1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1734
23-03-2015 14:56

Το «αντίο» και το «ευχαριστώ» της Φίφη

Με αφορμή την απόφαση της να πει «αντίο» στα γήπεδα που τίμησε και την τίμησαν στην πολυετή καριέρα της, η Φίφη Σαπαρέφσκα μιλά για την 23χρονη παρουσία της στα ελληνικά γήπεδα, τις αναμνήσεις και τους τίτλους που κατέκτησε. 

Ήρθε στη χώρα μας το καλοκαίρι του 1992 για να δοκιμαστεί από τον ΖΑΟΝ και τελικά έμεινε για σχεδόν 23 χρόνια. Η Φίφη Σαπαρέφσκα το βράδυ της Κυριακής (22/3) έβαλε τέλος σε μια μεγάλη καριέρα γεμάτη τίτλους.

Στο διάστημα της παραμονής της στη χώρα μας φόρεσε τη φανέλα έξι ομάδων (ΖΑΟΝ, Άγιος Σώστης, Παναθηναϊκός, Βριλήσσια, Μαρκόπουλο και Ρέθυμνο) και σε όλες έδινε πάντα τον καλύτερό της εαυτό.

Πέντε πρωταθλήματα, τέσσερα Κύπελλα και δύο συμμετοχές σε τελικούς Ευρωπαϊκών Κυπέλλων (αμφότερες με τον Παναθηναϊκό) αποτελούν τα παράσημα μιας μεγάλης καριέρας. Η Φιντάνκα Σαπαρέφσκα μίλησε στο Sport24.gr για αυτό το μεγάλο της ταξίδι, το «αντίο» στα γήπεδα και φυσικά την επόμενη ημέρα η οποία θα ήθελε να είναι εκείνη κοντά στο αγαπημένο της βόλεϊ.

Η κουβέντα μας δεν θα μπορούσε να μην ξεκινήσει από το «αντίο» της στα γήπεδα στο παιχνίδι του Ρεθύμνου επί των Μακεδόνων Αξιού. Εκεί όπου οι συμπαίκτριες της της είχαν ετοιμάσει μία έκπληξη. «Σίγουρα το "αντίο" μου στα γήπεδα ήταν δύσκολο. Ήταν μια απόφαση ωστόσο που την είχα πάρει εδώ και καιρό και είχα προετοιμαστεί για αυτό. Εκείνο που δεν περίμενα ήταν το πανό και τα μπλουζάκια που είχαν ετοιμάσει τα κορίτσια της ομάδας τα οποία πραγματικά με συγκίνησαν» ήταν το σχόλιο της.

Η απόφαση να σταματήσει μόνο εύκολη δεν ήταν, αλλά η ίδια φαίνεται πως το είχε σκεφτεί καλά. «Ήρθε ο καιρός και για μένα να πω το "αντίο" μου. Έχω περάσει πάρα πολλές ευχάριστες στιγμές μέσα στα γήπεδα για τις οποίες ευχαριστώ όλο τον κόσμο για την αγάπη που μου έδωσαν» είπε αρχικά και όταν της τονίσαμε ότι θα μπορούσε να συνεχίσει ακόμα απάντησε αφοπλιστικά: «Εντάξει, βαρέθηκα να με βλέπω να παίζω. Ήρθε η ώρα να αποχωρήσω και εγώ».

Γυρνώντας το χρόνο πίσω στο μακρινό 1992 της ζητήσαμε να θυμηθεί το πως αποφάσισε να έρθει στη χώρα μας: «Ήμουν 22 χρονών τότε και αγωνιζόμουν στη Βουλγαρία. Θυμάμαι ότι ήρθε η πρόταση το καλοκαίρι και ήταν για να δοκιμαστώ στον ΖΑΟΝ. Ήμουν στην παραλία και έψαχναν να με βρουν αφού τότε δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα. Αποφάσισα να έρθω να δοκιμάσω την τύχη μου εδώ και τελικά έμεινα 23 χρόνια».

Φυσικά αν της έλεγε κανείς τότε ότι θα παραμείνει στη χώρα μας για τόσο καιρό μάλλον θα γελούσε. «Δεν περίμενα με τίποτα να μείνω για τόσο καιρό. Σκέψου ήρθε για να δοκιμαστώ και έμεινα 23 χρόνια. Σε καμία περίπτωση δεν περίμενα ότι θα πάρω όλα αυτά που πήρα σε όλα αυτά τα χρόνια της παραμονής μου στην Ελλάδα».

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα σε αυτά τα σχεδόν 23 χρόνια έχει κατακτήσει πέντε πρωταθλήματα, τέσσερα Κύπελλα και μετρά δύο συμμετοχές σε τελικούς Ευρωπαϊκών Κυπέλλων. Εκείνη όμως ποιον τίτλο ξεχωρίζει: «Δίχως δεύτερη σκέψη το πρωτάθλημα του 2008 με τον Παναθηναϊκό. Βρεθήκαμε να χάνουμε με 2-0 στους τελικούς και κάναμε τη μεγάλη ανατροπή κατακτώντας στο τέλος το πρωτάθλημα. Φυσικά, ιδιαίτερη σημασία για μένα έχει και το γεγονός ότι αγωνίστηκα με την εθνική ομάδα. Ήταν τιμή μου έπαιξα για την Ελλάδα».

«Μου έλειψε ένας ευρωπαϊκός τίτλος»

Σε αυτή την καριέρα όμως της έμεινε και ένα παράπονο. «Το μεγάλο μου απωθημένο είναι ότι δεν κατέκτησα έναν ευρωπαϊκό τίτλο. Παίξαμε σε δύο τελικούς με τον Παναθηναϊκό και πιστεύω ότι τουλάχιστον τον ένα θα μπορούσαμε να τον είχαμε κερδίσει. Δυστυχώς όμως δεν τα καταφέραμε».

Στα τόσα χρόνια της παραμονής της στην Ελλάδα συνεργάστηκε με πολλούς προπονητές και ακόμα περισσότερες παίκτριες. «Για όλους έχω να πω μία καλή κουβέντα. Σε όλα αυτά τα χρόνια έχω πάρει πάρα πολλά από όλους και πραγματικά δεν θέλω να αδικήσω κανέναν. Θα μπορούσε να σου πω όλα τα ονόματα αλλά φοβάμαι μην αδικήσω κανέναν. Ήταν όλοι τους εξαιρετικοί και τους ευχαριστώ για αυτό».

Η συζήτησή μας δεν θα μπορούσε να τελειώσει διαφορετικά αφού γνωρίζοντας την αγάπη της για το βόλεϊ δεν μπορούσαμε να μη τη ρωτήσουμε για την επόμενη ημέρα της. «Σίγουρα θα ήθελα να είναι κοντά στο βόλεϊ. Αφού ήρθε η ώρα να σταματήσω θα ήθελα να βοηθήσω από κάποιο άλλο πόστο. Αν δεν έρθει κάτι τέτοιο δεν πειράζει. Η ζωή συνεχίζεται...» τόνισε η 44χρονη πρώην πια αθλήτρια.

Ντουμιτρέσκου: «Έμαθα πολλά από τη Φίφη»

Πέρα από τα δικά της λόγια ζητήσαμε την άποψη και δύο πρώην συμπαικτριών της για την ίδια. Η πρώτη με την οποία επικοινωνήσαμε ήταν η Ρούξι Ντουμιτρέσκου.

Στα τρία κοινά τους χρόνια στον Παναθηναϊκό πανηγύρισαν έξι τίτλους (τρία πρωταθλήματα και ισάριθμα Κύπελλα), ενώ έφτασαν και σε Ευρωπαϊκό τελικό στο Γιέζι της Ιταλίας. «Η Φίφη πέρα από πολύ καλή παίκτρια είναι και πολύ καλή φίλη μου. Εμένα προσωπικά μου έμαθε πολλά στα τρία χρόνια που συνεργαστήκαμε στον Παναθηναϊκό. Από παλιά είχε την ικανότητα να μεταφέρει τις γνώσεις και τις εμπειρίες της στις συμπαίκτριες της.

Ήταν η ήρεμη δύναμη της ομάδας. Είχε την ικανότητα όταν η ομάδα "κοιμόταν" να την ξυπνήσει και να την φτάσει στο θεμιτό αποτέλεσμα. Είναι μία γυναίκα με την οποία στις αποστολές με τον Παναθηναϊκό μου άρεσε η παρέα της, να κάθομαι να συζητάω μαζί της και πάντα από αυτά που λέγαμε έπαιρνα και ένα μάθημα.

Της εύχομαι τα καλύτερα και να μην απομακρυνθεί από τον χώρο του βόλεϊ. Ο χώρος του βόλεϊ έχει ανάγκη από τέτοιες προσωπικότητες και τις εύχομαι να τα καταφέρει σε ό,τι και αν επιλέξει να κάνει».

Η άλλη πρώην συμπαίκτρια της Σαπαρέφσκα που της ζητήσαμε να μας πει δύο λόγια για εκείνη είναι η Ελένη Μεμετζή. Οι δύο τους έπαιξαν μαζί τόσο στα Βριλήσσια όσο και στο Μαρκόπουλο και η προπονήτρια πλέον Ελένη Μεμετζή έχει μόνο καλά λόγια να πει για εκείνη.

«Η Φίφη υπήρξε μία αθλήτρια πρότυπο και απόλυτη επαγγελματίας. Σε όλες τις προπονήσεις ήταν εκείνη η οποία έφτανε πρώτη στο γήπεδο και έφευγε τελευταία. Ήταν μία πραγματική κυρία τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου. Σε κάθε αγώνα έδινε τον καλύτερο της εαυτό και ακόμα και φέτος την έβλεπες να βάζει πάνω από όλα την ομάδα» ήταν το χαρακτηριστικό της σχόλιο.

Who is who

Όνομα: Φιντάνκα Σαπαρέφσκα
Ημερ. Γεν: 04/05/70
Τόπος Γεν.: Σόφια
Θέση: Κεντρική - Ακραία
Ομάδες:
1992-94 Ζ.Α.Ο.Ν.
1994-98 Άγιος Σώστης
1998-03 Παναθηναϊκός
2003-05 Βριλήσσια
2005-07 Α.Ο. Μαρκόπουλο
2007-10 Παναθηναϊκός
2010-11 Α.Ο. Μαρκόπουλο
2011-15 ΟΠΕ Ρεθύμνου
Τίτλοι: Πέντε Πρωταθλήματα Ελλάδος, Τέσσερα Κύπελλα Ελλάδος
Διακρίσεις: Δύο συμμετοχές σε τελικούς ευρωπαϊκών Κυπέλλων
Διεθνείς συμμετοχές: 60

Πηγή: Sport24.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ