1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 48
04-10-2013 16:55

Έγινε η αρχή στη συνεργασία ΠΑΣΑΠ και ΕΣΚΑΝ

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η χθεσινή επιμορφωτική ημερίδα για το ντόπινγκ που διοργάνωσαν σε αίθουσα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ο ΠΑ.Σ.Α.Π και το ΕΣΚΑΝ με στόχο την ενημέρωση αναφορικά με τις απαγορευμένες ουσίες, τα συμπληρώματα διατροφής, τη διαδικασία ελέγχου ντόπινγκ και την κείμενη νομοθεσία του ΕΣΚΑΝ. Κι αυτό ήταν μόνο η αρχή, καθώς οι δυο φορείς συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους για την ενημέρωση των αθλητών, ως προς τους κινδύνους της φαρμακοδιέγερσης στον αθλητισμό και την καταπολέμηση του φαινομένου. 



Tην ενημερωτική συνάντηση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός, η Γενική Γραμματέας Αθλητισμού, Κυριακή Γιαννακίδου, ο Πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Α.Π, Αθανάσιος Ψάρρας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, Δημοσθένης Ταμπάκος, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΠΕ, Παναγιώτης Σιδέρης, ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΠΠΕ, Γιώργος Σαμαράς, ο Ομοσπονδιακός προπονητής, Σωτήρης Δρίκος, το μέλος του ΕΣΚΑΝ και του ΔΣ του Πανερυθραϊκού, Άγγελος Κυριακίδης,ο τεχνικός διευθυντής του Πανερυθραϊκού, Θανάσης Μαργαρίτης, ο Γενικός Γραμματέας του ΠΣΑΠ, Κώστας Πούλιος, ο Γενικός διευθυντής του ΠΣΑΚ, Κώστας Αλεξανδρίδης, και πλήθος προπονητών, αθλητών, φυσικοθεραπευτών, φίλων του βόλεϊ, του μπάσκετ, του χάντμπολ και του στίβου.

«Ζήτημα απόλυτης  προτεραιότητας για την κυβέρνηση η καταπολέμηση του ντόπινγκ, καθώς διακυβεύεται το κύρος της Ελλάδας στο εξωτερικό αλλά και η υγεία των αθλητών» τόνισε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στην ημερίδα.

Η Γενική Γραμματέας Αθλητισμού συνεχάρη και τους δύο φορείς για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της ημερίδας, σχολιάζοντας ότι «μόνο η ενημέρωση μπορεί να αποτρέψει το φαινόμενο ντόπινγκ».

Κατά το χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Α.Π, αφού ευχαρίστησε το ΕΣΚΑΝ για την άμεση και ουσιαστική ανταπόκριση στην πρωτοβουλία του Συνδέσμου μας και έθεσε εαυτόν,  ως επαγγελματίας αθλητής, στη διάθεση του ΕΣΚΑΝ για αντίστοιχες ενημερωτικές δράσεις, τόνισε μεταξύ άλλων πως ο ΠΑ.Σ.Α.Π  «δεν μπορεί να μένει αμέτοχος σε ένα τόσο σοβαρό θέμα και θα θέλαμε να γίνουμε ο ενδιάμεσος κρίκος για την ενημέρωση. Στις επαφές που είχαμε με τους αθλητές αντιληφθήκαμε πως υπάρχει παντελής άγνοια και έχουμε χρέος να καλύψουμε αυτό το κενό» και έκλεισε εκφράζοντας την πίστη πως «σε συνεργασία με το ΕΣΚΑΝ, αλλά και άλλους φορείς θα βρούμε τους τρόπους, ούτως ώστε να μην πέφτουν οι αθλητές σε παγίδες».

Στις ομιλίες των εισηγητών η  πρόεδρος του ΕΣΚΑΝ και Καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας Χαρά Σπηλιοπούλου, αναφέρθηκε στους κινδύνους που ενέχει η χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής για την υγεία των αθλητών τονίζοντας χαρακτηριστικά «Να βάζεις τον πήχη εκεί που μπορείς να φτάσεις, με τις δικές σου δυνάμεις». Μάλιστα ανέφερε ότι το ΕΣΚΑΝ προσπαθεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι φορείς οφείλουν σημαντικά ποσά στους δειγματολήπτες από παλαιούς ελέγχους, όπως η ΕΣΑΠ που οφείλει το ποσό των περίπου 30.000 ευρώ.

Η Αντιπρόεδρος του ΕΣΚΑΝ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΔΕΠ Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ΕΚΠΑ, Αθανασία Σμυρνιώτου αναφέρθηκε εκτενώς στη διαδικασία του ελέγχου ντόπινγκ, τονίζοντας παράλληλα ότι «το ΕΣΚΑΝ πρέπει να μπει στα σχολεία, με συνεχή ενημέρωση και παρουσία». Από την πλευρά του ο Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας και μέλος του ΕΣΚΑΝ Νικόλαος Σιταράς κατά την εισήγησή του για την κατ’ εξαίρεση χρήση απαγορευμένων ουσιών για θεραπευτικούς σκοπούς ζήτησε από τους αθλητικούς εκπροσώπους στον ιατρικό τομέα να μην «κακοποιούν» την υγεία των αθλητών από την αλόγιστη χρήση φαρμακευτικών ουσιών, ενώ το μέλος του ΕΣΚΑΝ και Αναπληρωτής Καθηγητής Αθλητικού Δικαίου, Μάριος Δανιήλ Παπαλουκάς έκανε αναφορά στην κείμενη νομοθεσία του ΕΣΚΑΝ.


Στον επίλογο της άκρως ενδιαφέρουσας Ημερίδας άπαντες δεσμεύτηκαν πως θα συνεχίσουν τις δράσεις στο μέλλον για την ενημέρωση και την καταπολέμηση του ντόπινγκ, ενώ κατόπιν των συγκεκριμένων προτάσεων του ΠΑ.Σ.Α.Π αποφασίστηκε η άμεση δημιουργία ομάδας εργασίας που θα σχεδιάσει και θα υλοποιεί σε ετήσια βάση επιμορφωτικό πρόγραμμα ενημέρωσης σε αθλητές και αθλήτριες, μέσω των Συνδέσμων των αθλητών ( ΠΑΣΑΠ, ΠΣΑΠ, ΠΣΑΚ ) σε άμεση συνεργασία και επιστημονική υποστήριξη με το  ΕΣΚΑΝ. Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα μάλιστα θα γίνει μία προσπάθεια για την εύρεση των απαραίτητων οικονομικών πόρων, ενώ θα υπάρξει συνεργασία με τα Πανεπιστήμια για την πρακτική άσκηση φοιτητών στο εν λόγω πρόγραμμα.


Τέλος, συμφωνήθηκε να γίνουν προσπάθειες για τη βελτίωση της παρεχόμενης πληροφόρησης στους αθλητές, μέσω διαδικτύου και την κωδικοποίηση των δικαιωμάτων-υποχρεώσεων των αθλητών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του ελέγχου ντόπινγκ, ενώ οι εκπρόσωποι των Συνδέσμων των αθλητών έθεσαν εαυτούς στη διάθεση του ΕΣΚΑΝ για αντίστοιχες ενημερωτικές πρωτοβουλίες. 

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ