Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 48
Εκτυπώστε τη σελίδα
12-04-2016 13:45

O απολογισμός και τα σχέδια του ΠΑΣΑΠ

Ομόφωνα εγκρίθηκαν ο Διοικητικός και ο Οικονομικός Απολογισμός της Διοίκησης του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Πετοσφαιριριστών ΠΑ.Σ.Α.Π, από τους αθλητές και τις αθλήτριες που συμμετείχαν στις διεργασίες της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΠΑ.Σ.Α.Π, που πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία και αυξημένο ενδιαφέρον στο ξενοδοχείο NEW Hotel.

Η Συνεδρίαση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του πρόεδρου, Αθανάσιου Ψάρρα στα μέλη του Συνδέσμου, παρουσία στο πάνελ του Α’ Αντιπρόεδρο Σωτήρη Πανταλέων και Γενικό Γραμματέα Ανέστη Δημητριάδη και στη συνέχεια η Γενική Συνέλευση ενέκρινε ομόφωνα όλα τα θέματα, τα οποία είχαν τεθεί από το Δ.Σ στην Ημερήσια Διάταξη, όπως την Εκλογή Προέδρου και Γραμματέα της Γ.Σ. και την παρουσίαση και Έγκριση Διοικητικού και Οικονομικού Απολογισμού 2015. Στη συνέχεια ανακοινώθηκε η Έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής, μετά ακολούθησε η απαλλαγή των μελών Δ.Σ. για τον Διοικητικό και Οικονομικό Απολογισμό έτους 2015 και εγκρίθηκε ομόφωνα ο Προϋπολογισμός του 2017. Έπειτα είχαμε την Ανάδειξη νέας Εξελεγκτικής Επιτροπής, με πρόεδρο το Νικόλαο Κρέτση και μέλη το Γιώργο Δρογκάρη και τη Μάρβη Γιοβάνη.

Καθοριστική η συμβολή του ΠΑ.Σ.Α.Π.

Υπό το βλέμμα του Διευθντή του ΠΑ.Σ.Α.Π. Βασίλη Μηνούδη και της νομικής συμβούλου, Φωτεινής Μηνάκη ο πρόεδρος του Δ.Σ στο πλαίσιο του Απολογισμού Πεπραγμένων για το 2015, έκανε μία σύντομη επισκόπηση των κυριότερων δράσεων και πρωτοβουλιών του Συνδέσμου, στην διάρκεια της χρονιάς που πέρασε, μιας ακόμη χρονιάς που ο Σύνδεσμός μας εμμενει στην απόφαση που πήρε το 2014, να μην εισπράττει κρατική επιχορήγηση.

Συγκεκριμένα ο κ. Ψάρρας αναφέρθηκε στα πιο σημαντικά ζητήματα που απασχόλησαν τον Σύνδεσμο των αθλητών και στα οποία η συμβολή του ΠΑ.Σ.Α.Π. είχε καθοριστική σημασία για την αίσια έκβαση τους προς όφελος των αθλητών. Τόσο ο νέος κανονισμός σχέσεων ΤΑΑ-Αθλητών που επικυρώθηκε με την πρόσφατη δημοσίευσή του σε Φ.Ε.Κ, όσο και το θέμα του Διακανονισμού Οφειλών, αλλά και το νέο σύστημα «αδειοδότησης» πέρα από τον ιστορικό χαρακτήρα της συμφωνίας για όλα τα ομαδικά σπορ, αποτελούν ένα πολύ σημαντικό βήμα για την εξυγίανση του χώρου της αμειβόμενης πετοσφαίρισης, που έχει ως στόχο την εξασφάλιση της μεγαλύτερης φερεγγυότητας των ομάδων, που επιτεύχθηκε έπειτα από αλλεπάλληλες προσπάθειες του ΠΑ.Σ.Α.Π.

Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό μίλησε επίσης για το αίσιο τέλος της υπόθεσης του Κώστα Χριστοφιδέλη και την πανηγυρική δικαίωση του Έλληνα αθλητή, στην οποία πέρα από την ηθική στήριξη σημαντικό ρόλο έπαιξε και η βοήθεια του ΠΑ.Σ.Α.Π.

Ανάλογης σημασίας αποδείχθηκε η συνεισφορά του Συνδέσμου στην υπόθεση του Ηρακλής Πετοσφαίριση 2015, όπου με την καθοριστική συμβολή του ΠΑ.Σ.Α.Π. η διοίκηση της ομάδας αναγκάστηκε (λόγω της αναγνώρισης της διαδοχής των χρεών) να προχωρήσει και επισήμως σε διακανονισμούς των χρεών του με όλους τους αθλητές που είχαν τελεσίδικες αποφάσεις, προκειμένου να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα της φετινής Volleyleague.


Ιδιαίτερη μνεία έγινε ακόμη στα επιμορφωτικά θέματα και το Dual Career στα οποία ο ΠΑ.ΣΑ.Π. με τη δράση και τις πρωτοβουλίες του εντός και εκτός συνόρων δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για θέματα εκπαίδευσης και επαγγελματικής αποκατάστασης των αθλητών. Στο πλαίσιο λοιπόν του επιμορφωτικού τομέα ο Σύνδεσμος των αθλητών, πέρα από τις συνεργασίες που έγιναν όπως με τη Skywalker.gr, τη HIBOU Academy κ.α, ανέλαβε πρωτοβουλίες και υλοποίησε πολλές δράσεις σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όσον αφορά στις εντός συνόρων πρωτοβουλίες οι σημαντικότερες μεταξύ άλλων δράσεις ήταν τα Εργαστήρια Ευαισθητοποίησης σχετικά με τη Διπλή Σταδιοδρομία των Αθλητών, που όντας σε πιλοτικό στάδιο σε συνεργασία με την ειδική σύμβουλο του «Career Design», Επικοινωνιολόγου-Συμβούλου Σταδιοδρομίας, Μαρίας Γεωργαλά, παρακολούθησαν με απόλυτη επιτυχία οι ανδρικές ομάδες των Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και ΑΕΚ. Εξίσου σημαντική προτεραιότητα αποτέλεσε για τον ΠΑ.Σ.Α.Π. και το θέμα της Ισότητας των φύλων (Gender Equality) στον αθλητισμό, όπου στο πλαίσιο της νέας εποικοδομητικής συνεργασίας με τη Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ) , Φωτεινή Κούβελα, ανήμερα της Γιορτής της γυναίκας άρχισε η καμπάνια στα social media για την Ισότητα των Φύλων στον Αθλητισμό.

Παράλληλα στο πλαίσιο των ενημερωτικών επαφών του Συνδέσμου με σωματεία της Volleyleague, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τους αθλητές των ομάδων, όπου πέρα από την ενημέρωση για όλα τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν το άθλημα, συμμετείχαν και σε μία πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα έρευνα, επιπέδου διπλωματικής εργασίας σχετικά με το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό background των αθλητών/τριων και τα σχέδιά τους για την μετά τον αθλητισμό επαγγελματική ζωή.

Σχετικά με τις εκτός συνόρων δράσεις του Συνδέσμου ο κ. Ψάρρας, στάθηκε κυρίως στον σεβασμό και την αναγνώριση του έργου που απολαμβάνει σε ολόκληρη την Ευρώπη ο ΠΑ.Σ.Α.Π. , κάτι που έχει κερδίσει με τη μόνιμη παρουσία του στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Απόρροια αυτής της επιτυχημένης και δυναμικής παρουσίας στα διεθνή φόρα, ήταν άλλωστε και άκρως τιμητική συμμετοχή του σε 3 ακόμα προτάσεις ευρωπαϊκής χρηματοδότησης (ERASMUS +).


Ιδιαίτερα γόνιμη και η επόμενη χρονιά

Σε πείσμα πάντως των χαλεπών καιρών και των μελλοντικών προκλήσεων ο ΠΑ.Σ.Α.Π. δια στόματος του προέδρου του, επεσήμανε πως οι σημαντικές πρωτοβουλίες και οι δράσεις θα συνεχίστουν. Μάλιστα υπάρχει η αισιοδοξία, ότι η επόμενη χρονιά θα είναι ιδιαίτερα γόνιμη, αφού θα λειτουργήσει η νέα αδειοδότηση των ομάδων και ο διακανονισμός παλαιών οφειλών, με γνώμονα τις προσπάθειες που γίνονται για την εξυγίανση του χώρου της αμειβόμενης πετοσφαίρισης και εξασφάλισης της φερεγγυότητας των ομάδων σε μέγιστο βαθμό.

Βάσει του προγραμματισμού του ΠΑ.Σ.Α.Π. οργανώνονται περαιτέρω δράσεις για την ενημέρωση – εκπαίδευση των αθλητών κατά της χειραγώγησης αποτελεσμάτων, στο πλάισιο της συμμετοχής στο PROtect Integrity 2016. Εδω και δύο χρόνια ο Σύνδεσμός μας έχοντας διαγνώσει τις τάσεις και τους κινδύνους της εποχής από πολύ νωρίς, έχει ήδη συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα επιμόρφωσης αθλητών ενάντια στο match fixing “PROtect Integrity”, το οποίο θα συνεχιστεί και στους επόμενους 15 μήνες, για πρώτη φορά σε συνεργασία με την INTERPOL, η οποία μεταξύ άλλων, θα εκπαιδεύσει τους εκπροσώπους των Συνδέσμων Αθλητών της Ευρώπης.

Αντίστοιχες δράσεις είναι προγραμματισμένες να υλοποιηθούν για την ευαισθητοποίηση των αθλητών/τριων για την παράλληλη προετοιμασία των αθλητών για την μετά αθλητισμού επαγγελματική τους ζωή, που περα από τους συλλόγους ανδρών γυναικών θα ξεκινήσουν από τις Εθνικές Ομάδες.

Επίσης κατόπιν της κατάθεσης ολοκληρωμένης πρότασης στην ΕΟΠΕ, αναμένεται να θεσμοθετηθεί για πρώτη φορά καθεστώς αδειοδότησης και λειτουργίας των διαμεσολαβητών πετοσφαίρισης.

Παράλληλα στα άμεσα πλάνα του Συνδέσμου είναι και η διεξαγωγή Συνέντευξης Τύπου για την καλύτερη ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου σχετικά με το νέο σύστημα αδειοδότησης και τον διακανονισμό οφειλών παλαιότερων ετών.

Από την πλευρά τους οι αθλητές-αθλήτριες που συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση εξέφρασαν την πλήρη ικανοποίηση και την αναγνώρισή τους στο έργο και τις προσπάθειες της Διοίκησης του ΠΑ.Σ.Α.Π. και αποδέχθηκαν την πρόταση που υποβλήθηκε από το Προεδρείο για αναζήτηση ομαδικού ασφαλιστήριου (κλάδο υγείας) σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία.

Με παρέμβαση Μαυρομάτη

Αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την Γενική Συνέλευση, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου του ΠΑ.Σ.Α.Π. κ. Ψάρρα, με τον Πρόεδρο της ΕΟΠΕ κ. Αχιλλέα Μαυρομάτη, ο οποίος με προσωπική του παρέμβαση έδωσε λύση, όσον αφορά στην επίλυση μια τελευταίας εκκρεμότητας σχετικά με τον Κανονισμό Λειτουργίας της Επιτροπής Αδειοδότησης. Με αυτόν τον τρόπο έκλεισε και τυπικά ο κύκλος προετοιμασίας λειτουργίας της Επιτροπής.

Ο ΠΑΣΑΠ, που εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τη διεύθυνση του NEW Hotel για την δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας, ανανέωσε το ραντεβού του με τους αθλητές και τις αθλήτριες για το 2017, όπου θα είναι και χρονιά εκλογών του Συνδέσμου.