1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
28-03-2013 23:09

Oι προτάσεις του "Volley 2012" για το καταστατικό

Η Κίνηση Volley 2012, κοινοποίησε τις προτάσεις της για την αλλαγή καταστατικού της ΕΟΠΕ
 

Αγαπητοί Φίλες και Φίλοι,
 
Η Κίνηση VOLLEY 2012 θα ήθελε να τονίσει την άποψή της ότι το θέμα του ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ είναι το ένα από τα 2 κορυφαία θέματα που κατά την γνώμη μας απασχολούν το άθλημά μας. Το άλλο είναι φυσικά το ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ.

Το ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ της ΕΟΠΕ πρέπει να αλλάξει και αυτό είναι θέμα ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ του αθλήματός μας στην νέα εποχή. Πρέπει όμως να αλλάξει με τρόπο ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ, ΜΟΝΤΕΡΝΟ. Μακριά από μεθοδεύσεις, παραγοντισμούς, σκοπιμότητες. Προκειμένου να αποκατασταθεί η Εμπιστοσύνη, η Δημοκρατικότητα και η Δίκαιη αντιπροσώπευση όλων όσων πραγματικά το υπηρετούν. 
 

Με βάση τις αρχές αυτές, η ΚΙΝΗΣΗ VOLLEY 2012 διατυπώνει τις βασικές της θέσεις για τις ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ στο Καταστατικό, χωρίς καμία διάθεση αντιπαράθεσης. Ελπίζουμε και η διοίκηση της ΕΟΠΕ να θελήσει να συνεργαστεί και να συναινέσει προκειμένου να άθλημά μας, ενωμένο και δημοκρατικό, να θωρακιστεί για ένα μέλλον που τώρα διαμορφώνεται. 
 


Οι παρεμβάσεις μας είναι απλές και τις διέπουν βασικές αρχές όπως:

α) Η ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ


β) Ο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΣΕ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

γ) Ο ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ 

Συγκεκριμένα, οι παρεμβάσεις μας αφορούν 6 ΣΗΜΕΙΑ:


1. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΕ ΓΣ


2. ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΘΗΤΕΙΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 


3. ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΜΕ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ 


4. ΜΕΙΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΔΣ


5. ΧΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΓΣ


6. ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΩΝ


ΟΙ προτάσεις μας περιγράφονται και επεξηγούνται στο κείμενο μας "ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟ VOLLEY 2012" και θα θέλαμε όλα τα Σωματεία είτε βλέπουν θετικά είτε αρνητικά την Κίνηση μας, να τις αξιολογήσουν αντικειμενικά και να εκφραστούν στην ΓΣ. Γιατί αυτό θα αποτελέσει το πρώτο μεγάλο βήμα για ένα καλύτερο μέλλον στο άθλημά μας. Για ένα βόλεϊ, ενωμένο, δημοκρατικό και σύγχρονο. 


Για τον λόγο αυτό καλούμε την διοίκηση της ΕΟΠΕ να ανταποκριθεί στην πρωτοβουλία μας αυτή και να δεσμευτεί για τον χρόνο σύγκλησης ΓΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ (και μάλιστα στην Αθήνα για να διευκολυνθεί η μαζική προσέλευση). 
 


Με εκτίμηση,

Κίνηση Volley 2012

 

 

 

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟ VOLLEY 2012

 

1. Η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας αποτελείται από τους αντιπροσώπους των δικαιουμένων ψήφου τακτικών μελών της, οι οποίοι πρέπει, έκτος του να είναι μέλη των σωματείων/μελών, είτε:

o   να είναι και μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων-μελών της Ε.Ο.ΠΕ. Για το λόγο αυτό μαζί με το διορισμό αντιπροσώπου συνυποβάλλεται υποχρεωτικά σε ακριβές αντίγραφο ή απόσπασμα πρακτικού, πίνακας μελών του, κατά το χρόνο διορισμού του αντιπροσώπου, Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου-μέλους.

o   να είναι υποψήφιοι προς εκλογή για το Δ.Σ., τότε ως αντιπρόσωπος μπορεί να διοριστεί με ειδική απόφαση του Δ.Σ. και απλό μέλος του σωματείου το οποίο μπορεί να μην μετέχει στο Δ.Σ. αυτού. (Με αυτή την εξαίρεση καμία προσωπικότητα του χώρου δεν αποκλείεται από το δικαίωμα να διεκδικήσει την εκλογή της στο Διοικητικό Συμβούλιο)

o   να είναι μέλη του Δ.Σ της ΕΣΑΠ

o   να είναι έφοροι των ομάδων και να έχουν δηλωθεί στη σύνθεση του πάγκου του σωματείου τους, τουλάχιστον σε 3 αγώνες στο προ της Γ.Σ. ημερολογιακό έτος. Η συμμετοχή αποδεικνύεται από τα επίσημα φύλλα αγώνων που διοργανώνονται αποκλειστικά από την Ομοσπονδία ή από την αθλητική Ένωση ή τοπική Επιτροπή αυτής.

Το Δ.Σ. της Ε.Ο.ΠΕ. κατά την προκήρυξη εκάστης Γ.Σ. δύναται να καθορίζει και την αποζημίωση μετακίνησης των αντιπροσώπων των σωματείων-μελών, ανάλογα με την απόσταση του σωματείου, για την συμμετοχή του στην εκάστοτε Γ.Σ., ώστε να διευκολύνει τα μακρινά σωματεία να παρευρεθούν σε αυτές.

Σκεπτικό

Θεωρούμε ότι αυτή θα πρέπει να είναι η βασικότερη αλλαγή του καταστατικού για να υπάρξει εξορθολογισμός του ΠΟΙΟΣ ΨΗΦΙΖΕΙ. Να σταματήσουν οι κάθε λογής άσχετοι με το άθλημα να ψηφίζουν και να αποφασίζουν για τις τύχες του. Να σταματήσει το προεκλογικό σαφάρι των εκπροσωπήσεων που λειτουργούσε μέχρι τώρα και μετέτρεπε σε υποτελείς των εκάστοτε διοικήσεων τα σωματεία με υποσχέσεις και φτηνά ανταλλάγματα. Έτσι θα αναβαθμιστούν οι Γενικές Συνελεύσεις, θα ανοίξει σε αυτές πραγματικός διάλογος για το άθλημα.

Η Ομοσπονδία θα μπορεί ανάλογα με την απόσταση του σωματείου να καθορίζει μια αποζημίωση ώστε να βοηθά τα μακρινά σωματεία να παρευρεθούν στις Γ.Σ. Οποιαδήποτε τέτοια διευκόλυνση στην μετακίνηση, εφόσον υπάρξει με απόφαση του Δ.Σ., θα καθορίζεται με τρόπο αντικειμενικό και διαφανή και θα ανακοινώνεται δημόσια ταυτόχρονα με την κοινοποίηση της κατάστασης των σωματείων με δικαίωμα ψήφου.

2. Δεν μπορεί να επανεκλεγεί στη θέση του ΠΡΟΕΔΡΟΥ, πρόσωπο που έχει συμπληρώσει δύο συνεχόμενες πλήρεις θητείες ως πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Ο.ΠΕ

Σκεπτικό

Θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει ανανέωση στην ηγεσία κάθε «ζωντανού» Οργανισμού. Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμα και ο Πρόεδρος Δημοκρατίας έχει δικαίωμα να διεκδικήσει το αξίωμα δύο θητείες. Πιστεύουμε ότι 8 συνεχή χρόνια είναι αρκετά για να δείξει κάποιος το έργο του και επειδή κανένας παράγοντας δεν περισσεύει, θα μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει από άλλη θέση στο Δ.Σ

 

3. Οι εκλογές διενεργούνται με παραταξιακό ψηφοδέλτιο με το σύστημα της απλής αναλογικής και πλαφόν εκλογής το όριο των ψήφων του εκλογικού μέτρου.

Επιτυχόντες της κάθε παράταξης θεωρούνται οι λαβόντες κατά σειράν τις περισσότερες ψήφους μεταξύ των έγκυρων ψηφοδελτίων, χωρίς να απαιτείται ειδικό ποσοστό ή πλειοψηφία.

o   Καταργείται το υποχρεωτικό ποσοστό ψήφων (50%1) που ίσχυε για την εκλογή στο Δ.Σ και είχε ως αποτέλεσμα τις συνεχείς επαναληπτικές εκλογικές αναμετρήσεις, την ταλαιπωρία των σωματείων και την δυσλειτουργία της Ομοσπονδίας αλλά και ο θεσμός του αναπληρωματικού υποψηφίου. Σε περίπτωση αναπλήρωσης μέλους του Δ.Σ αυτό αναπληρώνεται από τον πρώτο επιλαχόντα των εκλογών της ίδιας παράταξης

o   Κάθε αντιπρόσωπος θέτει σταυρούς για το ΔΣ. από έναν (1) έως το 50%+1 των θέσεων του Δ.Σ ( Στη περίπτωση ΔΣ των 21 συμβούλων ο αριθμός αυτός είναι 11)

o   Μετά την ανακοίνωση υποψηφιοτήτων από το ΔΣ της Ε.Ο.ΠΕ συστήνεται Εκλογική Επιτροπή από μέλη του Δ.Σ και υποψηφίους όλων των παρατάξεων για την αντικειμενική διαχείριση της εκλογικής διαδικασίας.

Σκεπτικό

Με το σύστημα αυτό εξασφαλίζεται η ύπαρξη αντιπολίτευσης, απαραίτητης για τη σωστή δημοκρατική λειτουργία κάθε Δ.Σ οργανισμού, αλλά εκφράζονται και όλες οι τάσεις και οι απόψεις για το άθλημα και λειτουργεί ενωτικά στο χώρο του βόλεϊ. Η σύσταση Εκλογικής Επιτροπής διασφαλίζει την αντικειμενική και σε ίσους όρους διαδικασία των εκλογών.

 

4. Τα μέλη του Δ.Σ μειώνονται σε 15, στο μίνιμουμ επιτρεπόμενο αριθμό σύμφωνα με το ισχύοντα αθλητικό νόμο.

Σκεπτικό

Με αυτό το τρόπο περιορίζονται τα έξοδα μετακίνησης των συμβούλων σε εποχή πολύ οικονομικά δύσκολη

5. Χρονικά περιθώρια σε σχέση με τις Γενικές Συνελεύσεις.

o   30 ημέρες πριν ανακοινώνεται στα σωματεία διά του τύπου και της επίσημης ιστοσελίδας της Ομοσπονδίας η ημερομηνία και ο τόπος της Γ.Σ

o   20 ήμερες πριν, αποστολή εγγράφων σχετικών με την διαδικασία της Γενικής Συνέλευσης καθώς και λίστας των σωματείων που έχουν δικαίωμα ψήφου.

o   Υποβολή υποψηφιοτήτων εκπροσώπησης για τη ΓΣ κλπ μέχρι και 10 ημέρες πριν την Γενική Συνέλευση. Καμία αλλαγή δεν μπορεί να γίνει μετά την ημερομηνία αυτή.

o   Δεν ισχύουν οι παλιές εκπροσωπήσεις. Σε κάθε ΓΣ οι σύλλογοι υποβάλουν νέο έγγραφο εκπροσώπησης.

o   Υποβολή υποψηφιοτήτων για το ΔΣ κλπ μέχρι και 10 ημέρες πριν την Γενική Συνέλευση.

o   7 ημέρες πριν την ΓΣ, η Ομοσπονδία αναρτήσει και κοινοποιεί τη τελική λίστα των Αντιπροσώπων και των Υποψηφίων

o   Τυχόν ενστάσεις κατά του καταλόγου των δικαιουμένων ψήφου σωματείων/μελών και των αντιπροσώπων τους υποβάλλονται στο Δ.Σ το αργότερο 3 ήμερες ημέρες πριν τη Γ.Σ

o   Για τον ορθό προσδιορισμό των ανωτέρω χρονικών περιθώριων ορίζεται ως ημέρα 1 η προηγούμενη της Γενικής Συνέλευσης

 

6. Για τροποποίηση του Καταστατικού ή διάλυσης της Ομοσπονδίας απαιτείται σύγκληση έκτακτης Γ.Σ με απαρτία 50%+1 των εχόντων δικαίωμα ψήφου σωματείων-μελών (και όχι μόνο του 50%+1 εξ αυτών που είναι ταμειακώς εντάξει) και πλειοψηφία τουλάχιστον των ¾ των παρόντων.

1 σχόλιο

  • Comment Link Α.Σ.Κ Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2013 10:25 posted by Α.Σ.Κ

    Μακάρι να ασχοληθεί σοβαρά κάποια στιγμή η Ε.Ο.ΠΕ με την αλλαγή και τον εκσυγχρονισμό του καταστατικού σύμφωνα με τις σημερινές συνθήκες... Τα προβλήματα του βόλεϊ δεν είναι μόνον οικονομικά.
    Το νέο καταστατικό θα πρέπει να τύχει ευρείας αποδοχής και να είναι το αποτέλεσμα ανοικτής διαβούλευσης για να ακουστούν όλες οι γνώμες και οι απόψεις

    Φοβάμαι όμως πως δεν υπάρχουν ανοιχτά μυαλά μεταξύ αυτών που διοικούν το βόλεϊ

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ