1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
02-09-2016 11:25

Αποκάλυψη Μαυρομάτη: «Να γιατί ήρθα σε ρήξη με τον Ψαρουδάκη»

Ο Αχιλλέας Μαυρομάτης έδωσε την τελευταία και καλύτερη συνέντευξη του στο volleynews και αποκαλύπτει τους λόγους που ήρθε σε ρήξη με τον Κωστή Ψαρουδάκη, τα λάθη του στην περασμένη θητεία και ζητάει τη ψήφο των σωματείων στις εκλογές του Σαββάτου για να ολοκληρώσει το έργο του, με τους νέους συνεργάτες και χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος.
- Διεκδικείτε μια ακόμη θητεία. Πείτεμας 3 λόγους που θα μπορούσατε να πείτεσε κάποιον για να σας ψηφίσει;

"Οι συνεργάτες μου κι εγώ υπηρετούμε και θα υπηρετούμε το Βόλει με γνώμονα τη μεγάλη ευθύνη που προκύπτει από τη βαθιά γνώση των προβλημάτων ακόμα και αν εισπράττουμε το κόστος των απαραίτητων ενεργειών για την εξυγίανση. Απευθυνόμαστε στα σωματεία με ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ, ΡΕΑΛΙΣΜΟ, ΗΘΟΣ και ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ. Αυτοί είναι εξάλλου οι τέσσερις πυλώνες πάνω στους οποίους θα συνεχίσουμε να οδεύουμε και την 3η Σεπτεμβρίου, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών.

Δεν παροχολογούμε, δεν ασπαζόμαστε το «παλιό», δεν αναλωνόμαστε σε μικροπολιτικές τακτικές.

Δεν «τάζουμε», δεν αφορίζουμε.

Μόνο υποσχόμαστε ότι θα δώσουμε την καλύτερη μάχη με τα χρέη που κληρονομήσαμε στοχεύοντας ταυτόχρονα στη μέγιστη δυνατή ανάπτυξη δεδομένων των συνθηκών.

Με ανθρώπους ικανούς, με παιδεία και μεράκι, απαλλαγμένοι από μικροσωματειακά συμφέροντα και εφαρμόζοντας κανόνες βασισμένους στη συνεργασία και στην ουσιαστική ανάληψη καθηκόντων, προσδοκούμε ένα καλύτερο αύριο για το άθλημα που αγαπάμε.

Αλλά και για να σας απαριθμήσω τρεις συγκεκριμένους λόγους όπως μου ζητάτε, προσδοκούμε στην στήριξη των σωματείων

Α)για να ολοκληρωθεί η προσπάθεια και το έργο εξυγίανσης που έχει ξεκινήσει, Β) γιατί πιστεύω πως η ομάδα που ηγούμαι είναι η πλέον κατάλληλη σε όλα τα επίπεδα, με διοικητική εμπειρία και τα απαραίτητα τυπικά προσόντα προκειμένου να φέρει εις πέρας το απαιτητικό αυτό έργο ακόμα και για την θέση στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπήόπου κρίνω πως πληρώ όλες τις προυποθέσεις ωστε να συνεχίσω να εκπροσωπώ επάξια το άθλημά μας στο ανώτατο αυτό επίπεδο

Γ) γιατί είμαστε ο μόνος συνδυασμός που και συγκεκριμένες ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΕΣ προτάσεις καταθέσαμε (η προϋπηρεσία μας αποτελεί εγγύηση ότι θα τις πραγματοποιήσουμε) και επενδύουμε στην εκπαίδευση ως το αποδεδειγμένα βασικό μέσο για τη μετάβαση στην σύγχρονη εποχή του ελληνικού αθλητισμού.

-Ποια τα μεγαλύτερα λάθη σας και πωςθα τα διορθώσετε;

"Όπως είναι εύλογο και λάθη έγιναν και παραλείψεις. Κάτι που είναι επίσης ευνόητο είναι ότι όταν διοικείς, όταν κάνεις δουλειά, τα λάθη και οι παραλείψεις είναι μάλλον αναπόφευκτες. Σημασία έχει να αναγνωρίζει κανείς τα λάθη του, να προσπαθεί να τα διορθώσει και να μην τα επαναλαμβάνει. Ίσως το μεγαλύτερο λάθος μου ήταν η απόλυτη εμπιστοσύνη που έδειχνα σε τέως συνεργάτες μου. Ευτυχώς οι αλλαγές δρομολογήθηκαν και επιτέλους ξεχώρισε «η ήρα απ’ το σιτάρι». Είμαι ευτυχής που απαλλαγμένος πλέον από βαρίδια που προσπαθούσαν να κρατήσουν το άθλημα χαμηλά, στο διοικητικό επίπεδο της δεκαετίας του 80 και του 90, θα μπορέσω, εφόσον βέβαια μου δοθεί η δυνατότητα από τα σωματεία, να συνεχίσω την τεράστια προσπάθεια. Ένα ακόμα λάθος μου ήταν το ότι κρατήσαμε χαμηλούς τόνους σχετικά με τις συχνά ανυπέρβλητες δυσκολίες, οικονομικές κατά κύριο λόγο, με τις οποίες ήρθαμε αντιμέτωποι, προκειμένου να μη δημιουργήσουμε κλίμα απαισιοδοξίας και κατήφειας στον κόσμο του αθλήματος. Από εδώ και μπρος θα δημοσιοποιούνται τα πάντα, όσο δυσάρεστα κι αν είναι.


- Όλοι γνωρίζουν ότι ήσασταν δίδυμο
με τον κρητικό παράγοντα ΚωστήΨαρουδάκη αλλά κανείς δεν έχει πειστείπραγματικά ότι σας χώρισαν οιδιαφορετικές αντιλήψεις σε θέματαδιοίκησης.. Δεν θεωρείτε υποχρέωση σαςνα ενημερώσετε τα σωματεία για τονπραγματικό λόγο που ήρθε η ρήξη στιςμεταξύ σας σχέσεις;

Νομίζω ότι είναι γνωστή η δική μου αντίληψη σχετικά με τα θέματα διοίκησης: καταμερισμός αρμοδιοτήτων, σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, τακτικός έλεγχος πεπραγμένων. Κι όλα τα παραπάνω υπό τον μανδύα της πανελλήνιας μέριμνας, χωρίς κωλύματα από κατά τόπους σωματειακά συμφέροντα και χωρίς ανταποδοτική (ρουσφετολογική) λογική. Είναι αλήθεια ότι συνάντησα πλείστες αντιδράσεις σε αυτά από κάποιους, και ναι, υπήρξαν πράγματι μεγάλες διαφορές νοοτροπίας ανάμεσα σε μένα και ορισμένους εκλεγμένους στο ΔΣ. Κλήθηκα πολλές φορές να υπερασπίζομαι με σθένος τα αυτονόητα, για μένα, συμφέροντα της Ομοσπονδίας, έχοντας να αντιμετωπίσω ακατανόητες για τη λογική μου αντίθετες απόψεις. Παρόλα αυτά, επειδή πάντοτε υπερασπίζομαι το δικαίωμα που όλοι έχουμε στη διαφωνία, προσπάθησα ώστε να επιτυγχάνεται συναίνεση. Πιο συγκεκριμένα, οι διαφορές μας με τον Κωστή Ψαρουδάκη αποδείχτηκαν στην πορεία διαφορές ουσίας και επί των Αρχών. Ωστόσο, η τελική ρήξη επήλθε όταν επεσήμανα έντονα στον Ψαρουδάκη:

α) ότι δεν επιτρέπεται η ομάδα του ΄Β Αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας να αποσύρεται από αγώνα Κυπέλλου Ευρώπης καθώς και να μην εξοφλείται άμεσα το πρόστιμο που της επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία (μέρος αυτού του προστίμου ακόμα οφείλεται στην ΕΟΠΕ με δικαιώματα της οποίας συμψηφίστηκε)

β) ότι δεν επιτρέπεται στην ομάδα του να τιμωρείται με απαγόρευση διεθνών μεταγραφών λόγω οφειλών σε ξένες αθλήτριες που έχουν αναγνωριστεί με αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων,

γ) ότι δεν επιτρέπεται Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας με ομάδες στις ανώτερες κατηγορίες να χειρίζεται θέματα διαιτησίας,

δ) ότι κάποτε επιτέλους θα πρέπει όλη η λειτουργία της Ομοσπονδίας σε θέματα που αφορούν σωματεία (διοργάνωση πρωταθλημάτων, μεταγραφές κα), να είναι απόλυτα διαφανείς και να μη λαμβάνονται αποφάσεις ανάλογα με το αν το ενδιαφερόμενο σωματείο είναι «δικό μας» ή όχι.

Νομίζω σας απάντησα επαρκώς.


-Μιλάτε για συναίνεση αλλά δενείδαμε κάποια πραγματικά συναινετική
κίνηση από εσάς – πως την εννοείτε, να
έρθουν οι αντίπαλοι σας κάτω από την
δική σας ηγεσία;


Είμαι από τους φανατικότερους υπέρμαχους της συναίνεσης από την αρχή κιόλας της ενασχόλησης μου με τα κοινά της Ομοσπονδίας και πιο ειδικά, απαντώντας στο ερώτημά σας, από την αρχή της προεκλογικής περιόδου. Οι προτάσεις μου για συνεργασία απευθύνθηκαν δημόσια αλλά και ιδιωτικά σε συνυποψηφίους μου επικεφαλής συνδυασμών. Δυστυχώς δεν επετεύχθη συμφωνία, τουλάχιστον προς το παρόν, μιας και οι όροι που τέθηκαν δεν έγιναν αποδεκτοί. Η διάθεσή μου για συνεργασία παραμένει και πιστεύω πραγματικά ότι η σύνθεση αποδεικνύεται πλέον επιτακτική ανάγκη για το παρόν και το μέλλον του βόλει. Δηλώνω ξεκάθαρα ότι είμαι διατεθειμένος να συναινέσω σε μια διοίκηση συνασπισμού και να την υπηρετήσω από οποιαδήποτε θέση κριθεί καταλληλότερη.

Μπορείτε ως νυν πρόεδρος ναεγγυηθείτε ότι οι συνθήκες στιςεκλογές θα είναι άψογες;-

Μόλις εχθές το βράδυ πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τους 3 συνυποψηφίους μου οι οποίοι απάντησαν θετικά στην πρόσκληση μου να καθίσουμε γύρω από το ίδιο τραπέζι και να συζητήσουμε τους όρους της εκλογικής διαδικασίας. Στόχος μου ήταν φυσικά η συμφωνία για διαφανείς και καθαρές εκλογές που θα τιμήσουν το άθλημα και πιότερο θα το συνδράμουν στο δρόμο για την εξυγίανση. Να είναι βέβαιος ο κόσμος του αθλήματος ότι όσο εξαρτάται από εμένα η εκλογική διαδικασία θα είναι υποδειγματική.



- Οι Εθνικές Ομάδες κατά γενική ομολογία διανύουν το χαμηλότερο σημείο
της ιστορίας τους από την δεκαετία του 80 και μέχρι σήμερα. Το beach volley μετά από 20 χρόνια δεν είναι πια στους Ολυμπιακούς αγώνες.  Δεν αισθάνεστε κάποια ευθύνη για αυτά;


Κατ΄ αρχήν δεν αποδέχομαι ότι οι εθνικές ομάδες βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο της ιστορίας τους. Οι διακρίσεις των εθνικών ομάδων Παίδων το 2011, Εφήβων το 2012, Κορασίδων το 2011, 2013 και 2015 και Νεανίδων με την τέταρτη θέση στα τελικά του Πανευρωπαϊκού το 2014 με οκτώ (8) συνολικά συμμετοχές σε τελικές φάσεις ευρωπαϊκών και παγκόσμιων πρωταθλημάτων, αποδεικνύουν ότι η συνειδητή επιλογή μας να επενδύσουμε σε αυτές με πρόγραμμα και επιμονή, δικαιώθηκε (συγκεντρωτικές κατά τόπους καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, λειτουργία κλιμακίων). Μέσα από αυτές τις ομάδες αναδείχθηκαν αθλητές και αθλήτριες που στελεχώνουν σήμερα τις εθνικές ομάδες ανδρών και γυναικών και μας γεμίζουν ελπίδες για το μέλλον. Παράλληλα, οι πρόσφατες επιτυχίες των ηλικιακών εθνικών μας ομάδων στα φετινά βαλκανικά πρωταθλήματα με τρία μετάλλια (εκ των οποίων ένα των Παίδων χρυσό), επιβεβαιώνουν ότι οι προηγούμενες επιτυχίες δεν ήταν πυροτέχνημα, αλλά αποτέλεσμα καλής δουλειάς. Μόνο αν κάποιος αγνοήσει το γεγονός ότι όλα τα παραπάνω επιτεύχθηκαν εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης θα μπορούσε να σταθεί στην μη πρόκριση των εθνικών ομάδων ανδρών και γυναικών στα πρόσφατα πανευρωπαϊκά και να θεωρήσει ότι για το λόγο αυτό διανύουν το χειρότερη περίοδο της ιστορίας τους. Αλλά και πάλι, προσπερνώντας το γεγονός ότι η πρόκριση στο πανευρωπαϊκό του 2013 κρίθηκε στο χρυσό σετ, δε μπορεί εύκολα κανείς να αγνοήσει την σταθερά καλή πορεία των εθνικών μας στο EuropeanLeague, την επιτυχημένη επάνοδο των ανδρών μας στο WorldLeague και το γεγονός ότι οι εθνικές μας είναι και πάλι ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο. Αν λοιπόν κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για όλα αυτά, την αναλαμβάνω!

Στο beachvolley, όπου ουσιαστικά μετά τους Ολυμπιακούς του 2012 υπήρχε μόνο μία αθλήτρια υψηλού επιπέδου, καταφέραμε σήμερα να έχουμε αρκετά ζευγάρια, κυρίως νεαρά, ανταγωνιστικά διεθνώς. Η πρόκριση της εθνικής ομάδας γυναικών στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο χάθηκε, κατά τη γνώμη μου, εξαιτίας της δις αλλαγής στη σύνθεση της εθνικής μας ομάδας. Η παθογένεια του αθλήματος να επιλέγουν οι αθλητές τους συμπαίκτες τους ανεξάρτητα από τον προγραμματισμό του εθνικού προπονητή και της Ομοσπονδίας πρέπει να καταπολεμηθεί (αν θέλουμε να ξαναφτιάξουμε εθνικές ομάδες υψηλού επιπέδου). Δεν θεωρώ όμως ότι είναι ευθύνη της διοίκησης η επιλογή του ζευγαριού της εθνικής ομάδας beachvolley, όπως αντίστοιχα δεν είναι ευθύνη της η επιλογή της εθνικής των αθλητών, ανδρών ή γυναικών. Η ευθύνη της διοίκησης περιορίζεται στην επιλογή του προπονητή και στην υποστήριξη των προσπαθειών των εθνικών ομάδων.

-Όπως έχουν διαμορφωθεί οι σύγχρονες συνθήκες, τι μπορεί να προσφέρει η Ομοσπονδία στα σωματεία της;

Με ικανοποίηση διαπιστώνω πως η συντριπτική πλειοψηφία των σωματείων έχει αποδεχθεί πως στην Ελλάδα του 2016 δε μπορούν να προσδοκούν οικονομική ενίσχυση από την Ομοσπονδία. Μάλιστα έχουν αποδεχθεί την αναγκαιότητα καταβολής των παραβόλων που επιβλήθηκε λόγω της συνεχούς μείωσης της επιχορήγησης. Παρ’ όλα αυτά, η ΕΟΠΕ, σε κάποιες περιπτώσεις συνδράμει οικονομικά τα σωματεία, π.χ. επιχορήγηση μεγάλων μετακινήσεων στη Β φάση του Κυπέλλου, επιχορήγηση για κάλυψη δαπανών διαιτησίας στις νησιωτικές ομάδες, κάλυψη δαπανών ομάδων στις τελικές φάσεις κυπέλλων και αναπτυξιακών πρωταθλημάτων. Η πραγματική συνεισφορά της Ομοσπονδίας σήμερα βρίσκεται σε άλλους τομείς, όπως η διευκόλυνση των διαδικασιών εγγραφής και μεταγραφής αθλητών μέσω του ηλεκτρονικού μητρώου που με απόλυτη επιτυχία υλοποιήθηκε από την ΕΟΠΕ τα τελευταία χρόνια και η εκπαίδευση, με τη μορφή σεμιναρίων που ξεκίνησαν και θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια. Με τον τρόπο αυτό βοηθάμε τα σωματεία, και μέσω της ανταλλαγής εμπειριών, να οργανωθούν ακόμα καλύτερα και να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους χωρίς να περιμένουν την ελάχιστη πλέον οικονομική βοήθεια από το κράτος, τους ΟΤΑ ή τις Ομοσπονδίες. Τέλος, εφικτή είναι και η ενίσχυση των σωματείων μέσω παροχών σε είδος, όπως είναι η παροχή εκπτώσεων στις μετακινήσεις (στον τομέα αυτό η Ομοσπονδία έχει κάνει συμφωνίες με τις ναυτιλιακές εταιρείες BlueStarFerries & HellenicSeaways αλλά και την Τραινοσέ) και η αγορά υλικοτεχνικής υποδομής (μπάλες, στολές κα).

-Αν δεν εκλεγείτε θα παραμείνετε στον χώρο ή θα αποσυρθείτε;


Υπηρετώ με συνέπεια το άθλημα της πετοσφαίρισης από διάφορες διοικητικές θέσεις από το 1985, έχοντας διατελέσει μεταξύ άλλων μέλος ΔΣ και Πρόεδρος σωματείου (Πειραματικό), Ένωσης (ΕΠΕΣΘ) και της ΕΟΠΕ. Παράλληλα, είμαι από το 2011 μέλος του ΔΣ της CEVκαι από φέτος μέλος του ΔΣ της FIVB, ενώ διετέλεσα Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας της Βαλκανικής Ένωσης.

Σχετικά με την παραμονή μου στο ΔΣ της ΕΟΠΕ, όλα θα κριθούν βάση της ετυμηγορίας των σωματείων. Σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσω να υπηρετώ το άθλημα με συνέπεια και αξιοπρέπεια.



-Έχετε δηλώσει ότι αν επανεκλεγείτε θα είναι η τελευταία σας υποψηφιότητα.
Ισχύει;


Φυσικά και ισχύει. Είναι άλλωστε πάγια θέση μου ο Πρόεδρος της όποιας αθλητικής Ομοσπονδίας να μην εκτίει πάνω από 2 πλήρεις θητείες, για να εξυπηρετείται η ανανέωση και να μην δημιουργούνται παρενέργειες από τη διαρκή παραμονή σε μία θέση. Ζητώ από τα σωματεία να ανανεώσουν για τελευταία φορά τη θητεία μου προκειμένου να ολοκληρώσω την προσπάθεια εξυγίανσης και ανάκαμψης της Ομοσπονδίας και του αθλήματος και να παραδώσω στην επόμενη γενιά μία Ομοσπονδία υγιή με προοπτικές ανάπτυξης και επιτυχιών.





6 σχόλια

  • Comment Link SCORPIO KOSTAKIS Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2016 10:53 posted by SCORPIO KOSTAKIS

    Έκανες πολυ καλά και μίλησες Μαυρομάτη.
    Τις θέλαμε τις απαντήσεις σου και πείθουν πολύ κόσμο.
    Είσαι μακραν ο πιο ικανός. και για την ομοσπονδια και για την ολυμπιακή επιτροπη
    Καλή επιτυχία

  • Comment Link Μανος Χριστοφης Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2016 14:08 posted by Μανος Χριστοφης

    Έγραψες Μαυροματη.-

  • Comment Link Αιχμηρος2 Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2016 13:43 posted by Αιχμηρος2

    Αχιλλέα οταν κρητηκος σε ξελασπωνε ηταν καλά έτσι; Δεν πείθεις ούτε μωρό παιδί να βγεις και να πεις την αλήθεια γιατι εγω αλλά ξέρω σε κρατάει στο χέρι μου είπε ενα πουλάκι και μην τον κοντραρεις γιατι σε περιμένουν εκπλήξεις

  • Comment Link ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2016 10:27 posted by ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

    Μικροπολιτικες τακτικες εδω γελαμε,Δεν επαιρνες το σωματεια της επαρχειας λεγοντας οτι σε στηριζει ο Υπουργος, ο ΓΓΑ κλπ.Να εκπροσωπισης στην ΕΟΕ ποιον και για ποια συμφεροντα δεν μας λες,οπως δεν μας λες τι εκανες στην ΕΟΕ τεσσερα χρονια για το βολλευ.

  • Comment Link ΨΗΦΟΦΟΡΟΣ Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2016 10:21 posted by ΨΗΦΟΦΟΡΟΣ

    Μαυροματη,δεν απαλλασεσαι των ευθυνων σου για τις επιλογες που εκανες στους συνεργατες σου.Τους γνωριζες απο παλαιοτερες θητεις στις διοικησεις Μπελιγρατη...
    Επειδη εισαι προεδρος και θα επρεπε να γνωριζεις τι εστι Ψαρουδακης,τον ηξερες,απλα
    σου εκανε για το βρωμικο παιχγιδι προεκλογικα το 2012....
    Αληθεια γιατι τα βγαζεις τωρα ενω σε τοσες Γ.Σ
    δεν εβγαλες τσιμουδια και να σου βγαλουμε και το καπελο...???Μαλλον σε αιφνιδιασανε...
    Τωρα ηρθε η ωρα της πληρωμης των λαθων σου...

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ