1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
17-03-2014 18:10

Ηταν σωστή η τρίτη αλλαγή λίμπερο που έκανε ο Ολυμπιακός;

Επειδή όλοι είπαν και έγραψαν «το μακρύ τους και το κοντό τους» για την δεύτερη αλλαγή λίμπερο που έκανε ο Δημήτρης Καζάζης στον Ολυμπιακό ρωτήσαμε κορυφαίο Έλληνα διαιτητή που είναι άριστος γνώστης των κανονισμών για να μας δώσει τα «φώτα» του σχετικά με τους κανονισμούς περί των αλλαγών των λίμπερο και των εμφανίσεων του. Να τι μας είπε:

«Από τον Σεπτέμβριο του 2013 έχει αλλάξει ο κανονισμός και μια ομάδα έχει το δικαίωμα να κάνει επαναπροσδιορισμό λίμπερο για οποιονδήποτε λόγο, ακόμα και για κακή απόδοση ή για λόγους τακτικής, όταν έχει εξαρχής ένα λίμπερο ή μείνει με ένα λίμπερο λόγω τραυματισμού (όπως συνέβη με τον Στεφάνου). Ο επαναπροσδιορισμός γίνεται με αίτημα του προπονητή (γι' αυτό και ο Δ. Καζάζης έκανε τη χειροσήμανση της αλλαγής) και μπορεί να μπει ως νέος λίμπερο οποιοσδήποτε παίκτης δεν αγωνίζεται στην εξάδα τη στιγμή του επαναπροσδιορισμού (επομένως είχε ο Κοκκινάκης το δικαίωμα). Μια λεπτομέρεια ακόμα: Ασφαλώς και ήταν καταπληκτικός ο φροντιστής του Ολυμπιακού Σπύρος Μπλέτσας που είχε προνοήσει να έχει και δεύτερη φανέλα λίμπερο, αλλά ακόμα και να μην είχε προβλέψει κάτι τέτοιο, ο Κοκκινάκης θα έμπαινε, γιατί ο κανονισμός προβλέπει ότι μπορεί να φορέσει ειδικό γιλέκο που οι διοργανωτές είχαν προνοήσει να έχουν διαθέσιμο, όπως γίνεται και σε όλα τα παιχνίδια του πρωταθλήματος Volleyleague ΟΠΑΠ», μας είπε ο Γιώργος Γεωργουλέας.

Συνεπώς η αλλαγή που έκανε ο Καζάζης ήταν μέσα στα πλαίσια των κανονισμών οι οποίοι έτσι όπως είναι διατυπωμένοι αναγκάζουν ορισμένες φορές παίκτες και προπονητές να δηλώνουν τραυματισμό στο λίμπερο για να γίνει η αλλαγή. Όσο για το εάν ήταν «fair play» η «σκόπιμη» αλλαγή του λίμπερο όπως είπε στη Δημόσια Τηλεόραση και ο ομοσπονδιακός προπονητής Σωτήρης Δρίκος είναι μια μεγάλη συζήτηση. Από τη στιγμή, πάντως, που έχει να κάνει με αλλαγή που γίνεται με νόμιμο τρόπο φυσικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον εκάστοτε προπονητή. Αλλωστε και ο Καζάζης πήρε ρίσκο αφού υπήρχε κίνδυνος να τραυματιστεί κάποιος ακραίος του Ολυμπιακού και να μην υπήρχε η αλλαγή του Κοκκινάκη. Του βγήκε, όμως, η έμπνευση και έγινε ήρωας. Γενικά η διαιτησία του τελικού ήταν άριστη, ενώ ο Καζάζης χρεώθηκε σωστά με  κάρτα  καθυστέρησης στο τρίτο σετ. Η κόκκινη κάρτα πάντως στον Νικολάκη ήταν αποτέλεσμα της προηγούμενης κίτρινης κάρτας που είχε δεχτεί η Κηφισιά καθώς σύμφωνα με τους κανονισμούς μία ομάδα μετά την πρώτη κίτρινη δέχεται κόκκινη για οποιοδήποτε παράπτωμα.

10 σχόλια

  • Comment Link ΠΑΝΤΟΤΙΝΟΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2014 17:10 posted by ΠΑΝΤΟΤΙΝΟΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ

    Αυτό που λες εσύ είναι η μαθηματική πραγματικότητα και αυτό που λέω εγώ είναι πραγματικότητα στις συνθήκες ενός αγώνα βόλεϊ.Δηλαδή το ότι έστω και ένα λάθος 23 πόντους πριν τη λήξη του σετ δεν μπορεί να κρίνει το σετ,τη στιγμή μάλιστα που η ηττημένη ομάδα στην πορεία έχει περάσει 2 φορές μπροστά!Σου το εξήγησα και στα προηγούμενα σχόλια μου αλλά φυσικά κάνεις ότι δεν το καταλαβαίνεις.Δεν πειράζει,εξάλλου φάνηκες τυχερός και μπορείς να επαληθεύεις τη θεωρία σου αφού αν το σετ είχε λήξει με 3 πόντους(που θα μπορούσε εύκολα με το σκορ στο 23-19) δεν θα μπορούσες να το εξηγήσεις ούτε μαθηματικά.Τυχερούλη...
    Και μετά μου φέρνεις και για επιχείρημα τη δήλωση του προπονητή της ομάδας που...έχασε!Φοβερό και πολύ πρωτότυπο ο ηττημένος να προσπαθεί να βρει μια δικαιολογία για την ήττα ακόμα κι αν αυτή δεν στέκει.Δεν έχει ξανασυμβεί πουθενά στα αθλητικά χρονικά!Μπράβο σου μεγάλε ειδικέ του 1+1=2!

    Καλά στο άλλο με τον Ολυμπιακό τι να πω...εντάξει είπαμε να είσαι αντιολυμπιακός αλλά θα μπορούσες να συγκρατηθείς στα όρια της κοινής λογικής.Κάνει μια ενέργεια τακτικής/αναγκαστική (πάρτο όπως θες) στο παιχνίδι μια ομάδα και είναι πολύ περίεργο για σένα που δεν βγαίνει η ομάδα να την εξηγήσει(εξάλλου έχουμε γεμίσει με ανακοινώσεις των ομάδων για τέτοια θέματα) και βγαίνει ένα site που ασχολείται αποκλειστικά με το άθλημα του βόλεϊ (που δεν συμβαίνει πουθενά ένα site εξειδικευμένο σε ένα άθλημα να αναλύει κάποια ασυνήθιστα,όπως λες κι εσύ,πράγματα που γίνονται στο άθλημα που ασχολείται)...

    Εντάξει έχουμε καταλάβει πάντως ότι σε πείραξε που πήρε κι αυτή την κούπα ο Ολυμπιακός,αλλά τι να κάνουμε πρέπει να το ξεπεράσεις...η ζωή συνεχίζεται....

  • Comment Link VolleyBall Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014 22:21 posted by VolleyBall

    @παντοτινός
    Για σεναριογράφος καλός είσαι βλέπω, φτιάχνεις σενάρια μόνος σου για το τι παρακαλούσα εγώ και για τι όχι... Όπως και να το κάνουμε αυτό που λέω εγώ είναι η πραγματικότητα και αυτό που λες εσύ για το σημείο που δόθηκε η κάρτα τελείως υποκειμενικό. Άλλωστε μπορείς να δεις και τις δηλώσεις του προπονητή της κηφισιάς για το συγκεκριμένο θέμα και το πόσο επηρέασε...Αλλά τι λέω, εσύ ένας προπονητής-αναλυτής του καναπέ θα ξέρεις καλύτερα από έναν πραγματικό προπονητή...
    Ναι οι ομάδες δεν σχολιάζουν τη κάθε ενέργειά τους,αλλά αυτό που έγινε με τα λίμπερο δεν γίνεται κάθε μέρα και από τη στιγμή που ο ολυμπιακός δεν το σχολίασε, δεν υπήρχε και λόγος το volleynews να κάνει ξεχωριστό άρθρο για να αναφέρει το κανονισμό. Θα μπορούσε για παράδειγμα να τον αναφέρει στο άρθρο με το αποτέλεσμα-ρεπορτάζ του αγώνα.

  • Comment Link ΠΑΝΤΟΤΙΝΟΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014 12:08 posted by ΠΑΝΤΟΤΙΝΟΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ

    @VolleyBall
    Προφανώς εσύ δεν έχεις παίξει ποτέ σου βόλεϊ γι'αυτό εξακολουθείς να χρησιμοποιείς απλά τα μαθηματικά σου για να βγάλεις την αντιολυμπιακή πλευρά σου(δεν χρειάζεται να το αρνείσαι,όλοι καταλαβαίνουμε)...κι αυτή η πλευρά σου δεν σου επιτρέπει να καταλάβεις ότι όποιος έχει παίξει βόλεϊ καταλαβαίνει ότι ένα τυχόν λάθος στο 2-0 δεν μπορεί να επηρεάσει μια ομάδα στο σετ.Τρανή απόδειξη ότι η Κηφισιά προηγήθηκε μετά 2 φορές(σίγουρα στο 23-19 παρακάλαγες απλά να μειώσει στον πόντο η Κηφισιά για να στηρίξεις μαθηματικά τη θεωρία σου).Αλλά δεν μπορείς να το καταλάβεις.Οπότε συνέχισε να αναλύεις με απλά μαθηματικά εσύ.
    Βέβαια ακόμα περιμένουμε να μας πεις τι ακριβώς έγινε στη φάση αφού λογικά ξέρεις(για να λες ότι ήταν και λάθος)και δεν μας το έχεις αποκαλύψει ακόμα...περιμένουμε...

    Για την πρώτη σου παράγραφο σου έκανε εντύπωση ότι γράψανε εδώ άρθρο ενώ δεν το είχε σχολιάσει ο Ολυμπιακός λες και οι ομάδες σχολιάζουν τις ενέργειες που κάνουν σε ένα παιχνίδι...ε από'κει και πέρα τι άλλο να πούμε...

  • Comment Link VolleyBall Τρίτη, 18 Μαρτίου 2014 17:52 posted by VolleyBall

    @Rossonero
    Εγώ αυτό που είπα αφορούσε μόνο το 4 σετ,δεν είπα τίποτα για τον αγώνα συνολικά ούτε τίποτα άλλο, και είναι η πραγματικότητα.Εσύ μου λες υποθέσεις με αν,αν,αν ,έχει διαφορά. π.χ αν ο γιοβανοβιτς δεν είχε κάνει πλασέ στο φιλέ μπορεί, όπως λες, τον πόντο να τον έπαιρνε ο ολυμπιακός με κόντρα επίθεση ή η κηφισιά με κάποιο μπλοκ..ποτέ δεν ξέρεις.

    @παντοτινός αυτοκράτορας

    Μια χαρά είχε σχέση το σχόλιο μου με άρθρο. Αν δεν θες ή δεν μπορείς να το καταλάβεις πρόβλημά σου. Δεν είπα κάτι για το κανονισμό, απλά μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι ούτε ο επίσημος ολυμπιακός σχολίασε το συγκεκριμένο θέμα, αλλά το volleynews είχε κάνει άρθρο σαν να ήταν από τον ολυμπιακό, για αυτό είπα για γραφείο τύπου. Άλλωστε ο ολυμπιακός, σύμφωνα με την απευθείας μετάδοση από τη ΔΤ, δεν επικαλέστηκε αυτόν τον κανονισμό, αλλά αναγκαστική αλλαγή λίμπερο, αφού το δεύτερο λίμπερο αντιμετώπιζε πρόβλημα με το γόνατο. Φαίνεται ότι ούτε στον ίδιο τον ολυμπιακό γνώριζαν αυτό το κανονισμό.
    Άμα έχεις παίξει βόλεϊ θα ξέρεις ότι και η παραμικρή λεπτομέρεια έχει σημασία, ειδικά σε σετ που κρίνεται στην ελάχιστη διαφορά. Έτσι και η κάρτα - πόντος ήταν κάτι σημαντικό στο 4 σετ, κάτι το οποίο ανέφερε και ο προπονητής της κηφισιάς στο τέλος.Είναι ένας πόντος (+) όσο δύσκολο και αν σου είναι να το παραδεχτείς. Όποτε μάλλον εσύ είσαι τόσο ''ολυμπιακάρα'' που αυτό δεν σε αφήνει να παραδεχτείς το παραπάνω και όχι εγώ αντιολυμπιακός(που δεν ισχύει) όπως λες.

  • Comment Link ΠΑΝΤΟΤΙΝΟΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ Τρίτη, 18 Μαρτίου 2014 13:16 posted by ΠΑΝΤΟΤΙΝΟΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ

    @VolleyBall
    Καταρχήν μου λες ότι δεν απαντάω αλλά εσύ πρώτα δεν μας απαντάς για κάτι που έχει άμεση σχέση με το άρθρο στο οποίο έκανες σχόλιο(το οποίο σχόλιο βέβαια ήταν για άλλο θέμα)και το οποίο έχει να κάνει με το αν σε πειράζει που στο άρθρο εξηγούν κάτι βάσει κανονισμών.

    Για το θέμα του πόντου της κάρτας, το επιχείρημα σου είναι πολύ εύκολο,σαφώς αστείο και με αρκετή γκεμπελίστικη δόση αφού είναι στηριγμένο σε μια μαθηματική αλήθεια(τη διαφορά πόντων που νίκησε τελικά ο Ολυμπιακός).
    Ωστόσο αν δεν ήσουν τόσο αντιολυμπιακός και απλά ήξερες από το άθλημα θα μπορούσες να καταλάβεις ότι άλλο να κερδίζεις πόντο από εύνοια στο 2-0 του σετ και άλλο όταν το σκορ είναι στους 20+ πόντους.Γιατί θα σε ρωτήσω κι εγώ,πως γίνεται να επηρέασε την ομάδα την Κηφισιάς ένας λάθος (κατά τη γνώμη σου) πόντος στην αρχή όταν στην πορεία του σετ βρέθηκαν να προηγούνται????Ή μήπως όταν προηγήθηκε η Κηφισιά 16-15 και 17-16 θυμήθηκαν οι παίκτες της το λάθος(κατά τη γνώμη σου)στο 2-0 και έπεσαν ψυχολογικά???
    Όπως βλέπεις εγώ σου απαντώ σχετικά με το πως λειτουργεί ένα λάθος σε έναν αγώνα βόλεϊ πάντα βάσει της εξέλιξης ενός σετ κι εσύ μου τα λες με απλά μαθηματικά.άρα καταλαβαίνουμε ποια είναι για ''λαϊκή κατανάλωση''.

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ