1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
18-12-2020 01:00

Με απόφαση του CAS, χωρίς την παρουσία της Ρωσίας οι Ολυμπιακοί του Τόκιο

Οριστικά χωρίς την συμμετοχή της Ρωσίας θα γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο (έχουν προκριθεί οι εθνικές ομάδες βολεϊ ανδρών και γυναικών). Το CAS με χθεσινή του απόφαση, έδωσε ένα τέλος στην πολύχρονη διαμάχη της Ρωσίας και του παγκόσμιου οργανισμού καταπολέμησης του ντόπινγκ (WADA) η οποία κρατάει απο το 2016.

Το ανώτατο δικαστήριο της Λωζάνης έκανε εν μέρει δεκτή την προσφυγή της Ρωσικής Ολυμπιακής επιτροπής, και μείωσε σε δύο χρόνια από τέσσερα που ήταν η αρχική απόφαση της WADA για αποκλεισμό της χώρας απο Ολυμπιακούς και διάφορα παγκόσμια πρωταθλήματα για παραβάσεις κανονισμών ντόπινγκ, ενώ έμεινε και η επιβολή συνολικού προστίμου δύο εκατομμυρίων ευρώ.

  Η ιχρονική διάρκεια της ποινής και οι "ουδέτεροι αθλητές"

Στην αναλυτική απόφαση που έδωσε το CAS στη δημοσιότητα, διευκρίνησε ότι η η ποινή θα έχει ισχύ από τις 9 Ιανουαρίου του 2020 μέχρι τον αντίστοιχο μήνα του 2022.Οι αθλητές της Ρωσίας όλο αυτό το διάστημα δεν θα έχουν το δικαίωμα να φέρουν τα διακριτικά της χώρας τους σε Ολυμπιακούς και παγκόσμια πρωταθλήματα.

Ακόμη θα απαγορεύεται η ανάκρουση του εθνικού ύμνου ενώ προβλέπεται ο αποκλεισμός παραγόντων της κυβέρνησης σε διάφορες επιτροπές, όπως είναι ο πρόεδρος Πούτιν αλλά και η διαπίστευση τους, στους θερινούς αγώνες του Τόκιο, και τους χειμερινούς του Πεκίνο στις αρχές του 2022.

Επίσης στην ίδια απόφαση υπάρχει ένα «παράθυρο» για τους καθαρούς Ρώσους αθλητές, οι οποίοι δεν έχουν εμπλακεί μεχρι τώρα σε περιπτώσεις ντόπινγκ, θα μπορούν να λάβουν μέρος σε διεθνείς αγώνες, αλλά υπό το καθεστώς ουδετερότητας ( Neutral athletes).

Όσον αφορά το ποδόσφαιρο η ΟΥΕΦΑ και ΦΙΦΑ υπολογίζουν κανονικά τη Ρωσία. Αρχικά  για την τελική φάση του Euro 2020, το οποίο αναβλήθηκε φέτος  και μετατέθηκε για του χρόνου το καλοκαίρι, η ΟΥΕΦΑ διέρρευσε ανεπίσημα ότι έχει τη νομική δυνατότητα να ξεπεράσει τέτοιες αποφάσεις και να αφήσει τη Ρωσία να πάρει μέρος κανονικά ενώ χωρίς προβλημα θα είναι η συμμετοχή της στους προκριματικούς αγώνες και την τελική φάση του Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ.

Γιατί τιμωρήθηκε η Ρωσία

Για την αρχική τετραετή τιμωρία των Ρώσων, τα πάντα στηρίχθηκαν στην έκθεση Μακ Λάρεν, του Καναδού καθηγητή πανεπιστημίου, ο οποίος μετά από καταγγελίες στη WADA από ρωσίδα αθλήτρια και τον προπονητή της, ξεκίνησε μία μεγάλη σε βάθος έρευνα. Το πόρισμα της τελευταίας αποδείχθηκε καταδικαστικό για την υπηρεσία ντόπινγκ της Ρωσίας, καθώς αποδείκνυε με στοιχεία πως το εργαστήριο αντιντόπινγκ της Μόσχας έκρυβε, αλλοίωνε και αντικαθιστούσε τα θετικά δείγματα αθλητών της χώρας, από όλες τις διοργανώσεις και τα αθλήματα.

Σύμφωνα με το πόρισμα, περισσότεροι από 1.000 Ρώσοι αθλητές που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, στους χειμερινούς Ολυμπιακούς στο Σότσι και στους Παραολυμπιακούς αγώνες του 2012 ενεπλάκησαν ή ωφελήθηκαν προκειμένου να αποκρύψουν θετικό δείγμα ντόπινγκ, αναφέρεται στην έκθεση που δημοσιοποίησε η WADA, το 2016.

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ