1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
12-08-2014 17:29

Η «συνθήκη της ειρήνης» και η «μάχη των πάγων»

Αποστολή ΠΣΑΤ, Κώστας Χατζηδημητρίου

Η πόλη Ταρτού όπου φιλοξενεί τον 1ο όμιλο του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος νεανίδων είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Εσθονίας και απέχει 180 χλμ νοτιανατολικά από την πρωτεύουσα Ταλίν. Έχει πληθυσμό 100.000 κατοίκων και είναι γνωστή για τον πολιτιστικό- πνευματικό χαρακτήρα της.

Εδώ είναι η έδρα του παλαιότερου πανεπιστήμιου της «τίγρης του Βορρά», όπως αποκαλούν την Εσθονία. Ιδρύθηκε από τον Βασιλιά Γκουστάβο της Σουηδίας το 1632 και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα στην Ευρώπη. Αποτελείται από 150 κτίρια, τα περισσότερα κοσμούν την πόλη ως αρχιτεκτονικά μνημεία. Έχει 17.000 φοιτητές και περισσότερες από 4.000 επιστημονικές δημοσιεύσεις.

Η «συνθήκη της Ειρήνης»

Η πόλη είναι σημείο αναφοράς για την χώρα και την Βόρεια Ευρώπη για την «συνθήκη Ειρήνης» του Ταρτού μεταξύ της Εσθονίας και της Σοβιετικής Ρωσίας που υπογράφτηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1920 σηματοδοτώντας την λήξη του Εσθονικού Πολέμου Ανεξαρτησίας. Οι κύριοι όροι της συνθήκης ήταν ότι η Ρωσία αναγνώριζε την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας της Εσθονίας και αποποιούνταν στο διηνεκές από κάθε δικαίωμα στα εδάφη της.

Η συνθήκη καθόρισε τα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Εσθονίας, διασφάλισε το δικαίωμα της ανταλλαγής πληθυσμού και απαιτούσε την επιστροφή στην Εσθονία ότι κινητής περιουσίας είχε μεταφερθεί στην Ρωσία κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ρωσία ακόμα συμφώνησε να απαλλάξει από όλα τα χρέη της Τσαρικής περιόδου την Εσθονία και να πληρώσει 15 εκατομμύρια χρυσά ρούβλια (το αναλογικό μερίδιο της Εσθονίας από το απόθεμα χρυσού της Ρωσικής Αυτοκρατορίας). Επιπροσθέτως η Ρωσία συμφώνησε να παραχωρήσει στην Εσθονία δικαιώματα εκμετάλλευσης σε ένα εκατομμύριο εκτάρια δασικής γης και να κατασκευάσει σιδηροδρομική γραμμή από τα εσθονικά σύνορα στην Μόσχα. Σε αντάλλαγμα η Εσθονία δεσμεύθηκε να επιτρέψει στην Σοβιετική Ρωσία να κατασκευάσει λιμάνι στο Ταλίν ή σε άλλη πόλη και ηλεκτρικό σταθμό στον ποταμό Νάρβα.

Η «Μάχη των Πάγων»

Την πόλη διασχίζει ο ποταμός Εμάγιογκι, που συνδέει τις δύο μεγαλύτερες λίμνες της Εσθονίας. Η λίμνη Πέιπους που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση είναι η μεγαλύτερη υπερεθνική και 4η μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού της Ευρώπης καλύπτοντας 3,500 km², δηλαδή όσο είναι η έκταση της Εύβοιας!

Η λίμνη μνημονεύεται για την ιστορική «Μάχη των Πάγων» που έλαβε χώρα ανάμεσα στη Φεουδαλική Δημοκρατία του Νόβγκοροντ και το λιβονικό παρακλάδι των Τευτόνων Ιπποτών στην παγωμένη λίμνη Πέιπους την 5η Απριλίου 1242.

Η νίκη του Νόβγκοροντ ανέκοψε την επέκταση των Τευτόνων και πιθανά τον καθολικισμό των ανατολικών σλάβων. Αυτή η μάχη θεωρείται τεράστιας σημασίας και οι Σοβιετικοί την χρησιμοποίησαν ως προπαγάνδα για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μάλιστα κατόπιν παράκλησης του Στάλιν, ο Σεργκέι Αϊζενστάιν γύρισε την κινηματογραφική ταινία «Αλέξανδρος Νιέφσκι» - η αναπαράσταση της Μάχης του Πάγου θεωρείται μια από τις πιο εμβληματικές σκηνές του παγκόσμιου κινηματογράφου. Έτυχε μάλιστα η αντεπίθεση του Κόκκινου Στρατού να συμπέσει με τα 700 χρόνια από τη μάχη, γεγονός που τιμήθηκε με την καθιέρωση του παρασήμου του «Τάγματος του Αλεξάνδρου Νιέφσκι» για όσους θα διέπρεπαν στις μάχες.

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ