Εκτυπώστε τη σελίδα
03-05-2018 10:16

Τα Τ.Α.Α. φεύγουν, η Ι.Κ.Ε. έρχεται...

Η πρώτη συνάντηση και ενημέρωση των εκπροσώπων των ΤΑΑ για την μετατροπή τους σε διάφορες εταιρικές μορφές όπως προβλέπεται από το σχέδιο του νέου αθλητικού νόμου έγινε τις προηγούμενες ημέρες στα γραφεία της ΕΣΑΠ. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου μέχρι 1 Αυγούστου θα πρέπει να έχουν καταργηθεί τα ΤΑΑ και να έχουν μετατραπεί σε Ι.Κ.Ε, σε ΕΠΕ ή Ανώνυμες Εταιρείες.

Οι διοικήσεις των ΤΑΑ έχουν μπροστά τους τρεις μήνες όχι μόνο για να πάρουν αποφάσεις αλλά και για να οργανώσουν το πλάνο τους για τη νέα αγωνιστική περίοδο.

Το διάστημα των τριών μηνών δεν είναι μεγάλο και θα έχουν πολύ δουλειά εκτός βέβαια και εάν οδηγηθούν από μόνοι τους στην έξοδο, δηλαδή, στην κατάργηση των ΤΑΑ και την επιστροφή τους στο ερασιτεχνικό καθεστώς με ότι αυτό συνεπάγεται για την ΕΣΑΠ, τα συμβόλαια των αθλητών αλλά και την διοργάνωση του πρωταθλήματος.

Μέσα στο δύσκολο περιβάλλον που διανύουν τα ΤΑΑ και γενικότερα το ελληνικό βόλεϊ υπάρχει και μία θετική συγκυρία και αυτή έχει να κάνει με τη νέα εταιρική μορφή που προτείνεται από την αθλητική ηγεσία και δεν είναι άλλη από την Ι.Κ.Ε.

Σύμφωνα με έμπειρους φοροτεχνικούς πρόκειται για μία ευέλικτη μορφή εταιρείας στην οποία δεν δεσμεύονται περιουσιακά στοιχεία των εταίρων της αλλά της ίδιας της Ι.Κ.Ε.

Χρειάζεται μόλις ένα ευρώ κεφάλαιο για να δημιουργηθεί, ενώ για μία Ανώνυνη Εταιρία απαιτούνται κατ΄ελάχιστον 24.000 Ευρώ κεφάλαιο.

Επίσης η δημιουργία της απαιτεί από έναν έως δύο μήνες. Το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς βασίζεται πλέον πάνω στις Ι.Κ.Ε. που υπό προϋποθέσεις δημιουργεί πολλά περιθώρια ελιγμών εκ μέρους των μετόχων της, αλλά και ανάλογα με τα έξοδα και τον κύκλο εργασιών της μπορεί να προκύπτει λιγότερος φόρος.

Την περίπτωση της Ι.Κ.Ε. δεν βλέπει με καλό μάτι ο ΠΑΣΑΠ. Οι αθλητές θέλουν μία πιο ισχυρή μορφή εταιρείας που θα δεσμεύει όσο το δυνατόν περισσότερο τους κακοπληρωτές παράγοντες.

Οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες και πιθανή αδράνεια να οδηγήσει σε αδιέξοδο τα ΤΑΑ.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υφυπουργού αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη το θέμα των ΤΑΑ θα κλείσει εφέτος είτε με τη μετατροπή τους σε εταιρείες είτε με την διάλυση τους οπότε άμεσα θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να πάρουν αποφάσεις για το μέλλον τους αλλά και για το μέλλον της ελληνικής πετοσφαίρισης.

Στην σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της ΕΣΑΠ παρέστησαν εκπρόσωποι των ΤΑΑ Ολυμπιακού ΣΦΠ, ΑΟΠ Κηφισιάς, ΓΑΣ Παμβοχαικού, Παναθηναϊκού ΑΟ, του νέου μέλους της ΕΣΑΠ ΤΑΑ ΑΕΚ.

Την ΕΣΑΠ εκπροσώπησαν ο πρόεδρος του ΔΣ Παντελής Ταρνατόρος, ο ταμίας Κώστα Γκομούτσιος, ο νομικός εκπρόσωπος Χρήστος Ηλιάδης και ο λογιστής φοροτεχνικός Παναγιώτς Βαλασόπουλος.

Τα συμπεράσματα της συζήτησης ήδη προωθήθηκαν στα ΤΑΑ, ενώ ενόψει και ανάρτησης του σχεδίου νόμου σε διαβούλευση θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις, τόσο μεταξύ των σωματείων που ανήκουν στη δύναμη της ΕΣΑΠ, όσο και με τις υπηρεσίες του Υπουργείου.