1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 48
13-10-2016 11:00

Τα 7 ναυάγια στο δρόμο για το Εuro

Του: Κώστα Ασημακόπουλου
Από το 1987 που η Εθνική βόλεϊ ανδρών πήρε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθημα η Εθνική βόλεϊ ανδρών είχε επτά αποτυχημένες προσπάθειες πρόκρισης σε τελική φάση της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Από αυτές, τις έξι το πάλεψε και έχασε τις προκρίσεις στις λεπτομέρειες και μάλιστα με δραματικό τρόπο. Από δύο φορές στάθηκαν εμπόδιο στην πορεία της για τα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα η Ισπανία, η Φινλανδία και το Βέλγιο, ενώ αιφνιδιάστηκε από Ουγγαρία και Σλοβακία.
Το «Βατερλώ»

1993: Η έλευση του Κουβανού προπονητή Χιλμπέρτο Ερέρα στο τιμόνι της Εθνικής ανδρών δημιούργησε προσδοκίες απέναντι στην ανύπαρκτη βολεϊκά (μέχρι τότε) Ισπανία που όμως προέρχονταν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης με τον μεγάλο Ραφαέλ Πασκουάλ να βρίσκεται στην κορύφωση του. Η ελληνική ομάδα γνώρισε δύο ήττες 3-1 σετ εντός και εκτός έδρας και αποκλείστηκε προκαλώντας αντιδράσεις και αμφισβήτηση καθώς το 1994 ακολουθούσε το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών στην Αθήνα.

Αγγιξε το θαύμα

1999: Η ελληνική ομάδα μετείχε στον Γ΄προκριματικό όμιλο που έμοιαζε με μίνι Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Είχε αντιπάλους την Ιταλία, την Γαλλία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Ουκρανία. Προκρίνονται οι δύο πρώτοι του ομίλου και με δεδομένη την αξία των αντιπάλων η πρόκριση ήταν απίθανη. Παρόλα αυτά η ελληνική ομάδα έδωσε μεγάλη μάχη και στο τέλος ισοβάθμισε μαζί με την Γαλλία στην 2η θέση. Μάλιστα είχε τις ίδιες νίκες-ήττες (6-4) αλλά όλα κρίθηκαν πάλι στο συντελεστή των σετ. Η Ελλάδα είχε 21 κερδισμένα και 18 χαμένα σετ έναντι 24-19 της Γαλλίας που μαζί με την πρώτη Ιταλία προκρίθηκαν στο Ευρωπαϊκό της Βιέννης που με 8 ομάδες πέρασε στην ιστορία ως το μικρότερο που έχει γίνει ποτέ.

Μέσα από τα χέρια της

2001: Με δραματικό τρόπο ήρθε ο αποκλεισμός. Στον όμιλο οι αγώνες ήταν εντός - εκτός έδρας. Η ελληνική ομάδα με τον Τζιαμπάολο Μοντάλι στο τιμόνι της ξεκίνησε καλά με νίκες 3-1 επί της Φινλανδίας και της Ουγγαρίας, αλλά γνώρισε αναπάντεχη ήττα από την Κροατία εκτός έδρας με 3-1 σετ. Η ελληνική ομάδα έδωσε ακόμα τρία τάι μπρέικ. Νίκησε 3-2 την Κροατία στο ΣΕΦ, έχασε εκτός 3-2 από την Ουγγαρία και νίκησε την Φινλανδία 3-2. Ισοβάθμισε με την Ουγγαρία με 10 βαθμούς και έχασε την πρόκριση στο συντελεστή των σετ. Η ελληνική ομάδα είχε 15 κερδισμένα και 12 χαμένα σετ, έναντι 13-10 της Ουγγαρίας που προκρίθηκε ανέλπιστα. 

Αποκλεισμός στην Κρήτη

2011: Η ελληνική ομάδα πήρε την 2η θέση στον Β΄όμιλο πίσω από την Φινλανδία που προκρίθηκε απ΄ευθείας και μπροστά από Λετονία, Μ.Βρετανία. Στα μπαράζ βρήκε απέναντι της την Τουρκία από την οποία έχασε στον πρώτο αγώνα με 3-1 σετ στην Άγκυρα και στο καθοριστικό ματς στο Ηράκλειο της Κρήτης ηττήθηκε με 3-2 σετ και αποκλείστηκε.

Το «χρυσό» ήταν άνθρακας

2013: Ισως ο πιο οδυνηρός αποκεισμός και ο μοναδικός στο «χρυσό σετ». Η ελληνική ομάδα πήρε τη 2η θέση στους ομίλους πίσω από τη Φινλανδία και μπροστά από Μαυροβούνιο, Ρουμανία και πέρασε στα μπαράζ. Ο πρώτος αγώνας μπαράζ έγινε στην Ορεστιάδα όπου έχασε 3-0 από το Βέλγιο. Η ελληνική ομάδα με τον Αλέκο Λεώνη στο τιμόνι για τελευταία φορά πήγε στο Κόρτρικ του Βελγίου, νίκησε 3-2 του Βέλγους αλλά έχασε την πρόκριση στο «χρυσό σετ» με 15-12.

Η χειρότερη...

2015: Η Εθνική ανδρών δεν πέρασε από τον C προκριματικό γύρο καθώς βρέθηκαν πανέτοιμες η Σλοβακία και η Εσθονία. Είναι η πρώτη φορά που δεν είχε ευκαιρία ούτε σε μπαράζ.

Δύο χαμένες ευκαιρίες

2017: Η ελληνική ομάδα άγγιξε δύο φορές την πρόκριση. Στον C όμιλο βασικός αντίπαλος ήταν πάλι το Βέλγιο. Στον όμιλο της Κοζάνης το Βέλγιο επικράτησε 3-0, αλλά οι παίκτες του Σωτήρη Δρίκου έδωσαν απάντηση στο Μερκσέμ νικώντας το Βέλγιο με 3-0 αλλά και Μολδαβία, Ουκρανία. Υπήρξε ισοβαθμία με 5 νίκες και 10 βαθμούς αλλά πέρασαν οι Βέλγοι επειδή είχαν 4 νίκες με 3-0, έναντι δύο της Ελλάδας. Η ελληνική ομάδα πήγε στα μπαράζ αλλά στον πρώτο αγώνα στο Λας Πάλμας έχασε από την Ισπανία 3-0. Στη ρεβάνς της Κοζάνης προηγήθηκε 2-1 και 21-18 αλλά έχασε το 4ο σετ και μαζί την πρόκριση κρατώντας μόνο τη νίκη της τιμής με 3-2 σετ.

Sentragoal.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ