1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
15-07-2014 19:55

Παπαδόπουλος: «Βήμα-βήμα μπορούμε να φτάσουμε ψηλά»

Την πρόκριση στην 8άδα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Νεανίδων έθεσε ως στόχο ο Ομοσπονδιακός μας τεχνικός Κώστας Παπαδόπουλους μιλώντας στην εκπομπή ΣΠΟΡ ΣΚΟΡ ΡΕΚΟΡ του ART FM 90.6. Παράλληλα ο προπονητής της Εθνικής Νεανίδων μίλησε για την συμμετοχή στο Βαλκανικό πρωτάθλημα, ενώ αναφέρθηκε και στην διαφορά φιλοσοφίας που υπάρχει με την Ιταλία όπου εργάζεται… 

Ο τεχνικός της Νεανίδων αφού αναφέρθηκε στην επιτυχία της πρόκρισης υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα πάει στην Εσθονία με στόχο την πρόκριση στην 8άδα, ενώ παράλληλα τόνισε πως αυτή η φουρνιά αθλητριών μπορεί να πετύχει σημαντικά πράγματα…

Ο Έλληνας τεχνικός αναφέρθηκε και στην διαφορά φιλοσοφίας που υπάρχει με την Ιταλία όπου εργάζεται, ενώ επεσήμανε πως αρκετά πράγματα μπορούν να αλλάξουν παρά τα οικονομικά προβλήματα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Κώστα Παπαδόπουλου στον ART FM 90.6 :

Για την επιτυχία της πρόκρισης : «Ήταν ένα τουρνουά ειδικών συνθηκών για τα παιδιά που είναι γεννημένα το 96 και το 97 και μας έχουν φέρει την 5η θέση στην Ευρώπη ως Κορασίδες. Από αυτά τα παιδιά λοιπόν που ήταν τα τελευταία 2-3 χρόνια μια ομάδα, έπαιζε ένα μεγάλο κομμάτι του βασικού κορμού του τουρνουά για πρώτη φορά.

Παίξαμε ένα εξαιρετικό τουρνουά και ήδη στις δύο πρώτες αγωνιστικές καταφέραμε να πάρουμε την πρόκριση. Αν σκεφτείτε πως παίζαμε χωρίς τις δύο βασικές μας ακραίες, χωρίς την βασική μας πασαδόρο και μια από τις δυο κεντρικές που ήταν βασικές σε όλη αυτή την πορεία των τελευταίων χρόνων, είναι μεγάλη υπόθεση η πρόκριση που πήραμε.

Είναι ακόμη σημαντικότερη αυτή η επιτυχία γιατί στο βόλεϊ όπως ξέρουμε η μετάβαση από τις Κορασίδες στις Νεάνιδες κρατά κοντά στα δύο χρόνια και ουσιαστικά πρέπει να μιλάμε πλέον για γυναίκες. Οι αθλήτριες που είναι 18-19 ετών και παίζουν στα πρωταθλήματά μας είναι αρκετές, αλλά φανταστείτε πως οι αντίστοιχες κοπέλες του εξωτερικού παίζουν στην Α1 της Ιταλίας, την Α1 της Πολωνίας που είναι πολύ προηγμένα πρωταθλήματα. Οπότε αυτή την διετία η ψαλίδα ανοίγει.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό που περάσαμε στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Νεανίδων κάτι που γίνεται έπειτα από 16 ή 18 χρόνια νομίζω. Ένα άλλο που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι μπαίνοντας σε αυτή την 12άδα θα πρέπει να αναλογιστούμε και ποιες ομάδες έχουν μείνει εκτός…

Έχει μείνει εκτός η Πολωνία που ήταν πρωταθλήτρια, η Γαλλία, η Γερμανία. Εκτός από το ότι είναι πολύ καλές ομάδες, είναι ομάδες που προέρχονται από πολύ καλά οργανωμένα προγράμματα που δουλεύουν πολλά χρόνια τώρα. Αν τα συναθροίσουμε όλα αυτά και δούμε όπως είπαμε και τις πολλές απουσίες που είχαμε, είναι πραγματικά μεγάλη επιτυχία αυτή η πρόκριση».

Για την συνέχεια : «Τα παιδιά τώρα έχουν ένα 10ημερο ξεκούρασης και μετά ξαναμαζευόμαστε. Έχουμε να παίξουμε στο Βαλκανικό πρωτάθλημα. Θα είναι σαν ένα είδος προετοιμασίας, αφού από τις 12 ομάδες που θα συμμετάσχουν στο Ευρωπαϊκό οι 4 είναι από τα Βαλκάνια. Βουλγαρία, Σερβία, Τουρκία, εμείς και αν βάλουμε και την Σλοβενία που είναι κοντά μας, τότε υπάρχει στην περιοχή μας ένας δυνατός «πυρήνας» για την Ευρώπη».

Για το θα πρέπει να περιμένουμε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα : «Αυτή η ομάδα έχει δείξει ότι κάνοντας βήμα – βήμα τις προσπάθειές της μπορεί να φθάσει ψηλά. Αν μπορούμε να πούμε έναν στόχο σίγουρα αυτός μπορεί να είναι η είσοδός μας στην 8άδα. Δεν μπορούμε να λέμε μεγάλες κουβέντες. Δεν ξέρουμε αν θα έχουμε ξανά τις ίδιες απουσίες. Πάντως η πρόκριση έχει δώσει μεγάλη αυτοπεποίθηση στα παιδιά που αναπλήρωσαν τις απούσες. Εμείς θα πάμε έχοντας την ίδια λογική. Βήμα – βήμα και θα κάνουμε συνειδητά την προσπάθειά μας. Το τι θα βγει θα δείξει».

Για τις διαφορές που υπάρχουν με την Ιταλία όπου εργάζεται : «Η διαφορά επιπέδου είναι μεγάλη. Αυτό που πιστεύω πως έχουμε παρεξηγήσει εδώ είναι ότι πάντα έχουμε μπροστά μας σαν πρόβλημα το οικονομικό. Όντως υπάρχει οικονομικό πρόβλημα, αλλά η τεράστια διαφορά είναι στην οργάνωση ενός project που πολλά πράγματα τα λύνεις με πρακτικές κινήσεις. Σίγουρα οι Ιταλοί έχουν μια μεθοδολογία και εμπειρία χρόνων. Εγώ έχοντας ζήσει εκεί και συνεχίζοντας να δουλεύω στην Ιταλία πιστεύω πως κάποια πράγματα μπορούμε να τα κάνουμε καλύτερα παρά την οικονομική κρίση.

Για την διαφορά στην φιλοσοφία που υπάρχει στα θέματα ανάπτυξης : «Θα μιλήσω από την πλευρά του προπονητή αναφέροντας το δικό μου project που έχει ένα πλάνο τριών ετών για την ομάδα μου και το τηρούμε απαρέγκλιτα Είτε τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα από ότι τα υπολογίζαμε (όπως πήγαν φέτος), είτε χειρότερα. Αυτό σου δίνει την ευχέρεια να δουλέψεις χωρίς την πίεση του αποτελέσματος. Όλοι θέλουμε να κερδίζουμε, αλλά είναι σημαντικό να βάζεις έναν στόχο μακροπρόθεσμο με κάποια στάδια ενδιάμεσα και να τα τηρείς απαρέγκλιτα. Αυτό το προσφέρουν στην Ιταλία. Εδώ κάτι τέτοιο δεν έχει περάσει ακόμη στην φιλοσοφία μας».

Για το μέλλον του Ελληνικού βόλεϊ και αν μπορούμε να δούμε φως στο τούνελ : «Εγώ θεωρώ ότι αυτή η φουρνιά των Νεανίδων που ήταν δηλαδή πριν η Κορασίδων και έφεραν επιτυχία, όπως και αρκετά παιδιά στην Εθνική γυναικών που έχουν ρίξει τον μέσο όρο ηλικίας μιας και μέχρι πριν λίγο ήταν Νεάνιδες, μπορούν να κάνουν πράγματα.

Ένα σημαντικό βήμα που πρέπει να γίνει –και έχει αρχίσει ήδη να γίνεται – είναι να έχουν την θέληση και την διάθεση τα παιδιά να δοκιμάσουν την τύχη τους στο εξωτερικό. Αυτό θα τα ολοκληρώσει σαν χαρακτήρες πρώτα και θα τους δώσει την δυνατότητα να ανταγωνιστούν σε ένα υψηλότερο επίπεδο που μόνο κέρδος μπορεί να τους χαρίσει.

Αν κάτσω να υπολογίσω πρόχειρα για τη νέα χρονιά κοντά στα 10 παιδιά νεαρά, πέραν από τις Νεάνιδες και τις γυναίκες, θα βρίσκονται στην Ευρώπη, ενώ υπάρχουν και 3-4 παιδιά που είναι ήδη στην Αμερική. Αυτό είναι εμπειρίες που συσσωρεύονται και σε αγωνιστικό επίπεδο και σε προσωπικό που ολοκληρώνουν τον αθλητή. Όλο αυτό ίσως είναι το επιπλέον που χρειάζεται μια φουρνιά ταλέντων».

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ