1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
28-04-2024 11:49

Aόρατο το βόλεϊ γυναικών στην Ελλάδα

Ο βαθύς γνώστης του παγκοσμίου βόλεϊ γυναικών Σωτήρης Κούκιος  έκανε την παρακάτω ανάρτηση στο fb

Μετά τον τελικό του Ελληνικού Πρωταθλήματος βόλει γυναικών και με βάση την πρόσφατη καταγραφή του Υπ. Αθλητισμού, ορισμένες σκέψεις είναι αναπόφευκτες:

Πως γίνεται η Ελλάδα να αντιμετωπίζει το γυναικείο βόλει (το μαζικότερο γυναικείο άθλημα στην χώρα) ως αόρατο; Κατά την δική μου άποψη είναι προφανές: ο γυναικείος αθλητισμός πρέπει να περάσει μέσα από τις προτεραιότητες του ανδρικού αθλητισμού (δεν είναι τυχαίο ότι στην χώρα έχουμε μια μονο γυναίκα προέδρο σε μια από τις μεγάλες ομοσπονδίες, την Σοφία την Σακοράφα). Προχθές με την δημοσίευση των στοιχείων από τον Υπ Αθλητισμού, διάβασα άρθρο ότι το βόλει είναι σε κίνδυνο και φυσικά εννοούσε ότι πλέον το ανδρικό βόλει πεθαίνει. Εν τω μεταξύ κανείς δεν βλέπει την διεθνή τάση της επικράτησης του γυναικείου βόλει και κανείς στην Ελλάδα δεν εκφράζει το γιατί.

Όχι το βόλει δεν είναι πια ανταγωνιστικό σε σχέση με το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ και σε λίγο θα το προσπεράσουν και πολλά άλλα. Ειναι άθλημα χωρίς φυσική επαφή και δεν μπορεί να συναγωνιστεί τα πρότυπα που έχει επιβάλλει το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Δεν δημιουργεί "ήρωες". Το γυναικείο όμως εξυπηρετεί την ακριβώς αντίθετη ανάγκη για τα νεαρά κορίτσι που δεν θέλουν ούτε να πάιζουν ξύλο, ούτε να ασχοληθούν με αθλήματα καθαρά δύναμης. Προτιμούν το βόλει γιατί είναι πιο τεχνικό, χωρίς φυσική επαφή και χωρίς αυτό τον πρωτόγονο ανταγωνισμό των δυο μεγάλων αθλημάτων.

Παρα την τεράστια προβολή του μπάσκετ στην Ελλάδα, τα κορίτσια προτιμούν με μεγάλη διαφορά το βόλει. Αντί λοιπόν να αρχίσει ο θρήνος ότι κινδυνεύει το ανδρικό βόλει, πρέπει να σηκώσουν όλοι τα μανίκια και να ενισχύσουν το γυναικείο.

Όχι μόνο οικονομικά (αυτό θα έρθει στην πορεία..) αλλά με την προβολή του, με την δόμηση ενός σοβαρού αθλητικού προϊόντος και με την βελτίωση επαγγελματικών και νομικών σχέσεων. Αυτό αφορά και τους τεσσερις παράγοντες: αθλήτριες (πρώτα και κυριότερα), προπονητές, διοικητικοί παράγοντες και πολιτεία. Μη ξεχνάμε ότι μιλούν για το ποδόσφαιρο ως λαϊκό άθλημα. Μα το βόλει είναι το ποδόσφαιρο μιας γυναίκας: εύκολα προσβάσιμο, με ένα σκοινί 2 πασάλους και ακόμη και με πλαστική μπάλα βόλει θα παίξεις..στο σχολείο, στις γειτονιές, στην παραλία. Το βόλει είναι στην ζωή μας και οι γυναίκες το αγαπούν περισσότερο...ας το αποδεχτούν όλοι οι άντρες που ασχολούνται και ας πάμε παρακάτω.

Για όλους εμάς που το αγαπάμε και το στηρίζουμε χρόνια τώρα.that's all folks


 

ΠΗΓΗ: supervolley.org

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ