Εκτυπώστε τη σελίδα
06-04-2020 14:41

Ντιμα Φιλίποφ: «Θα μιλήσω με τον Π.Α.Ο.Κ. αλλά είμαι ανοιχτός σε προτάσεις»

Για την πρωτοφανή κατάσταση που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορονοϊού, στο ελληνικό βόλεϊ για τη φετινή πορεία του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα,αλλα και το μέλλον του στον δικέφαλο  και την Εθνική ομάδα, μίλησε ο Ντίμα Φιλίποφ.Ο διεθνής πασαδόρος του περυσινού κυπελλούχου, σχολία σε ως καλεσμένος στην εκπομπή της ΕΟΠΕ στο instagram:

Για τον COVID-19:

«Δεν πολυβγαίνω παρά μόνο για περπάτημα, σούπερ μάρκετ και όσο μπορώ κάνω γυμναστική. Είναι μία κατάσταση πρωτόγνωρη για όλους και πρέπει να σεβαστούμε τους γύρω μας. Όλοι μας έχουμε πει κάποια στιγμή ότι μακάρι να μπορούσαμε να μέναμε λίγο ακόμα στο σπίτι και πλέον μας δίνεται αυτή η ευκαιρία. Βλέπουμε μόνο ότι δείχνει η τηλεόραση, δεν ξέρουμε τι γίνεται πραγματικά. Η όλη κατάσταση είναι σαν μία σκακιέρα και εμείς είμαστε τα πιόνια. Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο και έχουμε την τωρινή κατάσταση».

Για τους γονείς του που είναι στη Ρωσία:

«Τουλάχιστον μέχρι τέλος Απριλίου οι γονείς μου θα είναι σε καραντίνα στη Ρωσία. Δεν λειτουργεί τίποτα εκεί παρά μόνο σούπερ μάρκετ και φαρμακεία και δεν μπορείς να φύγεις πάνω από 100 μέτρα από το σπίτι σου για άλλο λόγο. Το πρωτάθλημα διακόπηκε οριστικά, υπήρχαν κάποιες αντιρρήσεις που βγήκε πρωταθλήτρια η Νοβοσιμπίρσκ, όμως το βόλεϊ έχει μπει σε δεύτερο πλάνο».

Για την δική του σκέψη για το ελληνικό πρωτάθλημα:

«Εδώ που φθάσαμε και με τα νέα μέτρα, πρέπει να σκεφτόμαστε για το νέο πρωτάθλημα και όχι το φετινό. Προπονήσεις σταματήσαμε στις 14 Μαρτίου και τουλάχιστον μέχρι τις 27 Απρίλη θα είμαστε μέσα. Μετά από 1,5 μήνα απραξίας ποιος θα παίξει; Χάνονται ζωές και εμείς θα παίζουμε βόλεϊ;

Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να διακοπεί οριστικά το πρωτάθλημα και να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε για την επόμενη σεζόν που θα είναι ακόμα πιο δύσκολη, ειδικά στο οικονομικό κομμάτι. Χάνονται λεφτά, όμως χάνονται και ζωές.

Οι ξένοι έφυγαν και αν επιστρέψουν θα πρέπει να μπουν πάλι σε καραντίνα για 14 μέρες. Πρέπει να είναι ανοιχτά τα γήπεδα για τον κόσμο, κάτι που αποκλείεται. Άρα τι βόλεϊ να παίξουμε εμείς και σε τι επίπεδο; ».

Αν του λείπει το βόλεϊ και τι λένε οι συναθλητές του:

«Σίγουρα μας λείπει το βόλεϊ αλλά όλοι καταλαβαίνουν την κατάσταση στον κόσμο. Πάνω κάτω όλοι οι αθλητές έχουμε την ίδια άποψη. Αν ξεκινήσει πάλι το πρωτάθλημα θα είναι επικίνδυνο για εμάς μην τραυματιστούμε. Θέλουμε και το γεμάτο γήπεδο την ένταση, το νεύρο, το κράξιμο, αλλά κανείς δεν θα παίξει με τις ζωές των ανθρώπων».

Για τα σχέδιά του την επόμενη σεζόν:

«Το έχω αποδείξει ότι είμαι ελεύθερος σε προτάσεις, το συμβόλαιό μου λήγει τον Μάιο. Πρώτα όμως πρέπει να μιλήσω με έναν άνθρωπο που του έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και μετά θα αποφασίσω. Μου αρέσει στον Π.Α.Ο.Κ., μου αρέσει η Θεσσαλονίκη και οι άνθρωποι της ομάδας με αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή και δεν ήταν εύκολο για αυτούς και τους ευχαριστώ. Νιώθω οικεία. Δεν αφήνω όμως εκτός και το θέμα του εξωτερικού. Ίσως ήδη υπάρχει κάτι ήδη».

Για τις σκέψεις του μόλις ολοκληρώσει την καριέρα του:

«Η ζωή μου θα παραμείνει στο βόλεϊ. Προπονητής, μάνατζερ δεν ξέρω ακόμα αλλά το σκέφτομαι. Έχω κρατήσει τετράδια του Μπερούτο, του Πιάτσα που θα με βοηθήσουν στο μέλλον. Θέλω και να ευχαριστήσω τον κ. Τεκτονίδη που ήταν ο πρώτος μου προπονητής και αυτός που με έφερε στην Ελλάδα. Σημαντικό ρόλο έχει παίξει και ο Καλμαζίδης που τον θεωρώ νούμερο ένα στην Ελλάδα».

Για την Εθνική ομάδα:

«Η πορεία αυτής της Εθνικής ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια με πολλές δυσκολίες. Πριν δύο χρόνια ήρθε ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος, αλλάξαν αρκετά και ξεκίνησε κάτι πιο ωραίο. Βρήκε τα κλειδιά όλων των παικτών. Ταβάνι δεν βλέπω σε καμία ομάδα. Όσο προπονείσαι και παίζεις θα βελτιώνεσαι εσύ και η ομάδα. Στη Γαλλία στο ευρωπαϊκό ζήσαμε μοναδικές στιγμές και δείξαμε ότι μπορούμε.

Είδαν ότι υπάρχουμε στο χάρτη του βόλεϊ. Δεν ακούω αυτούς που λένε ότι αυξήθηκαν οι ομάδες από 16 σε 24. Μετά το 2014 που παίξαμε στον τελικό του European League υπήρχε το χάος.

Την μία έφταιγε ο κακός Φιλίποφ, την άλλη ο κακός Τζούριτς αλλά ήμασταν όλοι πάντα εκεί. Φταίνε πάντα οι άλλοι. τώρα τα μαζέψαμε τα πράγματα, οι άνθρωποι στην Ομοσπονδία προσπαθούν όσο μπορούν και εμείς όσο το επιτρέπουν οι δυνάμεις μας θα είμαστε εκεί για να ζήσουμε και άλλες χαρές.

Πλέον υπάρχει επικοινωνία με την Ομοσπονδία και σε όλα τα θέματα προσπαθούν να δώσουν λύσεις με τα οικονομικά δεδομένα που υπάρχουν. Ευελπιστώ να συνεχιστεί και στο μέλλον αυτή η συνεργασία».

Για τον Δημήτρη Ανδρεόπουλο:

«Όταν πρωτοήρθε στην Εθνική μου είπε κάποια πράγματα, εγώ τα τηρούσα αλλά έκανα και τα δικά μου. Του είπαν για πλάκα τα υπόλοιπα παιδιά να μου λέει το ανάποδο από αυτό που θέλει από μένα και θα το έκανα σωστά μετά (γέλια).

Προσπαθώ να ακολουθώ τις τακτικές της ομάδας αλλά είμαι πασαδόρος και θα κάνω κάποια δικά μου πράγματα, που ίσως κάποιες φορές σε ορισμένους δεν αρέσουν. Δεν είμαι δύσκολος ως χαρακτήρας, είχα πολλές καλές συνεργασίες με προπονητές.

Ο Ανδρεόπουλος μου έχει δώσει ελευθερία, ασφάλεια και με βοηθάει κυρίως στη ψυχολογία. Πέρασε και αυτός πέρυσι το καλοκαίρι δύσκολες στιγμές, τον βοηθήσαμε και εμείς και στο τέλος όλοι μαζί χαμογελάσαμε».