Εκτυπώστε τη σελίδα
28-09-2019 12:31

Οι πασαδόροι και οι πιτσαδόροι του τελικού

Άντε να έχεις ομάδες όπως η Πολωνία, η Ρωσία και η Γαλλία και να μην είσαι καν μέσα στον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Η μεγάλη της Γιουγκοσλαβίας σχολή ζει και βασιλεύει και όσο περνούν τα χρόνια τόσο θα κυριαρχεί στο παγκόσμιο βόλεϊ γιατί στηρίζεται στη μάθηση του αθλήματος σε μικρές ηλικίες, στον ανταγωνισμό και στην ευφυΐα. Η Σερβία και η Σλοβενία έγραψαν ιστορία στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα με την πρώτη κοινή παρουσία τους σε τελικό. Τυχαίο; Όχι, βέβαια.

Στο βόλεϊ δεν υπάρχουν λοταρίες, τεχνικές ποινές και πέναλτι. Ειδικά όταν οι απέναντι προπονητές «μυρίζουν» το άθλημα μόνο με τη δύναμη, το ύψος και την απέραντη υπεροψία τους.

Η Σλοβενία έγραψε τη δική της ιστορία όχι μόνο γιατί βρίσκεται στον τελικό για δεύτερη φορά στην ιστορία της αλλά επειδή έγινε η πρώτη ομάδα που σε διαδοχικούς αγώνες της ίδιας διοργάνωσης απέκλεισε τους προηγούμενους πρωταθλητές Ευρώπης και τους παγκόσμιους πρωταθλητές.Κύρια χαρακτηριστικά της το σερβίς και η ομαδικότητα.

Η Σερβία πάλι μακριά από το σπίτι της έκανε πράγματα και θαύματα, δεν λύγισε στις «κατακόμβες» του Παρισιού απέναντι στην διψασμένη Γαλλία και θέλει τον δεύτερο τίτλο της μετά το 2011. Κύρια χαρακτηριστικά της το μπλοκ και η αποτελεσματικότητα στην κόντρα επίθεση.

Οι δύο φιναλίστ έχουν πολλές διαφορές αλλά και πολλές ομοιότητες.

Έφτασαν στον τελικό διότι έχουν μακράν τις καλύτερες άμυνες και μακράν τους καλύτερους πασαδόρους.

Η Σλοβενία έχει τον δίμετρο Ντεγιάν Βίνσιτς και η Σερβία τον δαιμόνιο Νίκολα Γιόβοβιτς (1.97).

Με το παιχνίδι τους μάζεψαν πολλά δελτία, αλλά και οι πάγκοι των δύο ομάδων τους έχουν πραγματικές αλεπούδες.

Οι Σλοβένοι μετά την θητεία του Αντρέα Τζιάνι έχουν τον επίσης Ιταλό Αλμπέρτο Τζουλιάνι που έχει αδυναμία στην τακτική σε σερβίς και άμυνα.

Οι Σέρβοι έδιωξαν το Νίκολα Γκρμπιτς μετά την αδυναμία τους να προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο από το Προολυμπιακό της Ιταλίας και μέσα σε χρόνο ρεκόρ ο Σλόμπονταν Κόβατς κέρδισε και πάλι τις καρδιές των παικτών του.

Η Ρωσία προδόθηκε από την υποδοχή της, την έλλειψη ηγέτη αλλά και την αδυναμία του Φιλανδού Τόμας Σαμουέλβο να διαχειριστεί την πρώτη μεγάλη κρίση.

Η Πολωνία επίσης προδόθηκε από τον προπονητή της Βιτάλ Χέινεν που αντί να αλλάξει το κοουτσάρισμα με ανακάτεμα πασαδόρων, ακραίων περίμενε να παιχτεί μόνο του το «happy and».

Μία από τα ίδια και ο Λοράν Τιλί στον πάγκο της Γαλλίας. Τα είχε όλα στο πιάτο, έδρα, 12.500 συμπατριώτες του, προβάδισμα 1-0 σετ και τα έκανε σαλάτα. Υπερόπτης όπως ο Χέινεν δεν έκανε ούτε μία εύστοχη αλλαγή. Περίμενε πως οι Σέρβοι θα «ξεφούσκωναν» και δεν είχε ούτε μία εναλλακτική λύση για να συνεχίσει την αντεπίθεση του και στο 5ο σετ.

Ο Σαμουέλβο, ο Χέινεν και ο Τιλί έκαναν ρεσιτάλ λαθών, φέρουν μεγάλες ευθύνες για τα ναυάγια των ομάδων τους και σύντομα θα λογοδοτήσουν για τις παταγώδεις αποτυχίες τους.

Βλέποντας λοιπόν από την ΕΡΤ ( πριν ένα μήνα είχαμε στεναχωρήσει κάποιους στο κρατικό κανάλι με το σχόλιο μας για τις μεταδόσεις αλλά πιστεύουμε πως το αποτέλεσμα μας δικαίωσε) το επίπεδο του βόλεϊ που παίχτηκε στους ημιτελικούς έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης.

Είδαμε όλοι το δρόμο που έχει πάρει το άθλημα και το πόσο απέχουμε από αυτές τις επιδόσεις.

Για καλή μας τύχη γεωγραφικά δεν απέχουμε πολύ ούτε από τη Σερβία, ούτε από τη Σλοβενία.

Πολλά μπορούμε να ξεσηκώσουμε και να αντιγράψουμε. Μάλιστα οι Σλοβένοι έκαναν την πρόβα τζενεράλε τους σε φιλικά με την Εθνική Ελλάδας στο Ρέντη.

Ας παραδειγματιστούμε και ας ψάξουμε αυτό που κάνουν με επιτυχία οι οι γείτονες από μικρές ηλικίες. Από το Δημοτικό και το Γυμνάσιο. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε και μετά θα έχουμε και εμείς τις ευκαιρίες μας.

Κώστας Ασημακόπουλος

Media

Σχετικά άρθρα