όπου καταργήθηκαν οι 'αλλαγές' στο άθλημα. Δεν ξέρω πόσοι το έβλεπαν θετικά τότε, ενώ αργότερα μπήκε και το λίμπερο στο παιχνίδι. Όλες οι αλλαγές θα κριθούν στην πράξη μία προς μία, ας μην βιαστούμε να κρίνουμε αρνητικά τις αλλαγές».

Για την σχέση της ΕΟΠΕ με την ΕΣΑΠ: «Εδώ και περίπου 1,5 χρόνο η ΕΟΠΕ έχει αποφύγει την δημόσια αντιπαράθεση με την Ένωση. Τον Ιανουάριο του 2012 υπήρξε μία ένταση μεταξύ μας με αφορμή το Κύπελλο της Σύρου. Καταλήξαμε ότι δεν βοηθούν οι αντιπαραθέσεις, αν θέλετε η Ομοσπονδία είναι η 'μάνα' του αθλήματος και η ΕΣΑΠ ένα από τα παιδιά της, όπως και οι Ενώσεις, οι προπονητές, οι αθλητές κτλ. Το επαγγελματικό βόλεϊ, όμως, αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα, την προσαρμογή στα νέα δεδομένα του μη κρατικοδίαιτου επαγγελματικού αθλητισμού. Όταν μια ολόκληρη γενιά ανθρώπων έχει μεγαλώσει με άλλα δεδομένα δεν είναι εύκολο από τη μια μέρα στην άλλη να αλλάξει το μοντέλο διοίκησης του επαγγελματικού βόλεϊ. Δείξαμε κατανόηση και είπαμε ότι η Ομοσπονδία θα στηρίξει την προσπάθεια της ΕΣΑΠ. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Έγινε η 'στραβή' πέρσι στον τελικό της Α1 μεταξύ Ηρακλή και Φοίνικα Σύρου και τα 'άκουσε' η ΕΟΠΕ χωρίς λόγο από τρίτους που δεν ξέρουν. Ακολούθησε η ιστορία της αναβολής της αγωνιστικής για τον θάνατο του Νίκου Σαμαρά, πάλι άλλος φορέας έπρεπε να αποφασίσει, η ΕΟΠΕ τα άκουσε. Τις προηγούμενες ημέρες, ήταν η σειρά της απόφασης για τον υποβιβασμό του Ηρακλή και την παραμονή του Παναθηναϊκού, όμως η ΕΟΠΕ αν και ήταν άσχετη με την απόφαση αυτή, δέχτηκε σκληρή κριτική».

Για την υπόθεση του υποβιβασμού του Ηρακλή και την ταυτόχρονη παραμονή του Παναθηναϊκού: «Στην υπόθεση αυτή θεωρώ ότι η ΕΣΑΠ είχε μία μεγάλη ευκαιρία να βοηθήσει στο να γίνει μία 'κάθαρση' στο ελληνικό Επαγγελματικό βόλεϊ. Το θέλουμε εμείς ως Ομοσπονδία, το θέλουν και οι ίδιοι οι αθλητές. Σύμφωνα με τα όσα λέει η ίδια η ΕΣΑΠ, υπάρχουν προσφυγές προς σωματεία, υπάρχουν σωματεία που εκκρεμούν αποφάσεις εις βάρος τους και μπορεί αύριο να μην μπορούν να πάρουν ούτε άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα της επόμενης χρονιάς. Ήταν λοιπόν μια μεγάλη ευκαιρία για την ΕΣΑΠ να δεχτεί ότι έπεσαν δύο ομάδες αγωνιστικά και μία τρίτη, ο Ηρακλής με απόφαση του ΑΣΕΑΔ. Οι τρεις ομάδες θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από τις τρεις ομάδες της Α2. Αυτό είναι κάτι που έχουμε προτείναμε από πέρσι στην ΕΣΑΠ, αλλά το έχει αρνηθεί. Φέτος, λοιπόν, μέσα από μία αξιόλογη διαδικασία μπαράζ η Ορεστιάδα ήρθε τρίτη, πίσω από την ΑΕΚ και την Παναχαϊκή. Δόθηκε λοιπόν στην ΕΣΑΠ η ευκαιρία να πάρει μία γενναία απόφαση και την ευκαιρία αυτή η ΕΣΑΠ την απεμπόλησε με την απόφαση που πήρε προχθές.

Στη συνέχεια, λοιπόν, βγήκε ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ κ. Παντελής Ταρνατόρος και αντί να πάρει την ευθύνη επάνω του και να πει ότι πήραμε την απόφασή μας για αυτούς τους λόγους, μας είπε ότι εγώ ψήφισα ανάποδα. Ειλικρινά, δεν θα ήθελα να το σχολιάσω, το αφήνω προς κρίση των ακροατών. Την επόμενη ημέρα, μάλιστα, βγήκε και κατηγόρησε την ΕΟΠΕ ότι φταίει ο κανονισμός της Ομοσπονδίας. Θα ήθελα να σας πω λοιπόν ότι ο κανονισμός της Ομοσπονδίας είναι αυτούσια η πρόταση που έλαβε από την ΕΣΑΠ. Ας μας πει λοιπόν η ΕΣΑΠ, πότε κατέθεσε άλλη έγγραφη πρόταση στην ΕΟΠΕ και η Ομοσπονδία την αρνήθηκε. Ο κανονισμός έχει όντως ένα πρόβλημα στην διατύπωσή του, καθώς ενώ συντάχθηκε καθ' υπόδειξη και κείμενο της ΕΣΑΠ στις 7 Αυγούστου, ήρθε μετά ο Υπουργός και ψήφισε μια τροπολογία μέσα στον Αύγουστο ότι οι ομάδες μπορούν να προσκομίσουν το ΑΦΜ τους και την φορολογική ενημερότητά τους μέχρι και ένα μήνα μετά την έναρξη του πρωταθλήματος. Προσωπικά, όμως, νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο ακόμα και τώρα. Αντί να μιλάει η ΕΣΑΠ για κλειστή Λίγκα, κάτι αδύνατο να γίνει, ας έρθουν να συζητήσουμε όλοι μαζί πώς μπορούμε να βοηθήσουμε. Η Ομοσπονδία θέλει να βοηθήσει την ΕΣΑΠ. Κλείνοντας θέλω να πω ότι το ελληνικό βόλεϊ είναι σαν ένα καράβι που βρέθηκε μέσα στην φουρτούνα την κρίσης, αλλά έχω την αίσθηση ότι περάσαμε τα δύσκολα και στο βάθος βλέπουμε την στεριά, παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα».

2 σχόλια

  • Comment Link Λάτρης της Εθνικής Ομάδας Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013 11:47 posted by Λάτρης της Εθνικής Ομάδας

    ΘΑ ΘΑ ΘΑ ΘΑ ΘΑ ΘΑ Επενδύσουμε στις Εθνικές Ομάδες !!! Και γιατί δεν το κάνατε τόσο καιρό ? Έπρεπε πρώτα να αποκλειστεί η Εθνική Ανδρών και να χαθεί η μόνη ευκαιρία να πάρει μια βαθεία ανάσα το Ανδρικό βόλεϊ μέσα από την ανυποληψία στη οποία ζει ? Έπρεπε τα παιδιά της Εθνικής να δώσουν και τη ψυχή τους και να χάσουμε στο τσακ την πρόκριση για να γίνουν εκ των υστέρων δηλώσεις για ... επενδύσεις ? Για την ήττα στην Ορεστιάδα ευθύνεται 100% ο προγραμματισμός του ποδαριού της Ομοσπονδίας, ίσως γιατί δεν πίστευε σε αυτή την ομάδα, ίσως γιατί δεν ήθελε να προχωρήσει για να μην έχει επιπλέον έξοδα να καλύψει και να κάνουν οι σύμβουλοι με ησυχία τα μπάνια τους...
    Αυτή είναι η ωμή αλήθεια και όποιος δεν θέλει να τη δει ας παρηγορηθεί με τις δηλώσεις για μελλοντικές ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ.
    Λίγα φιλικά παραπάνω και κάποιες ημέρες προπόνησης επιπλέον αν είχαν γίνει ... ΤΩΡΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΘΑ ΗΤΑΝ ΣΤΑ ΤΕΛΙΚΑ !
    Στα αξιοπερίεργα η αποδοχή αυτών των συνθηκών από τους άξιους κατά τα άλλα προπονητές της...

  • Comment Link georgema Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013 10:28 posted by georgema

    Κέντρισε το ενδιαφέρον του αθλητικού κοινού της χώρας, έπειτα από αρκετά χρόνια γιατί το δείξατε σε μη συνδρομητικό κανάλι !! Εχει εξαφανισθεί το άθλημα από τα ΜΜΕ.

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ