1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
12-08-2013 12:47

«Ζήσαμε το όνειρό μας...»

Cannot find volleynews.v2/GREECE-TEAM/KORASIDON/2013/Synenteuxi-GOAL folder inside /var/www/volleynews.gr/images/volleynews.v2/GREECE-TEAM/KORASIDON/2013/Synenteuxi-GOAL/ folder.
Admiror Gallery: 4.5.0
Server OS:nginx/1.14.0
Client OS:Unknown
PHP:5.6.38

Toυ Κώστα Ασημακόπουλου:

Η αποστολή της Εθνικής βόλεϊ Κορασίδων στην εξωτική Ταϊλάνδη έμοιαζε με όνειρο. Το ελληνικό βόλεϊ ποτέ δεν είχε καταφέρει να στείλει πρέσβειρες στη συγκεκριμένη διοργάνωση και η νέα φουρνιά των κοριτσιών, γεννημένες το 1996 και το 1997, έγραψαν τη δική τους ιστορία. Το καλοκαίρι του 2013 θα το θυμούνται για πάντα.

Τρία κομμάτια του παζλ της Εθνικής βόλεϊ Κορασίδων, η ακραία του Μαρκόπουλου Αλεξάνδρα Ψωμά, η κεντρική του Ηρακλή Κηφισιάς Ιωάννα Γκουντιμένκο και η πασαδόρος του Ηρακλή ΓΣ Λαμπρινή Κωνσταντινίδου «αποκαλύπτονται» στο «Goal». Τις συναντήσαμε σε παραλία της Αττικής να ξεκουράζονται και να συζητούν τα όσα πέρασαν για 15 ημέρες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Και να ήταν μόνο αυτό; Είχε προηγηθεί η 5η θέση στο Ευρωπαϊκό του Μπαρ στο Μαυροβούνιο τον περασμένο Απρίλιο αλλά και οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νεότητας στην Ουτρέχτη. Μέσα σ' ένα τετράμηνο τα «μωρά» του Τάκη Φλώρου έζησαν ό,τι δεν έχουν ζήσει γενιές και γενιές στο ελληνικό βόλεϊ. Μάλιστα, όπως λένε, εάν δεν είχε γίνει «μαγείρεμα» με τη συγκρότηση των ομίλων στο Παγκόσμιο της Ταϊλάνδης (έβαλαν στον ίδιο όμιλο Ιαπωνία, Πολωνία, Αργεντινή, Κίνα και Ελλάδα), τότε η ελληνική ομάδα θα μπορούσε να είχε μπει ακόμα και στην 8άδα.

«Φοβερές ταχύτητες...»
«Τα όσα ζήσαμε ήταν μια μοναδική εμπειρία. Δεν είχαμε ξαναπαίξει ποτέ με ομάδες τέτοιου επιπέδου και ειδικά οι αγώνες με την Κίνα και την Ιαπωνία μας δίδαξαν πολλά. Φοβερές ταχύτητες και νέες τακτικές που δεν είχαμε ξανασυναντήσει. Αν είχαμε παίξει κάποια παιχνίδια με αυτές τις ομάδες πριν πάμε στο Παγκόσμιο, θα μπορούσαμε να είχαμε αντιδράσει ανάλογα» λέει η Αλεξάνδρα Ψωμά (φώτο-2)  που μαζί με την Ολγα Στράντζαλη σήκωσαν το βάρος της υποδοχής και της επίθεσης.

«Κινέζα κεντρική στο 1,99 μ.»
Για μία κεντρική όπως η Ιωάννα Γκουντιμένκο (φώτο-3) , οι τακτικές στο μπλοκ και η δύναμη των αντιπάλων ήταν ένα μεγάλο σχολείο. «Ειδικά ο αγώνας με την Κίνα ήταν μια μεγάλη έκπληξη για μας. Είχαν μία κεντρική που χτυπούσε απ' όλες τις θέσεις και δεν φτάναμε να την κόψουμε. Είναι η Χουάν Ξινγιούε, είχε ύψος 1,99 μ. και πραγματικά είναι μια αθλήτρια που θα αφήσει εποχή στο παγκόσμιο βόλεϊ».

«Σπάνια έκαναν λάθος»
Αλλά και στην ειδικότητα της Λαμπρινής Κωνσταντινίδου (φωτο-1) οι αναμετρήσεις με την Κίνα και την Ιαπωνία είχαν κάτι το ξεχωριστό. «Αυτές οι δύο ομάδες δεν παίζονταν, τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που έχουμε συνηθίσει να παίζουμε στην Ελλάδα, αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη. Μου έκανε τεράστια εντύπωση η ταχύτητά τους. Σπάνια έκαναν λάθος και το παιχνίδι στηριζόταν κυρίως στις κεντρικές τους που δεν είχαν στατικό ρόλο, αλλά έκαναν επιθέσεις από όλες τις θέσεις».

«Μετάλλιο με τη Νεανίδων»
Οι υποχρεώσεις των διεθνών στην Κορασίδων ολοκληρώθηκαν. Με εξαίρεση την Αθανασία Φακοπουλίδου και την Κατερίνα Παπάζογλου που είναι γεννημένες το 1998, τα υπόλοιπα κορίτσια περνούν στην Εθνική Νεανίδων όπου από τώρα βάζουν υψηλούς στόχους. «Μπορούσαμε να κάνουμε κάτι καλύτερο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα από την 5η θέση που πήραμε στο Μπαρ τον Απριλίο. εχουμε πεισμώσει και πλέον ως Νεάνιδες θα προσπαθήσουμε να φέρουμε ακόμα και ένα μετάλλιο που είναι το μεγάλο όνειρο του ελληνικού γυναικείου βόλεϊ».

 

 Καρπός από τον έρωτα της Σαντορίνης
Η μεταγραφή της Αλεξάνδρας Ψωμά (φώτο-2) από τη Θέτιδα Βούλας στο Μαρκόπουλο αλλάζει την καριέρα της 16χρονης αθλήτριας που είναι γεννημένη στη Βιέννη, καθώς η μητέρα της Κάριν είναι από την Αυστρία και ο μπαμπάς της Γιάννης από την Αθήνα. «Οι γονείς μου γνωρίστηκαν στη Σαντορίνη, όταν η μητέρα μου είχε έρθει στην Ελλάδα για διακοπές. Μετά για ένα διάστημα έζησαν μαζί στη Βιέννη, όπου και γεννήθηκα στις 18 Σεπτεμβρίου 1997. Μετά ήρθαμε μόνιμα στην Ελλάδα» λέει η πανέμορφη Αλεξάνδρα που είναι μοναχοκόρη. «Ξεκίνησα να παίζω βόλεϊ στη Βουλιαγμένη, αλλά το πρώτο μου δελτίο έγινε στη Θέτιδα Βούλας. Είμαι χαρούμενη που πήρα μεταγραφή για το Μαρκόπουλο. Με περιμένει μία δύσκολη σεζόν, καθώς θα πάω Β΄Λυκείου και θα πρέπει να παρακολουθήσω και τα μαθήματά μου».

  Σαν το μήλο κάτω από τη μηλιά η Κωνσταντινίδου
Η Λαμπρινή Κωνσταντινίδου (φώτο-1) είναι σαν το μήλο κάτω από τη μηλιά. Προέρχεται από μία γνήσια αθλητική οικογένεια, αφού μητέρα της είναι η πρώην διεθνής βολεϊμπολίστρια Λιάνα Κωνσταντινίδου και μπαμπάς της ο μπασκετμπολίστας Ηλίας Κωνσταντινίδης. Είναι γεννημένη στις 16 Σεπτεμβρίου 1996 και αδελφή της είναι και η κεντρικός Ελένη. Το ξεκίνημά της και η μέχρι στιγμής πορεία της ταυτίζεται με τον Ηρακλή, όπου μαζί με την Ολγα Στράντζαλα θα είναι οι δύο «πυλώνες» της ομάδας. «Μου αρέσει πολύ που θα έχω την ευκαιρία να είμαι βασική πασαδόρος του Ηρακλή και θα δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας στην Α1. Και για μένα θα είναι πολύ δύσκολη σεζόν, καθώς θα πάω Γ' Λυκείου και θα έχω εξετάσεις. Θα ακολουθήσω θεωρητική κατεύθυνση». 

Η ωραία Ιωάννα από τη ρυθμική στο φιλέ
Αθλήτρια της ρυθμικής ήταν η Ιωάννα Γκουντιμένκο (φώτο-3), αλλά επειδή είχε ανάπτυξη και πήρε ύψος οι προπονητές και οι γονείς της την προέτρεψαν να ασχοληθεί με το βόλεϊ. Γεννήθηκε στις 3 Iανουαρίου 1996 και έχει ύψος 1,89. Αν και μεγάλωσε στην Αθήνα, ξεκίνησε βόλεϊ στον Ολυμπιακό, αλλά εδώ και έναν περίπου μήνα είναι πλέον αθλήτρια του Ηρακλή Κηφισιάς. «Η πρώτη μου προπονήτρια, η κυρία Νότα, μου πρότεινε να παίξω βόλεϊ. Με βοήθησαν πολύ ο Σπύρος Σαραντίτης και ο Κώστας Λιώσης που μου έμαθαν τα πρώτα μυστικά του αθλήματος» λέει η όμορφη Ιωάννα που είναι το δεύτερο παιδί του μοσχοβίτη Βίκτωρα Γκουντιμένκο και της Ολγας που έχει καταγωγή από τον Πόντο. «Εχω έναν αδελφό, τον Δημήτρη, που είναι 26 χρονών. Γενικά οι γονείς μου ασχολούνται πολύ με τον αθλητισμό και με έχουν βοηθήσει στα βήματα που έχω κάνει ως τώρα. Εζησα ωραίες στιγμές στον Ολυμπιακό, πήραμε τίτλους στην ΕΣΠΕΔΑ και πλέον κάνω νέο ξεκίνημα στον Ηρακλή Κηφισιάς που είναι ένας σύλλογος που αξιοποιεί και αναδεικνύει τις μικρές αθλήτριες. Με την Εθνική Κορασίδων έζησα πρωτόγνωρες στιγμές. Πιστεύω πως θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι καλύτερο. Η 12η θέση με την πρώτη ματιά δεν φαίνεται επιτυχία, αλλά με τον ανταγωνισμό που υπήρχε είναι σίγουρα μία μεγάλη στιγμή για την εθνική ομάδα».

 

 



«Είμαστε αδέλφια»
Επειδή καμία ομάδα δεν είναι δυνατόν να πετύχει εάν προηγουμένως οι αθλήτριες δεν είναι «δεμένες» μεταξύ τους, οι τρεις διεθνείς συμφώνησαν: «Είμαστε σαν αδέλφια στην Εθνική Κορασίδων. Δεν έχεις διάρκεια και δεν μπορείς να αντέξεις τις δοκιμασίες εάν δεν είσαι δεμένη με τις συμπαίκτριές σου».

Πρότυπά μας η Αϊντεμίρ και ο Τζούριτς»
Κάποτε ο Γιέρζι Βελτζ και ο Χιλμπέρτο Ερέρα έλεγαν στους Ελληνες διεθνείς πως για να φτάσουν σε υψηλό επίπεδο θα πρέπει να διαβάζουν και να ενημερώνονται για τις εξελίξεις του παγκοσμίου βόλεϊ και κυρίως να παρακολουθούν το παιχνίδι των αθλητών που θαυμάζουν. Σήμερα με τη βοήθεια και της τεχνολογίας κάτι τέτοιο είναι εφικτό με το πάτημα ενός κουμπιού στο Ιντερνετ και δεν είναι τυχαίο πως η νέα γενιά είναι άμεσα ενημερωμένη κάνοντας συγκρίσεις και θέτοντας όρια. Η σπουδαία Τουρκάλα πασαδόρος Ναζ Αϊντεμίρ, που οδήγησε τη Βάκιφμπανκ στην κορυφή του Τσάμπιονς Λιγκ χωρίς να ηττηθεί, είναι το ίνδαλμα για τη Λαμπρινή Κωνσταντινίδου. «Είναι καταπληκτική. Την έχω παρακολουθήσει αρκετές φορές και το παιχνίδι της και είναι ξεχωριστό. Μακάρι κάποια στιγμή να αγωνιστούμε ως αντίπαλοι...» είπε η πασαδόρος του Ηρακλή, αλλά για την ώρα θα πρέπει να κρατήσει την ομάδα του «γηραιού» στην Α1 Γυναικών. «Τα πράγματα είναι δύσκολα γιατί η ομάδα έχει νέες αθλήτριες που παράλληλα πηγαίνουν και σχολείο» λέει η Κωνσταντινίδου που με ύψος 1,84 είναι από τις πιο ψηλές πασαδόρους της κατηγορίας με καλό μπλοκ και σερβίς.

Η κεντρικός Ιωάννα Γκουντιμένκο δεν θα μπορούσε παρά να έχει ίνδαλμα τον διεθνή Δημήτρη Τζούριτς, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων του παγκοσμίου βόλεϊ. «Είχα την τύχη να τον δω να παίζει από κοντά όσο ήταν στον Ολυμπιακό. Είναι μοναδικός και δεν είναι τυχαίο ότι ξεχωρίζει». Για τη νέα της ομάδα, τον Ηρακλή Κηφισιάς, η Γκουντιμένκο είπε: «Είμαι πολύ χαρούμενη με αυτήν την εξέλιξη. Θα είμαι συμπαίκτρια με δύο κορυφαίες βολεϊμπολίστριες, τη Ρούξι Ντουμιτρέσκου και τη Χαρά Σάκκουλα, που έχουν να μας διδάξουν πολλά. Ηταν η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσα να κάνω».


Η Αλεξάνδρα Ψωμά έχει διαφορετική φιλοσοφία. Δεν ξεχωρίζει κάποια αθλήτρια γιατί όπως λέει: «Κάθε αθλήτρια έχει τα θετικά και τα αρνητικά της. Παρατηρώ τα θετικά από κάθε καλή ακραία, τα κρατάω και προσπαθώ να τα εφαρμόσω κι εγώ. Σίγουρα όταν παίζεις σε υψηλό επίπεδο βελτιώνεσαι συνεχώς. Στο Μαρκόπουλο κάνω ένα νέο ξεκίνημα και ανυπομονώ να συνεργαστώ με τις Αμερικανίδες Ευαγγελία Σάντερς (πααδόρος) και Κίντρα Κάρλσον (διαγώνιος)».

«Πάνω απ' όλα η Εθνική»
Η επιτυχία με την Εθνική Κορασίδων άνοιξε την όρεξη σε όλη τη νέα γενιά των κοριτσιών που θέλουν να πάρουν τη σκυτάλη αλλά και στη συνέχεια να διακριθούν στην Εθνική Γυναικών. «Το μεγάλο μας όνειρο είναι να διακριθούμε με την Εθνική Γυναικών. Εχουμε να παίξουμε σε παγκόσμιο πρωτάθλημα γυναικών από το 2002. Θέλουμε να κάνουμε τη διαφορά και σε επίπεδο νεανίδων και σε επίπεδο γυναικών. Αν έχουμε βοήθειες και σωστές προετοιμασίες είμαστε σίγουρες πως θα τα καταφέρουμε» είπε η εντυπωσιακή τριάδα της Εθνικής Κορασίδων.



ΕΘΝΙΚΗ ΒΟΛΕΪ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ 2013
Φ. Αθλήτρια Ετος γένν. Υψος Θέση Ομάδα
1. Aνθή Βασιλαντωνάκη 1996 1.96 Δ Παναθηναϊκός
2. Μαρία Σωτηρίου 1996 1.81 Ακραία Ηλυσιακός
5. Eλένη Σουπιώνη 1996 1.70 Λ Ελπίδα
7. Αλεξάνδρα Χαμπηλoμάτη 1996 1.82 Κ Ηρακλής Ιωαννίνων
9. Αθανασία Φακοπουλίδου 1998 1.78 Α -
10. Αλεξάνδρα Ψωμά 1997 1.80 Α Μαρκόπουλο
11. Λαμπρινή Κωνσταντινίδου 1996 1.84 Π Ηρακλής Γ.Σ.
12. Ολγα Στράντζαλη 1996 1.85 Α Ηρακλής Γ.Σ.
13. Αννα Καλατάνζε 1997 1.82 Κ Ελπίδα
14. Ειρήνη Κοκκινάκη 1996 1.74 Λ Δραπετσώνα
17. Ιωάννα Γκουντιμένκο 1996 1.89 Κ Ηρακλής Κηφ.
Προπονητής: Τάκης Φλώρος
Β΄προπονητής: Γιάννης Καλμαζίδης

Πηγή: Εφημερίδα Goal News - sentragoal.gr

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ