1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
14-10-2018 15:26

Όταν ο δισεκατομυριούχος Αλεξ Σπανός δεξιώνονταν την Εθνική βόλεϊ στο Σαν Ντιέγκο

Η είδηση του θανάτου του ελληνοαμερικανού δισεκατομμυριούχου Αλεξ Γκας Σπανού στα 95 του χρόνια έφερε στη μνήμη των ανθρώπων του βόλεϊ μία μοναδική εμπειρία που είχαν κατά τη διάρκεια δύο ιστορικών αγώνων που έδωσε το 1994 η Εθνική βόλεϊ ανδρών στο Σαν Ντιέγκο με αντίπαλο τις ΗΠΑ και οικοδεσπότη τον Σπανό.


Το 1994 η Εθνική βόλεϊ ανδρών με αρχηγό αποστολής τον τότε Θανάση Μπελιγράτη (που μόλις είχε αναλάβει τα ηνία της ΕΟΠΕ από τον Μιχάλη Μαστρανδρέα) και προπονητή τον Κουβανό Χιλμπέρτο Ερέρα (που αρχικά δεν είχε πάρει βίζα από τους Αμερικανούς) είχε ταξιδέψει στο Σαν Ντιέγκο για να αγωνιστεί στο παγκόσμιο Λιγκ.

Ο Αλεξ Γκας Σπανός που ήταν και πρόεδρος των Los Angeles Chargers ήταν από τους πιο ισχυρούς άνδρες όχι μόνο του Σαν Ντιέγκο αλλά και σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ.

Οι αγώνες έγιναν 6 και 8 Μαΐου 1994 και ήταν για την 1η εβδομάδα του Παγκοσμίου Λιγκ.

Ηταν οι μεγάλες εποχές του ελληνικού βόλεϊ με την εθνική ομάδα να ισοπεδώνει τις ΗΠΑ με δυο νίκες 3-1 και 3-0 και μάλιστα μέσα στην έδρα του Αλεξ Γκας Σπανού ο οποίος πανηγύριζε σα μικρό παιδί στην εξέδρα μαζί με τα εγγόνια του κρατώντας ελληνικά σημαιάκια.

Ο Σπανός από την πρώτη στιγμή είχε προσκαλέσει όλη την ελληνική αποστολή στο κολοσσιαίων διαστάσεων έπαυλη - φρούριο στο Στόκτον του Σαν Ντιέγκο.

Όλα τα μέλη της ελληνικής αποστολής ακόμα συζητάνε για την χλιδή που συνάντησαν αλλά και για την θερμή συμπαράσταση του ελληνοαμερικανού επιχειρηματία και της οικογένειας του.

«Θυμάμαι την λαχτάρα που ένιωθε για την Ελλάδα και την αγάπη που είχε για την πατρίδα. Mας φιλοξένησε με την καρδιά του. Του είχα κάνει δώρο ένα αναμνηστικό με τη Βεργίνα και το είχε βάλει στο γραφείο του. Θυμάμαι πως πριν τους δύο αγώνες είχε έρθει με τα εγγονάκια του και κρατούσε κάτι τεράστιες κούτες γεμάτες ποπ κόρν και ελληνικές σημαίες. Όταν νικήσαμε δύο φορές τις ΗΠΑ στην έδρα της, ο Σπανός είπε πως “μου κάνατε το καλύτερο δώρο. Η ελλαδίτσα μας νίκησε τη μεγάλη Αμερική. Δε θυμάμαι να έχουμε κάνει άλλη νίκη σε άλλο ομαδικό άθλημα επί της Αμερικής". Εκτός του Σπανού όλοι οι ομογενείς είχαν τρελαθεί από τη χαρά τους. Οταν βγήκαμε από το γήπεδο εκατοντάδες αυτοκίνητα κορνάριζαν και κρατούσαν ελληνικές σημαίες. Η Εθνική βόλεϊ ανδρών ούτε στην Ελλάδα δεν τα έχει ζήσει αυτά», θυμάται με νοσταλγία ο Θανάσης Μπελιγράτης και πρόσθεσε:

«Ο Σπανός έδωσε δεξίωση προς τιμήν της Εθνικής ομάδας. Όταν μπήκαμε στο σπίτι του Σπανού μείναμε με το στόμα ανοικτό από την πολυτέλεια που συναντήσαμε. Θυμάμαι όλα τα μέλη της αποστολής που κοιτούσαν με θαυμασμό. Κάθε γωνιά του τεράστιου σπιτιού θύμιζε Ελλάδα. Ο Σπανός είχε βοηθήσει πολύ και στην υποψηφιότητα της Ελλάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996».

Την ευκαιρία για να κάνει το volleynews.gr αυτή την αναδρομή πριν από 24 χρόνια μας την έδωσε η φωτογραφία που δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο διευθυντής της ΕΟΠΕ Νίκος Σοφιανός που τότε ήταν υπεύθυνος Εθνικών ομάδων και του Παγκοσμίου Λιγκ.

Στη φωτογραφία εικονίζεται ο Αλεξ Γκας Σπανός (αριστερά), ο τότε πρόεδρος της ΕΟΠΕ Θανάσης Μπελιγράτης που κρατάει το αναμνηστικό της Βεργίνας και ο Νίκος Σοφιανός που κρατάει αναμνηστικό της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Λιγκ.

K.AΣ.

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ