1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 48
02-09-2013 11:35

«Το βάρος στην ανάπτυξη»

Για το παρόν, αλλά και για το μέλλον της Εθνικής μας ομάδας γυναικών μίλησε στο Hellasvolley.gr ο ομοσπονδιακός μας τεχνικός Γιάννης Καλμαζίδης. Ο «Σουηδός» του Ελληνικού βόλεϊ αναφέρθηκε στην μέχρι τώρα πορεία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, στη νέα γενιά που έρχεται από την Κορασίδων, αλλά και τους στόχους που έχει για την Εθνική μας ομάδα…

-Μετά από τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού και την συμμετοχή της Εθνικής μας ομάδας στους Μεσογειακούς, τι συμπεράσματα έχουν βγει και κατά πόσο είσαι ικανοποιημένος με την μέχρι τώρα πορεία.

«Είμαι ικανοποιημένος από την προσπάθεια των κοριτσιών. Δεν ήμαστε ακόμη στο επίπεδο που θα ήθελα, αλλά ελπίζω να φθάσουμε. Σίγουρα και τα παιχνίδια και οι προπονήσεις προετοιμασίας που κάναμε μας βοήθησαν για να φθάσουμε ένα σκαλοπάτι πιο ψηλά. Δυστυχώς τα αποτελέσματα δεν ήρθαν όπως τα θέλαμε. Οι αγώνες ήταν δύσκολοι γιατί ήρθαμε αντιμέτωποι με ομάδες όπως η Τουρκία, η Ιταλία και άλλες καλές ομάδες. Δεν έχουμε ακόμη τη δυνατότητα να κοντράρουμε τέτοιες ομάδες όπως θα θέλαμε. Η παρουσία μας ήταν μια καλή αρχή και ελπίζω στη συνέχεια να έχουμε την δυνατότητα να βρισκόμαστε σε τακτά διαστήματα ώστε να συνεχίσουν την δουλειά αυτή».

-Επόμενα παιχνίδια για την Εθνική μας είναι τα προκριματικά του Οκτωβρίου. Εκεί είναι εφικτός ως στόχος η πρόκριση ή βλέπουμε τους αγώνες ως ένα ακόμη τεστ προετοιμασίας.

«Αρχές Οκτωβρίου έχουμε τα προκριματικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στο Ισραήλ. Είναι ένας όμιλος με 5 ομάδες. Οι ομάδες δεν είναι τα μεγαθήρια που ξέρουμε. Είναι ομάδες που μπορείς να τις κερδίσεις όλες, αλλά παράλληλα μπορεί και να χάσεις από όλες αν δεν παίξεις πολύ καλά. Είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε πρόβλεψη για αυτό. Εμείς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια καλή προετοιμασία, να βρεθούμε σε καλή κατάσταση στο τουρνουά και να δούμε που μπορεί να φθάσουμε».

-Το ταξίδι στο όνειρο για την Κορασίδων ολοκληρώθηκε με την 12η θέση. Ήσουνα στην αποστολή και έζησες την διοργάνωση από κοντά.

«Η συμμετοχή από μόνη της είναι μια επιτυχία, όμως νομίζω πως κάποια αποτελέσματα μπορούσαν να είναι καλύτερα».

-Πως είδες το δικό μας αγωνιστικό επίπεδο στην διοργάνωση σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες; Είμαστε μακριά ακόμη ή πλέον οι διαφορές έχουν μικρύνει μεταξύ των ομάδων;

«Έχουμε μια ευτυχή συγκυρία, η Εθνική Κορασίδων, να απαρτίζεται από ταλαντούχα και ελπιδοφόρα κορίτσια, αλλά παρ’ όλα αυτά υστερούμε σε υποδομές και υπόβαθρο».

-Το γεγονός ότι έρχεται από πίσω μια ελπιδοφόρα γενιά Κορασίδων που έχει επιτυχίες και οι αθλήτριες έχουν παιχνίδια στα πόδια τους με τους συλλόγους τους σίγουρα είναι ευχάριστη κατάσταση.

«Και βέβαια αυτό είναι ευχάριστο. Είναι πολύ ενθαρρυντικό αυτό το κομμάτι και έτσι πρέπει να λειτουργεί, να επανδρώνεται η πρώτη ομάδα, από κορίτσια που έρχονται από τις υποδομές. Ορισμένα από τα κορίτσια έχουν την δυνατότητα να μπούνε σε υψηλότερο επίπεδο και αυτό είναι κάτι που θα επιδιώξουμε».

-Αυτή η παραγωγική διαδικασία σε αφήνει ικανοποιημένο; Υπάρχουν περιθώρια να γίνει ακόμη καλύτερη αυτή η δουλειά από κάτω και να υπάρχει σε σταθερή βάση για την ανάδειξη αθλητριών;

«Η αλήθεια είναι ότι υστερούμε περισσότερο στο θέμα της οργάνωσης μ’ αποτέλεσμα να μην αξιοποιούνται σωστά τα ταλέντα που έχουμε στην διάθεσή μας».

-Το κομμάτι της Εθνικής Κορασίδων και η δουλειά που έγινε εκεί κρίνεται πετυχημένη αν δούμε πως αυτή η ομάδα ξεκίνησε πριν έναν χρόνο και έφερε αποτελέσματα. Αυτό το ίδιο πλάνο εφαρμοστεί και σε άλλες ηλικιακές Εθνικές, μπορεί να βελτιώσει τα πράγματα;

«Πρέπει να λειτουργήσουμε λίγο διαφορετικά. Πρέπει να ξεκινήσουμε πολύ πιο νωρίς. Ένας χρόνος μόνο δεν φθάνει. Αυτή τη στιγμή είναι και θέμα συγκυρίας. Λίγο η τύχη, λίγο το ότι βρέθηκαν κάποια κορίτσια που έχουνε πάρει ένα πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι στις ομάδες τους στην Α1, βοήθησε πολύ την Εθνική Κορασίδων. Αλλά δεν μπορούμε να βασιστούμε στην τύχη, ούτε σε συγκυρίες. Θα πρέπει να οργανώσουμε ένα δυνατό πλάνο και μέσα από αυτό να βγάζουμε νέα παιδιά».

-Θα πρέπει οι σύλλογοι να αλλάξουνε κάπως φιλοσοφία σε ότι έχει να κάνει με τις Εθνικές ομάδες και να υπάρχει ακόμη περισσότερη συνεργασία; Αναφέρομαι περισσότερο για τις κλήσεις και τον χρόνο προετοιμασίας που χρειάζεται μια Εθνική.

«Δεν θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει σύλλογος που βλέπει ανταγωνιστικά τις Εθνικές μας ομάδες Είναι κέρδος για όλους μια αθλήτρια να συμμετέχει στην Εθνική. Μπορεί εκείνη την στιγμή να την χρειάζεται και η ομάδα, αλλά σε βάθος χρόνου είναι κέρδος και για την αθλήτρια και για τον σύλλογο και για όλους μας γενικά».

-Το δικό σου όραμα ή καλύτερα πλάνο που έχεις για την Εθνική γυναικών πιο είναι;

«Δεν μπορώ να βάλω στόχους κατάταξης. Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε στην ανάπτυξη μια καλή βάση για να λειτουργεί από μόνη της. Να παράγουμε αθλήτριες και να συμπληρώνουν κάποιες θέσεις στην Εθνική γυναικών που θα είναι ανταγωνιστική στην Ευρώπη και να έχουμε πάγια θέση εκεί. Το πόσο ψηλά θα φτάσουμε είναι δύσκολο να το καθορίσουμε από τώρα. Όπως ξέρουμε όλοι, ο ανταγωνισμός στην Ευρώπη είναι πάρα πολύ υψηλός στις γυναίκες. Υπάρχουν Εθνικές ομάδες που λειτουργούν άκρως επαγγελματικά. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει και εμείς να στοχεύσουμε.

-Μετά από χρόνια υπάρχει και στο βόλεϊ ένας Σύλλογος Φίλων Ελληνικών Εθνικών Ομάδων. Πως σχολιάζεις την ίδρυσή του;

«Είναι πολύ θετικό το ότι ιδρύθηκε ένας τέτοιος σύλλογος. Είναι ακόμη πρόσφατη η παρουσία του παρόλα αυτά είναι θετικό να έχουμε με το μέρος μας όλες τις δυνάμεις του χώρου, όλους τους ανθρώπους που είναι γνώστες και έχουν ασχοληθεί με το βόλεϊ είτε σε αγωνιστικό επίπεδο είτε σε οργανωτικό. Χρειαζόμαστε όλους όσους μπορούνε να βοηθήσουν τις Εθνικές για το καλό του αθλήματος μας».

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ