1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 48
31-07-2017 12:44

Μετά τους Γιαννακόπουλους, ποιος;

Τα τέσσερα ομαδικά τμήματα του Παναθηναϊκού Α.Ο. βρίσκονται στη χειρότερη στιγμή της ιστορίας τους και το Sport24.gr αναλύει τους λόγους για τους οποίους έφτασαν μέχρι εδώ, αλλά και την επόμενη ημέρα.
Όσα γίνονται εδώ και μερικούς μήνες στον Παναθηναϊκό Α.Ο. μοιάζουν με την καθυστερημένη εξέλιξη ενός προαναγγελθέντος "θανάτου" ο οποίος εδώ και αρκετά χρόνια πλανάται ως φάντασμα.

Από το καλοκαίρι του 2009 όταν και αποχώρησε από τον Ερασιτέχνη ο Θανάσης Γιαννακόπουλος και μετά τους χειρισμούς της διοίκησης Κίτσιου η κατάσταση στη "Μάνα του λόχου" έμοιαζε με ωρολογιακή βόμβα, η οποία απλά περιμέναμε πότε θα "σκάσει".

Η απουσία ενός επιχειρηματία με την ανάλογη οικονομική ευρωστία έχει οδηγήσει σε μαρασμό τα ομαδικά τμήματα του συλλόγου τα οποία σε αντίθεση με τα ατομικά έχουν απομακρυνθεί από το δρόμο των επιτυχιών με τα οικονομικά προβλήματα να αποτελούν το μεγάλο εμπόδιο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και να δούμε το τι έχει γίνει από το καλοκαίρι του 2009 μέχρι και σήμερα...

Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΒΛΑΣΗ ΚΑΙ Η "ΤΡΥΠΑ" ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΙΤΣΙΟΥ

Το μεγάλο πρόβλημα ξεκίνησε όταν έφυγε από το τμήμα βόλεϊ ανδρών ο Βλάσης Σταθοκωστόπουλος ο οποίος αποτελούσε εγγύηση. Ο Θανάσης Γιαννακόπουλος βοήθησε σημαντικά την επόμενη περίοδο, ωστόσο τα χρήματα που έδωσε για την εξόφληση του υπολοίπου που είχε μείνει από τη χρονιά του δεν έφτασαν ποτέ στους αποδέκτες.

Κάπως έτσι άρχισαν να δημιουργούνται χρέη τα οποία εκτοξεύτηκαν την αμέσως επόμενη σεζόν.

Η διοίκηση Κίτσιου, παρά το γεγονός ότι είχε ίσως τα περισσότερα έσοδα από οποιαδήποτε άλλη λόγω της πολυμετοχικότητας, κατάφερε να δημιουργήσει μία τεράστια τρύπα η οποία ξεπέρασε τα τρία εκατομμύρια ευρώ. Χρέη προς αθλητές, προπονητές, μάνατζερς, ιδιοκτήτες σπιτιών...



* Η απονομή του Κυπέλλου στον Παναθηναϊκό το 2010

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Παναθηναϊκός ακόμα δεν έχει ξεπληρώσει τους αθλητές που κατέκτησαν το τελευταίο του Κύπελλο στο βόλεϊ ανδρών το 2010! Καλύτερο παράδειγμα αποτελεί ο Λίμπερμαν Αγκάμεζ. Ο Κολομβιανός υπέγραψε το καλοκαίρι του 2015 τον διακανονισμό των οφειλών του οι οποίες είναι περίπου στις 150.000 και έκτοτε έχει πάρει ελάχιστες δόσεις, παρ' όλα αυτά όμως δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Στα χρόνια που έχουν περάσει οι πράσινοι τιμωρήθηκαν και και ποινή απαγόρευσης μεταγραφών για τις οφειλές εκείνης της περιόδου!

ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ-ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2021

Τον Ιανουάριο του 2014 επιβλήθηκε απαγόρευση μεταγραφών στο πράσινο ΤΑΑ λόγω των οφειλών που υπήρχαν προς τον Στάθη Ντονά και τον Σάκη Ψάρρα. Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό τι συμβαίνει, από τις χρονιές των μεγάλων μπάτζετ η μόνη που έχει αποπληρωθεί πλήρως μετά τη φυγή Σταθοκωστόπουλου είναι η σεζόν 2008-09 και αυτό επειδή ήταν ο Θανάσης Γιαννακόπουλος. Τόσο το 2009-10 όσο και το 2010-11 υπάρχουν σημαντικά ποσά που οφείλονται στους αθλητές.

Αυτό δεν σημαίνει ότι στο τμήμα του βόλεϊ ανδρών έκτοτε δεν υπήρξαν οφειλές. Απλά, τα ποσά ήταν σαφέστατα μικρότερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αφού δεν υπήρχε και το ανάλογο μπάτζετ. Εξαίρεση αποτελεί η φετινή σεζόν κατά την οποία και πάλι δημιουργήθηκαν σημαντικά χρέη λόγω της αύξησης των προϋπολογισμών των τμημάτων. Συγκεκριμένα, οι περισσότεροι αθλητές έχουν πληρωθεί περίπου το 50% των χρημάτων που είχαν να λαμβάνουν.

Κάπως έτσι, από τα συνολικά χρέη του Παναθηναϊκού Α.Ο. που ξεπερνούν τα τρία εκατομμύρια οι οφειλές μόνο από το βόλεϊ ανδρών ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια. Αξίζει να τονίσουμε ότι αρκετά από αυτά έχουν μπει σε διακανονισμούς οι οποίοι τρέχουν μέχρι το 2021 χωρίς όμως μείωση του ποσού, αφού ο σύλλογος δεν έχει ρευστό που θα βοηθούσε σε πιθανό "κούρεμα".

ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ

Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό το τι έχει συμβεί από το καλοκαίρι του 2009 που αποχώρησε ο Θανάσης Γιαννακόπουλος από τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό μέχρι και σήμερα αρκεί να τονίσουμε δύο στατιστικά στοιχεία. Το πρώτο είναι ότι έκτοτε οι πράσινοι έχουν κατακτήσει πέντε τίτλους στα τέσσερα ομαδικά τμήματα τους και το δεύτερο ότι ο τελευταίος από αυτούς ήταν το 2013 στο μπάσκετ γυναικών.

Ο Παναθηναϊκός έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα (2010, 2011) και ένα Κύπελλο (2010) στο βόλεϊ γυναικών, ένα Κύπελλο στο βόλεϊ ανδρών (2010) και ένα πρωτάθλημα στο μπάσκετ γυναικών (2013). Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι το νταμπλ της σεζόν 2009-10 στο βόλεϊ γυναικών ήταν και πάλι δια... τσέπης Θανάση Γιαννακόπουλο ο οποίος και τότε είχε πληρώσει το λογαριασμό για το συγκεκριμένο τμήμα. Κάπως έτσι μπορεί κανείς εύκολα να αντιληφθεί ότι οι διοικήσεις των τελευταίων οκτώ ετών κατάφεραν να κατακτήσουν τρεις τίτλους με αυτόν του βόλεϊ ανδρών το 2010 να ματώνει οικονομικά το σύλλογο μέχρι και σήμερα.



* Η Έλενα Βλάνη σηκώνει το τελευταίο πρωτάθλημα του Παναθηναϊκού στα τέσσερα ομαδικά τμήματα.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα υπόλοιπα ομαδικά τμήματα έχουν "ματώσει" εξίσου οικονομικά το σύλλογο με το βόλεϊ ανδρών. Για παράδειγμα το βόλεϊ γυναικών το οποίο για πρώτη φορά στην ιστορία του δεν θα αγωνιστεί στην Α1 την επόμενη σεζόν, χρωστά τα λιγότερα από τα τέσσερα ομαδικά παρά το γεγονός ότι η περσινή σεζόν είναι κατά το ήμισυ απλήρωτη στις αθλήτριες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και αθλήτριες που έπαιρναν μηνιάτικο 500 και 600 ευρώ, δηλαδή είχαν ετήσιο συμβόλαιο πέντε και έξι χιλιάδων ευρώ αντίστοιχα, πήραν τα μισά τους λεφτά.

Σημαντικά χρήματα οφείλονται τόσο στους υπαλλήλους των γραφείων οι οποίοι για πολλούς μήνες ήταν απλήρωτοι και φυσικά παραμένουν μέχρι σήμερα λαμβάνοντας μόνο έναντι.

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ

Υπάρχει και κάτι άλλο που οφείλουμε να τονίσουμε για να μην υπάρχουν παρερμηνείες και να μην διαιωνίζονται φήμες χωρίς κανένα απολύτως λόγο. Πολλοί είναι εκείνοι που στις Γενικές Συνελεύσεις του Παναθηναϊκού Α.Ο. ζητούν να αποδοθούν ευθύνες και να "πληρώσουν εκείνοι που δημιούργησαν τα χρέη".

Αυτό είναι κάτι το οποίο πολύ απλά δεν μπορεί να συμβεί. Για την ακρίβεια θα έπρεπε να έχει συμβεί όταν αυτό μπορούσε να γίνει, δηλαδή περίπου επτά χρόνια πριν. Κάθε διοίκηση με το τέλος και πριν διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές απαλλάσσεται από οποιαδήποτε ευθύνη. Πως συμβαίνει αυτό; Μα μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις.

Κατά τη διάρκεια των απολογιστικών - εκλογικών συνεδριάσεων και πριν τα λιγοστά μέλη οδηγηθούν στις κάλπες ζητείται η απαλλαγή της απερχόμενης διοίκησης για όσα έκανε κατά τη διάρκεια της θητείας της. Έτσι, όλες οι προηγούμενες διοικήσεις του Παναθηναϊκού έχουν πάρει άφεση αμαρτιών από τις Γ.Σ. του συλλόγου. Μόνο μία ισχυρή διοίκηση θα μπορούσε να το κάνει, αλλά ουδείς το έχει πράξει.

ΤΑ ΜΕΛΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ

Ένα άλλο θέμα που πρέπει να σταθούμε είναι αυτό των μελών. Ένα από τα λάθη που καταλογίστηκαν και δίκαια σε μεγάλο βαθμό στη διοίκηση του Θανάση Γιαννακόπουλου ήταν ότι δεν "άνοιξε" το σύλλογο ώστε να μπουν σε αυτόν πολλά καινούρια μέλη. Με τα μέλη να αποτελούν όπλο του "αιώνιου αντιπάλου" από το 2003 και τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό να μοιάζει περισσότερο με ένα "κλειστό κλαμπ" δεν ήταν λίγοι εκείνοι που άσκησαν κριτική.



* Εικόνα από την πρόσφατη Γενική Συνέλευση

Ο Θανάσης Γιαννακόπουλος έφυγε από τον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2009 και έκτοτε ένα από τα βασικά θέματα προς συζήτηση ήταν και πάλι τα μέλη. Όλες οι διοικήσεις από τότε και μετά μείωσαν τόσο το ποσό εγγραφής όσο και την ετήσια συνδρομή. Από τα 300 ευρώ που ήταν κάποτε τώρα έχει φτάσει στα 60 ευρώ προσαρμοσμένο και στα οικονομικά πλαίσια της εποχής. Το αποτέλεσμα όμως ήταν χειρότερο από ότι θα περίμενε και ο πλέον απαισιόδοξος. Τα νέα μέλη που γράφτηκαν σε σχέση με τον προσδοκώμενο αριθμό που θα μπορούσε να δώσει οικονομική ανάσα στο σύλλογο απέχουν έτη φωτός και αυτό φάνηκε στις πρόσφατες Γενικές Συνελεύσεις.

ΟΙ ΔΥΟ ΔΡΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Κάπως έτσι λοιπόν φτάσαμε στο σήμερα. Το τμήμα βόλεϊ γυναικών δεν θα κατέβει σίγουρα στην Α1, για το βόλεϊ ανδρών γίνεται έρανος όπως και για το πόλο (σ.σ. το οποίο σχεδόν σίγουρα θα παίξει στην Α2 και αυτό), ενώ το μπάσκετ γυναικών θα παίξει στην Α1 με Νεάνιδες.

Οι υπάλληλοι των γραφείων είναι απλήρωτοι για μήνες, ο Ερασιτέχνης αναζητεί νέα γραφεία αφού χρωστάει χρήματα στα παλιά που κοστίζουν πολλά, ενώ και η κατάσταση στην ΠΑΕ δεν βοηθάει καθόλου. Τα μόνα κομμάτια που δουλεύουν σε ικανοποιητικό επίπεδο είναι τα μικρότερα τμήματα του συλλόγου και οι ακαδημίες οι οποίες προσφέρουν τίτλους με πιο πρόσφατο το πρωτάθλημα στην κατηγορία των μίνι παίδων στο πόλο.

Η διοίκηση Πρωτοδικείου που ανέλαβε έχει συγκεκριμένες δυνατότητες και ακόμα πιο λίγες επιλογές. Ανεξάρτητα από το εάν θα κατέβουν ή όχι τα ομαδικά τμήματα και σε ποιες κατηγορίες ο Παναθηναϊκός Α.Ο. έχει ανάγκη από μία επανεκκίνηση. Αυτό έπρεπε να έχει γίνει εδώ και αρκετά χρόνια και κυρίως θα έπρεπε να έχει συνεχιστεί η προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από τη διοίκηση Ρισβά και μέχρι το καλοκαίρι του 2013.

Οι δρόμοι για τον Παναθηναϊκό πλέον είναι δύο: είτε θα βρεθεί ένας ή και περισσότεροι επιχειρηματίες που θα τον αναλάβουν παίρνοντας πάνω τους και τα χρέη ώστε να τελειώσει αυτός ο βραχνάς για το σύλλογο, είτε θα πρέπει να παρθούν "επίπονες" αποφάσεις. Στον πρώτο ενδεχόμενο ο μοναδικός που έδειξε ενδιαφέρον με όσα έγιναν το προηγούμενο διάστημα ήταν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ενώ σταθερά υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι βοηθούν με μικρότερα ποσά. Τα μεγάλα... πορτοφόλια έχουν γυρίσει επιδεικτικά την πλάτη τους όλα αυτά τα χρόνια και σε αυτό δεν βοηθά το γεγονός ότι της άσχημης εικόνας των οικονομικών.

Στο δεύτερο δρόμο είναι απαραίτητο ένα σημαντικό κομμάτι των εσόδων να πηγαίνει στα χρέη και αυτό προϋποθέτει είτε τα τμήματα να βρουν χορηγούς που θα τα αναλάβουν εξολοκλήρου, είτε να υποβιβαστούν σε χαμηλότερες κατηγορίες ώστε να μειωθούν και τα έξοδα τους. Το σημαντικότερο από όλα όμως θα είναι να υπάρξει κοινή πολιτική για όλα τα τμήματα και να μην υπάρχουν διαφορές στον τρόπο αντιμετώπισης με "παιδιά και αποπαίδια". Σίγουρα, αυτό που δεν χρειάζεται ο Παναθηναϊκός αυτή την ώρα είναι έναν εσωτερικό "πόλεμο" μεταξύ των τμημάτων του συλλόγου.

ΠΗΓΗ: Sport24.gr

5 σχόλια

  • Comment Link κωσταςπ. Τετάρτη, 02 Αυγούστου 2017 09:56 posted by κωσταςπ.

    Το ενα χερι νιβει το αλλο και τα δυο το προσωπο.απο μεσα σαπιλα και στους φιλαθλους κανουν οτι νοιαζονται για τον συλλογο.

  • Comment Link ναυαρχος Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2017 19:59 posted by ναυαρχος

    συγνωμη ρε παιδια οταν γινοταν προσφυγη στο πρωτοδικειο δεν ηξεραν οτι θα χρειαστουν λεφτα για να τρεξει η χρονια αν δεν ειχαν πλανο για να βρουν πορους τοτε πολυ κακως ανελαβαν

  • Comment Link Orestiaditis Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2017 18:45 posted by Orestiaditis

    Η Ορεστιάδα χρωστάει 100-200 χιλιάρικα και έχει διχαστεί όλη η πόλη.Δείτε εδω νούμερα! Μας έφαγε η μικροπρέπεια και οι προσωπικές φιλοδοξίες

  • Comment Link παο13 Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2017 12:06 posted by παο13

    αφου ο πλυτας ηθελε να διμιουργησει δοιηκηση χωρις λεφτα και οχι μονο αυτο αλλα εβαζε και τρικλοποδιες στο ζωτο που ειχε καταφερει να βρει πορους για τη νεα σεζον το ρωτουσε ο ζωτος αν βρει ατομα για πρωτοδικειο και ελεγε οχι σε καποιους μαλιστα εβαζε λογια εναντιον του χρησιμοποιοντας το επιχειρημα ' θα αφησουμε η δοιηκηση να περασει στα ξαδερφακια αυτων που δοιηκησαν μεχρι σημερα και μας εφεραν σε αυτο το σημειο' τωρα ζοριζονται να βρουν πορους για να συντηρηθουν τα τμηματα για αλλη μια φορα νικησαν οι εγωισμοι και η ματαιοδοξια καποιων

  • Comment Link ηλιας13 Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2017 11:57 posted by ηλιας13

    για ποιο λογο να κατεβουμε στο μπασκετ γυναικων με νεανιδες για να διασερνομαστε ακομη και απο το βολο απαγορευεται ο παναθηναικος με το ονομα που εχει να γινεται σακος του μποξ στη α1 ας μην δηλωναν καθολου την ομαδα και ας πεφταμε α εσκα

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ