Εκτυπώστε τη σελίδα
05-01-2015 19:39

Ο Μπερούτο αποκάλυψε το μυστικό των Iταλών στις υποδομές του βόλεϊ

Η έλευση του Μάουρο Μπερούτο ξεχώρισε στα σεμινάρια του ΣΕΠΠΕ που για άλλη μια φορά αποτέλεσαν όαση για το άθλημα.

Ο άλλοτε τεχνικός του Παναθηναϊκού, συνεργάτης του Τζιαμπάολο Μοντάλι στον Ολυμπιακό και στην Εθνική Ελλάδας και ομοσπονδιακός προπονητής της Ιταλίας αναφέρθηκε σε ενδιαφέροντα τεχνικά θέματα και στις μελέτες και στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει ο ίδιος και η ιταλική ομοσπονδία για να αντιστρέψουν την τάση μείωσης της ενασχόλησης παιδιών στις μικρές ηλικίες.

Η έρευνα τους έδειξε πως στα αγόρια μετά την ηλικία των 13 ετών έχαναν πολλά παιδιά.

Ο Μπερούτο σε συνεργασία με την ιταλική ομοσπονδία μελέτησε το αρχείο των δελτίων των 13χρονων που αγωνίστηκαν στα πρωταθλήματα. Συγκέντρωσε τον μέσο όρο ύψους και βάρους. Το ύψος είχε μέσο όρο 1μ.62 και τα παιδιά έπαιζαν με ύψος φιλέ 2μ.24.

Στη συνέχεια ζήτησε τη βοήθεια μαθηματικών και τους ζήτησε να φτιάξουν αγωνιστικές συνθήκες με τα νέα δεδομένα που είχε συγκεντρώσει για τα παιδιά ηλικίας 13 ετών.

Η απάντηση των μαθηματικών ξάφνιασε τους πάντες αλλά ο Μπερούτο και η ιταλική ομοσπονδία την υιοθέτησαν.

Σύμφωνα με αυτή, τα γήπεδα αντί για 9Χ9 σε κάθε περιοχή θα έπρεπε να έχουν διαστάσεις 6,5Χ6,5, πιο ελεφριά μπάλα και το φιλέ κατέβηκε κοντά στα 2μ.

Η ομοσπονδία άλλαξε τα πάντα, κατέβασε το φιλέ στα 2μ. και διοργάνωσαν πρωταθλήματα 6Χ6 και 3Χ3.

Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά καθώς άμεσα οι ομάδες διπλασιάστηκαν από τις 380 που ήταν την περίοδο 2010-11.

Ο αριθμός των παιδιών υπερδιπλασιάστηκε όπως και η επαφή τους με το άθλημα. Επίσης καθιερώθηκε γενικό μητρώο με ειδικές αναφορές στις επιδόσεις και την πρόοδο των παιδιών αλλά και των συλλόγων τους με ειδικά μπόνους, βραβεύσεις και προωθητικές ενέργειες.

Ολα αυτά συμβαίνουν μόλις στην γειτονική Ιταλία που είναι μία ώρα με το αεροπλάνο. Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι πως ο Μπερούτο άρχισε την ανάλυση του στα θέματα υποδομής στο τέλος της ομιλίας του στους προπονητές κι αφού οι περισσότεροι είχαν αποχωρήσει ενώ άλλοι του φώναζαν «μας τα λες την άλλη φορά». Ευτυχώς που είχαν μείνει στην αίθουσα 3-4 προπονητές και τον πίεσαν να παρουσιάσει τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του, ενώ και ο ίδιος είπε πως είναι πρόθυμος να τα παρουσιάσει σε όποιον φορέα του τα ζητήσει. Για να δούμε...

2 σχόλια

  • Comment Link ΑM Τρίτη, 06 Ιανουαρίου 2015 12:26 posted by ΑM

    πρεπει να καταλαβουν οι υπευθυνοι που φτιαχνουν τα ηλικιακα πρωταθληματα.οτι αυτα ειναι πρωταθληματα με στοχο την δημιουργια οσο γινεται καλυτερων αθλητων/παικτων τεχνικα και τακτικα και δεν πειραζει στον βομο της βελτιωσης των αθλητων/τριων να αλλαξουμε και μερικους κανονες του αθληματος.ολες οι ισχιρες χωρες στο χωρο της πετοσφαιρισης το πρατουν αυτο και βλεπουμε τα αποτελεσματα.

  • Comment Link leuteris Τρίτη, 06 Ιανουαρίου 2015 11:15 posted by leuteris

    ολοι οι προπονητες μεσα στην αιθουσα ηταν.αλλη φορα να διασταυρωνετε τις πληροφοριες σας αν δεν εισαστε οι ιδιοι μεσα!