Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 48
Εκτυπώστε τη σελίδα
29-03-2017 11:02

Ο ΠΑΣΑΠ για τα στημένα

Ο ΠΑΣΑΠ παρουσιάζει τις απόψεις του για την καταπολέμηση του παγκόσμιου φαινομένου των στημένων αγώνων

Η ανακοίνωση

«Τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, ο αθλητισμός παγκοσμίως καλείται να αντιμετωπίσει την απειλή της  χειραγώγησης των αγώνων. Ένα φαινόμενο που σύμφωνα με την Interpol έχει ξεπεράσει σε παγκόσμιο τζίρο, αυτόν του εμπόριου ναρκωτικών!

Δεδομένου ότι η σύγχρονη αυτή μάστιγα του αθλητισμού δεν διακρίνει τα αθλήματα, θεωρούμε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι Φορείς του αθλήματος πρέπει να κινηθούμε τάχιστα και προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να προβούμε στις κατάλληλες προληπτικές ενέργειες,  με απώτερο σκοπό την προστασία των αθλητών, των προπονητών, των σωματείων και γενικότερα του αθλήματός μας.

Ο ΠΑΣΑΠ για δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια, συμμετέχει ενεργά σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα επιμόρφωσης των αθλητών για θέματα χειραγώγησης αποτελεσμάτων (PROtect Integrity 2016, www.protect-integrity.com). Σκοπός του προγράμματος είναι να ενημερώσει όλους τους αθλητές και τις αθλήτριες της VolleyLeague και της Α1 Γυναικών αντίστοιχα για τους κινδύνους, τη νομοθεσία, τους τρόπους αναγνώρισης & αντιμετώπισης πρακτικών «προσέγγισης» κτλ. Το πρόγραμμα αυτό θα συνεχιστεί και την επόμενη σεζόν. Ήδη οι αθλητές 11 εκ των 12 ομάδων της VolleyLeague, 6 Γυναικών και οι Εθνικές Ομάδες Ανδρών-Γυναικών-Παίδων, έχουν λάβει την επιμόρφωση και το απαραίτητο υλικό.

Η εμπειρία μας όλα αυτά τα χρόνια ενασχόλησης με το συγκεκριμένο θέμα όπως και η βιβλιογραφία, αναδεικνύουν την ανάγκη το όλο ζήτημα να αντιμετωπιστεί ολιστικά, με σκοπό την αποτελεσματική του αντιμετώπιση.

Ο ΠΑΣΑΠ προσφάτως έστειλε τις προτάσεις τους στους αρμόδιους Φορείς, που περιλάμβάνουν ταυτόχρονες δράσεις στους εξής τομείς:

  • Υποχρεωτική επιμόρφωση (με τη συμμετοχή της Οικονομικής Αστυνομίας) όλων των άμεσα εμπλεκόμενων με το πρωτάθλημα (αθλητών, προπονητών, διαιτητών, παραγόντων κτλ), πριν από την έναρξη κάθε πρωταθλήματος.
  • Υιοθέτηση του Κώδικα Δεοντολογίας της EUAthletes, όπως αυτή έχει συμφωνηθεί με την European Gaming & Betting Association.
  • Πρόβλεψη για προσθήκη του Κώδικα Δεοντολογίας στα συμβόλαια/ιδ.συμφωνητικά των αθλητών/τριων και των προπονητών.
  • Πρόβλεψη ξεκάθαρων κυρώσεων σε όλους τους προβλεπόμενους κανονισμούς της ΕΣΑΠ και της ΕΟΠΕ για όσους σκοπίμως συμμετέχουν στην αλλοίωση αποτελεσμάτων ή/και προκαλούν με τις ενέργειές τους παράνομες πράξεις (δωροδοκία, εντολή για μειωμένη απόδοση σε αθλητές, σκόπιμες αλλαγές αθλητών κτλ)
  • Εξασφάλιση της αξιοπιστίας και της φερεγγυότητας των σωματείων και αποκατάσταση των ιδιαίτερα χαμηλών μισθών (π.χ. δίωρης απασχόλησης) μιας μεγάλης κατηγορίας αθλητών  και της έγκαιρης καταβολής των συμφωνηθέντων.
  • Ανεύρεση νέου τρόπου διεξαγωγής της VolleyLeague και της Α1 Γυναικών, ώστε να ελαχιστοποιούνται τα «αδιάφορα» παιχνίδια – «dead matches» και να υπάρχει αγωνιστικό και εμπορικό ενδιαφέρον μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος. Ήδη ο Σύνδεσμός μας έχει έρθει σε επαφή με την διεθνή εταιρεία Μatch Vision και είναι σε θέση να σας καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση.
  • Συνεργασία με ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ για την αντιμετώπιση του εθισμού στον τζόγο, όσων εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τη VolleyLeague και την Α1 Γυναικών. Είναι αποδεδειγμένο διεθνώς ότι η κατηγορία αυτή των ανθρώπων είναι πιθανότερο να εμπλακούν σε παράνομες καταστάσεις (match fixing) και ίσως αποτελούν και τη Νο1 κατηγορία “στόχο” του εργανωμένου εγκλήματος.
  • Δημιουργία ανεξάρτητου και αξιόπιστου συστήματος αναφοράς περιστατικών (π.χ. red button application, ανεξάρτητος νομικός, website κτλ) που να εξασφαλίζει την ανωνυμία και «προστασία» του καταγγέλλοντος.
Δηλώνουμε την πρόθεσή για την άμεση εμπλοκή μας στην υλοποίηση των ανωτέρω και ευελπιστώντας ότι προτάσεις μας αυτές θα ευαισθητοποιήσουν και θα ενεργοποιήσουν ΕΣΑΠ και ΕΟΠΕ, τις γνωστοποιούμε και στο ευρύ κοινό.

Παράλληλα ενημερώνουμε ότι ο ΠΑ.Σ.Α.Π. διεξάγει έρευνα με την συμμετοχή των αθλητών-τριων, για το φαινόμενο αυτό, της οποίας αποτελέσματα θα τα παρουσιάσουμε μετά το τέλος των πρωταθλημάτων.