Εκτυπώστε τη σελίδα
05-10-2013 18:29

Οταν φοβάται η ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει σερβίς και καρφιά!

Του Βαγγέλη Μπραουδάκη
Οι σπασµωδικές κινήσεις και οι επιστολές «απόγνωσης» της Ελληνικής Αστυνοµίας, που νιώθει ανήµπορη να αντιδράσει αποτελεσµατικά και να καταστείλει το µπαράζ βίας, µε πρόσχηµα την οπαδική αντιπαλότητα, δηµιούργησαν έναν άνευ προηγουµένου κλαυσίγελο και εν τέλει τη µαταίωση των χθεσινών αγώνων βόλεϊ της ΑΕΚ, του Παναθηναϊκού και του Ολυµπιακού για το Λιγκ Καπ στην Αττική ελάχιστη ώρα πριν από το προγραµµατισµένο σερβίς τους!
Η έκρηξη στον σύνδεσµο φιλάθλων του Παναθηναϊκού στα Πετράλωνα τα ξηµερώµατα (τελευταίο κρούσµα σε σειρά επεισοδίων τελευταία) σήµανε πρωτοφανή συναγερµό στη ΓΑΔΑ, καθώς οπαδοί των «πράσινων», των «ερυθρόλευκων» και των «κιτρινόµαυρων» επρόκειτο να περιφέρονται όλο το τριήµερο στα νότια και στα βόρεια προάστια (µε αφορµή τους αγώνες βόλεϊ των οµάδων τους) και οι πιθανότητες συγκρούσεων στις πλατείες και στα στενά φάνταζαν εφιαλτικές στο µυαλό των αξιωµατικών της ΕΛ.ΑΣ.


Ετσι, στις 10 το πρωί ο γενικός αστυνοµικός διευθυντής Αττικής, υποστράτηγος Κωνσταντίνος Μιχαιρίνας, απέστειλε κατεπείγουσα επιστολή προς τον υφυπουργό Αθλητισµού µε θέµα τους προγραµµατισµένους για το απόγευµα αγώνες βόλεϊ Κηφισιά – Ολυµπιακός, ΑΕΚ – Παναθηναϊκός (στη Γλυφάδα), τους σηµερινούς Ολυµπιακός – Παναθηναϊκός, ΑΕΚ – Κηφισιά και τους αυριανούς Ολυµπιακός – ΑΕΚ και Κηφισιά – Παναθηναϊκός.

Στο έγγραφο αναφέρονται τα εξής:

«Το τελευταίο χρονικό διάστηµα και ιδίως από τον µήνα Ιούλιο και εντεύθεν έχουν σηµειωθεί εκατέρωθεν επιθέσεις µε αυτοσχέδιους εµπρηστικούς µηχανισµούς σε βάρος συνδέσµων των οπαδών του Παναθηναϊκού και του Ολυµπιακού, ενώ επίσης έχουν πραγµατοποιηθεί και συµπλοκές µεταξύ οπαδών των οµάδων Ολυµπιακού, Παναθηναϊκού και ΑΕΚ, µε αποτέλεσµα σοβαρούς τραυµατισµούς ατόµων και σηµαντικές φθορές σε οχήµατα, καταστήµατα και οικίες, µε αποκορύφωµα τη ρίψη χειροβοµβίδας έξωθεν συνδέσµου του Ολυµπιακού την 5/9/13 στο Παγκράτι και την τοποθέτηση ισχυρού εκρηκτικού µηχανισµού σε σύνδεσµο φιλάθλων του Παναθηναϊκού στα Πετράλωνα περί την 03:00 ώρα της σήµερον 4/10/13.

Επειδή τα προαναφερόµενα αποτελούν σοβαρό δείγµα έξαρσης της οπαδικής βίας και δηµιουργούν κλίµα αναστάτωσης και ανησυχίας στους πολίτες, αφού λαµβάνουν χώρα στον αστικό ιστό της Αττικής διασαλεύοντας τη δηµόσια τάξη και ασφάλεια, σε συνάρτηση µε υφιστάµενες πληροφορίες περί προθέσεων δηµιουργίας συµπλοκών/επεισοδίων µεταξύ φιλάθλων ιδίως στους αγώνες πετοσφαίρισης που είναι προγραµµατισµένοι για τις 4, 5 και 6/10/2013, παρακαλούµε όπως αποφασίσετε την απαγόρευση διάθεσης εισιτηρίων για τις εν λόγω αθλητικές συναντήσεις, σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 5 παρ. 1 του Ν. 4049/2012, ώστε να αποφευχθεί µετακίνηση και παρουσία φιλάθλων των υπόψη συλλογών στις αθλητικές εγκαταστάσεις διεξαγωγής των αγώνων».

Το αίτηµα της ΕΛ.ΑΣ., όµως, δεν µπορούσε να γίνει αποδεκτό, αφού συσκέψεις ασφαλείας για τα συγκεκριµένα µατς είχαν ήδη διεξαχθεί από την Τετάρτη, είχαν αποφασιστεί τα µέτρα αστυνόµευσης και κυρίως είχε δοθεί το «οκ» για την προπώληση εισιτηρίων! Επιπλέον, η λίγκα του βόλεϊ ούτε να ακούσει για «κεκλεισµένων των θυρών» ήθελε, θεωρώντας ότι στοχοποιείται αναίτια το άθληµα, το οποίο δεν έχει σχέση µε την -ανεξέλεγκτη- δράση των χούλιγκαν…

«Το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο µονοπάτι» δεν λέει η παροιµία; Ε, αφού δεν µπορούσε –πρακτικά- το υπουργείο να διατάξει τη διεξαγωγή των αγώνων χωρίς θεατές κι επειδή τυχόν αναβολή τους µε υπουργική απόφαση θα δηµιουργούσε άσχηµες εντυπώσεις περί αδυναµίας της πολιτείας να αντιµετωπίσει την έξαρση της βίας, βρέθηκε ο άλλος δρόµος της µη διεξαγωγής τους! Μέσω απόφασης της Περιφέρειας λόγω έλλειψης «άδειας καταλληλότητας» των κλειστών γυµναστηρίων της Γλυφάδας και του Ζηρίνειου (για τους προγραµµατισµένους αγώνες σήµερα και αύριο στου Ρέντη δεν µπορεί να χρησιµοποιηθεί αυτός ο «δρόµος», αφού το γυµναστήριο έχει άδεια καταλληλότητας κι αναζητείται άλλος)…

Το φιάσκο µε το Ζηρίνειο

Μόνο που κι εδώ η «σκηνοθεσία» ήταν προβληµατική. Και για το κλειστό της Γλυφάδας (το οποίο φέρεται να µη διαθέτει καν… οικοδοµική άδεια, αλλά ως το τέλος της προηγούµενης σεζόν ήταν «κατάλληλο» µε δόξες και τιµές!) αλλά κυρίως για το Ζηρίνειο. Ηταν προγραµµατισµένο να ελεγχθεί χθες το πρωί, ο έλεγχος έγινε (την ίδια ώρα που η ΕΛ.ΑΣ. έστελνε την κατεπείγουσα επιστολή στο υπουργείο) κι όπως πεντακάθαρα φαίνεται στο «πρακτικό της επιτροπής ελέγχου καταλληλότητας αγωνιστικών χώρων και αθλητικών εγκαταστάσεων», που δηµοσιεύουµε, δεν έχει κανένα πρόβληµα!

Προκειµένου, όµως, να µη διεξαχθούν οι αγώνες Κηφισιά – Ολυµπιακός και Κηφισιά – Παναθηναϊκός, για τον φόβο των Ιουδαίων, το εν λόγω πρακτικό… καθυστέρησε στον δρόµο και δεν πρόλαβε να πρωτοκολληθεί στην Περιφέρεια ως το απόγευµα κι έτσι το γήπεδο θα µείνει κλειστό µέχρι τη Δευτέρα! Τότε θα πρωτοκολληθεί το πρακτικό και το γήπεδο από ακατάλληλο θα ξαναγίνει κατάλληλο…


Τραγέλαφος χωρίς τέλος στο φιλέ...


Του Κώστα Ασηµακόπουλου

ο ελληνικό βόλεϊ πλήρωσε για άλλη µια φορά τις αδυναµίες, τους φόβους και τις αναστολές της κρατικής µηχανής και η δεύτερη τη τάξει διοργάνωση του επαγγελµατικού βόλεϊ τινάχθηκε στον... αέρα. Δύο ώρες πριν από τις αναµετρήσεις ΑΕΚ - Παναθηναϊκού στη Γλυφάδα και Κηφισιάς - Ολυµπιακού στο Ζηρίνειο η Περιφέρεια µπλόκαρε τις άδειες των αγώνων οι οποίες έτσι κι αλλιώς ήταν στον... αέρα.

Είναι κοινό µυστικό εδώ και πολλούς µήνες ακόµα και χρόνια σε κάποιες περιπτώσεις πως τα περισσότερα γυµναστήρια δεν έχουν άδειες λειτουργίας. Τα παράδοξα και τα παράλογα δεν έχουν τέλος. Την Τετάρτη έγιναν συσκέψεις για µέτρα τάξης παρουσία της αστυνοµίας, εκπροσώπων της Περιφέρειας, των σωµατείων και της διοργανώτριας (ΕΣΑΠ) αλλά δύο ώρες πριν από την έναρξη των αγώνων κι ενώ οµάδες και φίλαθλοι βρίσκονταν καθ' οδόν ειδοποιήθηκαν για την απαγόρευση της Περιφέρειας.

«Βρισκόµαστε µπροστά σε έναν τραγέλαφο που όµως αποδεικνύει το µέγεθος του προβλήµατος µε τις αδειοδοτήσεις των γυµναστηρίων. Κάποια στιγµή θα πρέπει οι αρµόδιοι να πάρουν αποφάσεις και να πάψουν να ταλαιπωρούν τα σωµατεία, τους επενδυτές και το φίλαθλο κοινό» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ, Παντελής Ταρνατόρος, και παραδέχτηκε πως όσα έγιναν χθες σε Γλυφάδα και Ζηρίνειο δεν έχουν προηγούµενο.

Κανονικά σήµερα το ντέρµπι «αιωνίων»

Σήµερα (7 µ.µ.) αναµένεται να διεξαχθεί κανονικά το ντέρµπι Ολυµπιακού - Παναθηναϊκού στο γυµναστήριο του Ρέντη αφού το γυµναστήριο «Μελίνα Μερκούρη» έχει άδεια λειτουργίας, ενώ µέχρι χθες το βράδυ δεν είχε υπάρξει απαγόρευση εισόδου στους οπαδούς του Ολυµπιακού.

Δευτέρα στο... Ζηρίνειο!

Το εκπληκτικό στην υπόθεση είναι πως η Επιτροπή Πρωταθλήµατος της ΕΣΑΠ σε έκτακτη συνεδρίασή της χθες βράδυ και µετά τη σύµφωνη γνώµη των εµπλεκοµένων ΤΑΑ όρισε εκ νέου τους αγώνες που αναβλήθηκαν στον 2ο όµιλο του Λιγκ Καπ «Νίκος Σαµαράς». Συγκεκριµένα, τη Δευτέρα 7/10 και την Τετάρτη 9/10 θα γίνουν τα δύο από τα τέσσερα παιχνίδια του 2ου οµίλου ττης Α' φάσης του Λιγκ Καπ 2013 «Νίκος Σαµαράς» που αναβλήθηκαν µετά την απαγόρευση της Περιφέρειας.

Με δεδοµένη την αδειοδότηση του Ζηρινείου (πέρασε η επιτροπή ελέγχου και το ενέκρινε ως κατάλληλο) θα γίνει τη Δευτέρα 7/10 στις 7 µ.µ. ο αγώνας ΑΟ Κηφισιάς - Παναθηναϊκός, ενώ η αναµέτρηση Κηφισιά - Ολυµπιακός µετατέθηκε για το «Μελίνα Μερκούρη» του Ρέντη την Τετάρτη 9/10 στις 7 µ.µ.. Ο ορισµός των αγώνων ΑΕΚ - Παναθηναϊκός και ΑΕΚ -Κηφισιά θα αποφασιστεί στο ΔΣ της ΕΣΑΠ τη Δευτέρα 7/10 στις 12.30 µ.µ.

«Εκτέλεσαν αυτό που υπηρετούµε...»

Αγανάκτηση και απογοήτευση προκάλεσαν οι εξελίξεις στη διοίκηση της ΑΕΚ καθώς ο πρώτος εντός έδρας αγώνας σε επίσηµη διοργάνωση εξελίχθηκε σε φιάσκο. Ο πρόεδρος του ΤΑΑ ΑΕΚ, Αλέξης Αλεξίου, µιλώντας στο «Goal News» ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για όσους εµπλέκονται στο ζήτηµα των αδειοδοτήσεων ενώ τόνισε πως όλα έγιναν υπό καθεστώς φόβου και πανικού µετά τα γεγονότα στα Πετράλωνα.

«Είναι ο τέλειος ελληνικός γραφειοκρατικός παραλογισµός. Είχαν γίνει συσκέψεις για τα µέτρα ασφαλείας παρουσία εκπροσώπων των οµάδων, της ΕΣΑΠ, της αστυνοµίας και τηλεφωνικά και της Περιφέρειας. Ενα από τα πληρέστερα γυµναστήρια της Αττικής δεν έχει άδεια λειτουργίας όταν από το 2007 έχει πάρει αδειοδότηση και το 2012 πέρασε µε επιτυχία τον σχετικό έλεγχο. Ενα παράταιρο έγγραφο από την Περιφέρεια που στάλθηκε δύο ώρες πριν από το εναρκτήριο σερβίς τίναξε στον αέρα τη διοργάνωση που αποτελεί και την απαρχή της νέας αγωνιστικής περιόδου. Είναι φανερό πως οι αρµόδιες αρχές λειτούργησαν υπό καθεστώς φόβου και παραλογισµού. Η διοίκηση ΑΕΚ ζητάει συγγνώµη από τους οπαδούς της που ταλαιπωρήθηκαν. Ζητάει συγγνώµη για λογαριασµό της ελληνικής δηµόσιας διοίκησης».

Ο Αλεξίου έκανε λόγο για µεγάλη ζηµιά στο άθληµα και στον ερασιτεχνικό αθλητισµό: «Ο αγώνας έπρεπε να γίνει. Οι ευθύνες των δηµοσίων υπηρεσιών δεν είναι δυνατόν να µετατοπίζονται συνεχώς και να πλήττουν τον ελληνικό αθλητισµός. Ας αναλάβουν οι υπεύθυνοι τις ευθύνες τους. Απόψε εκτελέστηκε ό,τι υπηρετούµε στο υγιές κοµµάτι του ελληνικού αθλητισµού».

πηγή: Sentragoal.gr, Goal News.