1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
22-05-2014 17:54

Όταν η Σοβιετική Ένωση κατέκτησε 2 χρυσά μετάλλια στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα

Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι μία διοργάνωση που κάθε αθλητής και αθλήτρια θέλει να συμμετέχει με την φανέλα της χώρας του. Με αφορμή το φετινό Παγκόσμιο πρωτάθλημα στους άνδρες στην Πολωνία (30 Αυγούστου με 21 Σεπτεμβρίου) και στις γυναίκες στην Ιταλία (23 Σεπτεμβρίου με 12 Οκτωβρίου), θα γυρίσουμε τον χρόνο πίσω και συγκεκριμένα στο 1952 όταν και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά Παγκόσμιο πρωτάθλημα γυναικών.

Η αρχή έγινε το 1949 στην Πράγα όπου και διεξήχθη το 1ο Παγκόσμιο ανδρών με την τότε Σοβιετική Ένωση να παίρνει το χρυσό μετάλλιο και μαζί την επόμενη διοργάνωση στην Μόσχα. Έτσι λοιπόν λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα του 2ου Παγκόσμιου πρωταθλήματος ανδρών (17 με 29 Αυγούστου) έγινε μία τεράστια αλλαγή. Το πρώτο Παγκόσμιο πρωτάθλημα γυναικών είναι γεγονός, με ομάδες από την Ασία να παίρνουν μέρος όπως η Ινδία.

Σε γήπεδο ποδοσφαίρου με 250.000 θεατές

Πάνω απ'όλα ήταν μία εξαιρετική ευκαιρία για την Σοβιετική Ένωση να διαφημίσει το βόλεϊ. Όπως και στην Πράγα το 1949, έτσι και στην Μόσχα το 1952 οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν σε εξωτερικούς χώρους και πάνω από 250.000 κόσμος παρακολούθησε τους αγώνες από τις κερκίδες.

Η ανδρική ομάδα που αποτελούταν από τους ίδιους παίχτες που κατέκτησαν την 1η θέση, δεν είχαν πρόβλημα να πάρουν το δεύτερο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο. Η Σοβιετική Ένωση έφτασε μέχρι το... τέλος της διαδρομής με 8 νίκες, 24 κερδισμένα σετ και μόλις 1 κατά.

Όπως και στους άνδρες, έτσι και στις γυναίκες η Σοβιετική Ένωση ήταν το μεγάλο φαβορί. Έφτασαν για... πλάκα μέχρι τον τελικό, όπου και επικράτησαν με 3-0 της Πολωνίας, καταφέρνοντας να πάρουν το χρυσό μετάλλιο χωρίς να χάσει ούτε ένα σετ.

Έτσι τα δύο Παγκόσμια πρωταθλήματα σε άνδρες και γυναίκες, κατέληξαν στους Σοβιετικούς, μπροστά στο κοινό τους. Μέχρι σήμερα η πρώην Σοβιετική Ένωση και νυν Ρωσία έχει στο παλμαρέ της 5 χρυσά, 3 ασημένια και 2 χάλκινα μετάλλια στους άνδρες, ενώ στις γυναίκες 5 χρυσά, 1 ασημένιο και 4 χάλκινα.

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ