1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
18-05-2016 11:13

«Εθνική» ενημέρωση για το match fixing από τον ΠΑΣΑΠ

Για την πρόληψη της χειραγώγησης αποτελεσμάτων (match fixing) με σκοπό την προστασία των αθλητών , των σωματείων και του αθλήματος, ενημερώθηκαν το διήμερο που μας πέρασε οι διεθνείς της Εθνικής Ανδρών-Γυναικών αντίστοιχα.

Ο Διευθυντής του ΠΑ.Σ.Α.Π. Βασίλης Μηνούδης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος PROtect Integrity 2016 συναντήθηκε την Δευτέρα στο αθηναϊκό ξενοδοχείο όπου διαμένουν οι διεθνείς του Σωτήρη Δρίκου, ενώ χθες μετέβη στην Μεγαλόπολη, όπου προετοιμάζεται το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα των Γυναικών.

Από την εμπειρία λοιπόν των προηγούμενων δράσεων και τη συμμετοχή του ΠΑ.Σ.Α.Π. για άλλη μια χρονιά στο project της EUAthletes, έχοντας διαγνώσει τις τάσεις και τους κινδύνους της εποχής από πολύ νωρίς, ο κ. Μηνούδης μίλησε στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης του Συνδέσμου για την πρόληψη του match fixing, μίας απ’ τις μεγαλύτερες απειλές των ημερών για τον αθλητισμό.

men pasap

Το τρίπτυχο Recognize-Resist-Report ήταν αυτό που αναλύθηκε στις 40 λεπτες ενημερώσεις, με σκοπό να δώσει απαντήσεις σε αθλητές και αθλήτριες σχετικά με το πως αναγνωρίζουμε έγκαιρα μια “ύποπτη” προσέγγιση, γιατί πρέπει να αντισταθούμε και τι πρέπει να κάνουμε σε μια ύποπτη προσέγγιση ή αν αντιληφθούμε κάτι. Δόθηκαν αναλυτικές οδηγίες τόσο για την εμπλοκή των ιδίων των αθλητών όσο και οικείων τους σε στοιχηματικές δράσεις, όσο και για την αναγκαιότητα οι “ευαίσθητες” εσωτερικές πληροφορίες των ομάδων, να μένουν στα αποδυτήρια. Ασφαλώς έγινε αναφορά και για τον εθισμό στον τζόγο και πως αυτός μπορεί να οδηγήσει σε αποκλίνουσες συμπεριφορές.

Παράλληλα ο κ. Μηνούδης έκανε γνωστή σε αθλητές/τριες τις λοιπές δράσεις του ΠΑ.Σ.Α.Π. ενάντια στο match fixing, όπως την ενημερωτική καμπάνια μέσω των Social Media #PROtectIntegrity που «τρέχει» ήδη και θα έχει μία συνεχή, σταθερή παρουσία αναρτήσεων, με «μηνύματα», φωτογραφίες κ.α. Στόχος της είναι να υπενθυμίσει σε όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους (προπονητές, παράγοντες, διαιτητές κτλ) αλλά κυρίως στους αθλητές, τα βασικά σημεία του Κώδικα Δεοντολογίας (Code of Conduct) της EUAthletes που οφείλουν να «ακολουθούν» όλοι, ώστε να προστατεύσουν τόσο το άθλημα όσο και τους εαυτούς τους.

Τέλος, ανακοινώθηκε η βούληση του Συνδέσμου για τη δημιουργία Integrity Officer, ρόλο τον οποίο θα αναλάβει ο Γεν. Γραμματέας του Συνδέσμου και νομικός Α. Δημητριάδης, με σκοπό την ύπαρξη ενός εχέμυθου προσώπου με τον οποίο θα μπορεί ο οποιωσδήποτε αθλητής να επικοινωνεί για θέματα “Διαφάνειας”.

Μετά την ενημέρωση που τους έγινε οι αθλητές/τριες συμπλήρωσαν το έντυπο της εσωτερικής αξιολόγησης του ΠΑ.Σ.Α.Π., από το οποίο θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα.

Να σημειωθεί ότι η επιμορφωτική δράση έγινε σε συνέχεια της εκπαίδευσης που έλαβε πρόσφατα ο Δ/ντής του ΠΑ.Σ.Α.Π. στη Λυόν, από αξιωματούχους της Interpol.

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του συνδέσμου μας ο διεθνής άσος του Ολυμπιακού, Ανδρέας Φράγκος τόνισε: «Η ενημέρωση του ΠΑ.Σ.Α.Π. ως προς το match fixing είναι ασφαλώς κάτι πολύ σημαντικό και που πρέπει να γνωρίζουν οι αθλητές, Βλέπουμε σήμερα οτι ακόμη και μία απλή “συμβουλή” που μπορεί να δοθεί σε κάποιον που θέλει να παίξει κάποιο στοίχημα, μπορεί να βρεθείς μπλεγμένος, οπότε καλό είναι να γνωρίζουμε και να καταλάβουμε ότι το να στοιχηματίζεις σε ένα αποτέλεσμα ενός παιχνιδιού σίγουρα είναι κάτι πολύ άσχημο για το άθλημά μας.

Περισσότερο για τους αθλητές που θα πρέπει να είναι οι πρώτοι που θα πρέπει να προβάλλουν με το καλύτερό τρόπο το άθλημα τους και εν συνεπεία δεν θα πρέπει να το χειραγωγούν, ούτε να το χρησιμοποιούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο που θα αποσκοπεί σε οικονομικό τους όφελος».

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Γυναικών, Γιάννης Καλμαζίδης, από την πλευρά του χαρακτήρισε “πολύ σημαντική και χρήσιμη την ενημέρωση που έγινε στις διεθνείς” και συμπλήρωσε: “Αφορά ένα “κομμάτι” που έχει μπει στη ζωή μας και τελευταία στο βόλεϊ, δυστυχώς βλέπουμε κι εμείς κάποια τέτοια “κρούσματα”, είτε προέρχονται από φήμες, είτε από άλλες καταστάσεις και δεν ξέρω αν πράγματι υπάρχει… Το γεγονός όμως ότι έχει μπει στη ζωή μας, είναι δυσάρεστο και θεωρώ ότι είναι πολύ καλό να υπάρχει μία ενημέρωση, ώστε να προφυλάξουμε το “προϊόν” μας όσο το δυνατόν καλύτερα. Αν και νομίζω, και το λέω χωρίς να μπορώ να το τεκμηριώσω επιστημονικά, ότι ο στοιχηματσιμός δεν είναι τόσο στη φύση της γυναίκας, όσο στου άνδρα, μπορεί κάποιοι επιτήδειοι να πλησιάσουν κάποιες αθλήτριες και να προσπαθούν να τους αποσπάσουν πληροφορίες, χωρίς να αντιλαμβάνονται οι ίδιες για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό.

Νομίζω ότι πρέπει να χτυπήσει ένα “καμπανάκι” στις αθλήτριες, γιατί όταν υπάρχει ένα αποτέλεσμα που στα μάτια των επιτήδειων είναι “περίεργο”, τότε τίθεται το ερώτημα μηπως ήταν εσκεμμένο ή χειραγωγημένο, κάτι που σίγουρα φτάνει και “στα αυτιά” των κοριτσιών. Κι αυτό είναι δυσάρεστο, γιατί έτσι χάνεται και η “μαγεία του αθλητισμού’, στην οποία μπορεί κάποιος θεωρητικά ισχυρότερος να χάσει από έναν θεωρητικά ασθένεστερο αντίπαλο.

Θεμιτή είναι η κάθε ενημέρωση που γίνεται, αλλά νομίζω ότι χρειάζεται περισσότερο οι κανόνες και η νομοθεσία να είναι πολύ πιο ξεκάθαροι. Εκεί πέρα θεωρώ πως είμαστε πολύ πίσω και για αυτό ίσως πολλές φορές να δημιουργούνται καταστάσεις δυσάρεστες….”

Πηγή: pasap.eu

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ