1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 48
23-12-2016 15:35

Σε αποχή οι διαιτητές της Κρήτης

Ο Σύνδεσμος διαιτητών της Κρήτης αποφάσισε αποχή των μελών του από τα πρωταθλήματα του νησιού.  Αιτία η αντιπαράθεση με την ΕΣΠΕΚ με σοβαρές καταγγελίες.



Η ιστορία ξεκίνησε όταν η ΕΣΠΕΚ, σε έγγραφό της, κατήγγειλε ότι ορισμένοι διαιτητές συνάπτουν συμφωνίες με παράγοντες και προπονητές σωματείων προκειμένου να μην εφαρμόσουν συγκεκριμένες διατάξεις στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα. 

Η ΣΥΔΠΕΚ ζήτησε τα αποδεικτικά στοιχεία, αλλά έλαβε μόνο διαβεβαιώσεις ότι υπάρχουν. Μάλιστα η ΕΣΠΕΚ αναφέρει ότι οι συγκεκριμένοι αγώνες θα ακυρωθούν. 

Μετά από αυτά και εφόσον δεν λάβει τις αποδείξεις που θέλει, η ΣΥΔΠΕΚ θα προχωρήσει σε αποχή.

Η επιστολή των Διαιτητών:

«κ.Πρόεδρε

Με το με αριθμό 302/20-12-2016 έγγραφο σας , πληροφορηθήκαμε ότι στην περιοχή ευθύνη σας , διαιτητές μέλη μας συνάπτουν συμφωνίες με παράγοντες-προπονητές κ.λ.π , για την μη εφαρμογή συγκεκριμένων διατάξεων στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα.


Επισυν.περικοπή εγγράφου:

« …Ορίστηκαν έπειτα από σχετική απόφαση του Δ.Σ της ΕΣΠΕΚ και μετά από καταγγελίες για συμφωνίες μεταξύ σωματείων, προπονητών και διαιτητών με τις οποίες εφάρμοζαν τον κανονισμό κατά την κρίση τους και κατά περίπτωση, και αφού έγινε ο σχετικός έλεγχος Φύλλων Αγώνων…..»

Όπως είναι φυσιολογικό το ΔΣ του συνδέσμου εγγράφως ζήτησε στοιχεία που να αποδεικνύουν την ύπαρξη των συμφωνιών αυτών καθ ολοκληρία της έννοιας της φράσης όπως αναφέρεται σε επίσημο έγγραφο που κοινοποιείται δημόσια.

Και αυτό διότι τόσο ο σύνδεσμος διαιτητών όσο και η επιτροπή διαιτησίας ΔΕΝ είχαν οποιαδήποτε ενημέρωση για ύπαρξη τέτοιου είδους καταγγελιών.

Ακολούθως υπήρξε επικοινωνία μαζι σας όπου ο Συνδεσμος επέμεινε στην παροχή τέτοιων στοιχείων ή στην ανασκευή της σχετικής περικοπής της επιστολής.

Αντί αυτής όμως το ΔΣ ΕΣΠΕΚ επανήλθε με την με αριθμό 303 επιστολή στην οποία επιμένει στην ύπαρξη τέτοιων συμφωνιών των διαιτητών , γενικεύοντας στο σύνολο τους και αρνούμενο να προσκομίσει ως οφείλει τις όποιες καταγγελίες προς τα όργανα διαιτησίας.

Σχετική περικοπή: «Σχετικά με όσα αναγράφονται στο έγγραφο για τους Διαιτητές σας, σας διαβεβαιώνουμε ότι υπάρχουν έγγραφα με τα οποία αποδεικνύονται όσα αναφέρονται. Όμως όπως σας γνωρίσαμε, οι συγκεκριμένοι αγώνες ακυρώνονται, καθώς και όλα όσα συνέβησαν σε αυτούς και θεωρούνται ως μη γινόμενοι καθ’ όλα» .

Σας διαβεβαιώνουμε όμως ότι η Ένωση μας έχει αποφασίσει ότι από δω και στο εξής, για κάθε παράβαση των Κανονισμών από οποιονδήποτε, θα υπάρχει ο σχετικός έλεγχος και οι σχετική απονομή ποινών προς οποιοδήποτε ιθύνοντα».

Μετά από αυτό και σύμφωνα με τις διατάξεις του αθλητικού νόμου που απαιτεί την διερεύνηση κάθε καταγγελίας που αφορά την ηθική του διαιτητικού λειτουργήματος και εξακρίβωση πράξεων διαιτητών που απαξιούν την ιδιότητα τους(αυτήν ακριβώς την έννοια έχει η ύπαρξη συμφωνίας όπως αναγράφεται στα έγγραφα), το ΔΣ ενημέρωσε γραπτά και προφορικά την υπερκείμενη αρχή του (ΟΔΒΕ) και συνεδρίασε σήμερα και :

Διαπίστωσε:

1.Η κοινοποίηση σε δημόσιο έγγραφο νομικού προσώπου(ΕΣΠΕΚ) αναφοράς στην οποία άμεσα υπάρχει καταγγελία για αντισυμβατική , αντιδεοντολογική και παράνομη συμπεριφορά διαιτητών , δεν συνοδεύεται με αποδεικτικά στοιχεία τα οποία να αποδεικνύουν τις αναφορές αυτές.

2.Για τις καταγγελίες αυτές ουδέποτε ενημερώθηκαν τα όργανα διαιτησίας , γεγονός που δεν είναι στην διακριτική ευχέρεια του λαμβάνοντος την καταγγελία ΔΣ ΕΣΠΕΚ , αλλά υποχρέωση του.

3.Οι επίσημες αναφορές σε δημόσιο έγγραφο περί συμφωνιών διαιτητών με σωματεία κλ.π, για τον αγώνα που διαιτητεύουν και στον βαθμό που αυτό δεν αποδεικνύεται στο μέγεθος της καταγγελίας , δυσφημεί με τον χειρότερο τρόπο όχι κάποιους συγκεκριμένους διαιτητές αλλά το σύνολο της διαιτησίας , σε μία εποχή ιδιαίτερα καχύποπτη για το οτιδήποτε.

4.Δεν αναγνωρίζεται , απεναντίας απαξιώνεται , η προσπάθεια των διαιτητών Κρήτης στο σύνολο τους , που παρά τον μικρό τους αριθμό , επιτελούν σπουδαίο έργο , εκτελώντας τα προγράμματα αγώνων με 3-4 συμμετοχές ανά αγωνιστική ,με μηδαμινό οικονομικό κίνητρο , αλλά προτάσσοντας την αγάπη τους για το άθλημα , και την υπακοή στις παρακλήσεις των οργάνων διαιτησίας, αγνοώντας πολλαπλά επεισόδια λεκτικών προπηλακισμών σε αγώνες ιδιαίτερα αναπτυξιακών τουρνουά και όχι μόνο.

Είναι οι ίδιοι διαιτητές που συνεχίζουν το έργο εκείνων στους όποιους οφείλονται χιλιάδες ευρώ από την συμμετοχή τους σε αγώνες της διοργανώτριας και που διαχρονικά αποτελούσαν τους χορηγούς του αθλήματος.

Μετά από αυτά το ΔΣ

Αποφάσισε Ομόφωνα:

1. Να ζητήσει από το ΔΣ ΕΣΠΕΚ , την παροχή όλων των στοιχείων που επικαλείται στο έγγραφο του και που αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι διαιτητές προβαίνουν σε συμφωνίες με σωματεία για εφαρμογή των κανονισμών επιλεκτικά , ή να ανασκευάσει ή αποσύρει προς τα ίδια μέσα που κοινοποίησε , τέτοιου είδους κατηγορίες και αναφορές.

2. Να ανακαλέσει προσωρινά τα όποια μέλη του συνδέσμου , εκτελούν καθήκοντα σε όργανα διαιτησίας (επιτροπές κ.λ.π)πέραν αυτά των προβλεπομένων στην καταστατική λειτουργία του .

3. Να καλέσει κατά το καταστατικό του και σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Γενικής συνέλευσης 5/5/2015 , τα μέλη του συνδέσμου , ενεργούς διαιτητές , να απόσχουν από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα.
Η υλοποίηση της απόφασης αυτής να γίνει με υποβολή κωλυμάτων συμμετοχής στους αγώνες για αόριστο χρόνο.

Το ΔΣ ζητάει την κατανόηση των σωματείων και ιδιαίτερα των αθλούμενων ,από τυχόν ταλαιπωρία , αλλά η προάσπιση της ηθικής και της αξιοπρέπειας των μελών μας αλλά και του διαιτητικού λειτουργήματος είναι αναγκαιότητα, διότι δεν αποδεχόμαστε τον σκοπούμενο διαχωρισμό του αθλήματος σε «κακούς» διαιτητές και καλά σωματεία.

Το άθλημα είναι ενιαίο και αδιαίρετο με διακριτούς ρόλους την ανεξαρτησία των οποίων πρέπει όλοι να σεβόμαστε».

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ