1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 48
29-03-2015 15:28

Εγκόνου: «Μακρύς ο δρόμος της καταξίωσης»

Μπόροβετς, Αποστολή ΠΣΑΤ, Ηλίας Παπαϊωάννου
Το "παραμύθι" της ζωής της Πάολα Εγκόνου, θυμίζει εν πολλοίς την διαδρομή του δικού μας διεθνή μπασκετμπολίστα, Γιάννη Αντετονκουμπο. Με γονείς μετανάστες, που πριν πολλά χρόνια έφυγαν από τη Νιγηρία για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον στην Ιταλία, η παίκτρια ορόσημο της ιταλικής ομάδας U18, γεννήθηκε στην Τσιταντέλα στις 18 Δεκεμβρίου 1998. Η Πάολα άρχισε σε ηλικία 12 ετών να παίζει βόλεϊ, αρχικά γιατί ήθελε να μένει λίγο περισσότερο έξω από το σπίτι της και μετά το… ερωτεύτηκε! Ένα χρόνο αργότερα ήρθε η προσ-κλήση της ιταλικής Ομοσπονδίας να συμμετάσχει στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της FIPAV και ως μέλος πλέον της Club Italia μετακόμισε στο Μιλάνο, όπου εδώ και χρόνια προπονούνται και σπουδάζουν οι επίλεκτες αθλήτριες της Ιταλίας, που θα συγκροτήσουν τα επόμενα χρόνια τη «σκουάντρα ατζούρα».

Στα πελώρια μαύρα μάτια της Πάολα καθρεφτίζεται πλέον το μέλλον του ιταλικού βόλεϊ, αφού παρόλο το νεαρό της ηλικίας της ηλικίας, θεωρείται ήδη από τους ειδήμονες του αθλήματος, παίκτρια φαινόμενο, που θα αφήσει εποχή στο παγκόσμιο βόλεϊ. Για αυτό και σήμερα, συνδυάζοντας την αφρικανική δύναμη και την ιταλική τεχνική, αποτελεί από την ταλαντούχα ομάδα Club Italia το πιο «βαρύ χαρτί» στο χρηματιστήριο του ιταλικού γυναικείου βόλεϊ. Δικαιολογημένα λοιπόν ο προπονητής της γυναικείας ομάδας, Μπονίτα, δεν βλέπει την ώρα να έρθει το καλοκαίρι για να την καλωσορίσει στην «σκουάντρα ατζούρα» και να δουλέψει μαζί της ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Συναντήσαμε την Εγκόνου, μετά τη νίκη της Ιταλίας επί της Σλοβενίας στην πρεμιέρα του Α’ ομίλου του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Κοριτσιών U18 στο βουλγαρικό Σαμόκοβ, όπου οι «azzurine» ξεκίνησαν κάπως μουδιασμένα και βρέθηκαν να πίσω στο σκορ με 8-6 από τις αντιπάλους τους.

«Ήμασταν πολύ συναισθηματικά φορτισμένες, γιατί πλην εμού, ήταν η πρώτη μας εμφάνιση σε μία επίσημη διοργάνωση και μάλιστα τόσο σημαντική. Όσο πέρναγε όμως η ώρα, γινόμασταν καλύτερες, πιο ήρεμες και αποδίδαμε το βόλεϊ που ξέρουμε» δήλωσε η Εγκόνου, που με συνολικά 14 πόντους (11/17 επιθ., 3 άσους) βοήθησε την ομάδα της να φτάσει στο θρίαμβο με 3-0.

Βαρύ το φορτίο...

Ως κορυφαία επιθετικός του τελευταίου Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος Νεανίδων, αλλά και μία εκ των κορυφαίων σκόρερ του πρωταθλήματος της Α2 Ιταλίας η Εγκόνου με τα απίστευτα φυσικά της προσόντα, «χτυπάει» από τα 332 εκατοστά, αν και υστερεί λίγο στην υποδοχή, πολλοί είναι αυτοί που βιάζονται να τη χρίσουν ως νέα Βαλεντίνα Ντιουφ. Τίτλος που την κάνει να αισθάνεται μάλλον… άβολα.

«Σίγουρα είναι πολύ τιμητικό να ακούς κάτι τέτοιο, αλλά για μένα είναι μεγάλη ευθύνη, γατί ξέρω ότι περιμένουν όλοι πολλά από μένα. Όμως αυτή τη στιγμή, είμαι συγκεντρωμένη στο στόχο μου, σκέφτομαι ότι σε αυτή την ηλικία πρέπει να δουλέψω πάρα πολύ σκληρά για να βελτιωθώ, γιατί η αλήθεια είναι πως χρειάζομαι χρόνο για να βελτιωθώ και για να φτάσω σε εκείνο το επίπεδο, που όλοι λένε, αφού ο δρόμος της καταξίωσης είναι πολύ μακρύς» ισχυρίζεται στον απεσταλμένο δημοσιογράφο του ΠΣΑΤ, Ηλία Παπαϊωάννου η εντυπωσιακή ακραία, που πλέον μένει με τους γονείς της στην Πάντοβα.

Το ιταλικό βόλεϊ ωστόσο έχει επενδύσει πάρα πολλά για το μέλλον του στην Εγκόνου, η οποία καλώς η κακώς σε κάθε της εμφάνιση μετά τους αγώνες της Club Italia πολιορκείται από τους δημοσιογράφους και τις κάμερες, που ζητάνε κάποια δήλωση από την 15χρονη αθλήτρια, η οποία τυγχάνει φοβερής προβολής από τα MEDIA, που βιάζονται να την χρίσουν πριν την ώρα της… σταρ του παγκόσμιου βόλεϊ. Πως αντιδρά όμως σε όλα αυτά τα φώτα της δημοσιότητας η νεαρή Ιταλίδα;

«Στην αρχή ήταν ενοχλητικό γιατί δεν ήμουν συνηθισμένη σε αυτή την προβολή και την… πολιορκία από τον Τύπο και δεν ήξερα πώς να το διαχειριστώ κατάλληλα. Γιατί όπως είπα και νωρίτερα για εμένα όλο αυτό το ενδιαφέρον του κόσμου είναι πρωτόγνωρο, είμαι πολύ νέα και όλοι περιμένουν πολλά από μένα».

Ραντεβού στα τυφλά!

Λίγο πριν το αποψινό (20.30) σερβίς του αγώνα της Ιταλίας με την Εθνική μας η Εγκόνου παραδέχεται πως δεν γνωρίζει πολλά για την Ελλάδα, ενώ υποστηρίζει ότι ο Α’ όμιλος είναι δύσκολος.

«Δεν έχω παίξει ποτέ εναντίον της Ελλάδας και δεν ξέρω τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της ως ομάδα. Θα δούμε τον αντίπαλό μας στο video και θα τη μελετήσουμε όπως πρέπει αλλά στο γήπεδο δεν ξέρεις ποτέ τι πρόκειται να γίνει. Ελπίζω πως θα μας βγούνε και μέσα στον αγώνα όλα αυτά που δουλεύουμε στην προπόνηση. Γενικά πάντως εδώ στο Σαμόκοβο, είναι ένας δύσκολος όμιλος, αλλά ελπίζω ότι θα πάμε καλά. Είμαι βέβαιη πως από αγώνα σε αγώνα θα εμφανιζόμαστε καλύτερες και θα βάλουμε τα δυνατά μας για να φτάσουμε στη διάκριση» τόνισε το εξαιρετικά σημαντικό … κεφάλαιο του ιταλικού βόλεϊ.

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ