1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
21-06-2014 13:48

Η επιστολή διαμαρτυρίας της ΟΔΒΕ στον Ανδριανό

Επιστολή προς τον υφυπουργό αθλητισμού Γιάννη Ανδριανό απέστειλε η Ομοσπονδία Διαιτητών Βόλεϊ Ελλάδος, με την οποία επιτίθεται ανοιχτά στην ΕΟΠΕ και την κατηγορεί πως όχι μόνο δεν έλαβε υπόψιν για τις αλλαγές των κανονισμών, αλλά ούτε τους ενημέρωσε. Η επιστολή κοινοποιήθηκε και στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, από τα μέσα του Μαΐου. 

Αναλυτικά η επιστολή της ομοσπονδίας των διαιτητών:

«Κύριε Υπουργέ,
Στις 21 και 22 Μαρτίου 2014 έλαβε χώρα τακτική Γενική Συνέλευση των σωματείων-μελών της Ε.Ο.ΠΕ. στο πλαίσιο της οποίας αποφασίστηκαν και τροποποιήσεις Κανονισμών του αθλήματος της πετοσφαίρισης, ανάμεσα στους οποίους και ο Κανονισμός Διαιτησίας.
Οι τροποποιήσεις που αφορούν στον συγκεκριμένο Κανονισμό έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του συνόλου των Συνδέσμων Διαιτητών , οι οποίοι αποτελούν τα μέλη της ομοσπονδίας μας. Αναφορικά με τις τροποποιήσεις των κανονισμών, έχουμε να καταθέσουμε τα παρακάτω:
ΠΡΩΤΟΝ: Δεν ετέθησαν υπόψη μας έγκαιρα προκειμένου να διατυπώσουμε τις απόψεις μας , όταν δε αυτές διατυπώθηκαν κατά τις εργασίες της ως άνω ΓΣ , δεν ελήφθησαν καν υπόψη.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Οι αποφασισθείσες αλλαγές τυγχάνουν πρόδηλα αντίθετες στο νόμο, αλλά και στο πνεύμα του ιδίου του ισχύοντος Κανονισμού διαιτησίας και των διεθνών - αντίστοιχων κανονισμών, αφού δεν λαμβάνουν υπόψη θεμελιώδεις διατάξεις του αθλητικού νόμου (άρθρα 43 επ. ν.2725/99, ως ισχύει) σχετικά με την ανεξαρτησία, το αυτοδιοίκητο , τα θεσμικά όργανα, την οργάνωση, κατηγοριοποίηση και αξιολόγηση των διαιτητών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν , θεσπίζεται εντελώς αυθαίρετα ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ μη
υπαγομένων σε κανέναν έλεγχο προσόντων-ικανοτήτων από τα θεσμοθετημένα διαιτητικά όργανα (ΚΕΔ) , καταργούνται βασικότατα κωλύματα - ασυμβίβαστα για
την κτήση της διαιτητικής ιδιότητας, αποκόπτεται ο διαιτητής από τον διαιτητικό σύνδεσμο και αντίστοιχα την ομοσπονδία διαιτητών, καταργούνται οι αποζημιώσεις, ακόμα και για τα οδοιπορικά έξοδα στην πλειοψηφία των πρωταθλημάτων βόλεϊ και ουσιαστικά, ΑΛΛΟΙΩΝΕΤΑΙ κατάφορα η ίδια η ιδιότητα και η φύση του διαιτητικού λειτουργήματος. Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο ότι η Ε.Ο.ΠΕ σε προκηρύξεις αναπτυξιακών πρωταθλημάτων 2013/2014 είχε προβλέψει τη δυνατότητα της διεξαγωγής αγώνων ακόμα και ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ (!)

ΤΡΙΤΟΝ: Σημαντικές από τις αποφασισθείσες αλλαγές δεν ελήφθησαν από την ίδια την συγκεκριμένη ΓΣ , αλλά, απλά, εξουσιοδοτήθηκε αόριστα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΟΠΕ να προβεί σε αυτές, γεγονός που καθιστά τις σχετικές αποφάσεις άκυρες.

ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Παρά το γεγονός ότι έγκαιρα και με το υπ΄ αριθ. πρωτ. 70/26-3-2014 έγγραφό μας ζητήσαμε από την ΕΟΠΕ να μας γνωστοποιήσει - έστω εκ των υστέρων - τις αποφασισθείσες τροποποιήσεις, εν τούτοις, αυτή εκώφευσε και εξόσων πληροφορηθήκαμε, τις έχει ήδη αποστείλει προς έγκριση προς τις υπηρεσίες σας, χωρίς να μας τις γνωστοποιήσει.

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Όπως καλά γνωρίζετε, τόσον εσείς, όσο και οι συνεργάτες σας, οι αθλητικοί κανονισμοί και οι τροποποιήσεις τους, αφενός πρέπει να είναι σύννομοι κατά τη λήψη τους , αφετέρου δε να ανταποκρίνονται και να τυγχάνουν εναρμονισμένοι στους διεθνώς ισχύοντες κανονισμούς, για το λόγο δε αυτόν και υπόκεινται σε έλεγχο νομιμότητας εκ μέρους του εκάστοτε αρμόδιου για θέματα αθλητισμού Υφυπουργού και τις υπηρεσίες της ΓΓΑ, σύμφωνα με τα ρητά προβλεπόμενα στο άρθρο 27 του ν.2725/99.

Με βάση τα προαναφερόμενα καθίσταται προφανής η εκ μέρους της ομοσπονδίας του αθλήματος , απόπειρα να τεθούν σε ισχύ , κανονιστικές διατάξεις αναφορικά με τη διαιτησία του αθλήματος , οι οποίες ουσιαστικά διαλύουν την αυτονομία, την συγκρότηση και τη λειτουργία της, όπως αυτή υφίσταται από το ν.2725/1999 και εντεύθεν.

Για το λόγο αυτό παρακαλούμε θερμά, όπως στα πλαίσια της σχετικής σας αρμοδιότητας, καλέσετε και την Ομοσπονδία Διαιτητών Βόλεϊ (δηλαδή τους ίδιους τους διαιτητές) να εκφέρουν τη γνώμη τους για τις επιχειρούμενες αλλαγές, προκειμένου να αποφευχθούν τετελεσμένα (πολλώ δε μάλλον υπό το ενδεχόμενο της απλής παρέλευσης της ειδικής προθεσμίας του άρθρου 27 ν.2725/99, άνευ της εγκριτικής σας απόφασης) τα οποία μόνον επιζήμια θα αποβούν στο χώρο του ελληνικού βόλεϊ με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον του αθλήματος.

Όντας σίγουροι για την ανταπόκρισή σας, είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνηση και συνεργασία.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΤ. ΜΑΥΡΙΚΙΔΗΣ Λ. ΚΙΤΣΙΟΣ

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ