1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
17-07-2016 19:02

Ζαλμάς: «Δικαίωση για τους κόπους και τον προγραμματισμό 2 χρόνων»

Ο προπονητής της Εθνικής Παίδων Νίκος Ζαλμάς φιλοξενήθηκε στην ΕΡΑ Σπορ και συνομίλησε με τον δημοσιογράφο Μάκη Τσίλκο μετά την επιτυχία της Εθνικής Παίδων που κατέκτησε πριν από λίγες ημέρες το χρυσό μετάλλιο στο Βαλκανικό πρωτάθλημα στο Ντόμπριτς της Βουλγαρίας.
Ο κ. Ζαλμάς μίλησε για την αγωνιστική βελτίωση ομάδας (συγκριτικά με την παρουσία της πέρσι στο Βαλκανικό Παμπαίδων), που ουσιαστικά δικαιώνει το πρόγραμμα που εφαρμόζεται την τελευταία διετία στις αναπτυξιακές εθνικές ομάδες, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι αυτή η φουρνιά θα τροφοδοτήσει και με άλλους παίκτες την Εθνική Ανδρών (ήδη υπάρχει ο Γιώργος Παπαλεξίου).

Αναλυτικά τα όσα είπε ο κ. Ζαλμάς:

Αυτή η επιτυχία αποδεικνύει ότι το βόλεϊ έχει πεδίο εξέλιξης;

«Νομίζω πως ναι. Για μας είναι πολύ σημαντική επιτυχία. Κι άλλες φορές ήμασταν κοντά να πάρουμε μετάλλιο όπως π.χ. πέρσι στο αντίστοιχο πρωτάθλημα Παμπαίδων, αλλά φέτος ως παίδες πήραμε το χρυσό κατευθείαν. Το θέμα δεν ήταν τόσο το χρώμα του μεταλλίου, αλλά το ότι αποδείχθηκε η αγωνιστική πρόοδος στα παιδιά από πέρσι μέχρι φέτος και γιατί επιβεβαιώθηκε η ορθότητα του προγράμματος που εφαρμόζουμε την τελευταία διετία στην Ομοσπονδία.

Αυτά τα παιδιά είναι το αποτέλεσμα ουσιαστικά του προγράμματος που εφαρμόζεται από τον Δεκέμβριο του 2014 και ξεκίνησαν ως Παμπαίδες και τώρα είναι Παίδες

Τα παιδιά προέρχονται από ομάδες της Περιφέρειας ή από τα μεγάλα αστικά κέντρα;

«Κοιτάξτε αρχηγός στην ομάδα είναι ο Γιώργος Παπαλεξίου από το Αιγίνιο Πιερίας, ο οποίος κάνει προπονήσεις και με την Εθνική Ανδρών με την οποία έκανε ντεμπούτο στο World League. Τα υπόλοιπα παιδιά είναι Καλαμάτα, Πάτρα, Χαλκίδα, Γρεβενά αλλά κι από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Παιδιά τα οποία και λόγω των συμμετοχών που είχαν στην Α2 Ανδρών μας έδωσαν την δυνατότητα να εμφανιστούμε και λίγο περισσότερο πιο έτοιμοι κυρίως σε τακτικά ζητήματα».

Πιστεύετε ότι αυτή η νέα φουρνιά μπορεί να φτάσει στο επίπεδο των Ανδρών του σήμερα, όπως ο Τζούριτς και οι υπόλοιποι;

«Το είπα και στην ιστοσελίδα της ΕΟΠΕ. Δεν θέλω να λέω μεγάλο λόγια αλλά συνήθως η προϊστορία δείχνει ότι μια φουρνιά που ξεκινάει καλά ,συνήθως τελειώνει κι έχει και επιτυχίες ενώ μια φουρνιά που ξεκινά στραβά δύσκολα ισιώνει.
Αυτά τα παιδιά είναι σε καλό δρόμο όχι γιατί πήραν το χρυσό αλλά γιατί έχουν κάνει βήματα προόδου, παίζουν στις ομάδες τους, κάνουν καλά παιχνίδια και είναι ήδη μεταγραφικοί στόχοι αρκετών ομάδων. Αυτό είναι που λείπει. Αυτά τα παιδιά πρέπει να παίζουν συνέχεια σε καλό επίπεδο για να είμαστε ανταγωνιστικοί απέναντι σε Τούρκους, Σέρβους, Βούλγαρους όταν αντιμετωπίζουμε με αυτές τις ομάδες.
Πιστεύω πως ναι από αυτή τη φουρνιά θα βγουν παιδιά που θα στελεχώσουν την ανδρών κι όταν ενηλικιωθούν, όταν τελειώσουν από Έφηβους, Νέους θα υπάρχουν παίκτες για να παίξουν στη μεγάλη Εθνική. Έχουμε βάλει στόχο κάθε φουρνιά να δίνει τουλάχιστον ένα παίκτη στην Ανδρών κι αυτό σε ένα βάθος δεκαετίας είναι σημαντικό…»

Εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 μπορούμε να ελπίζουμε σ' αυτά τα παιδιά;

«Η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι πολύ κοντινή ημερομηνία για τα συγκεκριμένα παιδιά. Το βόλεϊ είναι πολύ δύσκολο να βγάλει τόσους πολλούς αθλητές υψηλού επιπέδου. Το άθλημα είναι απλωμένο σε όλο τον κόσμο, πάρα πολλές ομάδες έχουν αθλητές υψηλού επιπέδου και οι ομάδες που παίζουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχουν ως μέσο όρο ηλικίας τα 28-29 χρόνια… Μεμονωμένες περιπτώσεις πάντα υπάρχουν. Αυτή τη στιγμή η Εθνική Ανδρών στης οποίας το τεχνικό τιμ ανήκω, είναι σε καλό δρόμο και έχει νεαρούς αθλητές, παιδιά από την προ-προηγούμενη φουρνιά. Αν από τη φουρνιά των μικρών προστεθούν 1-2 παιδιά θα είναι θετικό».

Το επίπεδο των αντιπάλων μας στο Βαλκανικό πρωτάθλημα ποιο ήταν;

«Είναι πολύ σημαντικό αυτό που ρωτάτε για να καταλάβει ο κόσμος ότι το Βαλκανικό είναι μια μικρογραφία Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Οι αντίπαλοι μας είναι συγκεκριμένοι: Σερβία, Βουλγαρία, Τουρκία, Ρουμανία, Μαυροβούνιο και κάποιες άλλες ομάδες πιο χαμηλού επιπέδου. Οι τρεις πρώτες, Σερβία, Βουλγαρία, Τουρκία, είναι στις τελικές φάσεις των Ευρωπαϊκών, άρα φτάσαμε στο χρυσό αφήνοντας πίσω ομάδες πολύ δυνατές, υψηλού επιπέδου, τόσο σωματομετρικά όσο και σε επίπεδο δουλειάς. Εμείς έχουμε φτιάξει ένα δίκτυο, αλλά δυστυχώς κάποια προβλήματα όπως το από πού προέρχονται τα παιδιά ή οι Πανελλαδικές εξετάσεις που τελειώνουν στα μέσα Ιουνίου, μας δυσκολεύουν στο να κάνουμε μεγάλες προετοιμασίες.
Το επίπεδο Σέρβων, Τούρκων, Βούλγαρων είναι πολύ υψηλό κι εμείς παίξαμε και με τις τρεις. Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την προσπάθεια των παιδιών, από όλα αυτό που κάναμε και ειδικά στον τελικό παίξαμε σε υψηλό επίπεδο Καταφέραμε μετά από χρόνια να δώσουμε ένα μετάλλιο στην Ελλάδα και να έχουμε μια επιβεβαίωση για την ορθότητα αυτού του προγράμματος που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια».

Οι ομάδες της Α1 χρησιμοποιούν τους παίκτες, τους δίνουν ευκαιρίες;

«Το επόμενο βήμα των παιδιών είναι να φύγουν από τη Β’ Εθνική ή την Α2 και να παίξουμε στην Α1. Είναι δύσκολο να παίξουνε στις ομάδες της πρώτης τετράδας, αλλά στις υπόλοιπες πιστεύω πως ναι. Βέβαια δεν είναι εύκολο γιατί παίζουν πολύ ξένοι, αλλά είναι λογικό ομάδες εκτός πεντάδας να πάρουν αυτά τα παιδιά και να τους δώσουν χρόνο. Φυσικά θέλει υπομονή και σωστή διαχείριση κι από τα ίδια τα παιδιά».

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ