Εκτυπώστε τη σελίδα
22-12-2021 14:10

ΕΟΠΕ, ΕΣΑΠ, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ φοβούνται να γίνει Σούπερ Καπ

Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στο volleynews.gr 11-07-2018, δηλαδή, πριν από 3,5 χρόνια και ήταν μεταξύ των πολλών άρθρων που είχαμε γράψει για την επιστροφή του θεσμού του Σούπερ Καπ. 

Με την ευκαιρία της επανεκκίνησης του θεσμού μετά από 11 ολόκληρα χρόνια αισθανόμαστε δικαιωμένοι ηθικά αλλά και γιατί επιτέλους επέστρεψε στην ενεργό δράση μία ξεχασμένη γιορτή του βόλεϊ. Εννοείται πως τα ίδια ισχύουν και για τις γυναίκες. Εκεί έγινε μία φορά το Σούπερ Καπ μεταξύ της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού το 2012 και από τότε καταργήθηκε. Είναι λοιπόν υποχρέωση της ΕΟΠΕ και των συλλόγων να επαναφέρουν άμεσα και πάλι τον θεσμό. Διαβάστε λοιπόν τι γράφαμε πριν από 3 χρόνια για να θυμούνται οι πρεσβύτεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι:

 

volleynews.gr 11-07-2018

Ένας από τους πιο ωραίους αγωνιστικούς θεσμούς που στο παρελθόν πρόσφερε μεγάλες συγκινήσεις είναι το Σούπερ Καπ. Ο ετήσιος αγώνας μεταξύ του πρωταθλητή και του κυπελλούχου που σε όλες τις πολιτισμένες αθλητικά χώρες είναι καθιερωμένος και δυνατός θεσμός που συνήθως γίνεται πριν την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου τον Οκτώβριο ή την περίοδο των Χριστούγεννων.

Και στην Ελλάδα την προηγούμενη δεκαετία είχαμε Σούπερ Καπ με την ΕΟΠΕ να είναι διοργανώτρια και εγγυήτρια με καλά αποτελέσματα και δυνατούς αγώνες κυρίως μεταξύ του Ολυμπιακού, του Ηρακλή και του Παναθηναϊκού. Κανείς δεν έπαθε τίποτα που έχασε. Αντίθετα, το επαγγελματικό βόλεϊ είχε μεγαλύτερη προβολή και μία ακόμα αφορμή για να μπει στα σπίτια μας και να απολαύσουμε θέαμα.

Χρόνο με το χρόνο το Σούπερ Καπ θάφτηκε κάτω από τα μπάζα της ανελέητης οπαδικής κόντρας μεταξύ των ομάδων που πρωταγωνιστούν για τον τίτλο και την αδυναμία των παραγόντων της ΕΟΠΕ και της ΕΣΑΠ να πάρουν πρωτοβουλίες για να διοργανώσουν μία γιορτή του βόλεϊ.

Μετά τα μεγάλα επεισόδια του κυπέλλου στην Πάτρα το 2010 μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού επί διοίκησης Στέλιου Προσαλίκα στην ΕΟΠΕ και το δόγμα της διοίκησης Αχιλλέα Μαυρομάτη που ακολούθησε «πονάει χέρι - κόψει χέρι» το Σούπερ Καπ καταργήθηκε.

Επί πλέον είχε ανοίξει και κόντρα μεταξύ Μαυρομάτη και Παντελή Ταρνατόρου στην ΕΣΑΠ για το όποιος πρέπει να διοργανώσει το Σούπερ Καπ εάν και εφόσον γίνει. Δηλαδή, η ΕΟΠΕ ή η ΕΣΑΠ; Βέβαια και οι δύο το έκαναν σαν τον γύφτο με την γύφτισσα που μάλωσαν για το όνομα του γαϊδάρου που ΘΑ αγόραζαν ενώ δεν είχα χρήματα...

Οι εγωισμοί, ο φόβος της αποτυχίας για τις μεγάλες ομάδες στην αρχή της σεζόν, περιτυλιγμένα από τα τρομοσενάρια επεισόδιων μεταξύ φανατικών οπαδών παραμέρισαν το Σούπερ Καπ ενώ σε περιόδους που έχουμε νταμπλ από κάποια ομάδα έχει ακουστεί και η αστεία δικαιολογία πως «λόγω νταμπλ δε μπορεί να γίνει σούπερ καπ διότι μία ομάδα πήρε τους δύο τίτλους».

Βέβαια νταμπλ δεν κάνουν μόνο οι ελληνικές ομάδες αλλά και στο εξωτερικό. Σε αυτή την περίπτωση αγωνίζεται ο νταμπλούχος με τον δευτεραθλητή της προηγούμενης σεζόν ή τον φιναλίστ του κυπέλλου και ο αγώνας λέγεται Σούπερ Γκέιμ για να διαφέρει από το Σούπερ Καπ όπου έχουμε "καθαρή" αναμέτρηση πρωταθλητή και κυπελλούχου.

Αφήστε βέβαια που στην Ελλάδα έχουμε και το Λιγκ Καπ Νίκος Σαμαράς ο κάτοχος του οποίου θα μπορούσε επίσης να συμμετάσχει στο όλο εγχείρημα αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα...

Η ουσία είναι πως ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ Γιώργος Καραμπέτσος και ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ Παντελής Ταρνατόρος θα πρέπει να πάψουν να στρουθοκαμηλίζουν και να ασχοληθούν άμεσα με το θέμα.

Πρέπει να επαναφέρουν άμεσα το Σούπερ Καπ στο ανδρικό βόλεϊ και γιατί όχι η ΕΟΠΕ να το επαφέρει και στο γυναικείο όπου έγινε μία φορά το 2012 και από τότε καταργήθηκε...

Οφείλουν να δώσουν πνοή σε έναν αναγνωρισμένο θεσμό και να παραμερίσουν τις όποιες αντιδράσεις υπάρχουν - στην παρούσα φάση από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ - που δεν θέλουν να «τσαλακωθούν» πριν καν ξεκινήσει το πρωτάθλημα.

Οι ομάδες φτιάχνονται για να μας προσφέρουν θέαμα και συγκινήσεις και όχι για να "κρύβονται". 

Η ομοσπονδία με την λίγκα θα πρέπει να υπηρετούν το βόλεϊ και όχι τους φόβους των εκάστοτε διοικήσεων των συλλόγων.

V.N.11-07-2018