1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
30-08-2023 20:02

Aυτά είναι Ευρωπαϊκά ρεντίκολα χωρίς Challenge και επόπτες

Το σφάξιμο της Εθνικής ανδρών στο φινάλε του αγώνα με το Ισραήλ από τον δεύτερο διαιτητή Vlatko Ristovski για την πρεμιέρα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος θα το θυμούνται για χρόνια όσοι το έζησαν, θα διδάσκεται στα σεμινάρια διαιτησίας και θα δίνει εξήγηση γιατί το Ευρωπαϊκό βόλεϊ θα παραμένει αγκυλωμένο διοικητικά και οργανωτικά στα στενά όρια της Βαλκανικής χερσονήσσου.

 

Έχοντας συμβουλευτεί έμπειρους ρέφερι σχετικά με το τι έγινε και το τι θα έπρεπε να γίνει στην τελευταία φάση, πάμε να δούμε το πως φτάσαμε στο βολεϊκό έγκλημα από έναν διαιτητή που πριν λίγες ημέρες προκάλεσε την ελληνική αποστολή στα φιλικά που δόθηκαν στη Βόρεια Μακεδονία, αλλά αυτά θα τα δούμε σε επόμενο ρεπορτάζ.

Πρώτα απ΄ όλα η φάση εκθέτει όλη την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία (CEV) και την Επιτροπή Διαιτησίας της CEV που σερβοκρατείται.

 

Η φάση αυτή σε ένα άλλο άθλημα που σέβεται το κύρος των διοργανώσεων, τον κόπο των αθλητών και τα εθνικά συγκροτήματα που λαμβάνουν μέρος, θα είχε διευθετηθεί εάν υπήρχει σοβαρό Challenge Referee.

Δυστυχώς όμως το Challenge Referee στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών αλλά και στων γυναικών είναι για γέλια και για κλάματα. Δεν προβλέπει και δεν έχει ρυθμιστεί να πιάνει τα «μέσα έξω» από τις αντένες. Και το πιο εξωφρενικό: Τα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα του 2023 δεν έχουν επόπτες.

Τότε ρε βαρελόφρονες της CEV γιατί καταργήσατε τους επόπτες αφού το Challenge έχει κενά εντοπισμού βασικών παραβάσεων;

 

Ολόκληρο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και δεν έχει επόπτες; Ποια μυαλά τα σκέφτηκαν αυτά; Οικονομία σκεφτήκατε να κάνετε ή είπατε να δώσετε εξουσία σε κάτι τύπους όπως ο Vlatko Ristovski;

 

Πάμε παρακάτω. Πάμε στον ανεκδιήγητο Σκοπιανό (έχει καταγωγή από τα Σκόπια για όσους προσβάλλονται).

 

Που κάθεται ο μάγκας Σκοπιανός όταν γίνεται η επίμαχη φάση;

 

Το παλικάρι από κεκτημένη ταχύτητα κάθεται σε ΛΑΘΟΣ θέση. Τρία μέτρα μέσα στο αντίπαλο τερέν, στη γραμμή της αντιπάλου ομάδας (του Ισραήλ) και σε αντίθετη γωνία που κινείται η μπάλα και βρίσκεται ο Ράπτης. Κι αυτός ο τύπος υποτίθεται πως είδε τη μπάλα με την αντένα μου μόνο ένας επόπτης στην ευθεία ή ένα σοβαρό Challenge με κάμερες και αισθητήρες θα μπορούσε να αναλύσει.

 

Η θέση του β διαιτητή είναι και λάθος διαιτητικά. Επρεπε να βρίσκεται κοντά στο στυλοβάτη και σε θέση πίσω προς τη γραμματεία. Είναι εκτός θέσης και γωνίας.

 

Πάμε παρακάτω. Οπως θα δείτε στο βίντεο όταν ο Αλέξανδρος Ράπτης κάνει το πέρασμα της μπάλας ΚΑΝΕΙΣ από την ομάδα του Ισραήλ που βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο δεν διαμαρτύρεται και δε σηκώνει χέρι πως υπάρχει παράβαση. Οι Ισραηλινοί πανηγυρίζουν όταν ακούν τη σφυρίχτρα με το δώρο του Σκοπιανού.

 

Και κλείνουμε με το αστροπελέκι που ήταν στη σκάλα. Γίγαντας Βούλγαρος διαιτητής Aleksandar Vinaliev με σήμα FIVB.

 

Δεν πήρε μυρωδιά τη φάση και φαίνεται ξεκάθαρα πως... αιφνιδιάζεται από το σφύριγμα του δεύτερου.

 

Γελούσε σαν ηλίθιος στις διαμαρτυρίες των Ελλήνων.

 

Απλά επειδή δεν έχει άποψη δε μπορεί να πάρει τη φάση πάνω του, γελάει αμήχανα, δεν επιλέγει να δώσει καν επανάληψη όπου είχε το δικαίωμα και αργεί να κατέβει από τη σκάλα δείγμα της ενοχής του καθώς «επεξεργάζεται» την κατάσταση.

 

Συμπέρασμα: Ο αγώνας αυτός μόνο και μόνο για αυτή τη φάση είναι ντροπή για διοργάνωση οποιοδήποτε αθλήματος.

 

Εχει συντελεστεί ξεκάθαρη αλλοίωση αποτελέσματος.

 

Η εικόνα αγώνα χωρίς επόπτες με διαιτητές ακατάλληλους εκθέτει το άθλημα και το φέρνει πολλά χρόνια πίσω.

 

Η φτιάξτε το Challenge να βλέπει όλες τις αμφισβητούμενες φάσεις ή βάλτε πάλι επόπτες.

 

Ολα τα ανταγωνιστικά σπορ κάνουν βήματα μπροστά. Βάζουν κάμερες, μόνινορ, έξτρα διαιτητές στα VAR.

 

Αξιοποιούν την τεχνολογία, κάνουν διαδραστικές εφαρμογές και περιορίζουν το λάθος.

 

Στο Ευρωπαϊκό βόλεϊ όμως υπάρχει χώρος για τους βαρελόφρονες και τους κατσαπλιάδες για να έχουν και λόγο ύπαρξης.

 

Όσο για την τηλεοπτική παραγωγή που έδειξε μόνο ένα ριπλέι και αυτό από πίσω από το σερβίς και καθυστερημένα το αφήνουμε ασχολίαστο.

 

Ντροπή και μόνο ντροπή.

 

 

Media

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ