1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
20-02-2020 19:24

Αποκάλυψη: Εσπασε τα κοντέρ η ΕΟΠΕ στην αξιολόγηση της ΓΓΑ για τις 44 αθλητικές ομοσπονδίες!

Το πρωτοποριακό σύστημα αξιολόγησης αθλητικών Ομοσπονδιών «ΧΙΛΩΝ» παρουσίασαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, στις αντιπροσωπείες των 48 αθλητικών Ομοσπονδιών της χώρας (27 Ολυμπιακών Αθλημάτων, 17 μη Ολυμπιακών Αθλημάτων και τεσσάρων για Άτομα με Αναπηρία), παρουσία του προέδρου Ανδρέα Μιχαηλίδη και στελεχών του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, των προέδρων της ΕΟΕ και της ΕΠΕ, Σπύρου Καπράλου και Γιώργου Φουντουλάκη, αντίστοιχα, καθώς του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του καινοτόμου προγράμματος «Ζήσε Αθλητικά», Ανδρέα Γλυνιαδάκη.

Ο «Χίλων» είναι ένα αξιοκρατικό σύστημα αξιολόγησης των Ομοσπονδιών, με απολύτως μετρήσιμα στοιχεία, που αποτυπώνει δεδομένα για τις πλήρεις δραστηριότητες τους. Θεσπίζει μια σειρά κριτηρίων βάσει των οποίων προκύπτει η αξιολόγηση και, εν συνεχεία, συνδέεται και με μέρος της χρηματοδότησης τους.

Οι ομοσπονδίες αξιολογούνται σε τέσσερις βασικούς τομείς. Πρόκειται για το Μέγεθος, τη Δραστηριότητα, τις Διακρίσεις και τη Διακυβέρνηση. Λαμβάνονται υπ΄όψη όλα τα μεγέθη μέσα από τα επίσημα στοιχεία κάθε ομοσπονδίας και το τελικό αποτέλεσμα θα παίξει σημαντικό ρόλο στην χρηματοδότηση τους.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης (Ε.Ο.ΠΕ.) έκανε τη μεγάλη έκπληξη με τις επιδόσεις της κάτι που σημείωσε τόσο ο υφυπουργός αθλητισμού, όσο και γγΑ.

Συγκεκριμένα στον τομέα της Διακυβέρνησης και στο Μέγεθοςπήρε την πρώτη θέση και την δεύτερη θέση αντίστοιχα, ενώ στο σύνολο της γενικής βαθμολογίας των 27 ομοσπονδιών ολυμπιακών αθλημάτων και των 17 μη ολυμπιακών αθλημάτων) βρίσκεται στην 3η θέση που σημαίνει πως έχει μπει στο δρόμο της εξυγίανσης και της σωστής λειτουργίας.

Πολύ καλό πλασάρισμα κατάφερε και στη Δραστηριότητα όπου πήρε την 3η θέση πίσω από την κολυμβητική ομοσπονδία (Κ.Ο.Ε.) και τον Σ.Ε.Γ.Α.Σ. που είναι δύο ομοσπονδίες με τα περισσότερα αγωνίσματα.

Στο Μέγεθος βρίσκεται στην 2η θέση πίσω από την Ομοσπονδία Μπάσκετ (Ε.Ο.Κ.) και μπροστά από από την Κ.Ο.Ε. και τον Σ.Ε.Γ.Α.Σ.

Μακριά από τις πρώτες θέσεις αλλά βελτιωμένη μετά τις διακρίσεις των Εθνικών ομάδων την τελευταία διετία είναι η θέση της Ε.Ο.ΠΕ. στην Δραστηριότητα έχοντας την 17η θέση.

Στην πρώτη θέση είναι η Κ.Ο.Ε., στην δεύτερη θέση η ιστιοπλοϊκή ομοσπονδία (Ε.Ι.Ο.), στην τρίτη θέση η ομοσπονδία κωπηλασίας (Ε.Κ.Ο.Φ.Ν.Σ.) και στην τέταρτη θέση ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Να σημειωθεί πως για τις διακρίσεις λαμβάνονται τα στοιχεία από συμμετοχές στις τελευταίες εννιά διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων όπου η Ε.Ο.ΠΕ. έχει παρουσίες μόνο το 2004 στο βόλεϊ και στο μπιτς βόλεϊ και το 2000, 2008 και 2012 στο μπιτς βόλεϊ.

Το σύστημα «Χίλων» ονομάστηκε από τον Λακεδαιμόνιο φιλόσοφο στον οποίο αποδίδεται το «μηδέν άγαν», θα αποτελέσει το πρώτο σύστημα διαφανούς και αντικειμενικής αξιολόγησης των ομοσπονδιών, με μετρήσιμους δείκτες. «Για να είναι η αξιολόγηση όσο το δυνατόν πλήρης, χρησιμοποιούνται 63 δείκτες από τα δεδομένα των ομοσπονδιών, όπως αυτά ζητήθηκαν και εστάλησαν. Οι δείκτες αυτοί συντίθενται μέσω μιας διαδικασίας πολυκριτηριακής ανάλυσης, ώστε να καταλήγουν τελικά σε τέσσερα (4) κριτήρια, βάσει των οποίων θα αξιολογηθούν οι Ομοσπονδίες. Τα 4 αυτά κριτήρια είναι το μέγεθος, η δραστηριότητα, οι διακρίσεις και η διακυβέρνηση. Στόχοι του πρωτοπορειακού προγράμματος είναι να υπάρχει μετρήσιμη και όσο το δυνατόν αντικειμενική αξιολόγηση των ομοσπονδιών, η οποία θα συνδέεται με την κρατική επιχορήγηση και να γνωρίζουν οι ομοσπονδίες με ποια κριτήρια θα αξιολογούνται, πού πρέπει να δίνουν έμφαση και προς τα πού πρέπει να κατευθύνουν τους πόρους τους», είπε ο υφυπουργός αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και συνεχάρη του γγΑ Γιώργο Μαυρωτά ο οποίος επιμελήθηκε τη διαμόρφωση του συστήματος «Χίλων» και έκανε και την παρουσίαση σε εκπροσώπους ομοσπονδιών και αθλητικών φορέων.

 

ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ (η πρώτη 4αδα σε 27 ομοσπονδίες)
1.Ε.Ο.ΠΕ.
2.Σ.Ε.Γ.Α.Σ.
3.Κ.Ο.Ε.
4.Ε.Ο.Κ.

ΜΕΓΕΘΟΣ (η πρώτη 4αδα σε 27 ομοσπονδίες)
1.Ε.Ο.Κ.
2.Ε.Ο.ΠΕ.
3.Κ.Ο.Ε.
4.Σ.Ε.Γ.Α.Σ.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ (η πρώτη 4αδα σε 27 ομοσπονδίες)
1.Κ.Ο.Ε.
2.Σ.Ε.Γ.Α.Σ.
3.Ε.Ο.ΠΕ.
4.Ομοσπονδία Πάλης

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ (1980 από Ολυμπιακούς Αγώνες) (η πρώτη 4αδα σε 27 ομοσπονδίες)
1.Κ.Ο.Ε.
2.Ε.Ι.Ο.
3.Ε.Κ.Ο.Φ.Ν.Σ.
4.Σ.Ε.Γ.Α.Σ.
17.Ε.Ο.ΠΕ.

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ (η πρώτη 6αδα σε 27 ομοσπονδίες)
1.Κ.Ο.Ε.
2.Σ.Ε.Γ.Α.Σ.
3.Ε.Ο.ΠΕ.
4.Ε.Ο.Κ.
5.Ε.Κ.Ο.Φ.Ν.Σ.
6.Ε.Ι.Ο.

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ