1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
01-11-2013 02:00

Γιόρτασαν τον... ήλιο με αγώνα βόλεϊ

Το Rjukan είναι μια πανέμορφη πόλη 3.500 κατοίκων, αλλά έχει το μειονέκτημα να είναι χτισμενη σε μια τοποθεσία όπου τα γύρω βουνά της κρύβουν τον ήλιο για 6 μηνες.

Η νορβηγική πόλη είχε ιδρυθεί στις αρχές του προηγούμενου αιώνα από τον μηχανικό Sam Eyde ο οποίος είχε κατασκευάσει ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στην περοχή για να εκμεταλλευθεί την ενέργεια ενός καταρράκτη. Το πρόβλημα της περιορισμένης ηλιοφάνειας είχε εντοπισθεί και από τον ίδιο και μάλιστα η λύση των καθρεφτών είχει προταθεί,  αλλά τα μέσα της εποχής δεν του επέτρεπαν να φτιάξει μια τόσο μεγάλη κατασκευή.

Έτσι το μονο που μπορούσε να κάνει ήταν να κατασκευάσει ένα τελεφερίκ το οποίο πήγαινε τους κατοίκους στο βουνό για να χαρούν τον ήλιο. Τα χρόνια όμως πέρασαν, η τεχνολογία προχώρησε και από την Τετάρτη η κεντρική πλατεία του Rjukan έχει μια φωτεινή "όαση" 500 τετραγωνικών μέτρων που προέρχεται από την αντανάκλαση του ηλίου σε τρεις τεράστιους καθρέφτες 17 τετραγωνικών ο καθένας, οι οποίοι έχουν κατασκευαστεί σε μια πλαγια του βουνού. Το έργο κόστισε 850.000 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από την Norsk Hydro, υλοποιώντας έτσι μετά από 110 χρόνια την επιθυμία του ιδρυτή της Sam Eyde. Οι κάτοικοι του Rjukan γιόρτασαν τον πρώτο χειμωνιάτικο ήλιο διοργανώνοντας έναν αγώνα βόλει στο νέο ξέφωτο της κεντρικής πλατείας.

Πηγή: kamarinia.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ