1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
17-05-2020 15:40

100 χρόνια Αλεξανδρούπολη: Αντί για γιορτές στον Μ.Γ.Σ.Εθνικό συνεχίζονται τα «εγκλήματα»

Την περασμένη Πέμπτη η Αλεξανδρούπολη γιόρτασε 100 από την απελευθέρωση της από τον βουλγαρικό ζυγό. Κάθε χρόνο ο Μ.Γ.Σ.Εθνικός (ιδρύθηκε το 1927) ήταν μπροστάρης στις πανηγυρικές εκδηλώσεις και καμάρι κάθε πολίτη της ακριτικής πόλης αλλά εφέτος ο ιστορικός σύλλογος έχει πέσει στη δίνη της εσωστρέφειας και των «τέλειων εγκλημάτων» της διοίκησης του Αυγερινού Μεσινέζη.

Το volleynews.gr ήταν το πρώτο που είχε αποκαλύψει τα τραγικά λάθη της διοίκησης Μεσινέζη, την απομάκρυνση σπουδαίων βολεϊκών προσωπικοτήτων του συλλογου όπως ο Σάκης Μουστακίδης, ο Γρηγόρης Σιδηρόπουλος κ.α. αλλά το πιο εγκηματικό ήταν πως επιχείρησε να αποποιηθεί την βολεϊκή ταυτότητα του συλλόγου.

Παράγοντες αγνοί προθέσεων (με αυτό το δεδομένο ξεκινάμε πάντα τις αναφορές μας) αλλά παντελώς άσχετοι με το βόλεϊ οδηγησαν τον σύλλογο στην απαξίωση και στη διάλυση και αρνούνται ακόμα και τις προτάσεις σωτηρίας του που γίνονται με γεναιοδωρία από όλους τους συλλόγους από άκρη σε άκρη της χώρας σε ένδειξη απόλυτου σεβασμού.

Δεν θα ασχοληθούμε με το τι ψήφισε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Θεόδωρος Μαυρίδης στην τελευταία συνεδρίαση της Ε.Σ.Α.Π. πρώτα απ΄όλα από σεβασμό προς το πρόσωπο ενός ανθρώπου που είναι λάτρης του αθλητισμού και του βόλεϊ και με προσφορά στον σύλλογο.

Αν είναι οπαδός του Ολυμπιακού δε μας ενδιαφέρει. Μαγκιά του. Ολοι θα πρέπει κάποτε να δηλώνουν την οπαδική προτίμηση τους δημόσια χωρίς το φόβο μήπως προπηλακιστούν ή δεχτούν μπούλινγκ. Αλλη πονεμένη ιστορία αυτή. Δεν είναι της ώρας όμως...

Πίστεψε τους λάθος ανθρώπους

Ο Εθνικός λοιπόν μόνο κέρδος είχε στο παρελθόν από την ανιδιοτελή προσφορά του Θεόδωρου Μαυρίδη και σε αυτό θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι. Αν φταίει σε κάτι ο Μαυρίδης είναι πως πίστεψε ανθρώπους που δεν έχουν ιερό και όσιο και μόνο βαθύ εγωισμό.

Και φυσικά το πρόβλημα δεν είναι ο συμπαθής Θεόδωρος Μαυρίδης ή κατά... κόσμον του facebook Teo Black (το όνομα του στα social media) ο οποίος κλήθηκε για πρώτη φορά να εκπροσωπήσει τον Εθνικό, αλλά ο τρόπος που λειτουργεί ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης.

Εδώ και δύο χρόνια ο σύλλογος παραπαίει όχι τόσο αγωνιστικά αλλά διοικητικά. Οι «σωτήρες» που ήρθαν πριν τρεις μήνες ήταν αυτοί που τον χαντακώνουν μέρα με τη μέρα και τον εκπροσωπούν με λάθος τρόπο, λάθος ανθρώπους και λάθος επιχειρήματα.

Οταν τα γράφαμε από το χειμώνα...

Τα είπαμε ανοικτά και επώνυμα από την αρχή του χρόνου όταν παραιτήθηκε η προηγούμενη διοίκηση του Τ.Α.Α. που πολεμήθηκε από την σημερινή διοίκηση Μεσινέζη.

Τα γράψαμε και γίναμε οι κακοί πολύ νωρίτερα. Δεν διεκδικούμε δάφνες. Λυπούμαστε διπλά. Θα προτιμούσαμε να είχαμε διαψευστεί.

Είχαμε καλέσει τους φορείς της πόλης να δαστηριοποιηθούν. Το ίδιο κάνουμε και τώρα.Δεν έχει σημασία ποιος είχε δίκιο και ποιος άδικο. Σημασία έχει να σωθεί ο σύλλογος. Και υπάρχει χρόνος και υπάρχουν λύσεις να διακανονιστούν και τα όποια «ανοίγματα» που δεν είναι λίγα αλλά δεν είναι και πολλά...

Παραιτούνται Μαυρίδης, Κασαμπαλής

Ο Θεόδωρος Μαυρίδης μετά τα όσα έγιναν στο τελευταίο Δ.Σ. της Ε.Σ.Α.Π. δήλωσε την παραίτηση του. Πληροφορίες θέλουν και τον Θανάση Κασαμπαλή (αντιπολιτεύτηκε, επέκρινε και εντέλει απομάκρυνε τον τελευταίο των μοϊκανών Σάκη Μουστακίδη) να παραιτείται επίσης μετά τις εξελίξεις.

Η διοίκηση του Αυγερινού Μεσινέζη παραμένει ωστόσο ανυποχώρητη. Επιμένει να κρατάει τον σύλλογο σε ομηρία, διαδίδει πως «θα βάλει πλάτη» αλλά από την άλλη ξεκαθαρίζει πως η ομάδα δεν θα αγωνιστεί ούτε στη Volley League ούτε στην Pre League (νεοσύστατη κατηγορία μεταξύ Volley League και Α2) αλλά θα την ρίξει στην Α2 ανδρών. Το απίθανο, όξυμορο και τραγελαφικό είναι πως όλα αυτά γίνονται ενώ Ε.Σ.Α.Π. και Ε.Ο.Π.Ε. αλλά και όλοι οι σύλλογοι στην Ελλάδα δίνουν «λευκή επιταγή» στην Ε.Σ.Α.Π. ώστε να μην υποβιβαστεί ο Εθνικός.

Το βόλεϊ τιμάει Μ.Γ.Σ.Εθνικό και Ορεστιάδα

Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ και για κανέναν άλλον σύλλογο στην ιστορία του αθλήματος. Μόνο για τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης και ενδεχομένως να γίνονταν και για την Ορεστιάδα. Γιατί η κοινότητα του βόλεϊ μπορεί να συρικνώθηκε, μπορεί να έκανε λάθη, μπορεί να έχασε την αίγλη της αλλά κρατάει ψηλά της αξίες και αναγνωρίζει όχι μόνο την τεράστια προσφορά των δύο συλλόγων και του εβρίτικου βολεϊ αλλά και γιατί κανείς δεν θέλει την διάλυση των δύο εμβληματικών συλλόγων της ακριτικής Ελλαδας και μάλιστα σε «πονηρές»και δύσκολες εποχές.

Για άλλη μία φορά κάνουμε έκκληση στον κύριο Μεσινέζη να αφήσει τα κλειδιά του συλλόγου είτε στον δήμαρχο της πόλης, είτε σε έναν αξιόπιστο φορέα διαχείρισης που θα φέρει και πάλι τον σύλλογο σε πορεία αναβάθμισης και εκσυχρονισμού. Κάθε μέρα που περνάει η «τρύπα» μεγαλώνει, τα παιδιά χάνονται, η πόλη μαραζώνει βολεϊκά και το άθλημα χάνει. Για αυτό ο Εθνικός δεν είναι υπόθεση και προνόμιο του Μεσινέζη να ασχολείται με τον Εθνικό και για αυτό πρέπει άμεσα να δοθούν λύσεις για να βγει ο σύλλογος και πάλι στην πρώτη γραμμή. 

Η απελευθέρωση της Αλεξανδρούπολης

Και επειδή δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα σημαντικά γεγονότα υπενθυμίζουμε τις ημέρες της απελευθέρωσης:

Στις 27 Νοεμβρίου 1919 υπογράφηκε η Συνθήκη του Νεϊγύ μεταξύ των νικητριών συμμαχικών δυνάμεων και της Βουλγαρίας, σύμφωνα με την οποία, η Βουλγαρία υποχρεώθηκε μεταξύ άλλων, στην παραίτησή της από όλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί της Δυτικής Θράκης και με την υποχρέωση να αναγνωρίσει εκ των προτέρων τις μεταγενέστερες αποφάσεις.

Το Δεδέαγατς (Αλεξανδρούπολη) θα κυβερνηθεί προσωρινά από Διασυμμαχική Διοίκηση (με επικεφαλής τους Γάλλους). Καινούργιοι στρατοί κατοχής. «Πολύπαθος τόπος, σταυροδρόμι στρατιωτών, παλαίστρα αντρειωμένων και ασίγαστος η κατοχή του από τους Βορεινούς που ζητούν διέξοδο στην Άσπρη θάλασσα» σχολιάζει η συγγραφέας Σοφία Κλήμη.

Κυβερνητικός αντιπρόσωπος της Ελλάδας στη Διασυμμαχική Διοίκηση είναι ο Χαρίσιος Βαμβακάς, έμπιστος συνεργάτης του Ελευθέριου Βενιζέλου. Κατορθώνει σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να υψώσει το ελληνικό γόητρο και να ενσωματώσει την περιοχή στον ελληνικό διοικητικό οργανισμό, πριν ακόμα επιδικαστεί στην Ελλάδα.



Κάποτε όμως θα 'ρθει η 14η Μαΐου 1920. Η απελευθέρωση!

Η 9η Μεραρχία Σερρών, η οποία βρισκόταν στην κοιλάδα του Νέστου, με Διοικητή τον Επαμεινώνδα Ζυμβρακάκη, θα καταλάβει τις διαβάσεις προς τη Βουλγαρία και θα συγκεντρωθεί στη Γκιουμουλτζίνα (Κομοτηνή).

 

 

 

 

 

 



Μια νηοπομπή, από είκοσι δύο φορτηγά πλοία, αποβιβάζει τη Μεραρχία Ξάνθης, με Διοικητή τον Στρατηγό Κωνσταντίνο Μαζαράκη-Αινιάν, στο Δεδέαγατς. Γίνεται η υποστολή της γαλλικής σημαίας και η έπαρση της ελληνικής. Ο αστυνομικός διευθυντής Κ. Δανιήλ παραδίδει την πόλη.


Άνθρωποι αγκαλιασμένοι παρελαύνουν μπροστά από τα σπίτια. Και θα παρελαύνουν εσαεί στις 14 Μαΐου. Οι καμπάνες καταδέχονται να τραγουδήσουν παρέα με τις σφυρίχτρες των φουγάρων των πλοίων, ο Φάρος ξέχασε τους ναυτικούς κι έστρεψε το βλέμμα του στο στεριανό πανηγύρι…


Η πόλη αποκτά το πρώτο της ελληνικό όνομα, Νεάπολη. Δεν θα προλάβει όμως να ακούσει σε αυτό, επειδή οι τοπικές αρχές αποφασίζουν να την ξαναβαφτίσουν.

Την ονόμασαν Αλεξανδρούπολη προς τιμήν του βασιλιά Αλέξανδρου, ο οποίος πηγαίνοντας να απελευθερώσει την Αδριανούπολη, πέρασε από την πόλη.
 

*Πηγές για την απελευθέρωση της Αλεξανδρούπολης: alexpolisonline.com

 

Κώστας Ασημακόπουλος

V.N.

 

Κριτική Ασημακόπουλου στον πρόεδρο του Εθνικού Αλεξανδρούπολης Αυγερινό Μεσινέζη για την απαξίωση του βόλεϊ

Στροφή έκανε ο Αυγερινός Μεσινέζης: «Δεν έχω πρόβλημα με το βόλεϊ, θα βάλω πλάτη»

Μας εξέπληξε αρνητικά ο Κασαμπαλής: Τα σάντουιτς έγιναν 40 κομμάτια πίτα

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ