1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
06-04-2020 19:05

Κορονοϊός: Στους 79 οι νεκροί στη χώρα, 20 νέα κρούσματα, 1755 οι ασθενείς

Μέσα σε μία ημέρα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, αυξήθηκαν κατά 20 ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 1.755.

Τα 361 κρούσματα σχετίζονται με περιπτώσεις ταξιδιών στο εξωτερικό και 655 είναι επαφές γνωστών κρουσμάτων. Τις τελευταίες 24 ώρες 6 ασθενείς έχασαν την ζωή τους και πλέον οι νεκροί στην χώρα μας ανέρχονται σε 79, με διάμεση ηλικία τα 73 έτη - πρόκειται για 23 γυναίκες ενώ υπόλοιποι ήταν άνδρες. Το 86% είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν άνω των 70 ετών.

Διασωληνωμένοι παραμένουν 90 ασθενείς. Από αυτούς, 19 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άντρες. Η διάμεση ηλικία είναι 65 έτη και το 71% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών.

Εννέα ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ ενώ συνολικά 269 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από το ξέσπασμα της πανδημίας.Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί στην χώρα μας 26.193 εργαστηριακά τεστ. Σε όλο τον κόσμο έχουν καταγραφεί πάνω από 1.289.000 κρούσματα και 70.624 έχουν χάσει την ζωή τους. Ταυτόχρονα, πάνω από 272.000 που μολύνθηκαν έγιναν καλά.

Οι ΗΠΑ έχουν καταγράφουν πάνω από 337.000 κρούσματα και 9.664 νεκρούς. Στην Ευρώπη, μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί 582.000 ασθενείς.Το 45% των ασθενών επί ευρωπαϊκού εδάφους εντοπίζεται στην Ισπανία και στην Ιταλία όπου αθροιστικά μετρούν 47.741 θανάτους.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας σοβαρά είναι και τα δεδομένα που έρχονται από την Γαλλία, όπου σημειώνεται πολύ υψηλό ποσοστό θανάτων σε γηροκομεία.

Ο κ. Τσιόδρας στη συνέχεια θέλησε να τοποθετηθεί για τις περιπτώσεις νέων που νόσησαν σοβαρά και κατέληξαν. «Είναι ένας ιός που δεν έχουμε ανοσία και οι νέοι νοσούν», είπε.

Στην Ιταλία, όπως είπε για παράδειγμα, οι νέοι που νοσούν είναι ηλικίας 19 ετών και άνω, ενώ στις ΗΠΑ οι νεότερες ηλικίες νοσούντων είναι 20-44 ετών.

Στην Ελλάδα, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι οι ηλικίες των νοσούντων κυμαίνονται από τα 40 έως τα 64 έτη.

Σχετικά με την παθογένεια της νόσου, μίλησε, επίσης, ο καθηγητής τονίζοντας πως σε πολλές περιπτώσεις θανάτων νέων ευθύνονται τα γονίδια.

Κάποιες μελέτες έδειξαν πώς ειδικά γονίδια, όπως εκείνο του υποδοχέα, στα οποία έχουν συμβεί κάποιες παραλλαγές, καταστούν ευκολότερη την είσοδο του ιού στον οργανισμό.

«Ένα πολύ αντιδραστικό ανοσοποιητικό μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη του αναπνευστικού», είπε ο κ. Τσιόδρας. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις οι νέοι δεν παίρνουν μέτρα προφύλαξης γιατί φοβούνται λιγότερο.

Τέλος, ανακοίνωσε πως έχουν δοθεί ειδικές οδηγίες για αιματολογικούς και ογκολογικούς ασθενείς και ειδικά μέτρα για τα αποθέματα αίματος. «Ο ιός έχει δημιουργήσει φόβο. Πρέπει να ανταποκρινόμαστε συνεχως σε αυτό που βλέπουμε. Απαιτείται συμμόρφωση με τα μέτρα», τόνισε ο καθηγητής.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως φαίνεται να επιβραδύνεται ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων και των θανάτων και στην Ελλάδα το επίπεδο της θνησιμότητας είναι ευνοϊκό. Ωστόσο, τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρχει ακόμα εφησυχασμός. «Πρέπει όλοι να δείξουμε κουράγιο.»

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.