Εκτυπώστε τη σελίδα
05-02-2021 12:34

Το ντέρμπι που αλλάζει τα δεδομένα

Το χθεσινό ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός στο Μελίνα Μερκούρη είχε να μας δώσει νέα δεδομένα αλλά και να επιβεβαιώσει αυτά που λίγο πολύ γνωρίζαμε από την έναρξη της φετινής σεζόν. Μπορεί να υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα και όλα να μπορούν να ανατραπούν ωστόσο έχοντας παίξει μεταξύ τους όλοι οι πρωτοπόροι, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Φοίνικας Σύρου, έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τί μπορούμε να περιμένουμε στο υπόλοιπο του πρωταθλήματος.

Του Καλλιτσάρη Ιωάννη

Ξεκινόντας το φετινό πρωτάθλημα, μια Volley League ιδιαιτέρων συνθηκών, το φαβορί ήταν ο Παναθηναϊκός. Και αυτό γιατί είχε τη φόρα από την κατάκτηση του τίτλου της περσυνής σεζόν, είχε μια ομάδα με ποιότητα και ομοιογένεια παρότι δεν ενισχύθηκε ιδιαίτερα και το rotation θα ήταν περιορισμένο. Ο Φοίνικας έχτισε μια πολύ ποιοτική και γεμάτη ομάδα που ταυτόχρονα είχε βάση στην ομάδα της προηγούμενης σεζόν οπότε και υπήρξε ήδη χημεία μέχρι ενός βαθμού. Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ ξεκίνησαν τη σεζόν ένα βήμα πιο πίσω. Τόσο οι Πειραιώτες όσο και οι Θεσσαλονικείς έκαναν αρκετές αλλαγές στο ρόστερ ενώ έχασαν πολύ σημαντικούς παίκτες.

Για τον Παναθηναϊκό οι αδυναμίες φάνηκαν από το ξεκίνημα της χρονιάς και το League Cup Νίκος Σαμαράς το οποίο και άνοιξε την αυλαία. Με τον Χαράλαμπο Ανδρεόπουλο να μην αγωνίζεται στο πρώτο παιχνίδι λόγω στρατιωτικής θητείας και τον Ράπτη να προσπαθεί να προσαρμοστεί στο νέο του ρόλο έγινε εμφανές πως η ομάδα θέλει ακόμα δουλειά και φρεσκάρισμα. Ο Φοίνικας, από την άλλη, έδειξε με το “καλημέρα” πως είναι πιο δυνατός από ποτέ και στο πρόσωπο του Θανάση Πρωτοψάλτη βρήκε τον ηγέτη που έψαχνε. Σαφώς και ο Πρωτοψάλτης δεν είναι ο “κούκος που έφερε την άνοιξη” καθώς δίπλα του βρίσκονται οι Στερν, Ράιτς, Κωστόπουλος, Μουρίγιο, δηλαδή μια ομάδα πολύ γεμάτη και ένας πάγκος που υπάρχουν παίκτες έτοιμοι να δώσουν ανάσες στους βασικούς χωρίς να πέσει η ποιότητα της ομάδας.

Από την άλλη, ο Ολυμπιακός άκουσε το πρώτο “καμπανάκι” στο παιχνίδι με το Φοίνικα. Μπορεί να έχασε παίκτες πρώτης γραμμής, και πρώτο και καλύτερο τον Πετρέα, αλλά η ομάδα που παρουσίασε δεν ήταν χαμηλού επιπέδου. Ο Φρομ δείχνει σημάδια συνεχής βελτίωσης, ο Ένκλεσκανς το ίδιο, ενώ ο Βουλκίδης και ο Μιγιαήλοβιτς μπορούν να ανεβάσουν το επίπεδο στο κέντρο και τα άκρα ενώ ταυτόχρονα μπορούν να κάνουν μεγάλες ζημιές από το σερβίς. Παιχνίδι με παιχνίδι ο Ολυμπιακός βρίσκει σταθερότητα και καλύπτει το χαμένο έδαφος που δημιουργήθηκε από το τέλος της προηγούμενης σεζόν μέχρι και το παιχνίδι της Σύρου.

Ο ΠΑΟΚ μπορεί να αποτελούσε μία ομάδα από τα τέσσερα φαβορί αλλά στην πράξη φαίνεται ότι ο Βαν Ντερ Ντρις είναι απελπιστικά μόνος του και σε συνδιασμό με τις συνεχείς αλλαγές πασαδόρου δεν υπάρχει καμία χημεία. Οι ήττες σε όλα τα μέχρι τώρα ντέρμπι δείχνουν πως ο Δικέφαλος είναι αρκετά πίσω στη διεκδίκηση του τίτλου και αυτό που μπορεί να κάνει είναι να εστιάσει σε Κύπελλο και League Cup αν θέλει να σηκώσει κάποιο τίτλο φέτος.

Στο χθεσινό ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού οριστικοποιήθηκε πως ο Ολυμπιακός είναι πιο μπροστά αγωνιστικά και σε κατάσταση φόρμας από τους πράσινους. Άσχετα με το τι έγινε στο σερβίς του Τσάτσις στο τέλος του πρώτου σετ η ουσία είναι πως ο Παναθηναϊκός δεν έχει Plan B αν κάτι δεν πάει καλά στο παιχνίδι του και αυτό το βλέπουμε συνεχώς φέτος. Η μοναδική αλλαγή, σαν εναλλακτικό πλάνο, είναι ο Πανταλέων με τον Πελεκούδα και στο τέλος του αγώνα η αντικατάσταση του Χ. Ανδρεόπουλου από τον Μούχλια. Από την άλλη, όταν ο Ολυμπιακός είχε ζόρια είχε την πολυτέλεια να περάσει στο παιχνίδι είτε τον Ανδρεάδη, είτε τον Χαραλαμπίδη, είτε τον Εφραιμίδη. Αυτό μπορεί να εξηγήσει χωρίς πολύ επεξεργασία το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός κατέρευσε στο δεύτερο και το τρίτο σετ.

Έτσι, είναι ξεκάθαρο ότι ο ΠΑΟΚ έχει φύγει από τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος, όσο νωρίς και αν είναι, ενώ ο Παναθηναϊκός μετά τις ήττες από τον Φοίνικα και τον Ολυμπιακός αλλά κυρίως με την κακή εικόνα του είναι ξεκάθαρα τρίτο φαβορί για τον τίτλο. Ο Φοίνικας είναι πολύ γεμάτη ομάδα και με όρεξη και διάθεση αλλά από την άλλη πρέπει να τα βάλει (πρωτίστως) με τον Ολυμπιακό που είτε έτσι είτε αλλιώς έχει το know how. Αν ο Παναθηναϊκός θέλει να μπει ξανά στο παιχνίδι του τίτλου, αφού δεν έκανε εν τέλη μεταγραφές, πρέπει να βρει λύσεις εκ των έσω. Από την άλλη, ο δρόμος είναι μακρύς και τα ντέρμπι που θα ακολουθήσουν πολλά αλλά η σταθερότητα του Φοίνικα είναι εντυπωσιακή και μάλιστα ακόμα και σε αγώνες που δεν παίζει ο Πρωτοψάλτης. Το μεγάλο ερωτηματικό πλέον γίνεται ο Ολυμπιακός ο οποίος γίνεται όλο και καλύτερος και μένει να δούμε αν στα ματς με το Φοίνικα αλλά και στα εκτός έδρας ντέρμπι που θα ακολουθήσουν (στον πρώτο αλλά και το δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος) θα είναι το ίδιο καλός ώστε να μπει για τα καλά στην εξίσωση.

Πηγή

Σχετικά άρθρα