1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 48
16-06-2013 12:46

Οι προτάσεις Πορτοβάρα στην ΕΣΠΕΔΕ

Ο προπονητής της Αναγέννησης Άρτας, Αποστόλης Πορτοβάρας, κατέθεσε στην Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Ε. τις προτάσεις του για τα πρωταθλήματα.

Απόψεις και προτάσεις του Αποστόλη Πορτοβάρα Προπονητή Βόλεϊ

Η κρίση που μαστίζει την Ελληνική κοινωνία, λογικό και αναμενόμενο ήταν να χτυπήσει και το άθλημά μας. Απούσα η Πολιτεία αδυνατεί να βοηθήσει τα ερασιτεχνικά σωματεία μη πληρώνοντας ούτε τα στοιχειώδη  (επιχορηγήσεις, μετακινήσεις), την στιγμή που οι χορηγίες είναι μηδαμινές, αλλά και τα αναγκάζει σε πληρωμές διαιτησιών καθώς και οδοιπορικών τους.

Και όλοι αναρωτιούνται πιο το μέλλον στο άθλημα που αγαπάμε και που έχουμε αφιερώσει σχεδόν όλη μας την ζωή; 

Τι βήματα πρέπει να γίνουν και από πάνω προς τα κάτω, αλλά και αντίστροφα; 

Και βέβαια απαντήσεις δεν παίρνουμε από κανέναν. 

Όλα γίνονται για το καπρίτσιο και μεράκι κάποιων. Μέχρι πότε όμως;

Εγώ σαν προπονητής της Αναγέννησης για περισσότερα από 15 χρόνια
 πιστεύω ότι το πρωτάθλημα της περυσινής χρονιάς ήταν ανταγωνιστικό και είχε ενδιαφέρον ως το τέλος, όμως φέτος δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει αυτό, γιατί οι ομάδες της Περιφέρειάς μας που θα δηλώσουν κατά πάσα πιθανότητα συμμετοχή στο πρωτάθλημα θα είναι έξι (6). Και θα είναι αν δεν αλλάξει κάτι Γ.Ε. Μεσολογγίου, Α.Ο. Πρέβεζας, Φ.Ε. Ιωαννίνων, Ελπίδες Λευκάδας, Βολίδα Κέρκυρας και Αρχίλοχος Λευκίμμης Κέρκυρας. 
Ομάδες από πόλεις που στο παρελθόν είχανε συμμετοχή και στα Εθνικά πρωταθλήματα, ίσως φέτος  δεν θα έχουν εκπρόσωπο. Κάθε χρόνο και χειρότερα…

Η Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Ε. πρέπει να λάβει τα μέτρα της να προστατέψει σωματεία, να τρέξει να βρει χορηγίες που θα δοθούν εξ ολοκλήρου στις μετακινήσεις των ομάδων και στις διαιτησίες και να στηρίξει προπονητές που για πολλά χρόνια ήταν και είναι εργάτες στο Βόλεϊ και μάλιστα αμισθί. 

Τι προτείνω;

Α. Για το πρωτάθλημα των Ανδρών
Να γίνει σε έναν όμιλο με πρωτάθλημα δύο γύρων και με τους 4 πρώτους να συμμετέχουν σε νέο γύρο, λαμβάνοντας υπόψιν την βαθμολογία  στο κανονικό πρωτάθλημα, δίνοντας στους πρώτους όχι μόνο πλεονέκτημα έδρας, αλλά και μπόνους κάποιους βαθμούς .
Επίσης στην 12άδα των ομάδων να υπάρχουν τουλάχιστον 3 μικροί (γεννηθέντες για φέτος το 1995-ηλικία Εφήβων και μικρότεροι), που θα χρησιμοποιούνται κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Το καλύτερο βέβαια θα ήταν να μπορούσε τουλάχιστον ο ένας να είναι βασικός καθ’ όλη την διάρκεια του παιχνιδιού.

Β. Ηλικιακά πρωταθλήματα
Στα ηλικιακά εκτός του πρωταθλήματος Εφήβων που συμμετέχουν παιδιά της Γ΄ Λυκείου και μπορεί να είναι μικρής διάρκειας, τα πρωταθλήματα Παίδων και Παμπαίδων πρέπει να αλλάξουν μορφή, να γίνονται σε ενιαία πρωταθλήματα που σημαίνει περισσότερα παιχνίδια, μεγαλύτερο  κίνητρο στα παιδιά και να δοθεί μάχη και πίεση από την Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Ε. να συμμετέχουν όλα τα σωματεία. Δεν νοείται ομάδα που συμμετέχει στο πρωτάθλημα Ανδρών να μην έχει παρουσία στα μικρά πρωταθλήματα.

Βέβαια σε συζητήσεις με τους παράγοντες σωματείων σε αυτή την οικονομική κρίση κανένας μα κανένας δεν έχει περίσσευμα για να βάλει στις ομάδες όπως γινόταν στο παρελθόν, επομένως πρέπει να σταθμίσουν και άλλους παράγοντες, όπως αν υπάρχει περίπτωση να δίνονται οι μετακινήσεις όπως και το ποιός θα πληρώνει τους διαιτητές. 

Η πρότασή μου πάνω σ΄αυτό είναι να γίνει μια καμπάνια από την Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Ε. για προσέλκυση χορηγών από την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδος, που θα αναλάβουν το κόστος των μετακινήσεων και της διαιτησίας
.  Ο  μόνος τρόπος για να ανασάνουν τα σωματεία οικονομικά, να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και να δεσμευτούν ότι θα δουλέψουν στην ανάπτυξη, που αυτό πρέπει να είναι το μεγάλο στοίχημα για την Ένωση.

Γ.
  Κλιμάκια Περιφέρειας
Α) Ο εκάστοτε Περιφερειακός προπονητής τουλάχιστον τρεις φορές τον μήνα, ή 2 διήμερα να προπονεί τα επιλεγμένα παιδιά σε γυμναστήριο που να εξυπηρετεί όλους – να είναι σε κεντρικό σημείο και ανά δύο μήνες να δίνουν αγώνες με γειτονικά κλιμάκια.
Μάλιστα η απόψή μου είναι να μην αποκλείεται κανένα παιδί που θα πληρεί τους όρους που ορίζονται από την Ε.Ο.ΠΕ. με ένα επιπλέον κριτήριο, τα παιδιά ηλικιακά να είναι ένα χρόνο μικρότερα. Έτσι μπορούμε να αποσπάσουμε ψηλά παιδιά που τα κερδίζει το Μπάσκετ που είναι όντως πιο οργανωμένο σε αυτές τις ηλικίες.  

Επιπλέον να δοθεί μπόνους στα σωματεία που δουλεύουν στις υποδομές και που δίνουν παιδιά στο κλιμάκιο και μετέπειτα στις Εθνικές ομάδες και δεν εννοώ χρήματα, αλλά μπάλες , σκοινάκια, λάστιχα που θα χρησιμεύσουν στην γεωμετρική πρόοδο των παιδιών.

Β) Στο τέλος κάθε χρονιάς ο περιφερειακός προπονητής σε συνεργασία με τους προπονητές των σωματείων να επιλέγει  τουλάχιστον 18 παιδιά, που χωρισμένα σε δύο ομάδες Βορράς – Νότος να παίζουν ένα παιχνίδι, όπου θα αναδεικνύεται καιMVP προσφέροντάς  του η Ένωση ένα δώρο (μια μπάλα) που για μας δεν έχει αξία, αλλά για τον αθλητή και όλους τους υπόλοιπους πολύ μεγάλη.
Ο χρόνος διεξαγωγής αυτού του παιχνιδιού μπορεί να είναι και μέσα σε γιορτές ή σε τοπικές γιορτές, όπου θα κληθούν και επίσημοι από την εκάστοτε τοπική κοινωνία. 

Δ. Κύπελλο
 
Πέρυσι η Ε.Ο.ΠΕ. και της αξίζουν συγχαρητήρια ξεκίνησε το θεσμό του Κυπέλλου, δίνοντας ένα επιπλέον κίνητρο στα σωματεία να διακριθούν, αλλά και να ετοιμαστούν εν όψει των υποχρεώσεων τους στα νέα πρωταθλήματα. Επομένως ένα μήνα πριν την έναρξη του πρωταθλήματος Ανδρών να ξεκινάει  ο θεσμός του Κυπέλλου, όπου θα συμμετέχουν όλες οι ομάδες της Ένωσης και σε νοκ-άουτ παιχνίδια να αναδεικνύεται ο νικητής. Ο τελικός να γίνεται σε πόλη που έχει κλειστό γυμναστήριο και δεν έχει ομάδα, να είναι πραγματική γιορτή με καλεσμένα όλα τα δημοτικά σχολεία και γυμνάσια της περιοχής, ούτως ώστε να δοθεί ερέθισμα και γιατί όχι κίνητρο για την δημιουργία μιας νέας ομάδος. 
Ταυτόχρονα ο θεσμός του κυπέλλου θα συμβάλλει και στην καλύτερη προετοιμασία των ομάδων, εν όψει του πρωταθλήματος. 

Ε. Καλύτερη εξάδα του πρωταθλήματος

Σε συνεργασία των περιφερειακών προπονητών με τους προπονητές των σωματείων, αλλά και τους αρχηγούς των ομάδων να ψηφίζεται η καλύτερη εξάδα του πρωταθλήματος, όπως και ο καλύτερος νέος αθλητής.
Η πρότασή μου εδώ είναι να γίνει ένας αγώνας επίδειξης με καλεσμένη μια μεγάλη ομάδα, λίγο πριν την λήξη του σχολικού έτους για να έχουμε κοντά μας όλα τα σχολεία. Μόνο και μόνο που τα παιδιά θα δουν από κοντά αθλητές εγνωσμένης αξίας θα τους δώσουμε το ερέθισμα να ασχοληθούν με το άθλημά μας, που τόσο τα έχει ανάγκη, αφού η προσέλκυσή τους γίνεται με το σταγονόμετρο.

Με τιμή
Αποστόλης Πορτοβάρας

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ