1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
13-06-2023 20:27

Πένθος στο παγκόσμιο βόλεϊ: Πέθανε ο μαέστρος της Σοβιετικής Ενωσης Βιάτσεσλαβ Αλεξέγιεβιτς Ζάιτσεφ

Ένας από τους σπουδαιότερους βολεϊμπολίστες και πασαδόρους όλων των εποχών, ο Βιάτσεσλαβ Αλεξέγιεβιτς Ζάιτσεφ, «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών. 

Ήταν ο πασαδόρος και αρχηγός της Σοβιετικής Ένωσης που την οδήγησε σε τεράστιες επιτυχίες και αξεπέραστα ρεκόρ.

Αγωνίστηκε σε τρεις διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων κατακτώντας ένα χρυσό και δύο ασημένια Ολυμπιακά μετάλλια.

Συγκεκριμένα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976 στο Μόντρεαλ κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, το 1980 στη Μόσχα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και το 1988 στη Σεούλ το ασημένιο μετάλλιο. Το 1984 στο Λος Άντζελες δεν κατέβηκε η ΕΣΣΔ. Γενήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1952 στο Λένιγκραντ.

Ο γιος του Ιβάν Ζάιτσεφ είναι γνωστός βολείμπολίστας με ιταλική υπηκοότητα. Μαζί με την σπουδαία κολυμβήτρια Irina Pozdnyakova απέκτησαν και μία κόρη, την Άννα.

Ο Ζάιτσεφ έγραψε ιστορία ως δις παγκόσμιος πρωταθλητής, το 1978 στην Ιταλία και το 1982 στην Αργεντινή, ενώ έχει και δύο ασημένια μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα, το 1974 στο Μεξικό και το 1986 στη Γαλλία.

Το 1977 και το 1981 κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο με την ομάδα της ΕΣΣΔ και το 1985 το ασημένιο μετάλλιο. Ολα τα παγκόσμια Κύπελλα γίνονται στην Ιαπωνία.

Ο Βιάτσεσλαβ Αλεξέγιεβιτς Ζάιτσεφ ήταν έξι φορές πρωταθλητής Ευρώπης με την ομάδα της ΕΣΣΔ και συγκεκριμένα από το 1975 έως το 1985 δημιουργώντας ρεκόρ έξι σερί τίτλων (1975, 1997, 1979, 1981, 1983, 1985) που μέχρι σήμερα είναι ακατάριπτο.

Φωτογραφία: Foto Vladimir Fedorenko/RIA Novosti

 

Σε επίπεδο συλλόγων αγωνίστηκε με την Οτομομπιλίστ Λένιγκραντ (σήμερα Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης) με την οποία κέρδισε δύο CEV Top Teams Cup και δύο Challenge Cup το 1982–1983.

Ολοκλήρωσε την καριέρα του στην Ιταλία παίζοντας στη Σπολέτο, στο Αγκριτζέντο και στην Τσιτά ντε Καστέλο ενώ το όνομα του γράφτηκε και ως μεταγραφικός στόχος του Ολυμπιακού στα τέλη της δεκαετίας του ΄80.

Με μία συγκινητική ανάρτηση αποχαιρέτησε τον πατέρα του ο γιός του Ιβάν Ζάιτσεφ: «Γεια σου μπαμπά... Καλό ταξίδι και τώρα ξεκουράσου αν μπορείς».

 

Στη φωτογραφία ο Ιβάν Ζάιτσεφ (στο κέντρο) με τον Βιάτσεσλαβ Αλεξέγιεβιτς Ζάιτσεφ (δεξιά) και τον γιο του (αριστερά).

Media









Σχετικά άρθρα

  • O Zόραν Τέρζιτς από την Σερβία στην Εθνική Ρωσίας
    Ο Σέρβος προπονητής Ζόραν Τέρζιτς είναι ο νέος προπονητής της Εθνικής βόλεϊ γυναικών της Ρωσίας. Η απόφαση ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 8 Μαΐου 2022 από την ρωσική ομοσπονδία.
  • Ρεκόρ Ρωσίας για την Ζενιτ Καζάν που σήκωσε το 10ο κύπελλο στην ιστορία της
    Η Ζενίτ Καζάν επέστρεψε και πάλι στους τίτλους με εντυπωσιακό τρόπο. Η ομάδα του Καζάν επικράτησε στον τελικό του Final-4 του κυπέλλου Ανδρών 3-0 (25-18, 25-19, 25-23) που έγινε στην Αγία Πετρούπολη, της Ντιναμό Μόσχας και πήρε τη ρεβάνς από την ομάδα της πρωτεύουσας για τον περυσινό αποκλεισμό της.
  • Ο Πολωνός Μακόφσκι νέος πασαδόρος στην Ελπίδα Αμπελοκήπων
    Την απόκτηση του 30 χρονου (1μ87) Πολωνού πασαδόρου, Λούκας Μακόφσκι, ανακοίνωσε η Ελπίδα Αμπελοκήπων στην προσπάθεια που κάνει για να κερδίσει την παραμονή της στην Volleyleague .
  • Ευρωπαϊκό ανδρών: Έφτασε η ώρα της Ρωσίας
    Λιουμπλιάνα, Αποστολή ΠΣΑΤ Δημήτρης Τυχάλας. Το ταξίδι της Εθνικής ομάδας βόλεϊ ανδρών συνεχίζεται στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με τη γαλανόλευκη να αντιμετωπίζει αύριο το απόγευμα (18:30, ΕΡΤ3) στη Λιουμπλιάνα την Ρωσία για τους ‘16’ της διοργάνωσης.
  • Ευρωπαϊκό ανδρών: «Θα εξαντλήσουμε κάθε πιθανότητα»
    Λιουμπλιάνα, Αποστολή ΠΣΑΤ, Δημήτρης Τυχάλας. Η αντίστροφη μέτρηση για το μεγάλο παιχνίδι της Εθνικής ομάδας κόντρα στη Ρωσία για τους ‘16’ του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ξεκίνησε με τη διοργάνωση της media day παρουσία προπονητών και αρχηγών των ομάδων.

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ