1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 48
24-06-2014 19:29

«Κατάργηση αμοιβής στα αναπτυξιακά και...άνοιγμα επαγγέλματος» (video)

Ο φάκελος διαιτησία ανοίχθηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου του Αχιλλέα Μαυρομάτη. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αποκάλυψε ότι καταργούνται οι αμοιβές των διαιτητών στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα και οι ομάδες θα αναλαμβάνουν το κόστος της μετακινήσεις από το πρώτο χιλιόμετρο. Παράλληλα θα υπάρξει άνοιγμα της διαιτησίας προς τους αθλητές που αγαπούν το άθλημα.
Στην διαιτησία, γίνεται μια θεμελιώδης αλλαγή. Με την ομοσπονδία των διαιτητών πριν την ΓΣ της Χαλκίδας, δώσαμε το σχέδιο αλλαγών. Στη συνέχεια ήρθε ο κ. Μαυρικίδης στη συνέλευση ζητώντας την απόσυρση μιας συγκεκριμένης διάταξης. Η ΕΟΠΕ απέσυρε την διάταξη και κράτησε τον υπόλοιπο κανονισμό. Αν υπάρχει κάποιο θέμα, θα το διορθώσουμε, αλλά ο κανονισμός είναι σε ισχύ. 

Το 2011 μετακυλήσαμε το κόστος των αμοιβών της διαιτησίας στα σωματεία κρατώντας τις αμοιβές των ηλικιακών πρωταθλημάτων και όλες τις μετακινήσεις. Στο τέλος του 2013, σε ένα διάστημα που η ΕΟΠΕ κινήθηκε με μηδέν έσοδα και οι υπάλληλοι είχαν να πληρωθούν από τον μήνα Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο, τέθηκε ένα ζήτημα γιατί η ομοσπονδία έπρεπε να πληρώσει τις παλαιές και τις τρέχουσες οφειλές. 

Υπήρξε αναταραχή και απειλές για αποχή από τους διαιτητές. Βρέθηκε λύση, αλλά κάποτε πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε για απειλές. Η διαιτησία δεν είναι επάγγελμα, οι διαιτητές είναι λειτουργοί του αθλήματος. Έχουμε ανάγκη τους διαιτητές αλλά ο ρόλος τους είναι να βοηθούν την λειτουργία του αθλήματος. Με την ίδια έννοια η ομοσπονδία των διαιτητών δεν είναι συντεχνία, είναι ένας φορέας του αθλήματος. Είπαμε λοιπόν να σταματήσουν την ιστορία της αποχής και να βρούμε μια λύση.

Όλες οι αμοιβές των πρωταθλημάτων Ανδρών – Γυναικών καταβάλλονται στο γήπεδο. Οι μετακινήσεις των διαιτητών αντιμετωπίστηκαν με πολύ δυσκολία από την ομοσπονδία, αλλά έχει πληρωθεί ένα μεγάλο μέρος, ενώ οφείλονται αμοιβές από τα ηλικιακά πρωταθλήματα. 
Με 800.000 προϋπολογισμό δεν μπορούσαμε να καλύψουμε αυτές τις δαπάνες. Από την άλλη δεν μπορούσαμε να πούμε στα σωματεία να καλύψουν αυτά τα έξοδα των αμοιβών των ηλικιακών κατηγοριών κι αυτό ήταν μία διαχωριστική γραμμή.

Περάσαμε λοιπόν το ότι καταργείται η αμοιβή των διαιτητών για τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα, αλλά δίνονται οι μετακινήσεις από το πρώτο χιλιόμετρο. Εκτός αν το γηπεδούχο σωματείο της επαρχίας φροντίσει να βγουν διαιτητές από την πόλη. Λέω χρόνια το παράδειγμα της Φλώρινας όπου έχει 2-3 ομάδες και κανέναν διαιτητή. Τώρα που θα αναλάβει το κόστος της μετακίνησης όμως θα πρέπει να φροντίσει να βγάλει διαιτητές.

Από κει και πέρα γνωρίζουμε ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις η ειδική κατηγορία των διαιτητών, αλλά θα το δούμε. 

Πριν από 20 χρόνια οι διαιτητές είχαν ένα καλό χαρτζιλίκι, σήμερα δεν έχει λόγο κάποιος να γίνει διαιτητής. Αυτό θα το κάνει κάποιος που έχει παίξει το άθλημα και το αγαπάει. Θέλουμε να ανοίξουμε τη διαιτησία στους παίκτες ή στους προπονητές που δεν ασκούν πλέον το επάγγελμα. Σκεφτείτε το παράδειγμα του Στέλιου Παπακοσμά που είναι πλέον διαιτητής. Βάλαμε λοιπόν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν οι αθλητές σεμινάρια και όσο είναι εν ενεργεία αθλητές να διαιτητεύουν μόνο στις αναπτυξιακές ηλικίες. Πιστεύω ότι αν επικρατήσει η λογική θα μπορέσουμε να βρούμε μια λύση όπως αναγνωρίζω ότι θα πρέπει να συζητήσουμε με την ΟΔΒΕ τα οικονομικά θέματα και πιστεύω ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να καταθέσουμε μια συγκεκριμένη πρόταση»

Media

5 σχόλια

  • Comment Link Βάλτε πλάτη Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2014 14:37 posted by Βάλτε πλάτη

    Σε καλό δρόμο είμαστε. Τώρα προωθείται και το σχέδιο ώστε ΚΑΙ οι υπάλληλοι της ομοσπονδίας να δουλεύουν εθελοντικά.

    "Πριν από 20 χρόνια οι υπάλληλοι είχαν ένα καλό μισθό, σήμερα δεν έχει λόγο κάποιος να είναι υπάλληλος. Αυτό θα το κάνει κάποιος που έχει παίξει το άθλημα και το αγαπάει."

    Όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη για τη διάσωση του αθλήματος!!

  • Comment Link ο χιονακης Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2014 14:05 posted by ο χιονακης

    Αγαπητη Φιλιω στο υστερογραφο θα σου απαντησω εγω με τρεις λεξεις:Γραψτα στο χιονι!

  • Comment Link Φιλιώ Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2014 09:19 posted by Φιλιώ

    Κύριε Μαυρομάτη δυστυχώς μετά την καταστροφή της ανάπτυξης στο αγωνιστικό κομμάτι (24 συνολικές ομάδες στο πρωτάθλημα Παίδων και 13 στο πρωτάθλημα Εφήβων στην Αττική ΕΣΠΑΑΑ + ΕΣΠΕΔΑ) οδηγείτε και στην καταστροφή την ανάπτυξης της διαιτησίας. Η οποία Ελληνική Διαιτησία είναι από τους καλύτερους πρεσβευτές του Ελληνικού Βόλλευ με παρουσία σε Ολυμπιάδες, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Ένας νέος διαιτητής ξεκινάει να σφυρίζει από τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα και σιγά σιγά ανεβαίνει κατηγορίες και επίπεδο. Δυστυχώς με τις αποφάσεις που πήρατε καταστρέφετε την εξέλιξη των νέων διαιτητών με αποτέλεσμα σε λίγα χρόνια να μην υπάρχουν διαιτητές που να μπορούν να ανταποκριθούν στη σωστή διαχείριση δύσκολων αγώνων στις ανώτερες κατηγορίες. Παρόλο τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, σκοπός της ΕΟΠΕ θα πρέπει να είναι ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός σε όλους τους τομείς και να αποφευχθούν οι επικίνδυνες επιλογές που θα οδηγήσουν σε καταστροφικές συνέπειες στο μέλλον.
    Σε αυτό το σημείο θα συμφωνήσω με άλλους αναγνώστες του volleynews που θεωρούν πως δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης της Ομοσπονδίας καθώς δεν προσφέρει ούτε οικονομικά ούτε έχει κάποιο σχέδιο ούτε δίνει κάποιο όραμα.

    Υ.Γ. Αλήθεια με τις παλιές οφειλές της ΕΟΠΕ προς τους διαιτητές που έχουν φτάσει τις 850.000 ευρώ τι σκοπεύετε να κάνετε κύριε Μαυρομάτη;

  • Comment Link I love you Τρίτη, 24 Ιουνίου 2014 19:32 posted by I love you

    Εχετε επιλεκτικη μνημη κ.Μαυροματη,κι εσεις οταν σας μειωσανε την επιχορηγηση στη λυση της αποχης καταληξατε οποτε μην τραβατε ζορι οταν το κανουνε και οι διαιτητες.Περιμενα παντως να αναφερθειτε σαν ομοσπονδια στις 'ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ' της διοικησης σας αλλα ματαια...αλλα ξεχασα που να βρεθουνε οταν ειναι ανυπαρκτες!

  • Comment Link ΚΚΕ Τρίτη, 24 Ιουνίου 2014 18:35 posted by ΚΚΕ

    Όλα καλα και όλα ωραία για τις παλιές οφειλές καμια κουβέντα;

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.