1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 48
27-07-2017 17:19

Παναθηναϊκός: Ο πληγωμένος αυτοκράτορας (photos-videos)

Αν κάποιος μας έλεγε πριν από μερικά χρόνια, ότι θα ερχόταν η μέρα που ο Παναθηναϊκός δεν θα βρισκόταν στην Α1 γυναικών, θα τον περνάγαμε για τρελό.


Οι στιγμές δόξας όμως έδωσαν την θέση τους στα διοικητικά λάθη και εν τέλει στην καταστροφή. Ο Παναθηναϊκός όμως θα επιστρέψει εκεί που ήταν, όταν οι εγωισμοί εκλείψουν και αναλάβει τον σύλλογο μια δυνατή διοίκηση, όπως αυτές που οδήγησαν την ομάδα σε ευρωπαϊκές διακρίσεις.

Το σοκ είναι μεγάλο, αφού μιλάμε για τον αυτοκράτορα του γυναικείου βόλεϊ για μια ομάδα με 23 πρωταθλήματα, 5 κύπελλα και δύο ευρωπαϊκούς τελικούς σε τέσσερα Final 4. Η μοναδική ομάδα που δεν έχει υποβιβαστεί ποτέ από το 1969 μέχρι την 25η Ιουλίου του 2017.

Μια αυτοκρατορία ξεκινούσε…

grozsavaΤα πρωταθλήματα ξεκίνησαν νωρίς. Το 1971 πήρε τον πρώτο του τίτλο με προπονητή τον Σάβα Γκροζντάνοβιτς (φωτο) με τον οποίο κατέκτησε 3 συνεχόμενα  πρωταθλήματα και αθλήτριες τις Ιωαννίδου, Γιαννουλάτου, Μανδανίδου, Χατζηγιάννη, Γκύζη, Κόκκαλη, Παυλάκου, Κογεβίνα, Σωτηροπούλου, Αναστασάκη, Πιθαρούλη, Τσάλτα.

Μετά από τα 3 πρώτα πρωταθλήματα (1971-73) παρέδωσε τα σκήπτρα στην άλλη μεγάλη ομάδα του γυναικείου βόλεϊ, τον ΖΑΟΝ. Το 1977 επιστρέφει στην κορυφή με προπονητή το Νίκο Μπεργελέ, νικώντας με 3-0 τον ΖΑΟΝ στον κρίσιμο αγώνα. Πρωταγωνίστριες ήταν οι Γιαννουλάτου, Κόκκαλη, Καλούδη, Παυλάκου, Γκύζη, Μπαρζούκα, Κούκη. Έμεινε στην κορυφή μέχρι το 1979 και στην παρέδωσε και πάλι τα σκήπτρα στο ΖΑΟΝ.

 

Το πρώτο ευρωπαϊκό Final 4  και εποχή Τουρσούγκα

toursougkasΤο 1981 ο Παναθηναϊκός γίνεται η πρώτη ομάδα που συμμετέχει στην τετράδα μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, όπως το Κύπελλο Συνομοσπονδίας. Την περίοδο 13-15 Φεβρουαρίου βρίσκεται στο Μόναχο και αναδεικνύεται 4ος πίσω από την τροπαιούχο Λόχο, την Μόμπιλ Τσετσίνα και την Βισμπάντεν. Στη διοργάνωση συμμετείχαν οι Γκύζη, Παυλάκου, Μπομπόνη, Αγγέλη, Βήχου, Ψαθοπούλου, Μανωλά, Χρυσοστόμου, Κατσαρού, Μπαρζούκα, Μ. Νικολάου, Χ. Νικολάου.

Προπονητής γίνεται ο Σούλης Τουρσούγκας, που έρχεται στον ΖΑΟΝ μαζί με την αθλήτρια Παναγιώτα Μπονοβία και το 1982 ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.  Στο πρώτο πρωτάθλημα της Α Εθνικής, το 1983 αναδείχθηκε και πάλι πρωταθλητής, αλλά την επόμενη σεζόν παρέδωσε τα σκήπτρα στον Φιλαθλητικό.



Εν τω μεταξύ ο έφορος της ομάδας Λάμπρος Κολοβός είχε φροντίσει με τη βοήθεια του Γιώργου Βαρδινογιάννη να αποκτήσει τη Λία Μήτση και το 1985 επιστρέφει στο θρόνο του.

Το επόμενο πρωτάθλημα έρχεται το 1988, αλλά την επόμενη χρονιά καταλαμβάνει για πρώτη φορά την τρίτη θέση. Τότε ήρθε η ώρα για μεταγραφές. Ο Παναθηναϊκός αποκτά τις Αγγελάκη, Σφυρή, Θεοδωράκη και Σκουλά για να επιστρέψει στην κορυφή το 1990.

Το 1991 κατακτά το πρωτάθλημα αήττητος, όπως και το 1992. Ωστοσο στο τέλος της σεζόν ο Σούλης Τουρσούγκας παραιτήθηκε και η Λία Μήτση αποσύρθηκε.  
Τρίτο σερί αήττητο πρωτάθλημα

Προπονητής αναλαμβάνει ο Γιέρζι Βελτζ, ενώ έρχεται στην ομάδα η Ιουλία Σάλτσεβιτς. Ο Παναθηναϊκός διατηρείται στην κορυφή με το 3ο συνεχόμενο αήττητο πρωτάθλημα . Η ομάδα αποτελούταν από τις Αγγελάκη, Μπάμπουλι, Πραγκαλούδη, Σάλτσεβιτς, Γκεοργκίεβα, Σφυρή, Γιαλενίου, Θεοδωράκη, Κοστρίβα, Μαλαπέτσα, Σκουλά, Βασιλάκη, Πανταζοπούλου.

Το 1995 έρχεται ξανά μια ευρωπαϊκή διάκριση. Συμμετέχει στο φάιναλ φορ του κυπέλλου Κυπελλούχων που διεξήχθη στο Μίνστερ της Γερμανίας. Παίρνει ξανά την 4ο θέση πίσω από τις Μόντενα (τρόπαιο), Μίνστερ και Μπρούμελ Ανκόνα. Προπονητής είναι ο Περικλής Μπακοδήμος και αθλήτριες οι Γιαλενίου, Μαλαπέτσα, Ντότσι, Θεοδωράκη, Κοστρίβα, Μπάμπουλι, Πραγκαλούδη, Ιλίνα, Ζωφραφίνη, Αγγελάκη, Σφυρή, Ευγενή



2000

Στον τελικό του Κυπελλούχων


Το πρωτάθλημα ωστόσο έρχεται ξανά το 1998 όταν ανέλαβε την ομάδα ο Γιάννη Νικολάκης, ενώ η δεκαετία έκλεισε ονειρικά. Το 2000 έπαιξε στο final 4 του κυπέλλου Κυπελλούχων που διεξήχθη στην Περούτζια. Στα ημιτελικά επικράτησε με 3-0 της Ενκά Κωνστναντινούπολης, αλλά στον τελικό ηττήθηκε από τη γηπεδούχο Περούτζια.  Πρωταγωνίστριες ήταν οι Μάσου, Ιορδανίδου, Πιζέλε, Σαπαρέφσκα, Γιαλένιου, Φεντότοβα, Ντούλε, Ζαννάρα, Μπάμπουλι, Αλιφιεράκη, Αγγελάκη

Η επόμενη 10ετία όμως θα ήταν μαγική. Ο Παναθηναϊκός θα κυριαρχούσε κατά κράτος με 7 συνεχή πρωταθλήματα.  Το 2004 – 2005 προπονητής αναλαμβάνει ο Δημήτρης Μπαχράμης και αποκτάται η αρχηγός της Εθνικής Μαρία Γκαραγκούνη. Υπεύθυνος τμήματος αναλαμβάνει ο Δημήτρης Πιστιόλης. Με τη Ντουμιτρέσκου και την Γκαραγκούνη ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το πρωτάθλημα στην έδρα του Φιλαθλητικού με 3-1 νίκες, ενώ πήρε και το Κύπελλο για να ολοκληρώσει το πρώτο νταμπλ, όπως έκανε και το 2006.  Το 2007 ο Παναθηναϊκός κατακτά και πάλι το πρωτάθλημα αήττητος, χάνοντας μόνο 5 σετ. Στους τελικός επικράτησε του Ολυμπιακού με 3-0 νίκες.    

Στις 14 Απριλίου του 2008 χάνει στους ημιτελικούς από τον Ηρακλή Κηφισιάς. Αυτή ήταν η πρώτη ήττα μετά από δύο χρόνια (15 Απριλίου 2006 από το Μαρκόπουλο), και πρώτη εντός έδρας ήττα μετά από 5,5 χρόνια (31 Οκτωβρίου 2002 από τα Βριλήσσια). Στους τελικούς του πρωταθλήματος βρέθηκε να χάνει με 2-0 νίκες από τον Ολυμπιακό. Ωστόσο κατάφερε να ανατρέψει τα δεδομένα και να πάρει το πρωτάθλημα.

Apothewshkosmou

Το 2009 έφτασε και πάλι στον τελικό του Τσάλεντζ Καπ, αλλά έχασε με 3-0 από την ιταλικό Μοντεσιάβο Γιέζι. Προπονητής ήταν ο Τάκης Φλώρος και πρωταγωνίστριες οι  Χατζηνίκου, Σαπαρέφσκα, Τότσκο, Ντουμιτρέσκου, Τομάσεβιτς, Φερνάντεζ, Μυλωνά, Παπαγεωργίου.  

Τα ντάμπλ σταματάνε το 2010, αλλά το 2011 φτάνει τα 7 συνεχόμενα πρωταθλήματα. Οι Οι Μάχον, Χριστοδούλου, Τζανακάκη, Χατζηνικολάου, Δηλαβέρη, Παπαφωτίου, Μλαντένοβιτς, Μαλουσάρη, Καρπουζά, Μυλωνά, Μόλναρ ήταν οι αθλήτριες που με προπονητή τον Σπύρο Χουντουμάδη κατέκτησαν το τελευταίο πρωτάθλημα του Παναθηναϊκού.

Από το 2012 ξεκίνησε η πτώση. Η οικογένεια Γιαννακόπουλου που τόσο πολύ είχε βοηθήσει τον Παναθηναϊκό επί δεκαετίες, είχε αποσυρθεί από τον ερασιτέχνη. Τα οικονομικά προβλήματα έκαναν την εμφάνισή τους και φτάσαμε στην σημερινή κατάσταση με την ομάδα να μη συμμετέχει στα πρωταθλήματα… 

2008kypello1

2008kypello2

20107

10f3

28f2prwtathlima

31f2

panathinaikosvolleyball20081

panathinaikosvolley2822329

Media







Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ