1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
09-04-2020 19:09

Κορονοϊός: 86 οι νεκροί, 71 νέα κρούσματα, 1955 συνολικά οι ασθενείς

71 νέα κρούσματα, 1955 συνολικά, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας. 79 άτομα είναι διασωληνωμένα, ενώ υπήρξαν 3 νέοι θάνατοι, 86 συνολικά.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, η επιτροπή ενέκρινε κριτήρια επιλογής για τα τεστ αντισωμάτων, ενώ συζήτησε και το θέμα της χρήσης μάσκας από το γενικό κοινό. "Η επιτροπή ενημερώθηκε αναλυτικά και συμφώνησε με το ECDC ότι ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα θα μπορούσαν να υπάρξουν οφέλη και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ένα τέτοιο μέτρο ανάλογα με την πορεία της επιδημίας.

Συζητηθηκε επίσης και η πιθανή αύξσηη κινδύνου από τη γενική χρήση μάσκας. Στην παρούσα φάση δεν συστήνει τη γενικευμένη χρήση μάσκας", είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε ότι η επιτροπή τοποθετήθηκε και για τη χρήση γαντιών. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι προσφέρει προστασία. "Τις τελευταίες εβδομάδες γίνεται χρήση συχνά από το γενικό κοινό. Ενώ οι προθέσεις είναι καλές, η χρήση τους είναι μάταιη. Τα γάντια μιας χρήσης δεν έχουν σχεδιαστεί για εκτεταμένη χρήση. Η υπερβολική εξάρτηση από τα γάντια οδηγεί επίσης σε εφησυχασμό.

Ο ιός μπορεί να μολύνει τα γάντια. Έρευνες έχουν γίνει και δείχνουν ότι αγγίζουμε το πρόσωπά μας από 3 έως 23 φορές την ώρα. Όταν βγάζουμε τα γάντια μπορεί επίσης να μολυνθούμε, οπότε το πλύσιμο είναι αναγκαίο μετά. Ο ΠΟΥ δεν τα συστήνει. Τα γάντια στο γενικό κοινό λειτουργούν ως απόσπαση της προσοχής" είπε μεταξύ άλλων.

Νίκος Χαρδαλιάς: «Οι ναοί δεν θα είναι ανοιχτοί για τους πιστούς την Μ. Εβδομάδα»

Δηλώσεις έκανε και ο Υφυπουργος προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς για το ωράριο λειτουργίας των εκκλησιών. «Αν και οι ναοί θα είναι ανοιχτοί για ορισμένες ώρες», είπε οκ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι το νόημα της εγκυκλίου που εξέδωσε η Ιεραρχία είναι ότι «οι ναοί θα είναι ανοιχτοί μόνο για το προσωπικό των εκκλησιών, δηλαδή τους ιερείς, τους ψάλτες και τους νεωκόρους και όχι για τους πιστούς.»

Ο κ. Χαρδαλιάς δεν διευκρίνισε τι θα συμβεί αν οι πιστοί δεν ακολουθήσουν τις οδηγίες και κινηθούν μαζικά προς τους ναούς, ειδικά τη Μεγάλη Παρασκευή, αν και είπε ότι στις εξαιρέσεις μετακίνησης- βόλτα, άσκηση, κατοικίδια κτλπ- δεν προβλέπεται η μετακίνηση στους ναούς.

Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι "υπό τις παρούσες συνθήκες, η Ιερά Σύνοδος δεν προτρέπει κανένα πιστό να πάει στην εκκλησία, τους αποτρέπει. Οι εκκλησίες δεν είναι ανοιχτές για τους πιστούς και αυτό είναι το νόημα της κεκλεισμένων των θυρών τελέσεως των ιερών ακολουθιών".

Στο πλαίσιο αυτό δε, κάλεσε τους πολίτες να ακολουθήσουν την προτροπή της Ιεράς Συνόδου, σημειώνοντας ότι η ατομική προσευχή δεν περιλαμβάνεται στους κατ' εξαίρεση λόγους μετακίνησης.

 

 

 

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.