1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
23-04-2013 14:02

Το «μπολ μπόι» που έγινε... θρύλος

Του Κώστα Ασημακόπουλου:
Τον 6ο τίτλο στην καριέρα του κατέκτησε ο Νίκος Σμαραγδής με τον Ολυμπιακό, γράφοντας τη δική του ιστορία, όχι μόνο γιατί έβαλε το όνομά του στο τρεμπλ της περιόδου 2012-13, αλλά διότι μαζί με τον Γιώργο Στεφάνου είναι οι μοναδικοί αθλητές που έχουν κατακτήσει πρωτάθλημα με τρεις διαφορετικούς συλλόγους (Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, Ηρακλή). 

Ο 31χρονος κεντρικός αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένος για τις επιλογές του, αφού όσες φορές άλλαξε ομάδα κατάφερε να στεφθεί πρωταθλητής. Πέρυσι με τον Ηρακλή, φέτος με τον Ολυμπιακό. «Είναι το καλύτερο συναίσθημα να δικαιώνεσαι για τις επιλογές σου. Πέρυσι πανηγύρισα νταμπλ με τον Ηρακλή και φέτος τρεμπλ με τον Ολυμπιακό και δεν μπορώ παρά να είμαι ικανοποιημένος».

- Τι ήταν αυτό που σε έκανε να αποδεκτείς την πρόταση του Ολυμπιακού;

«Αρκετές φορές στο παρελθόν είχα συζητήσει με τον Ολυμπιακό και ειδικά το 2003, το 2009 και το 2011, αλλά για διαφόρους λόγους δεν είχε προχωρήσει η... παντρειά. Οταν έκλεισαν ο Χριστοφιδέλης και ο Στεφάνου και είδα πως με τον Καζάζη θα γινόταν σοβαρή δουλειά, δεν είχα κανέναν ενδοιασμό».



- Τι σου αφήνει η φετινή σεζόν;

«Μεγάλη ικανοποίηση. Η δύναμη της ομάδας ήταν η δύναμη του Ολυμπιακού. Η παρουσία έμπειρων παικτών, σωστή διαχείριση από τον προπονητή και μία διοίκηση που μας έλυνε όλα τα προβλήματα. Ετσι, ήμασταν 100% προσηλωμένοι στους στόχους μας. Επίσης, ήταν πολύ σημαντικό που έγινε από νωρίς ο σχεδιασμός. Είναι πολύ σημαντικό για μία ομάδα να επιλέγει από νωρίς τα... χαρτιά της».

- Τι συνέβη και χάσατε τον πρώτο τελικό από τον Παμβοχαϊκό με 3-0 και μετά νικήσατε τρεις αγώνες με 3-0;

«Κάναμε τρεις ήττες όλη τη σεζόν που είχαν να κάνουν με κακές ημέρες. Ο Παμβοχαϊκός δίκαια έφτασε στον τελικό. Στον πρώτο τελικό πάθαμε μπλακ άουτ, αλλά την επομένη μέρα που καθάρισε το μυαλό μας είπαμε πως είναι αδύνατο να κάνουμε δύο συνεχόμενες ήττες, όπως κι έγινε. Γενικά, σε όλους τους κρίσιμους αγώνες, ημιτελικούς και τελικούς, ανατρέψαμε μεγάλες διαφορές. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Για να το καταφέρεις, πρέπει να έχεις δουλέψει και να έχεις αυτοπεποίθηση».

- Θα μείνεις στον Ολυμπιακό;

«Το συμβόλαιό μου λήγει τον Ιούνιο. Τον πρώτο λόγο τον έχει ο Ολυμπιακός. Δεν έχω λόγο να κοιτάω άλλη ομάδα από τη στιγμή που οι συνθήκες είναι πολύ καλές και υπάρχουν υψηλοί στόχοι. Αν ο Ολυμπιακός είναι ικανοποιημένος από την παρουσία μου, δεν έχω λόγο να φύγω».

«Εχω φτάσει στα όρια μου»

- Στο παρελθόν είχες τρεις καλές προτάσεις για να φύγεις στο εξωτερικό. Γιατί δεν έφυγες;

«Ηταν ζήτημα χρονικών συγκυριών. Στο παρελθόν το ελληνικό πρωτάθλημα ήταν πολύ δυνατό, δεν είχα λόγο να φύγω. Οταν με ζήτησε η Βίμπο Βαλέντια, έπαθα υποτροπή σε παλαιότερο τραύμα και πέρυσι που με ζήτησε η Μόντενα με χρειαζόταν ο Ηρακλής».

- Πώς είναι να είσαι απλήρωτος και να αναγκάζεσαι να πληρώνεις κι από πάνω την Εφορία σου;

«Πριν από τον Ολυμπιακό αγωνίστηκα τρία χρόνια χωρίς αμοιβή και ένα χρόνο ήμουν τραυματίας. Αυτά είναι τα προβλήματα που προσπαθούν να λύσουν οι αθλητές. Οι δικαστές έχουν παγώσει τις εκδικάσεις και τις αποφάσεις. Εχω φτάσει στα όριά μου, αλλά σκέφτομαι πάντα θετικά. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να καταλάβουν όλοι οι φορείς πως πρέπει να είναι ενωμένοι και να εργαστούν για το καλό του βόλεϊ. Δεν περνούν όλα από το χέρι των αθλητών. Αυτό που θέλουμε είναι ένα υγιές περιβάλλον».



«Μου λείπει η Εθνική»

- Ποιο είναι το ανεκπλήρωτο όνειρό σου;

«Οσοι αθλητές κάνουν πρωταθλητισμό είναι πολύ εγωιστές. Θέλουν να κατακτούν τίτλους. Μπορεί μέσα σε δύο σεζόν να κατέκτησα πέντε τίτλους, αλλά οι στόχοι μου δεν έχουν εκπληρωθεί. Το 2009 αγωνίστηκα με τον Ηρακλή στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και δεν καταφέραμε να κατακτήσουμε τον τίτλο. Αυτό με έχει στεναχωρήσει, αλλά αυτό που με πληγώνει είναι ότι λόγω της κρίσης ίσως και να μην προλάβω να ζήσω μία ακόμα ανάλογη εμπειρία».

- Με την εθνική ομάδα τι θα ήθελες;

«Δυστυχώς, δεν έχω ζήσει μεγάλες χαρές με την Εθνική. Πέρασε μία δεκαετία για μένα που πιστεύω ότι θα μπορούσα να είχα περισσότερες ευκαιρίες. Μου λείπει η Εθνική και περιμένω πώς και πώς να ξεκινήσουμε προετοιμασία για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος αλλά και του Παγκοσμίου».

- Μπορούμε να προκριθούμε στο Ευρωπαϊκό;

«Αυτό έχουμε στο μυαλό μας. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Το έχουμε ανάγκη. Θα μας βοηθήσουν πολύ τα παιδιά που έχουν αγωνιστεί στο εξωτερικό. Υπό άλλες συνθήκες, θα έπρεπε να ξεκινήσουμε προετοιμασία αμέσως μετά το τέλος του πρωταθλήματος, αλλά πρέπει να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες».

Το «μπολ μπόι» του τελικού Aρη - Ορεστιάδας

Στις 19 Απριλίου συμπληρώθηκαν 15 χρόνια από τότε που ο Aρης κατέκτησε το μοναδικό πρωτάθλημα στην Α1 Aνδρών. Τι μπορεί να έχει κοινό ο Νίκος Σμαραγδής με εκείνη την ιστορική ημέρα για το βόλεϊ του Aρη;

«Ημουν από τα παιδιά που μάζευαν τις μπάλες στον τελικό του Αρη με την Ορεστιάδα. Κι εγώ το είχα ξεχάσει, αλλά προχθές στην επέτειο ο φίλος μου Μιχάλης Αλεξανδρόπουλος μου έστειλε ένα βίντεο από τον αγώνα που μαζεύω τις μπάλες. Ηταν μία ξεχωριστή στιγμή. Αλλωστε, είμαι γεννημένος στου Χαριλάου και η πρώτη μου ομάδα ήταν ο Αρης. Εκεί έπαιζε και ο μεγάλος μου αδελφός, ο Κώστας, κι έτσι ξεκίνησα».

- Ομως, το πρώτο σου συμβόλαιο ήταν στον ΠΑΟΚ.

«Ναι, γενικά η καριέρα μου είχε πολλές αντιθέσεις. Εχω αγωνιστεί σε όλους τους μεγάλους του ελληνικού βόλεϊ, τον Αρη, τον ΠΑΟΚ, τον Παναθηναϊκό, τον Ηρακλή και τον Ολυμπιακό και είμαι υπερήφανος γι' αυτό».

- Πώς αισθάνεσαι που είσαι μέσα στην κορυφαία 7άδα του πρωταθλήματος;

«Είναι η 4η φορά. Αισθάνομαι όμορφα, διότι οι διακρίσεις στους κεντρικούς είναι σπάνιες, αν και κάνουν πολλή δουλειά σε μία ομάδα. Με βοήθησαν πολύ οι συμπαίκτες μου».

- Πού αφιερώνεις το πρωτάθλημα;

«Το αφιερώνω στον συμπαίκτη μου Σωτήρη Σωτηρίου. Αν και διαγώνιος, κλήθηκε να βοηθήσει ως ακραίος, ως λίμπερο. Δούλεψε πολύ και πάνω που έπρεπε να ζήσει μέσα στο γήπεδο την κατάκτηση του πρωταθλήματος τραυματίστηκε και έκανε εγχείρηση».

Ο Νίκος Σμαραγδής κατέκτησε τον 6ο τίτλο πρωταθλήματος και ισοφάρισε την επίδοση των Αγραπιδάκη, Αμαριανάκη, Γκιούρδα, Καζάζη Στ., Κολιόπουλου, Κουρνέτα, Λυκούδη, Μπεργελέ, Ξεροβάσιλα, Προσαλίκα, Τερζάκη και Χωριανού. Εχει πάρει δύο πρωταθλήματα με Παναθηναϊκό, ένα με Ολυμπιακό και τρία με Ηρακλή. Είναι γεννημένος στις 12 Φεβρουαρίου 1982 κι έχει ύψος 2,02 μ.



«Στεναχωριέμαι για Ηρακλή και ΠΑΟ»

- Στεναχωριέσαι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν Ηρακλής και Παναθηναϊκός;

«Είναι να μη στεναχωριέσαι; Ειδικά εμείς που έχουμε ζήσει τις δόξες αυτών των ομάδων στεναχωριόμαστε πιο πολύ. Πολύ με απασχολεί το θέμα και ως επαγγελματία και ως αθλητή. Εύχομαι και οι δύο σύλλογοι να βρουν τις λύσεις. Εγιναν λάθη, αλλά πρέπει οι ίδιοι οι παράγοντές τους και ειδικά αυτοί που αγαπούν το βόλεϊ να κάνουν ό,τι μπορούν. Η πτώση αυτών των ομάδων θα έχει επιπτώσεις, αλλά από την άλλη είμαστε αισιόδοξοι με την παρουσία ομάδων από την περιφέρεια όπως ο Παμβοχαϊκός, ο Φοίνικας και ο Εθνικός».

Πηγή: Εφημερίδα Goal News

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ