1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
26-02-2024 01:04

Η κατάρα της κανονικής περιόδου που κυνηγάει τον Παναθηναϊκό και τον έφερε στα πρόθυρα υποβιβασμού

Η κατάκτηση της πρώτης θέσης στην κανονική περίοδο είναι ένας άθλος για τον Παναθηναϊκό στο εφετινό πρωτάθλημα.

Οι «πράσινοι» με τον «καλημέρα» είχαν πέσει από την πρώτη θέση της βαθμολογίας την οποία από την αρχή κρατούσε ο Ολυμπιακός.

Η ομάδα του Δημήτρη Ανδρεόπουλου τη 2η αγωνιστική ηττήθηκε στη Θεσσαλονίκη από τον ΠΑΟΚ με 3-2 σετ και επανήλθε στην κορυφή την 16η αγωνιστική όταν εκμεταλεύτηκε το ρεπό του Ολυμπιακού και προσπέρασε στην πρώτη θέση.

Εξασφάλισε την πρώτη θέση μετά το 3-1 επί του Ολυμπιακού στο ντέρμπι της 17ης αγωνιστικής το οποίο μάλιστα ήρθε ύστερα από δύο μεγάλες ανατροπές με 23-24 στο 3ο σετ και 13-19 στο 4ο σετ.

Οι πράσινοι έχουν μία ιδιαίτερη σχέση με την πρωτιά στην κανονική περίοδο καθώς είναι η ομάδα που έχει τα αρνητικά αλλά και τα θετικά ρεκόρ. Πάμε να ρίξουμε μία ματιά το τι έχει συμβεί από τότε που καθιερώθηκαν τα πλέι οφ τη σεζόν 1990-91...

Από τότε έχουν γίνει 34 πρωταθλήματα (μαζί με το εφετινό που υπολογίζεται μέχρι την κανονική περίοδο).

Από αυτές, τις 20 φορές ο Ολυμπιακός έχει κατακτήσει την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο και ακολουθούν με 8 φορές ο Παναθηναϊκός, με 3 φορές ο Ηρακλής Γ.Σ., με 2 ο ΠΑΟΚ και μία ο Α.Ο.Ορεστιάδας.

Όσον αφορά τους πρωταθλητές, σε αυτό το διάστημα (1991-2023) ο Ολυμπιακός έχει πάρει τους 17 τίτλους (συν τον τίτλο του 1994 που δεν έγιναν πλέι οφ λόγω του παγκοσμίου πρωταθλήματος), ο Παναθηναϊκός τους 6 τίτλους, ο Ηρακλής τους 5 τίτλους, ο ΠΑΟΚ τους 3 τίτλους και έναν τίτλο έχει πάρει ο Άρης.

Ο Παναθηναϊκός μπορεί να έχει πάρει 6 πρωταθλήματα αλλά σε αυτά μόνο τις 3 φορές είχε πάρει την πρωτιά στην κανονική περίοδο.

Μάλιστα την τελευταία φορά που είχε καταφέρει να στεφθεί πρωταθλητής ενώ ήταν πρώτος στην κανονική περίοδο, ήταν στο μακρινό 2005-06, δηλαδή, πριν από 18 χρόνια. Οι άλλες δύο σεεζόν που πήρε το πρωτάθλημα έχοντας πρωτιά στην κανονική περίοδο ήταν τη σεζόν 1993-94 και τη σεζόν 1994-95.

Οι πράσινοι από το 1998 που καθιερώθηκε το νέο σύστημα καταγραφής πόντων στο βόλεϊ (σετ στους 25 πόντους κλπ) έχουν αξιοποιήσει μόνο μία φορά την πρωτιά στην κανονική περίοδο το και το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ.

Επίσης έχουν το ρεκόρ ανατροπών στα πλέι οφ καθώς από τους 6 τίτλους που έχουν πάρει από το 1991, τις 3 φορές έσπασαν το πλεονέκτημα έδρα των αντιπάλων τους και μόλις στις 3 αξιοποίησαν το πλεονέκτημα της πρωτιάς στην κανονική περίοδο.

Οι σεζόν αυτές ήταν 2003-04 (έσπασαν την έδρα του Ολυμπιακού), 2019-20 (έσπασαν την έδρα του Ολυμπιακού) και 2021-22 (έσπασαν την έδρα του Π.Α.Ο.Κ.).

Στα αρνητικά του Παναθηναϊκού είναι το γεγονός ότι έχει χάσει 4 φορές το πλεονέκτημα της έδρας που του έδινε η πρωτιά στην κανονική περίοδο και μάλιστα συνεχόμενες δημιουργώντας ιστορικό ανρητικό ρεκόρ.

Πρόκειται για τις σεζόν 2005-06 και 2006-07 που έχασε το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ και ισάριθμους τίτλους πρωταθλημάτων από τον Ηρακλή και τις σεζόν 2008-09 και 2009-10 που έχασε δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα από τον Ολυμπιακό παρότι είχε πρωτιά κανονικής περιόδου και πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ. Το γεγονός μάλιστα αυτό κατά πολλούς ευθύνεται για την διοικητική κρίση που ακολούθησε στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό οδηγώντας το τμήμα στην κατάρρευση και σε μία δύσκολη δεκαετία που έφτασε τρεις φορές στα πρόθυρα του υποβιβασμού.

Επομένως η επιστροφή του Παναθηναϊκού στην κορυφή της κανονικής περιόδου σηματοδοτεί μία νέα περίοδο για τον αθηναϊκό σύλλογο αλλά και γενικότερα για τις ισορροπίες στο ανδρικό επαγγελματικό βόλεϊ.

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.