1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
03-06-2017 10:27

Τζούριτς: "Έπρεπε να παίξουν Φιλίποφ και Τζιουμάκας"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΤΕΦΑΝΟ ΛΕΜΟΝΙΔΗ
Ο Δημήτρης Τζούριτς είναι ο αρχηγός της Εθνικής βόλει, ο πλέον προβεβλημένος έλληνας βολειμπωλίστας, μήλον της έριδος των ιταλικών ομάδων και ένα παίκτης που ξεκίνησε την καριέρα του από τον Ολυμπιακό. Ο σπουδαίος διαγώνιος μίλησε στοΦωςγια την αποτυχία της Εθνικής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, τα προβλήματα που ταλανίζουν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, τους απόντες από τη μεγάλη μάχη και τις προυποθέσεις για να γυρίσει στον Ολυμπιακό.

-Aς ξεκινήσουμε χωρίς πολλές φιοριτούρες και ας μπούμε κατ ευθείαν στο ψητό. Γιατί η Εθνική δεν προκρίθηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και για ένατο συνεχόμενο χρόνο δεν παίζει σε κορυφαίες διοργανώσεις, αφού η τελευταία συμμετοχή μας ήταν στο Ευρωπαικό Πρωτάθλημα της Σμύρνης, το 2009;


“Η ομάδα δεν ήταν έτοιμη και είναι πολλοί οι λόγοι που δεν τα καταφέραμε. Μας κόστισαν οι τραυματισμοί και οι απουσίες. Χάσαμε για λεπτομέρειες. Υπερκαλύψαμε τις ελλείψεις μας σε δυο δύσκολα ματς με τη Μολδαβία και την Αυστρία, όπου παίξαμε σε καλό επίπεδο. Στο παιχνίδι όμως με την Ολλανδία μας βγήκε η κούραση. Εγώ προσωπικά δεν έπαιξα το καλύτερο δυνατόν. Είχα πάρει 120 μπάλες στους προηγούμενους αγώνες και δεν άντεξα. Μου κόστισε και ο τραυματισμός , είχα μείνει εκτός αγώνων για δυο μήνες και δεν ήμουν έτοιμος. Έκανα μόλις δυο εβδομάδες προπονήσεις το τελευταίο τρίμηνο.”

-Πολλά ακούσθηκαν για αδιαφορία και σκέψεις για άρνηση συμμετοχής στην Εθνική

“Σημασία είχε οτι είμαστε εδώ και προσπαθούμε για να πάρουμε μέρος στις σημαντικότερες διοργανώσεις και να ακουσθεί ξανά το όνομα της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό και στο παγκόσμιο στερέωμα. Δίνουμε το 100% των δυνάμεων μας”.

-Υπήρξαν όμως και απουσίες

“Με πειράζει που κάθε χρόνο κάποιοι λείπουν από την εθνική προσπάθεια. Δεν θέλω να κρίνω τα άλλα παιδιά που δήλωσαν τραυματίες, ενώ έπαιζαν με τις ομάδες τους στα πλέι οφς. Ας έκαναν όμως υπομονή δώδεκα μέρες για να βοηθήσουν. Μας ενόχλησε η στάση τους, δεν το κρύβω. Και θα το καταλάβαινα αν το έκαναν επι των ημερών της προηγούμενης διοίκησης. Γιατί τότε δεν είχαμε ούτε ασπιρίνες, τέιπ, τα βασικά. Μας είχαν παρατημένους και παλεύαμε μόνοι μας για το ελληνικό βόλει. Τώρα όμως είχαμε τα αυτονόητα, αυτά που χρειάζεται κάθε ομάδα για να προετοιμασθεί απερίσπαστη. Παλιά ακούγαμε μόνο λόγια, ενώ τώρα έκαναν πράξη όσα μας υποσχέθηκαν”

-Μπορείς να γίνεις πιο συγκεκριμένος;

“Βεβαίως. Δεν είμαι γιατρός για να κρίνω τους άλλους παίκτες, αλλά ο Σάκης(Πρωτοψάλτης) έπαιζε με δυο διαστρέμματα και εγώ με πόνους στη μέση. Έπρεπε να ξεκουρασθούμε και να κάνουμε αποθεραπεία, αλλά ήρθαμε στην Εθνική. Κακά τα ψέμματα, ο Τζουμάκας και ο Ντίμα(Φιλίποφ) έπρεπε να είναι μαζί μας στην Ολλανδία. Για τον Πετρέα δεν ξέρω”

-Δεν σε ενοχλεί που η γενιά σου δεν έχει πετυχει κάτι με την Εθνική;

“Πάρα πολύ. Με τους συλλόγους που αγωνίσθηκα κέρδισα τα πάντα. Πρωταθλήματα, κύπελλα, σούπερ καπ, ευρωπαικά, παγκόσμια τρόπαια. Με την εθνική τίποτα. Σκέφτηκα χίλιες φορές να τα παρατήσω, αλλά οι αποτυχίες με πεισμώνουν και περιμένω με λαχτάρα να παίξω στην Εθνική, να καταφέρουμε μια πρόκριση. Είναι ο μεγάλος καυμός μου. Ας μη κρυβόμαστε όμως πίσω από το δάκτυλο μας. Περάσαμε πέντε δύσκολα χρόνια. Οι συνθήκες που επικατούσαν στην Ομοσπονδία δεν μας επέτρεπαν να φέρουμε επιτυχίες. Δεν είχαμε τα απαραίτητα που χρειάζεται ένας αθλητής. Στον προκριματικό όμιλο του παγκοσμίου είχαμε τα εφόδια, αλλά με την Ολλανδία, όπου κρινόταν η πρώτη θέση και η απευθείας πρόκριση κάναμε το χειρότερο παιχνίδι μας. Και ήταν τηλεοπτικό, μας είδε όλος ο κόσμος του βόλει στην Ελλάδα. Στεναχωρεθήκαμε που δεν μπορέσαμε να προσφέρουμε χαρά στους Έλληνες”

-Να γυρίσουμε στις προσωπικές φιλοδοξίες σου και στον Ολυμπιακό. Θα επέστρεφες;

“Ναι αν με θέλουν. Αν βάλει ο Ολυμπιακός ως στόχο ένα ευρωπαικό κύπελλο θα γύριζα μετά χαράς. Πρέπει όμως να έχει υψηλούς στόχους, πέρα από ένα πρωτάθλημα και ένα κύπελλο Ελλάδας. Είναι εξάλλου η οικογένεια μου ο Ολυμπιακός. Εδώ μεγάλωσα. Φέτος δεν γίνεται, γιατί έχω ακόμη ένα χρόνο συμβόλαιο στη Βερόνα. Του χρόνου. Δεν μας πήραν τα χρόνια(28 χρονών)”

-Και η σχέση σου με την αρχηγό της Ιταλίας Μαρτίνα Γκουίτζι; Πέντε χρόνια είστε μαζί

“Κανένα πρόβλημα, ο Ολυμπιακός εξάλλου έχει και ομάδα γυναικών”

-Είδες τους τελικούς Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ;

“Από την τηλεόραση τον τελευταίο τελικό. Δεν είχε το ίδιο επίπεδο όπως παλιά, όταν έπαιζαν Μίλκοβιτς, Ζαγκούμνι και άλλοι σπουδαίοι παίκτες”

-Και πως εξηγείς το αποτέλεσμα;

“Ήταν ένας ενδιαφέρων τελικό και είναι κρίμα που έχασε ο Ολυμπιακός. Οι παίκτες είχαν μεγάλο άγχος και πίεση. Είναι δύσκολο να διαχειρισθείς τον τίτλο του φαβορί. Το έχω ζήσει με την Τρέντο. Μερικές φορές, γυρίζει μπούμεραγκ. Ο ΠΑΟΚ το πίστεψε περισσότερο”

-Τι θα κάνεις το καλοκαίρι;

“Θα πάω για μερικές μέρες στην Ιταλία να δω τον γιατρό μου και μετά για ενάμιση μήνα θα μείνω στην Ελλάδα να κάνω αποθεραπείες. Θα μείνω στην αδελφή μου που δουλεύει στο τιμ του Λευτέρη Πετρούνια. Και προς το τέλος Αυγούστου θα επιστρέψω στη Βερόνα”

-Ποιός είναι ο στόχος της ομάδας σου;

“Δεν ξέρω, γιατί αυτή την περίοδο στο ρόστερ είμαι μόνο εγώ, ο δευτερος πασαδόρος και ένας ακραίος. Προπονητής παραμένει ο Νίκολα Γκρμπιτς, σλάβικης σχολής, σκληρός, αλλά δεν έχω πρόβλημα με την πολλή δουλειά. Πέρυσι δεν πήγαμε καλά, κάναμε μια μεγάλη κοιλιά και απουσίαζα κι εγώ λόγω τραυματισμού για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο κόσμος όμως ήταν δίπλα μας, είχαμε τη μεγαλύτερη προσέλευση στην ιστορία του κλαμπ. Και στα ντέρμπι μαζεύαμε 3000 θεατές. Είμαστε πάντως πίσω από τη Μόντενα, την Τρεντίνο, τη Ματσεράρα και τη Περούτζια. Δεν ειχε η ομάδα εμπειρία από τελικούς και πίεση”

Στην Ολλανδία λοιπόν ο Τζούριτς έπαιξε τα μοναδικά επίσημα παιχνίδια με την Εθνική και θα τον ξαναδούμε του χρόνου, όπου ο στόχος της πρόκρισης στο Ευρωβόλει θα είναι εφικτός λόγω της αύξησης των ομάδων σε 24. Η τελευταία ευκαιρία της γενιάς του Τζούριτς; Ποιός ξέρει; Υπάρχει εξάλλου και το ενδεχόμενο να τον δούμε και με τη φανέλα του Ολυμπιακού.

ΠΗΓΗ  ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ