Εκτυπώστε τη σελίδα
30-04-2020 19:47

Τα πρώτα μέτρα Αυγενάκη για την επανεκκίνηση του Αθλητισμού

Ανακοινώσεις για την επανέναρξη της αθλητικής δράσης στη χώρα  μας κυρίως σε πρώτη φάση για το επαγγελματικό προδόσφαιρο, έκανε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, στα πλαίσια της επίσημης ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευτέρης Αυγενάκης, από την Τρίτη, 5 Μαΐου, οι ομάδες ποδοσφαίρου θα μπορούν να επιστρέψουν στις προπονήσεις σε γκρουπ των 6-8 ποδοσφαιριστών, η εκγύμναση των παικτών θα γίνεται αυστηρά σε ανοιχτά γήπεδα και θα αφορά την επαναφορά της φυσικής κατάστασης, την ενδυνάμωση και την ατομική τεχνική.

 Για τον εραριτεχνικό αθλητισμό (μπάσκετ, βόλεϊ), υποστήριξε οτι δόθηκε η δυνατότητα στις διοργανώτριες Αρχές (ομοσπονδίες-Λιγκες) για να δουν οι ίδιες εάν θα διακόψουν ή θα ολοκληρώσουν τις διοργανώσεις τους ενω οποιαδήποτε επανεκκίνηση  δραστηριοτήτων  χρειαστεί, θα είναι κεκλεισμένων των θυρών. Περισσότερες λεπτομέρειες για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό (μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο, χάντμπολ). θα ανακοινωθούν στα μέσα του μήνα.

 Χαρακτηριστικά ο κ. Αυγενάκης υποστήριξε:

«Ευχαριστούμε τους συμπολίτες για την υπεύθυνη και την ώριμη τους στάση. Είναι πρωτοφανής και συγκινητική, όπως και η στάση της αθλητικής οικογένειας. Αγκάλιασε το μήνυμα του Μένουμε Σπίτι και προώθησε δράσεις. Προχωρήσαμε και ένα βήμα παραπέρα με δημοπρασίες, δράσεις και δωρεές για την υγεία και την κοινωνία.

Με αίσθημα ευθύνης οφείλουμε να συνεχίσουμε την μάχη. Συστήσαμε ειδική υγειονομκή επιτροπή για πρωτόκολλα που τροποποιούνται ανάλογα. Τηρούμε κατάλογο για όσους εισέρχονται στην αθλητική εγκατάσταση με μία είσοδο. Διεξάγουμε έλεγχο. Πέραν των αθλητών όλοι φοράνε μάσκες.

Χρησιμοποιούμε αποκλειστικά τα δικά μας αθλητικά είδη, που πλένουμε σπίτι μας και προτιμάμε την μετακίνηση με τον δικό μας τρόπο. Εάν έρθουμε σε επαφή στην προπόνηση με άλλο άτομο πλενόμαστε και χρησιμοποιούμε αντισηπτικό. Απολυμαίνονται τα όργανα. Τα αποδυτήρια, τα ντους και τα κλειστά γυμναστήρια παραμένουν κλειστά. Τα ρούχα της προπόνησης τα βάζουμε σε κλειστή τσάντα και τα αφήνουμε να τα αναλάβει ο σύλλογος.

Τα μέτρα που θα ανακοινώσουμε θα ισχύουν από 5 Μαϊου και στα μέσα Μαϊου θα επανέλθουμε. Αρχικά θα επιτραπούν όλες οι ατομικές προπονήσεις σε όλους τους αθλητές που προετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα επιτραπούν ατομικές προπονήσεις και για ατομικά αθλήματα μικρής επικινδυνότητας. Για μαχητικά αθλήματα δεν επιτρέπεται σωματική επαφή και προπονήσεις θα είναι μόνο σε ανοιχτούς χώρους.

Ψηφίσαμε διάταξη που δίνει την δυνατότητα στις διοργανώτριες Αρχές για να δουν εάν θα διακόψουν ή θα ολοκληρώσουν τις διοργανώσεις.

Από 5 Μαϊου θα επιτρέπεται προπόνηση μελών - ΠΑΕ της πρώτης κατηγορίας του ποδοσφαίρου σε γκρουπ 6 έως 8 ατόμων. Θα αφορά φυσική κατάσταση, ενδυνάμωση και βελτίωση τεχνικής. Αναμένουμε και τις αποφάσεις των άλλων αρμόδιων Αρχών (μπάσκετ, βόλεϊ κ.α.).

Η επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων θα είναι κεκλεισμένων των θυρών».

 Ο δεκάλογος του Υγειονομικού πρωτοκόλου

Τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα Προπόνησης για  Αθλητές, Προπονητές και  προσωπικό ομάδων, αλλά και για  διοικητικό και τεχνικό προσωπικό Αθλητικής Εγκατάστασης, που ανακοινωσε ο Υπουργος είναι τα εξής:

1. Τηρούμε κατάλογο για όσους εισέρχονται στην αθλητική εγκατάσταση. Διαμορφώνουμε μια είσοδο.

2. Διεξάγουμε έλεγχο των εισερχομένων στους αθλητικούς χώρους μέσω της συμπλήρωσης ερωτηματολογίου με το πρόσφατο ιστορικό τους. Πέραν των αθλητών, όλοι οι υπόλοιποι φοράνε μάσκες.

3. Κρατάμε απόσταση δύο μέτρων από κάθε άλλο άτομο. Δεν κάνουμε χειραψίες ή εναγκαλισμούς. Αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας.

4. Χρησιμοποιούμε αποκλειστικά τα δικά μας αθλητικά είδη, τα οποία πλένουμε στο σπίτι μας.

5. Προτιμάμε τη μεταφορά προς και από τον αθλητικό χώρο με το δικό μας μέσο μεταφοράς.

6. Ενημερώνουμε άμεσα σε περίπτωση που έχουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα, δύσπνοιας και υπέρμετρης κόπωσης ή έχει κάποιος από την οικογένειά μας.

7. Αν έρθουμε, στη διάρκεια της προπόνησης, σε επαφή με άλλο άτομο, αρχικά πλένουμε τα χέρια μας διεξοδικά ή χρησιμοποιούμε αντισηπτικό και στη συνέχεια ξεπλένουμε το πρόσωπο μας με άφθονο νερό. Όσον αφορά στη χρήση οργάνων απολυμαίνονται, μετά τη χρήση ανά αθλητή.

8. Χρησιμοποιούμε αποκλειστικά δικά μας μπουκάλια με νερό, κατά προτίμηση εμφιαλωμένο.

9. Τα αποδυτήρια, τα ντους, το κλειστό γυμναστήριο και τα κυλικεία της εγκατάστασης παραμένουν κλειστά. Αποφεύγουμε τις τουαλέτες.

10. Αν τα ρούχα προπόνησης απολυμαίνονται από την ομάδα, τα βάζουμε σε μια υδατοδιαπερατή τσάντα και τα αφήνουμε στη μέριμνα του συλλόγου. 

Τέλος ο υπουργός τόνισε ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων και η επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας θα γίνεται σταδιακά. Η περίοδος αυτή είναι πιλοτική και όσα ανακοινώθηκαν σήμερα θα ισχύουν από την προσεχή Τρίτη, 5 Μαΐου, έως και σχεδόν τα μέσα του μήνα όπου και θα επανέλθει για τα ερατιτεχνικά αθλήματα.