Εκτυπώστε τη σελίδα
11-07-2019 00:54

ΕΣΠΕΔΑ: Το «ταμείο» του... Αστέρα Νίκαιας

Με αφορμή τις καινοτόμες πρωτοβουλίες που πήραν από πέρυσι,ο Αστέρας Νίκαιας κα ο οργανισμός Star Volley Academy για την επανίδρυση του Ιωνικού και την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού βολεϊ, βρήκαμε τον εμβληματικό προπονητή του συλλόγου, Παναγιώτη Μαρούλη και του ζητήσαμε να «κάνει ταμείο», και να μας αναπτύξει τις θέσεις και απόψεις του για ολα τα θέματα που απασχόλησαν ολη την περασμένη σεζον την γυναικεία ομάδα του Αστέρα, οργανωτικά και αγωνιστικά, όταν κέρδισε την άνοδο της στην Β΄εθνική ΕΣΠΕΔΑ.

1)Πέρυσι τέτοια εποχή ο νεοφώτιστος Αστέρας Νίκαιας μπήκε δυνατά και φιλόδοξα στο μεταγραφικό παζάρι της Β΄εθνικής ΕΣΠΕΔΑ, ως «Asteras Project», ανακοίνωσε ρόστερ με πολλά και σπουδαία ονόματα αθλητριών. Λίγο πριν τη λήξη του Ά γύρου, όταν διαπίστωσε ότι η Αργυρούπολη πηρέ ξεκάθαρο προβάδισμα στην κορυφή, άρχισε πρόωρο «ξήλωμα» του ρόστερ. Τι συνέβη και η διοίκηση του Αστέρα μαζί με εσάς κ. Μαρούλη ως αρμόδιο προπονητή ,άρχισε να διώχνει παίκτριες για τις οποίες είχε δαπανήσει αρκετά χρήματα;

«Καταρχάς η πρώτη παίκτρια που απομακρύνθηκε ήταν η Πέννυ Καράκουμ μετά τον αγώνα με τον Α.Σ.Ηλιουπολης την 3η αγωνιστική του δεύτερου γύρου και όχι στο τέλος του πρώτου και ο λόγος ήταν για πειθαρχικά παραπτώματα την ωρα του αγώνα που καμία ομάδα δεν θα μπορούσε να αφήσει να περάσουν έτσι! Επίσης τίποτα δεν είχε κριθεί διότι ήμασταν στην διαφορά των 8 βαθμών και αφού υπήρχαν τα play off σίγουρα θα είχαμε την ευκαιρία να διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα!

Δύο ακόμα αθλήτριες ενημερώθηκαν ότι δεν θα συνεχίσουν στην ομάδα στο υπόλοιπο της σεζόν, διότι μετά από πολλαπλά πειθαρχικά παραπτώματα σε προπονήσεις και αγώνες, προχώρησαν και σε ένα πιο σοβαρό, το οποίο δεν μπορούσαμε διοίκηση και προπονητές της ομάδας να δεχτούμε, ωστε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις εν λόγω αθλήτριες! Αυτό έγινε την 7η αγωνιστική του δεύτερου γύρου πριν την έναρξη 4 συνεχόμενων αναμετρήσεων με τους πρωτοπόρους της βαθμολογίας!

Η ομάδα βρισκόταν στην 4η θέση της βαθμολογίας όταν έγιναν οι απομακρύνσεις και τερμάτισε τελικά στην 3η...νομίζω αυτό απάντησε στο αν αυτό λειτούργησαν θετικά η όχι οι αποφάσεις της διοίκησης και οι δικές μου!»

 Πως σχολιάζετε ότι πολλές παίκτριες που αποχώρησαν από την ομάδα, υποστήριξαν ότι υπήρχε κακό κλίμα στην ομάδα από τα πρώτα άτυχα αποτελέσματα, ότι εύκολα στοχοποιούσατε συγκεκριμένες αθλήτριες τις οποίες  αποκαλούσατε «μισθοφόρους» ενώ συνεχώς ψάχνατε απίθανες αφορμές για να τις απομακρύνετε από την ομάδα;

«Κάνοντας αυτοκριτική μετά από καιρό και έχοντας πλέον καθαρό μυαλό μετά από αυτή την ψυχοφθόρα σεζόν που πέρασε. Θα παραδεχτώ ότι για ΟΛΑ ο μόνος που φταίει είμαι ΕΓΩ και ΜΟΝΟ ...ΕΓΩ! Φταίω γιατί άφησα να δημιουργηθεί ένα ροστερ που δεν ταιριάζει ούτε στην δική μου νοοτροπία αλλά ούτε στου Αστέρα!

Ο Αστέρας Νίκαιας πει ρε δύο συνεχόμενες ανόδους και πρωταθλήματα με Μ.Ο ηλικίας 17 και 18 ετών με την νοοτροπία της ομάδας να βασίζεται στην συνεχή βελτίωση των αθλητριών του αλλά και την δίψα τους για διάκριση! Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που μετά την φύγει των αθλητριών που προαναφέραμε η ομάδα έπαιξε κατά κύριο λόγο με τις αθλήτριες που ανέβασαν την ομάδα στην Β εθνική και κατάφερε να κάνει καλύτερα αποτελέσματα από πριν!

Ό λόγος δεν ήταν ότι υπήρχε περισσότερο ταλέντο αλλα επειδή υπήρχε περισσότερο θέληση για την νίκη και σεβασμός προς την ομάδα και τους φιλάθλους της που την ακολουθούν σε όλα τα γήπεδα όπου και αν παίζει για να την υποστηρίξουν!

Αυτό που πιστεύω δημιουργούσε τα μεγαλύτερα προβλήματα, είναι το ότι δεν μπορούσαν να δεχτούν ότι έβλεπε ο προπονητής να συμπεριφέρεται το ΙΔΙΟ πχ σε μια αθλήτρια που έχει παίξει Α1 και το ίδιο σε μια αθλήτρια 15 χρονών από τις ακαδημίες του συλλόγου και έκανε προπόνηση με το γυναικείο! Το πρόβλημα λοιπόν ήταν στην διαφορά νοοτροπίας των νέων αθλητριών (Όχι όλων) με της ομάδας και του προπονητή!

Οι αθλήτριες ήταν πολύ καλές. Και σίγουρα με άλλον προπονητή θα έπαιρναν την άνοδο, εγώ δεν μπορούσα να το κάνω αυτό! Δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να αλλάξω νοοτροπία εξαιτίας ενός σκοπού...

Δεν πρόκειται ο Αστέρας Νίκαιας να το κάνει ποτέ αυτό...Όταν λέμε ΟΜΑΔΑ εμείς εδώ...εννοούμε ΟΜΑΔΑ, από την τελευταία αθλήτρια του πάγκου μέχρι τον μικρότερο ηλικιακά φίλαθλο που βρίσκεται εκεί και μας τιμά με την παρουσία του! Αν λοιπόν κάποιος θεωρεί τον εαυτό του μεγάλο αθλητή με πλούσιο βιογραφικό, το δείχνει μετά το 20 πόντο ενός κρίσιμου αγώνα η τελειώνοντας το παιχνίδι όταν είσαι 2-0 σετ μπροστα...Κανένα βιογραφικό η τουπέ δεν σε κάνει μεγάλο αθλητή!»

 Δεν θα μπορούσατε εσείς ο ίδιος και συνολικά ο σύλλογος του Αστέρα να το χειριστείτε πιο ψύχραιμα και να τελειώσετε την σεζόν πιο ομαλά και ήρεμα όπως έκαναν και άλλοι σύλλογοι που είχαν ίδια προβλήματα, αντί να ανοίξετε τόσα πολλά μέτωπα;

«Όχι.. δεν μπορούσαμε να το χειριστούμε διαφορετικά για έναν και μόνο λόγο! Γιατί κινδυνεύαμε να χάσουμε ότι με κόπο φτιάξαμε τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Ο κόσμος φώναζε, διαμαρτυρόταν ΟΧΙ για τα αποτελέσματα αλλά για τις συμπεριφορές που έβλεπε μέσα στο γήπεδο, οι αθλήτριες που έφεραν αυτόν τον κόσμο στο γήπεδο ήταν σε τραγική ψυχολογική κατάσταση...έπρεπε κάτι να γίνει και να παρθούν γενναίες αποφάσεις με όποιο ρίσκο και αν υπήρχε!

Το αποτέλεσμα μετά τις αποφάσεις αυτές ήταν η ομάδα να κάνει καλύτερη πορεία, να υπάρχει ένα πολύ καλό κλίμα με ΟΛΕΣ τις αθλήτριες σε προπόνηση και αγώνα,ι μέχρι και στον τελευταίο αγώνα μας στα play off που ήταν εντελώς αδιάφορος...το γήπεδο να είναι γεμάτο από τους Asteras Fanatics και να χειροκροτούν τις αθλήτριες μας.»

 Με τον διωγμό τόσων παικτριών και την προώθηση πιο νεαρών αθλητριών, πιστεύεται ότι αυτό λειτούργησε θετικά και βοήθησε τον Αστέρα αγωνιστικά να βρει το δρόμο του;

«Όπως προανέφερα στις προηγούμενες ερωτήσεις...η ομάδα τερμάτισε στην 3η θέση βαθμολογικά παρόλο που όταν σταμάτησε η συνεργασία με τις τρεις αθλητριες βρισκόμασταν στην 4η θέση!

Αυτό σίγουρα σημαίνει ότι αγωνιστικά λειτούργησε θετικά! Εγώ όμως θα αναφερθώ στην ηρεμία των κοριτσιών στις προπονήσεις και στο πάθος που κατέθεσαν στον αγωνιστικό χώρο κατά την διάρκεια ενός αγώνα! Αυτό είναι ο Αστέρας Νίκαιας και γι' αυτό δημιουργήθηκε!

Είναι λογικό λοιπόν να έρθουν ολα αυτά τα προβλήματα, όταν δεν βλέπουμε όλοι με τον ίδιο τρόπο τον αθλητισμό, τον πρωταθλητισμό, την έννοια της ομάδας και τον σεβασμό που πρέπει να υπάρχει απέναντι σε έναν σύλλογο και τους ανθρώπους που τρέχουν όλη μέρα και κάθε μέρα για να μην λείψει τίποτα από τις αθλήτριες! Στον Αστέρα Νίκαιας υπάρχουν συνθήκες για τις αθλήτριες που όμοιές τους θα βρεις μόνο σε 3-4 συλλόγους στην Α1..

.Και για να υπάρξουν αυτές οι συνθήκες τρέχει πολύς κόσμος...τον οποίο εμείς έχουμε μάθει να σεβόμαστε! Αθλητή δεν σε κάνει το βιογραφικό λοιπόν...το θέμα είναι το τι γίνεται στον αγωνιστικό χώρο,είτε σε μια προπόνηση είτε στον αγώνα!»

Φέτος δημιουργήσατε ένα γκρουπ προπονητών από διάφορες ομάδες με στόχο να δώσετε έμφαση στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των αναπτυξιακών τμημάτων. Αναμεσα σε αυτούς ήταν και ο κ. Δημητρακάκος, τον οποίο σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωση του είχατε αναθέσει την γυναικεία ομάδα του συλλόγου, Όμως μέσα σ’ ένα μήνα υπήρξε «ξαφνικό διαζύγιο» που δημιούργησε πολλά ερωτηματικά. Ποιος ήταν ο αληθινός λόγος που έφυγε κατά την γνώμη σας;

Είναι πολύ σημαντικό που μου δίνεται η ευκαιρία να ξεκαθαρίσω αυτό που έγινε με τον Παναγιώτη! Για εμένα ο Παναγιώτης εξακολουθεί καταρχάς να είναι φίλος του συλλόγου. Στον Αστέρα έχω δημιουργήσει εδώ και 1,5 χρόνο ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα με το οποίο λειτουργούν όλα τα τμήματα υποδομών αλλά και το γυναικείο τμήμα!

Αυτό το πρόγραμμα βασίζεται σε μια μεθοδολογία και νοοτροπία που θέλουμε να έχουμε σαν σύλλογος και σκοπός είναι η ομάδα και οι αθλητριες της να δουλεύουν ανεξάρτητα με το ποιος είναι προπονητής...με έναν συγκεκριμένο τρόπο και να έχουν μια κοινή φιλοσοφία για το άθλημα! Ο λόγος που δημιούργησα αυτό το πρόγραμμα ήταν για να υπάρχει μια σταθερότητα στον σύλλογο και να μην μπερδεύουμε τις αθλήτριες όταν αλλάζουν οι προπονητές και ξεκινούν όλα πάλι από την αρχη!

Για να επιτευχθεί αυτό το πρόγραμμα παρέχουμε στους προπονητές μας 2 μήνες μαθήματα και σεμινάρια από συγκεκριμένους προπονητές σε φυσική δύναμη και προπονητική όπου ο σύλλογος εμπιστεύεται τις γνώσεις τους για να πορευτεί το πρόγραμμα της ομάδας! Δυστυχώς ο Παναγιώτης και εγώ μάλλον βιαστήκαμε να συμφωνήσουμε λόγο της κοινής επιθυμίας μας να συνεργαστούμε εκτιμώντας ο ένας τον αλλο, με αποτέλεσμα να μην ήταν ξεκάθαρο στο Παναγιώτη το πώς λειτουργεί ο σύλλογος βάση του προγράμματος.

Δυστυχώς υπήρχαν διαφορές ως προς την μεθοδολογία του προγράμματος και αυτής του Πάνου...με αποτέλεσμα να χωρίσουν δυστυχώς πρόωρα οι δρόμοι μας! Έδω πρέπει να ξεκαθαρίσω διότι ακούω διαφορά μετά την φυγή του Δημητρακάκου,ότι δίνω χαρτάκια στους προπονητές για να κάνουν την προπόνηση και ότι επεμβαίνω κατά την διάρκεια των προπονήσεων και δίνω οδηγιες.....

Δεν συμβαίνει φυσικά τίποτα τέτοιο! Δεν παρευρίσκομαι καν στις προπονήσεις των γυναικών-νεανίδων και κορασίδων που υπεύθυνος είναι ο couch Ερμαλ Τσικογια με βοηθό του το Νίκο Μαρμάρινο...Και ούτε πρόκειται να το κάνω στο μέλλον! Ας σταματήσουν λοιπόν να διαρρέουν κάποιοι ασυναρτησίες...το πρόγραμμα του Αστέρα έχει κοινη μεθοδολογία και φιλοσοφια...Δεν λέει στον προπονητή το τι να κάνει...ας διαβάσουν μερικοί λοιπόν το τι σημαίνει η λέξη μεθοδολογία!»

 Ο δικό σας ρόλος στον φετινό Αστέρα ποιος θα είναι; Αυτός του αρχιπροπονητή με τις πολλές αρμοδιότητες που θα επιβλέπει την δουλειά και θα κρίνει τα αποτελέσματα των υπολοίπων κόουτς που έχουν προσληφθεί;

«Ο λόγος καταρχάς που άφησα το πόστο του προπονητή στις γυναίκες είναι ξεκάθαρα επαγγελματικός,οι επιχειρήσεις μου πλέον δεν μου αφήνουν ελεύθερο χρόνο για να κάνω καλά την δουλεια έτσι όπως θέλω και ξέρω...

Στο επίπεδο που θέλω να γίνεται στο γυναικείο του Αστέρα Νίκαιας! Ο ρόλος μου καταρχάς θα είναι να επιβλεπω ότι λειτουργεί σωστά το πρόγραμμα που έχω δημιουργήσει από τα mini έως το γυναικείο σαν τεχνικός σύμβουλος του συλλόγου,βοηθοντας τους προπονητές όταν μου ζητηθεί,θα αξιολογω τις διαδικασίες οργάνωσης των τμήματων και γενικότερα μαζί με τους στενούς συνεργάτες μου θα δουλεύουμε κάθε μέρα, έτσι ώστε να λειτουργεί αυτό το απίστευτα απαιτητικο πρόγραμμα οργανωτικά, διοικητικά και προπονητικά...Σαν ένα καλοκουρδισμενο ρολόι!

Προπονητικά θα συνεχίσω μαζί με τον Νίκο Μαρμάρινο να δουλεύω με τα τμήματα παγκορασιδων πιστεύοντας ότι αυτό που έχουμε φτιάξει μαζί με τον Νίκο αυτόν τον 1,5 χρόνο...θα μας φέρει επιτυχίες αλλά και θα στελεχώσει στο μέλλον το γυναικείο μας τμήμα!

Ο Νίκος είναι ένας εξαιρετικός προπονητής και συνεργάτης που θέλουμε να βγει μπροστά όπως πολύ επιτυχημένα έκανε την πρώτη του χρονιά στον Αστέρα και να παρουσιάσει στο γήπεδο το πρόγραμμα του Αστέρα Νίκαιας!»

 Πλέον ποιός είναι ο στόχος του Αστερα για την νέα σεζόν; Να κάνει και παλι πρωταθλητισμό η να κάνει μια απλά καλή πορεία και να μείνει στην κατηγορία;

«Ο Αστέρας Νίκαιας γύρισε στο μοντέλο που του εδωσε δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα και ανοδους! Μικρός Μ.Ο ηλικίας, πολύ ταλέντο, δίψα για βελτίωση και το πιο σημαντικο, ένα σύνολο που όποια 6αδα και αν βρίσκεται στο γήπεδο θα δίνει το 100% για την νίκη !

Αν και δεν έχει συμπληρωθεί στο 100% Το ροστερ της ομάδας....νομίζω ότι θα παίξουμε πολύ καλό volley,το που θα φτάσουμε δεν ξέρω αλλά αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι θα χαιρόμαστε να βλέπουμε αυτά τα κορίτσια να αγωνίζονται! Στόχος μας...η ομάδα να βελτιώνεται συνεχώς σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού!»

Γιατί προχωρήσατε σε συνεργασία με τον Ιωνικό Νίκαιας; Πιστεύεται ότι μπορεί να βοηθήσει στην εξεύρεση και αξιοποίηση πολλών παιδιών που θέλετε να έχετε στην Ακαδημία μέσα από αυτή την τεράστια «αθλητομάνα» όπως είναι η Νίκαια; Πόσα παιδιά υπάρχουν συνολικά στις ομάδες υποδομής του σωματείου;

«Η συνεργασία με τον Ιωνικό Νίκαιας νομίζω χρειάζεται μια ολόκληρη συνέντευξη μόνο για να επεκταθούμε σε αυτό που θέλουμε να γίνει σε αυτόν τον τεράστιο και ιστορικό σύλλογο της πόλης μας! Θα αρκεστώ λέγοντας σας ότι ο Ιωνικός Νίκαιας ξαναδημιουργήθηκε για να πάει ψηλά και πάλι...Εκεί που ανήκει!»

Θελω να μου σχολιάσετε για τον φίλαθλος κόσμο της ομάδας, τους αποκαλούμενους « Asteras fanαtics» οι οποίοι ακολουθούν και στηρίζουν μέσα σε κόσμιο και αθλητικό περιβάλλον, τις περισσότερες ομάδες του συλλόγου στα διάφορα πρωταθλήματα που συμμετέχουν, πόσο σημαντικοί είναι για τον Αστέρα;

«Έχω αναφερθεί πολλές φορές για τους Asteras Fanatics και πραγματικά δεν υπάρχουν λόγια για όλα όσα κάνουν! Πρόσφατο επίτευγμα τους...Η συγκλονιστική τους παρουσία στο κλειστό του Μιλωνα με 200 άτομα, όπου δημιούργησαν μια καταπληκτική ατμόσφαιρα στον τελικό που συμμετείχαν οι παμπαιδες μας!  Εγώ θα πω ότι όποια απόφαση και αν περνώ εγώ και η διοίκηση του συλλόγου...πάντα θα έχει γνώμονα τους Asteras Fanatics και το να τους βλέπω χαρούμενους!!!»

Ποσό βοήθησε τον Αστέρα ως «συμπαίκτης» την περασμένη σεζόν, το «Star Academy»;

« Χωρίς την star academy...μπορώ να πω ξεκάθαρα ότι δεν θα μπορούσα να υλοποιήσω τόσο γρήγορα το πρόγραμμα μου!Πολύ πιστεύουν ότι η star academy χρηματοδοτεί...ξεκάθαρα δεν συμβαίνει αυτό!

Είναι μια εταιρία που παρέχει τεχνογνωσία για να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα...επικοινωνιολόγους, νομικούς συμβούλους, λογιστές και ασχολείται με το marketing του συλλόγου για να αποφέρει έσοδα από χορηγούς που θέλουν να επενδύσουν στην Ακαδημία! Ξεκάθαρα θα σας πω ότι δεν ενδιαφέρει την star academy τίποτα άλλο πέρα από όσον αφορά τις ακαδημιες!

Ο Βασίλης ο Τζωρτζης που είναι και ο Διευθυντής της Ακαδημίας είναι ένας επαγγελματίας με όραμα και νομίζω ότι άνθρωποι σαν αυτόν πρέπει να εκμεταλλευτεί το άθλημα για να εξελιχτεί και να κάνει βήματα μπροστά!»

Ποια είναι η άποψη σου για το διοικητικό «στάτους» του ελληνικού βόλεϊ; ( (ΕΣΠΕΔΑ, ΕΟΠΕ)

«Θέλουν να κάνουν καλό...Αλλά δεν έχουν τις γνώσεις να το κάνουν...με αποτέλεσμα κάθε φορά να διογκώνονται τα προβλήματα αντί να λύνονται! Χρειαζόμαστε επιχειρηματίες, τεχνοκράτες, επικοινωνιολόγους, νομικούς, λογιστές, Διευθιντες marketing, προπονητές...

Και όλοι αυτοί να έχουν πλούσια βιογραφικά έτσι ώστε να υπάρχουν τα εφόδια για να δημιουργηθεί ένας προγραμματισμός στο ελληνικό volley που θα βάλουμε ΟΛΟΙ πλάτη για να υλοποιηθεί και επιτέλους να γίνει ένα RESTART !

Όσο υπάρχουν στις καρέκλες άνθρωποι που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η καρέκλα η ο τίτλος και δεν έχουν την παραμικρή ιδέα και γνώση για να δημιουργήσουν προγραμματισμό αλλά το βασικότερο να συνεργαστούν...Τότε το ελληνικό βολεϊ θα συνεχίσει να είναι ένα «βαρέλι δίχως πατο.

Η σωτηρία για το ελληνικό βολει είναι να μπορέσει κάποια στιγμή να συσταθεί μια ομάδα από τεχνοκράτες, νομικούς,λογιστές,επιχειρηματίες,επιστήμονες στο marketing, μαζί με δυο-τρεις "σοφους" προπονητές  βολεϊ. Και να κάνουν στην άκρη όλοι να αναλάβουν να δημιουργήσουν ένα προγραμματισμό που θα μας δώσει σε συγκεκριμένο χρόνο, συγκεκριμένα αποτελεσματα!

Όσο διοικούντει ομοσπονδίες και ενώσεις χωρίς στοιχειώδεις γνώσεις από τις βασικές επιστήμες της διοίκησης....θα έχουμε τα αποτελέσματα που έχουν φέρει το ελληνικό βόλεϊ σε αυτή την κατάσταση! Ξαναλέω....οι άνθρωποι θέλουν και προσωπικά θα πω ότι ο κύριος Καραμπετσος πιστεύω ότι θα έδινε τα πάντα για να δει το ελληνικό βόλεϊ να βαδίζει στα σωστά μονοπάτια.

Πιστεύω όμως ότι και εκείνος πρέπει να βοηθήσει η επόμενη μέρα να φέρει στο τραπέζι των αποφάσεων της Ομοσπονδίας επιστήμονες και ειδικούς ώστε να αναλάβουν την δημιουργία ενός προγραμματισμού σωτηρίας!»

 Καλιμάνης Παναγιώτης