1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
16-08-2023 18:17

Γιουνούς Οτσάλ: «Περήφανος που είμαι μέλος αυτής της ομάδας»

Μέσα σε λίγους μήνες η ζωή του Γιουνούς Οτσάλ έχει αλλάξει δραματικά (προς το καλύτερο) με την Ελλάδα να μοιάζει με τη δική του Ιθάκη.
Στο ταξίδι της Εθνικής στο δρόμο για την τελική φάση του Ευρωβόλεϊ 2023 ο Τούρκος τεχνικός ξεκίνησε ως ο άμεσος συνεργάτης του Μαρτσέλο Αμποντάντζα (το καλοκαίρι του 2022) για να ακολουθήσει η «μεταγραφή» του στην ΑΕΚ στις αρχές της περσινής περιόδου και η αναβάθμιση του σε πρώτο προπονητή στην Εθνική ομάδα.

Μεγάλες αλλαγές, μεγάλες προκλήσεις, αλλά όπως δηλώνει μιλώντας στο volleyball.gr λίγες ώρες πριν το πρώτο σερβίς στο Ευρωβόλεϊ 2023 είναι έτοιμος να τις αντιμετωπίσει…

«Αν αισθάνομαι έτοιμος; Η απάντηση είναι ναι! Όλα είναι πρωτόγνωρα, αλλά είμαι πραγματικά περήφανος που αποτελώ μέλος αυτής της ομάδας. Θεωρητικά είμαι ο πιο άπειρος προπονητής, όμως έχω πολύ εμπειρία μέσα μου από τα χρόνια που έχω δουλέψει και τώρα ήρθε η ώρα να το δεξίω ως πρώτος προπονητής. Δεν είναι εύκολη η αποστολή μας με την Εθνική Ελλάδας, έχουμε δυσκολίες αλλά το σημαντικό είναι να συγκεντρωθούμε σ’ αυτά που έχουμε και μ’ αυτά να πάρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Κι αυτό που νιώθω είναι ότι η ομάδα είναι έτοιμη να παίξει αυτό που μπορεί».

Με τι θα είσαι ευχαριστημένος;

«Ένα τέτοια τουρνουά έχει να κάνει με τα αποτελέσματα… Θέλω να δω κάποια πράγματα, αλλά κυρίως θέλω να δείξουμε ότι η Ελλάδα προσπάθησε και δημιούργησε προβλήματα σε όλους… Ακόμη κι αν χάσουμε και τα πέντε ματς να έχουμε παλέψει… Κι όλοι, όχι μόνο οι Έλληνες φίλαθλοι, να παραδεχθούν ότι παίξαμε καλό βόλεϊ. Από κει πέρα οι δικές μου προσδοκίες είναι να περάσουμε στην επόμενη φάση και να μην πέσουμε πάνω στη Πολωνία ή τη Σερβία».

Αυτό σημαίνει ότι θα είμαστε στις δύο πρώτες θέσεις του ομίλου μας…

«Ναι το ξέρω (γέλια)… Σ’ αυτά τα 5 παιχνίδια που έχουμε εδώ στο Ντίσελντορφ, έχουμε τρία ματς με Σουηδία, Τσεχία, Αζερμπαϊτζάν στα οποία πρέπει να παίξουμε στο 100%… Αλλά στην πρεμιέρα υπάρχει άγχος ειδικά στους γηπεδούχους κι αν ακολουθήσουμε το πλάνο μας και δεν χάσουμε το μυαλό μας πιστεύω ότι θα τους προκαλέσουμε προβλήματα».

Καλή πάσα για να ρωτήσω για τον αυριανό αγώνα με τη Γερμανία…

«Η Γερμανία είναι μια έμπειρη ομάδα και έχει μια αθλήτρια (Όρτμαν) η οποία μπορεί να αλλάξει τη ροή ενός αγώνα, αλλά έχουμε το πλάνο μας για να την αντιμετωπίσουμε. Προσωπικά δεν φοβάμαι τη Γερμανία και γενικά δεν φοβάμαι τα ονόματα… Είναι ένα παιχνίδι και εμείς πάμε να παίξουμε και να κάνουμε αυτά που έχουμε σχεδιάσει. Η πίεση δεν είναι σε εμάς αλλά στη Γερμανία. Αυτοί έχουν μεγάλους στόχους και το πλεονέκτημα της έδρας».

Είσαι ικανοποιημένος από την προετοιμασία μας;

«Αυτούς τους 2.5 μήνες νομίζω ότι κάναμε το καλύτερο δυνατό. Σίγουρα θα ήθελα είχα κάποιες περισσότερες επιλογές, αλλά τα κορίτσια έκαναν πραγματικά μεγάλη προσπάθεια. Κι αυτή η προσπάθεια είναι και πνευματική. Όταν η ομάδα συγκεντρώνεται στον αντίπαλο δεν έχουν πίεση».

Αυτό πιστεύεις ότι να κάνει με την πίεση που μπορεί να δημιουργήθηκε από το προηγούμενο κακό αποτέλεσμα το 2021;

«Νομίζω ότι από πέρσι όταν ξεκινήσαμε αυτόν το νέο κύκλο με τα προκριματικά έκλεισαν το κεφάλαιο του 2021. Η πρόκριση ήταν ένα καλό βήμα για τη νέα ομάδα… Πέρσι ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια έγινε το πρώτο βήμα. Τώρα όμως ήρθε η ώρα για να κάνουμε το δεύτερο βήμα και θα δούμε μέχρι που θα φτάσουμε».

-Πέρα από το τι θα κάνει η Εθνική Ελλάδας, πέραν του ότι είναι το πρώτο σου Ευρωβόλεϊ ως πρώτος προπονητής, υπάρχει και η ιδιαιτερότητα ότι θα βρεθείς αντίπαλος με την πατρίδα σου. Το σκέφτεσαι αυτό το ματς;

«Ναι αλλά δεν έχω κανένα άγχος… Αν είχα άγχος θα έχανα τη συγκέντρωση μου. Όταν παίζω ως αντίπαλος με μια ομάδα που γνωρίζω, όσο καλή κι αν είναι αυτή νιώθω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση κι αυτό δεν έχει να κάνει με το αποτέλεσμα του αγώνα. Απλά αν νιώθεις αυτοπεποίθηση, αυτό μεταφέρεται και στην ομάδα. Στον αθλητισμό υπάρχουν αυτοί οι αγώνες που προκαλούν διάφορα συναισθήματα, αλλά όπως είπα και στην αρχή, είμαι περήφανος που είμαι εδώ, είμαι περήφανος που θα αντιμετωπίσω την Τουρκία ως προπονητής της Εθνικής Ελλάδας και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ