Εκτυπώστε τη σελίδα
04-01-2013 14:21

Η ανασκόπηση του κυπριακού βόλεϊ για το 2012

Πολλά σπουδαία γεγονότα συνέβησαν την χρονιά που μας πέρασε (2012) στο χώρο του βόλεϊ στην Κύπρο. Μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της χώρας παρουσίαζεται μια ανασκόπηση όλων αυτών που πρέπει να θυμόμαστε.

Ιανουάριος
Η Κύπρος διοργάνωσε στο διάστημα 6-8 Ιανουαρίου τον προκριματικό όμιλο Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κατηγορίας Εφήβων. Συμμετείχαν οι χώρες Ελβετία, Κροατία και Κύπρος. Η Κύπρος ηττήθηκε με 3-0 από την Ελβετία και με το ίδιο σκορ ηττήθηκε και από την Κροατία και αποχαιρέτησε την διοργάνωση.
Την ίδια περίοδο η Εθνική νεανίδων συμμετείχε σε προκριματικό όμιλο Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος νεανίδων στη Λετονία και είχε για αντιπάλους την διοργανώτρια χώρα και την Δανία. Στον πρώτο αγώνα ηττήθηκε με 3-0 σετ από την Δανία και με το ίδιο σκορ ηττήθηκε και από την Λεττονία και φυσικά αποκλείστηκε. Στη συνέχεια η Εθνική νεανίδων συμμετείχε στην προκριματική φάση του ομίλου μικρών κρατών Ευρώπης νεανίδων που έγινε στην Μάλτα. Η Εθνική μας ομάδα κέρδισε και τους τρείς αγώνες της 3-1 τη Σκωτία, 3-0 την Βόρειο Ιρλανδία και 3-0 την Μάλτα.
Στα Κύπελλο Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία συναντήθηκαν σε αγώνα για τον τρίτο γύρο του Τσάλλεντζ Καπ η Ανόρθωσις και η Νέα Σαλαμίνα σε διπλές αναμετρήσεις. Νικήτρια και στα δύο βγήκε η Νέα Σαλαμίνα. Νίκησε στο πρώτο ματς με 3-1 μέσα στο Θεμιστόκλειο και 3-0 στο γήπεδο της ΑΕΛ και πήρε την πρόκριση για τον τέταρτο γύρο. Πριν την έναρξη του επαναληπτικού αγώνα ο Δήμος Αμμοχώστου και η ΚΟΠΕ τίμησαν τις δύο ομάδες με αναμνηστικές πλακέτες για την ιστορική μεταξύ τους συνάντηση στην Ευρώπη. 
Η ΑΕ Καραβά έγραψε άλλη μια χρυσή σελίδα στην ιστορία της αφού κατάφερε να αποκλείσει την Φινλανδική Ροβανιέμι. Θριάμβευσε στον πρώτο αγώνα με 3-1 και στον επαναληπτικό που έγινε στην κλειστή αίθουσα Σπύρος Κυπριανού νίκησε και πάλι με 3-2 και πέρασε και αυτή στον τέταρτο γύρο της διοργάνωσης. Ετσι η Κύπρος για πρώτη φορά στην ιστορία της είχε στις 16 καλύτερες ομάδες του Τσάλλεντζ Καπ 2 ομάδες και μάλιστα αήττητες (ΑΕ Καραβά και Νέα Σαλαμίνα).
Στις γυναίκες ο Απόλλων αγωνίστηκε εναντίον της Μπακί Μπακού από το Αζερμπαϊτζάν. Ηττήθηκε στον πρώτο αγώνα με 3-0 σετ, προσπάθησε στον επαναληπτικό αλλά η Μπακού ήταν ανώτερη και ηττήθηκε και πάλι με 3-0 και αποκλείστηκε.
Δύο σημαντικές κινήσεις έγιναν κατά τη δεύτερη περίοδο των μεταγραφών η οποία έληξε στις 31 Ιανουαρίου 2012. Ο Δημήτρης Αποστόλου της Ομόνοιας κατέληξε στη Νέα Σαλαμίνα με υποσχετική μέχρι το τέλος της περιόδου και ο Ελλαδίτης Γιάννης Μαντέκας υπόγραψε στη Ανόρθωση.
Στο συναρπαστικό όπως εξελίχθηκε πρωτάθλημα ΟΠΑΠ Α Κατηγορίας γυναικών στις 31 του μήνα ολοκληρώθηκε η πρώτη του φάση στην οποία ο Απόλλων Λεμεσού προηγείτο με 27 βαθμούς και ακολουθούσε η ΑΕΛ Λεμεσού με 26. Στην Τρίτη θέση βρισκόταν η Ανόρθωσις με 24 βαθμούς και μια θέση πιο κάτω η ΑΕΚ Λάρνακας με 22. Οι τέσσερις αυτές ομάδες στη συνέχεια θα διεκδικήσουν τον τίτλο της πρωταθλήτριας.
Στον όμιλος της διαβάθμισης συμμετείχαν οι ομάδες ΘΟΙ Αυγόρου (20 βαθμοί), Ολυμπιάδα Νεάπολης(18 βαθμοί), Πανιδαλιακός(17 βαθμοί) και Μαραθώνας(14 βαθμοί).

Φεβρουάριος 
Στη μάχη των «16» του Challenge Cup μπαίνουν ρίχθηκαν ΑΕ Καραβά και Νέα Σαλαμίνα. Η ομάδα του Καραβά αντιμετώπισε εκτός έδρας την Βελγική Πρεφαξίς Μένεν από την οποία και ηττήθηκε με 3-0. Στον επαναληπτικό που έγινε στη Λεμεσό η ΑΕ Καραβά πάλεψε αλλά και πάλι ηττήθηκε με 3-0 σετ και αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης με το κεφάλι ψηλά. Η Νέα Σαλαμίνα αντιμετώπισε την ρουμανική Τομίς Κωνστάνζα από την οποία και ηττήθηκε με 3-0 στον πρώτο αγώνα στη Λεμεσό. Στον επαναληπτικό αγώνα συνέβη κάτι πρωτόγνωρο για την ιστορία του θεσμού. Η αποστολή των ερυθρολεύκων ήταν καθηλωμένη στο Βουκουρέστι λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Ομοίως και οι διαιτητές του αγώνας καθώς και ο κομισάριος του αγώνα. Ετσι μετά από προτάσεις - εισηγήσεις προς τα δύο σωματεία και ενημέρωση των δύο Ομοσπονδιών Κύπρου και Ρουμανίας η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία εξάντλησε όλα τα ενδεχόμενα διεξαγωγής του αγώνα με αποτέλεσμα να μην διεξαχθεί ποτέ και την πρόκριση να παίρνει η ρουμανική ομάδα με το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα. Ετσι τερματίστηκε άδοξα η πορεία της Νέας Σαλαμίνας στην Ευρώπη. 
Στο εξίσου συναρπαστικό πρωτάθλημα στην Α΄Κατηγορία ανδρών όπως εξελίχθηκε στην πρώτη φάση που ολοκληρώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2012 στην πρώτη θέση βρισκόταν η Νέα Σαλαμίνα μαζί με την ΑΕ Καραβά αλλά και την Ανόρθωση που είχαν από 22 βαθμούς και στην τέταρτη θέση ήταν η Ομόνοια με 18. Οι τέσσερις αυτές ομάδες θα διεκδικούσαν τον τίτλο.
Στον όμιλο για τις θέσεις 5-7 (δεν ίσχυε για το 2011-12 η διαβάθμιση θα αγωνίζονταν οι ομάδες Παφιακός(15 βαθμοί), Ολυμπιάδα Φρ(14 βαθμοί) και Αναγέννηση Δερύνειας(13 βαθμοί).

Μάρτιος
Στις 9 του μήνα η Ενωσις Νέων Αγίου Αθανασίου αναδείχθηκε πρωταθλήτρια ΟΠΑΠ Β΄Κατηγορίας γυναικών και από την περίοδο 2012-13 θα αγωνίζεται στην Α΄Κατηγορία. Στο  κατάμεστο κλειστό του γυμνασίου Αγίου Αθανασίου πραγματοποιήθηκε και η απονομή του κυπέλλου της πρωταθλήτριας από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Δαμιανό Χατζηδαμιανού.
Στις 12 Μαρτίου η ΑΕ Καραβά νίκησε με 3-0 την Ομόνοια  και κατέκτησε μαθηματικά το πρωτάθλημα ανδρών για πρώτη φορά στην ιστορία της, μία αγωνιστική πριν το τέλος του πρωταθλήματος. Η απονομή του πρωταθλήματος έγινε μία εβδομάδα αργότερα στο γήπεδό της με αντίπαλο την Ανόρθωση, σε μια όμορφη τελετή και σε συγκινητική ατμόσφαιρα.
Στις 13 Μαρτίου η ΑΕΛ Λεμεσού στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος νίκησε με 3-2 σετ την Ανόρθωση και κατέκτησε το πρωτάθλημα για 29η φορά στην ιστορία της. Η απονομή του πρωταθλήματος έγινε αμέσως μετά το τέλος του αγώνα. Ο Μαραθώνας ήταν η ομάδα που έπεσε στην Β΄Κατηγορία.
Στις 15 Μαρτίου η Ολυμπιάδα Νεάπολης ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια ΟΠΑΠ Β΄Κατηγορίας ανδρών όταν κέρδισε με 3-2 σετ τον Αρη Λεμεσού στον δεύτερο τελικό των πλέϊ οφφς ανδρών και με σύνολο 3-1 νίκες πήρε την άνοδο για την πρώτη κατηγορία.
Οι δύο ομάδες στις 24 του μήνα συναντήθηκαν και στον τελικό του κυπέλλου ΟΠΑΠ Β Κατηγορίας ανδρών όπου ο Αρης Λεμεσού θριάμβευσε με 3-1 σετ και κατέκτησε το κύπελλο για πρώτη φορά στην ιστορία του. 
Δύο διαιτητές (Ανδρέας Δανιήλ και Χρίστος Μαϊφόσιης) απέκτησαν το δίπλωμα του διεθνή διαιτητή στη Διεθνή Σχολή διαιτησίας που διεξήχθη στην Αγκυρα της Τουρκίας και η δύναμη των διεθνών διαιτητών της Κύπρου αυξήθηκε σε έξη (Γιαννάκης Σοφοκλέους, Νίκος Ευγενίου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Ανδρέας Κωνσταντινίδης, Ανδρέας Δανιήλ, Χρίστος Μαϊφόσιης) 
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης και ο Δήμος Λάρνακας την Πέμπτη 29 Μαρτίου ανακοίνωσαν σε επίσημη συνέντευξη Τύπου την ανάληψη του Παγκοσμίου πρωταθλήματος μπήτς βόλεϊ κάτω των 19 χρόνων (11-14 Ιουλίου 2012 στις Φοινικούδες) κατηγορίας εφήβων και νεανίδων.
Η Ε.Ν. Αγίου Αθανασίου κατέκτησε και το κύπελλο ΟΠΑΠ Β΄Κατηγορίας γυναικών νικώντας στον τελικό που έγινε στην Πάφο τον Παφιακό με 3-0 σετ κάνοντας έτσι το νπάμπλ για δεύτερη φορά στην ιστορία της.

Απρίλιος
Το 26ο πρωτάθλημα ΟΠΑΠ κατηγορίας παμπαίδων και παγκορασίδων κατέκτησαν η Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου και ο Απόλλων Λεμεσού. Η Νέα Σαλαμίνα νίκησε στον τελικό των παμπαίδων την Ολυμπιάδα Νεαπόλεως με 2-0 σετ και πήρε το πρωτάθλημα για τέταρτη φορά στην ιστορία της. Ο Απόλλων νίκησε στον τελικό των παγκορασίδων την Ε.Ν.Αγίου Αθανασίου με 2-0 και κατέκτησε για Πέμπτη φορά στην ιστορία του το πρωτάθλημα.
Η Κύπρος κατέκτησε το πρωτάθλημα μικρών κρατών Ευρώπης για δεύτερη φορά στην ιστορία της (οι αγώνες έγιναν στη Σκωτία 4-8 Απριλίου 2012) σε τρείς διοργανώσεις (η πρώτη ήταν το 2006). Νίκησε όλους τους αντιπάλους της (Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Σκωτία, Σαν Μαρίνο και Βόρειο Ιρλανδία) με 3-0 σετ.
Στις νεάνιδες η Κύπρος ανέλαβε τη διοργάνωση της τελικής φάσης 6-8 Απριλίου 2012 και κατέκτησε τον τίτλο για πρώτη φορά στην ιστορία της νικώντας κατά σειρά τη Σκωτία 3-1, το Λίχτεσταϊν με 3-0 και στο πιο καθοριστικό παιγνίδι το Λουξεμβούργο με 3-0 σετ.
Στις 9 Απριλίου διεξήχθη στην κλειστή αίθουσα Κίτιον ο τελικός του Κυπέλλου ΟΠΑΠ ανδρών όπου η Ανόρθωσις Αμμοχώστου επικράτησε με 3-1 της Ομόνοιας Λευκωσίας μετά από ένα συγκλονιστικό παιγνίδι και αναδείχθηκε κυπελλούχος Κύπρου για 15η φορά στην ιστορία της.
Στις 20 Απριλίου διεξήχθη στην κλειστή αίθουσα Κίτιον ο τελικός του κυπέλλου ΟΠΑΠ γυναικών η Ανόρθωσις Αμμοχώστου νίκησε τον Απόλλων Λεμεσού με 3-0 σετ και κατέκτησε για 5η φορά στην ιστορία της το Κύπελλο.
Στον τελικό του 26ου πρωταθλήματος ΟΠΑΠ εφήβων η Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου κατέκτησε τον τίτλο για 8η φορά στην ιστορία της νικώντας με 3-0 σετ την Ανόρθωση Αμμοχώστου. 
Στυον τελικό του 22ου πρωταθλήματος ΟΠΑΠ κορασίδων ο ΝΟ Αμμοχώστου επικράτησε με 2-1 της ΑΕΚ Λάρνακας και κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία του το πρωτάθλημα.
Το 26ο πρωτάθλημα ΟΠΑΠ κατηγορίας νεανίδων κατέκτησε η Ανόρθωσις Αμμοχώστου για 3η φορά στην ιστορία της αφού νίκησε στις 29 Απριλίου σε ένα συναρπαστικό τελικό τον Απόλλων Λεμεσού με 3-2 σετ. 
Το 22ο πρωτάθλημα ΟΠΑΠ κατηγορίας παίδων κατέκτησε η Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου για έκτη φορά στην ιστορία της όταν την ίδια μέρα νίκησε στον τελικό τον Εθνικό Λατσιών με 2-1 σετ.
Η Νέα Σαλαμίνα μετά την επιτυχία της αυτή κατάφερε να κερδίσει και τις τρείς διοργανώσεις στα αναπτυξιακλά πρωταθλήματα (παμπαίδων, παίδων και εφήβων) και είναι η μοναδική ομάδα που το καταφέρνει μάλιστα 2 φορές. Η πρώτη ήταν το 2007 και έτσι κατάφερε να ισοφαρίσει την επίδοση του ΑΠΟΕΛ που είχε τις χρονιές 1993 και 1996

Μάϊος
Η περίφημη Εθνική ανδρών της Ολλανδίας βρέθηκε στην Κύπρο για προετοιμασία το διάστημα 1-10 Μαίου 2012 και έδωσε δύο φιλικές συναντήσεις με την Εθνική ανδρών Κύπρου. Η Εθνική μας ομάδα ηττήθηκε με 3-1 και 3-0 αφήνοντας πολύ καλές εντυπώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εθνική Ολλανδίας στη συνέχεια έλαβε μέρος στον Ευρωπαϊκό Λήγκ το οποίο και κατέκτησε μέσα στην Τουρκία. 
Οι εθνικές μας ομάδες ανδρών και γυναικών έσπασαν τα δεσμά των μικρών κρατών και συμμετείχαν σε προκριματικές φάσεις των αντίστοιχων Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων μετρώντας παράλληλα και δυνάμεις.
Η Εθνική ανδρών πάλεψε γερά στα ματς με την Ρουμανία στα πλαίσια της προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ανδρών. Ηττήθηκε άδικα στην Κύπρο στον πρώτο αγώνα με 3-2 σετ και στη Ρουμανία έδωσε όλες τις δυνάμεις της για την νίκη αλλά και πάλι ηττήθηκε με 3-1 σετ.
Στην προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος γυναικών η Εθνική ομάδα ηττήθηκε με 3-0 σετ στη Λετονία και στον επαναληπτικό έκανε την προσπάθεια να ανατρέψει το σκορ αλλά και πάλι ηττήθηκε με 3-0 και αποκλείστηκε από την διοργάνωση.
Στην προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μικρών κρατών Ευρώπης που έγινε στη Μάλτα (25-27 Μαίου) η Εθνική ανδρών επικράτησε άνετα όλων των αντιπάλων της και πήρε την πρόκριση στην τελική φάση που θα γίνει στην Κύπρο. Κέρδισε διαδοχικά το Μονακό με 3-0, την Μάλτα 3-0, το Σαν Μαρίνο 3-0, και την Ισλανδία 3-1
Δύο επίσημες φιλικές αναμετρήσεις έδωσε η Εθνική γυναικών στα πλαίσια της προετοιμασίας της με την Εθνική Ελλάδος και ηττήθηκε και στα δύο με 3-0 (ο αγώνας έγινε στο Αυγόρου) και με 3-1 (στη Λεμεσό). Κατά το διάστημα της παραμονής της Εθνικής Ελλάδος στην Κύπρο, υπογράφηκε από τους Προέδρους των ΚΟΠΕ και ΕΟΠΕ κ.κ. Χατζηδαμιανού και Μαυρομμάτη  στις 27 Μαίου 2012, πρωτόκολλο μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος που αφορά στις μεταγραφές πετοσφαιριστών μεταξύ των δύο Ομοσπονδιών.

Ιούνιος
Το διάστημα 22-24 Ιουνίου διεξήχθη στη Μάλτα η προκριματική φάση του Ευρωπαίκού πρωταθλήματος μικρών κρατών Ευρώπης όπου η Κύπρος πήρε την πρώτη θέση και φυσικά την πρόκριση στην τελική φάση που θα διεξαχθεί στη Μάλτα. Η Κύπρος νίκησε διαδοχικά την Ιρλανδία με 3-0, τη Σκωτία 3-0, τη Μάλτα 3-0, και το Λίχτεσταίν 3-0
Στο μπιτς βόλεϊ και στο Πανελλήνιο Μάστερς κατηγορίας γυναικών το δίδυμο της Κύπρου Μανωλίνα Κωνσταντίνου και Μαριώτα Αγγελοπούλου κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο χάνοντας στον τελικό από τις Δηλαβέρη και Νικολαίδου με 2-1 σετ (21-19, 16-21 και 13-15).
Την ήττα γνώρισαν οι Βασίλης Μιχαήλ και Δημήτρης Χαλλούμας στον προκριματικό τους αγώνα από τους Βούλγαρους Ιορντάνοφ και Κόλεφ με 2-1 σετ και αποκλείστηκαν από τη συνέχεια της διοργάνωσης Σάτελάϊτ που έγινε στη Βουλγαρία. 
Μεγάλη τιμή για την Κύπρο μετά από πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας η παρουσία του Τεχνικού Συμβούλου της Ομοσπονδίας, Γιώργου Στεφανίδη στις κληρώσεις του Τσάμπιονς Λήγκ ανδρών και γυναικών και ορισμού του σε δύο αγώνες ανδρών και γυναικών την περίοδο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2012. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά του βόλεϊ της Κύπρου που δίνονται ορισμοί ως κομισάριου αγώνων της μεγαλύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης της Ευρώπης.
Διεξήχθη σεμινάριο διαιτησίας μπιτς βόλεϊ στη Λεμεσό ενόψει του Παγκοσμίου πρωταθλήματος εφήβων και νεανίδων κάτω των 19 χρόνων που θα διεξαγόταν στη παραλία των Φοινικούδων στη Λάρνακα στις 11-14 Ιουλίου 2012.
Ολόκληρο τον μήνα διεξαγόταν κάθε τριήμερο (Παρασκευή – Κυριακή) η Σχολή Προπονητών Πετοσφαίρισης Μέσου Επιπέδου την οποία διοργάνωσε η ΚΟΠΕ σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθλητισμού του ΚΟΑ και τον Σύνδεσμο Κυπρίων Προπονητών Πετοσφαίρισης.

Ιούλιος
Η Κύπρος έδωσε έντονο το παρών της συμμετέχοντας με 5 ομάδες στο γκραν σλαμ της Θεσσαλονίκης στο μπιτς βόλεϊ που διοργανώθηκε στην γνωστή και πολυσύχναστη πλατεία Αριστοτέλους. Στο μεγάλο τελικό της διοργάνωσης των γυναικών, που καλύφθηκε τηλεοπτικά στην τηλεόραση της ΕΤ3, ζωντανά από την πλατεία Αριστοτέλους στην Θεσσαλονίκη, η Εθνική μας ομάδα (Κωνσταντίνου-Αγγελοπούλου) τέθηκε αντίπαλη με μια απο τις καλύτερες ομάδες παγκοσμίως, την Εθνική Ελλάδος (Αρβανίτη-Τσιαρτσάνη). Η ελληνική ομάδα επικράτησε με 2-0 σετ (21-18 και 21-13).
Στις 10 Ιουλίου η καρδιά του Παγκοσμίου μπήτς βόλεϊ άρχισε να κτυπά στην πόλη της Λάρνακας όπου μεταφέρθηκε ολόκληρος ο κόσμος του μπήτς βόλεϊ. Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων και νεανίδων κάτω των 19 χρόνων ήταν πλέον γεγονός. Είχαν μαζευτεί 32 ομάδες εφήβων και 32 ομάδες νεανίδων από 37 χώρες και από τις 5 ηπείρους του πλανήτη μας. Οι αγώνες άρχισαν στις 11 Ιουλίου και διήρκησαν 4 μέρες. Μία μέρα πριν πραγματοποιήθηκε δημοσιογραφική διάσκεψη στο χώρο των επισήμων του κεντρικού γηπέδου στις Φοινικούδες παρουσία πλήθος δημοσιογράφων, επισήμων αλλά και νεαρών πετοσφαιριστών/τριών.
Τη συνέντευξη τύπου άνοιξε ο Δήμαρχος Λάρνακας κ.Λουρουτζιάτης και στη συνέχεια μίλησε και ο Πρόεδρος της ΚΟΠΕ κ.Χατζηδαμιανού. Στη συνέχεια μίλησαν ο κομισάριος των αγώνων κ.Λούκας Λάος από την Εσθονία, οι μεγάλοι χορηγοί CYTA, Ocean basket, Petrolina καθώς και αθλητές/τριες από την Κύπρο, Βραζιλία, Νίγηρα και Καναδά.
Η Κύπρος συμμετείχε στους αγώνες με 6 ομάδες συνολικά. Στους έφηβους με 2 ομάδες Κυρίλ Ρουντένκο/Κωνσταντίνος Γιαννάκκος και Μίνως Αγαθοκλέους/Παναγιώτης Μιχαήλ και στις νεάνιδες με 4 ομάδες Αντωνία Θεοτή/Ζωή Κωνσταντοπούλου, Ανθή Παρλά/Μαρία Νέμεχ, Νικολέττα Στυλιανού/Αννα Ταλιαδώρου, Ιωάννα Λεωνίδου/Ερικα Ζεμπύλα. Ολες οι κυπριακές ομάδες διακρίθηκαν και πλασαρίστηκαν στις θέσεις 17-24 της παγκόσμιας κατάταξης της διοργάνωσης κερδίζοντας έτσι τις εντυπώσεις αλλά και έδωσαν υποσχέσεις για το μέλλον.
Τους αγώνες παρακολουθούσαν από το πρωϊ μέχρι το βράδυ εκατοντάδες φίλαθλοι και τουρίστες ενώ το κεντρικό γήπεδο ήτανε πάντοτε γεμάτο και ιδιαίτερα στους βραδυνούς αγώνες γινότανε το αδιαχώρητο.
H διοργάνωση ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία. Στον μεγάλο τελικό νεανίδων τέθηκαν αντιμέτωπες οι καλύτερες ομάδες. Η εκπληκτική Λιθουανία κόντρα στην περσινή παγκόσμια πρωταθλήτρια ομάδα της Πολωνίας. Νικήτρια η Λιθουανία με 2-0 σετ (21-18, 22-20) σε 39 λεπτά. Η Λιθουανία κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της τον τίτλο. 
Στον μεγάλο τελικό των εφήβων γράφτηκε ιστορία πριν ακόμα αρχίσει αφού η Πολωνία είχε καπαρώσει το χρυσό μετάλλιο. Αντιμέτωπες οι δύο ομάδες της Πολωνίας και νικητές και παγκόσμιοι πρωταθλητές οι Μπρυλ και Κουτζάβιακ που νίκησαν τους Κασμάρεκ και Κασμαρεκ με 2-1 σετ. (12-21, 21-19, 15-7) σε 47 λεπτά. Οι πρωταθλητές έκαναν την μεγάλη ανατροπή και δίκαια στέφθηκαν πρωταθλητές. Η Πολωνία λοιπόν έγραψε ιστορία στην Κύπρο, κατέκτησε για τρίτη συνεχόμενη φορά στην ιστορία της τον τίτλο και για τέταρτη συνολικά. Ακολούθησε μια φαντασμαγορική τελετή λήξης, όπως ακριβώς άρμοζε σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα, η Λάρνακα κέρδισε το στοίχημα στις μεγάλες διοργανώσεις και διαμέσου του Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Λουρουτζιάτη έπεται συνέχεια. Ευχαρίστησε δε όλους τους χορηγούς και τους 300 και πλέον εθελοντές. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης κ. Δαμιανός Χατζηδαμιανού ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στη μεγάλη επιτυχία της διοργάνωσης και ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για ανάληψη νέων μεγάλων διοργανώσεων. Ολόκληρη η Λάρνακα συνέβαλε στην επιτυχία της διοργάνωσης.
Στις 19 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Μέγαρο η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας. Στα αξιοσημείωτα είναι η επάνοδος του ΑΠΟΕΛ στην ενεργό δράση. Στο τέλος της Συνέλευσης ο κ. Δαμιανός Χατζηδαμιανού θα συνεχίσει να είναι ο Πρόεδρος της ΚΟΠΕ για άλλη μια τετραετία αφού επανεκλέγηκε χωρίς ανθυποψήφιο.
Στις 23 Ιουλίου και στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα μπιτς βόλεϊ Μανωλίνα Κωνσταντίνου και Μαρώτα Αγγελοπούλου κατέκτησαν την τρίτη θέση στη διοργάνωση που έγινε στην Καβάλα. Στον μικρό τελικό νίκησαν με 2-0 σετ (ανευ αγώνος) τις Δηλαβέρη/Νικολαϊδου λόγω αποχώρησης της Νικολαίδου.
Στις 25 Ιουλίου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων της Σχολής προπονητών μέσου επιπέδου και τα διπλώματα των 27 προπονητών θα δοθούν στις ετήσιες βραβεύσεις της Ομοσπονδίας. Την ίδια μέρα καταρτίστηκε σε σώμα το νέο ΔΣ της Ομοσπονδίας ως ακολούθως: Δαμιανός Χατζηδαμιανού (Πρόεδρος), Κώστας Κωνσταντίνου (Α΄Αντιπρόεδρος), Δημήτρης Προκοπίου (Β΄Αντιπρόεδρος), Γιάννος Προκοπίου (Γενικός Γραμματέας), Πόλυς Ευαγγελίδης (Βοηθός Γεν.Γραμματέας) Κωστάκης Κωνσταντινίδης (Ταμίας), Φίλιππος Ορφανός (Βοηθός Ταμίας) και μέλη οι: Νίκος Παπαπέτρου, Κώστας Κωνσταντίνου, Γιώργος Τσέλεπος, Παναγιώτης Παπέττας, Μαρίνος Πελαγίας, Χάρης Καράγιας, Γιώργος Κωνσταντίνου, Σωτήρης Πελεκάνος, Χρίστος Μαλέκκος, Πέτρος Κάρυος,
Στις 29 Ιουλίου στην πρώτη Παγκύπρια διοργάνωση μπιτς βόλεϊ της χρονιάς τον τίτλο στους άνδρες κατέκτησε το δίδυμο Κυρίλ Ρουντένκο/Μιχαήλ Κουσνέρεφ που νίκησαν στον τελικό τους Βασίλη Μιχαήλ/Δημήτρη Χαλλούμα με 2-1 σετ (11-21, 22-20, 26-24). Στις γυναίκες επικράτησε το δίδυμο Μανωλίνα Κωνσταντίνου/Γεωργία Χατζηδημητρίου που νίκησαν στον τελικό τις Αντωνλια Θεοτή/Ζώγια Κωνσταντοπούλου με 2-1 σετ (18-21, 21-11, 15-05). Στους έφηβους πρωταθλητές αναδείχθηκαν οι Σ.Μιχαήλ/Γ.Χρυσοστόμου που νίκησαν στον τελικό τους Α.Λιοτατή/Γ.Ευδώρου με 2-0 σετ (21-06, 21-17).

Αύγουστος
Στις 5 Αυγούστου διεξήχθη το δεύτερο Παγκύπριο πρωτάθλημα μπιτς βόλεϊ που έγινε στην παραλία των φοινικούδων στην Λάρνακα στις γυναίκες νικήτριες αναδείχαν οι Σβετλάνα Στογιάνοβα/Γεωργία Χατζηδημητρίου που επεβλήθηκαν στον τελικό των Μυροσλάβα Γκρύμπαν/Ανθή Παρλά με 2-1 σετ (20-22, 26-24, 15-09).
Στον τελικό των ανδρών πρωταθλητές αναδείχθηκαν οι Βασίλης Μιχαήλ/Δημήτρης Χαλλούμας που επιβλήθηκαν των Αγγελου Αλεξίου/Ανδρέα Τοφή με 2-0 σετ (21-19, 21-18).
 

Σεπτέμβριος 
Ο διεθνής πετοσφαιριστής της Ομόνοιας Αγγελος Αλεξίου έγινε ο πρώτος Κύπριος πετοσφαιριστής που παίρνει διεθνή μετεγγραφή σε άλλη Ευρωπαίκή χώρα πλην της Ελλάδας. Συγκεκριμένα από τις 4 Σεπτεμβρίου έχει μετεγγραφεί στην Γαλλική Μαίζέρε λε Μετζ.
Στις 5 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν λίγο πριν από τις ετήσιες βραβεύσεις της Ομοσπονδίας οι κληρώσεις των πρωταθλημάτων ΟΠΑΠ Α Κατηγορίας ανδρών και γυναικών και στη συνέχεια τελέστηκαν με λαμπρότητα οι ετήσιες βραβεύσεις της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος της ΚΟΠΕ κ.Δαμιανός Χατζηδαμιανού, ο Πρόεδρος του ΚΟΑ κ. Πάμπος Στυλιανού, ο Πρόεδρος της ΚΟΕ κ. Ουράνιος Ιωαννίδης και ο Γενικός Διευθυντής του ΟΠΑΠ κ. Μιχάλης Χειμώνας.
Σε μια όμορφη βραδιά, τιμήθηκε το ήθος, αθλητές και αθλήτριες, παράγοντες που προσφέρουν στο άθλημα της πετοσφαίρισης, οι εθνικές μας ομάδες εφήβων και νεανίδων για τις κατακτήσεις των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων μικρών κρατών στις αντίστοιχες κατηγορίες η διαιτησία καθώς και προσωπικότητες που σφράγισαν το ευγενικό άθλημα της πετοσφαίρισης στην Κύπρο. Την τιμητική του βέβαια είχε το μπιτς βόλεί λόγω της μεγαλύτερης διοργάνωσης που έγινε ποτέ στην Κύπρο, το Παγκόσμιο πρωτάθλημα κάτω των 19 χρόνων κατηγορίας εφήβων και νεανίδων που σημείωσε τεράστια επιτυχία.
Τέλος απονεμήθηκαν τα διπλώματα στους 27 προπονητές που πέτυχαν στις εξετάσεις της σχολής προπονητών μέσου επιπέδου που διοργάνωσε η Ομοσπονδία μέσω της Ακαδημίας του αθλητισμού του ΚΟΑ.
Δίπλωμα πήραν οι Ελένη Παστελλή, Μάριος Χρυσοστόμου, Θεόδωρος Τοουλιάς,Χαράλαμπος Σαββίδης,Μάριος Κοντός, Μάριος Παναγίδης,Μάριος Αμύρωτος,Πέτρος Κοντός, Μιχάλης Φωτίου, Αλέξανδρος Ευθυμίου, Σοφία Κακουλλή, Γιώργος Χαραλάμπους, Παναγιώτης Χαραλάμπους, Αριστείδης Κεφάλας, Σάββας Σάββα, Αντώνης Κωνσταντίνου, Ευαγόρας Παναγιώτου, Λιούμπομιρ Νοβάκοφ, Χρίστος Σπύρου, Γιώργος Δημητρίου, Σκεύη Ιωαννίδου, Μαρία Χατζηχριστοδούλου, Μυροσλάβα Γκρύμπαν, Μιχάλης Φελλάς, Χρυστάλλα Καραγιάννη, Δημήτρης Στέκας και Γιώργος Χρυσοστόμου.
Στις 19-21 Σεπτεμβρίου διοργανώθηκε στο Αναχαϊμ των ΗΠΑ το 33ο Παγκόσμιο Συνέδριο της FIVB. Την ΚΟΠΕ εκπροσώπησε ο Γαβριήλ Χατζηδαμιανού. Στις εκλογές που έγιναν μετά το πέρας του Κονγκρέσσου νέος Πρόεδρος της FIVB εκλέγηκε ο Αρι Γκράσα από τη Βραζιλία. 
Διεξήχθη στις 22 Σεπτεμβρίου σεμινάριο διαιτησίας υψηλού επιπέδου το οποίο παρακολούθησαν όλοι οι διαιτητές πρώτης κατηγορίας ανδρών και γυναικών και που δίδαξε το μέλος της Ευρωπαίκής Επιτροπής Διαιτησίας κ. Εμμανουήλ Κάλλης. 
Στις 28 Σεπτεμβρίου διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία σχολή διαιτησίας πετοσφαίρισης με τη συμμετοχή 52 νέων υποψηφίων διαιτητών. Τη σχολή δίδαξε ο διεθυντής διαιτησίας της ΚΟΠΕ, πρώην διεθνής διαιτητής κ.Γεώργιος Δωρίτης. Αξίζει να σημειωθεί ότι σχολή διαιτησίας διοργανώθηκε το 2008 για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια και είχε 14 δηλώσεις συμμετοχής, το 2010 είχε 40 συμμετοχές για να φθάσουμε στην μεγάλη επιτυχία του 2012 με την μεγαλύτερη προσέλευση.

Οκτώβριος
Στις 3 του μήνα πραγματοποιήθηκε  παρουσία εκπροσώπων 14 σωματείων έκτακτη Γενική Συνέλευση και έχουν εγκριθεί ομόφωνα για εισδοχή νέων μελών στην ΚΟΠΕ σύμφωνα με το άρθρο 4 του Καταστατικού τα σωματεία Αθλητική Ομάδα Διόνυσος Στρουμπίου, ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ Γερίου, ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ Πετόσφαιρα και τα οποία έχουν δικαίωμα άμεσης συμμετοχής στις διοργανώσεις της Ομοσπονδίας.
Στις 6 Οκτωβρίου άρχισε το 27ο πρωτάθλημα ΟΠΑΠ κατηγορίας εφήβων και νεανίδων. Στο πρωτάθλημα εφήβων συμμετέχουν 13 ομάδες και στο πρωτάθλημα νεανίδων 17 ομάδες.
Στις 9 Οκτωβρίου η Νέα Σαλαμίνα κατέκτησε το 11ο ετήσιο τουρνουά «Ευάγγελος Φλωράκης» που διεξάγεται στην Πάφο νικώντας στον τελικό την Ανόρθωση με 3-0 σετ.
Στις 11 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν και οι κληρώσεις των πρωταθλημάτων ΟΠΑΠ Β΄Κατηγορίας ανδρών και γυναικών.
Η πρωταθλήτρια ΑΕ Καραβά ήταν η μεγάλη νικήτρια του 20ου Σούπερ Καπ Ανδρών. Νίκησε με 3-2 σετ (25-22, 23-25, 25-21, 15-25, 15-10) την κυπελλούχο Ανόρθωση στη κλειστή αίθουσα Σπύρος Κυπριανού παρουσία 400 φιλάθλων.
Στις 13 Οκτωβρίου είχαμε πρεμιέρα και στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα. Πρόεκειται για το 27οπρωτάθλημα κατηγορίας παμπαίδων και παγκορασίδων και το 23ο πρωτάθλημα κατηγορίας παίδων και κορασίδων.
Το ΟΠΑΠ Σούπερ Καπ γυναικών κατέκτησε η κυπελλούχος Ανόρθωση όταν στον τελικό που έγινε στις 16 Οκτωβρίου στη κλειστή αίθουσα του Πανεπιστημίου Κύπρου παρουσία 500 φιλάθλων, νίκησε με 3-1 σετ (20-25, 25-23, 25-17, 25-15) την πρωταθλήτρια ΑΕΛ. Ηταν η 6η φορά που κατακτά τον τίτλο η Ανόρθωση.
Στις 19 Οκτωβρίου άρχισε το 41ο πρωτάθλημα ΟΠΑΠ Α Κατηγορίας ανδρών και στις 23 Οκτωρβίου άρχισε το 36ο πρωτάθλημα ΟΠΑΠ Α΄Κατηγορίας γυναικών.
Πρεμιέρα στα κύπελλα Ευρώπης έκανε η ΑΕ Καραβά στις 23 Οκτωβρίου όπου στο CEV Καπ ηττήθηκε στη Λεμεσό με 3-0 σετ από την Γαλλική Κάννες. Για την ίδια διοργάνωση η Ανόρθωση ηττήθηκε εκτός έδρας με 3-0 σετ από την Μαρίνα Καστέλλα της Κροατίας.
Στις 27 Οκτωβρίου διεξήχθη το τρίτο Παγκύπριο πρωτάθλημα μπιτς βόλεϊ βετεράνων άνω των 40 χρόνων. Τον τίτλο κατέκτησε η ομάδα των Κορνήλιου Ζορπή, Ανδρέα Κούμα, Σταύρου Μιχαηλίδη επιβλήθηκαν των περσινών πρωταθλητών Φρίξου Πέτρου, Γιώργου Στεφανίδη και Αγγελου Αυξεντίου στον τελικό με 25-19. Η διοργάνωση είχε μεγάλη επιτυχία και συμμετείχαν 6 ομάδες. Τα έπαθλα και τα μετάλλια στους νικητές πρόσφερε η εταιρεία Andy’s Motors.
Στις 29 Οκτωβρίου η Ανόρθωση κατάφερε να νικήσει με 3-1 σετ την Μαρίνα Καστέλλα της Κροατίας και στο χρυσό σετ να βγει νικήτρια με 15-13 και να πέρει την μεγάλη πρόκριση στην επόμενη φάση και κατέστη έτσι η πρώτη κυπριακή ομάδα που προκρίνεται στις 16 καλύτερες ομάδες αυτής της διοργάνωσης. Αντίθετα αποκλείστηκε η ΑΕ Καραβά που ηττήθηκε εκτός έδρα από τις Κάννες με 3-2 σετ ενώ έδειξε ότι μπορούσε να πάρει την πρόκριση. Η πρωταθλήτρια Κύπρου συνέχισε στο Τσάλλεντζ Καπ
Οι έξη διεθνείς διαιτητές μας ορίσθηκαν να διευθύνουν μια σειρά από αγώνων στα ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Για δεύτερη συνεχή χρονιά ο διεθνής διαιτητής Νίκος Ευγενίου κάνει αγώνες Τσάμπιονς Λήγκ και είναι ο μοναδικός Κύπριος διαιτητής στην ιστορία που έχει οριστεί σε αυτή τη διοργάνωση. Παλαιότερα (2001-02 και 2003-04) είχαμε ορισμούς των τότε διεθνών μας Γεώργιου Δωρίτη, Ζαχαρία Παπακώστα και Ανδρέα Βλοτομά.
Ο Γιαννάκης Σοφοκλέους επί σειρά ετών ορίζεται σε αγώνες CEV Cup και Challenge Cup. Ομοίως και ο Γιώργος Παπαγεωργίου καθώς και ο Ανδρέας Κωνσταντινίδης. Μετά τις επιτυχημένες εξετάσεις που είχαν τον Μάρτιο στην Αγκυρα της Τουρκίας οι νέοι μας διεθνείς Ανδρέας Δανιήλ και Χρίστος Μαίφόσιης  πήραν ορισμούς.

Νοέμβριος
Με τη συμμετοχή 7 ομάδων άρχισε στις 6 Νοεμβρίου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πρωτάθλημα ΟΠΑΠ Β΄Κατηγορίας γυναικών. Μια μέρα αργότερα με τη συμμετοχή 6 ομάδων (επανήλθαν ΑΠΟΕΛ και ΑΟ Διόνυσος) άρχισε και το πρωτάθλημα ΟΠΑΠ Β΄Κατηγορίας ανδρών.
Στις 13 Νοεμβρίου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων της σχολής διαιτησίας. 40 νέοι διαιτητές και σημειωτές έχουν περάσει τις εξετάσεις.
Στα Κύπελλα Ευρώπης και στο Τσάλλεντζ Καπ ανδρών η Νέα Σαλαμίνα ηττήθηκε στη Λεμεσό από την ΧΑΠΟΕΛ Μάτε Ασερ του Ισραήλ με 3-2 σετ. Για την ίδια διοργάνωση αλλά στις γυναίκες η Ανόρθωσις ηττήθηκε στη Λεμεσό από την Ντόμπρασταβ Μπρατισλάβας με 3-0. Την επόμενη μέρα για την ίδια διοργάνωση η πρωταθλήτρια γυναικών ομάδα της ΑΕΛ νίκησε στη Λεμεσό την Σλάβια Μπρατισλάβας με 3-1 σετ. Θρίαμβος εκτός έδρας για τον Απόλλωνα που επιβλήθηκε με 3-1 μέσα στο Μαυροβούνιο πεί της Λούκα Μπαρ. Στις 15 Νοεμβρίου στο CEV Καπ ανδρών η Ανόρθωσις ηττήθηκε από τον Παμβοχαίκό στο Θεμιστόκλειο με 3-0 σετ.
Στις 17 Νοεμβρίου ο επίτιμος Πρόεδρος της ΚΟΠΕ και επίτιμος Πρόεδρος των μικρών κρατών Ευρώπης κ.Ανδρέας Σταύρου, τιμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία (CEV), στα πλαίσια του 33ουΣυνεδρίου της με την παρουσία 48 χωρών μελών, ως επίτιμο μέλος της CEV για την πολύχρονη παρουσία και προσφορά του στο βόλεϊ. Μια μεγάλη διάκριση που τιμά βέβαια τον ίδιο αλλά και την Κύπρο γενικότερα. 
Στη Γενική Συνέλευση της CEV παρέστη και ο Ταμίας της ΚΟΠΕ κ.Κώστας Κωνσταντινίδης ο οποίος διεκδίκησε μια θέση στην εκτελεστική επιτροπή των χωρών των μικρών κρατών της Ευρώπης, δυστυχώς δεν κατάφερε να εκλεγεί.
Στους επαναληπτικούς αγώνες η Νέα Σαλαμίνα ηττήθηκε στις 20 Νοεμβρίου στο Ισράηλ με 3-0 σετ από την ΧΑΠΟΕΛ Μάτε Ασερ και αποκλείστηκε. Μια μέρα αργότερα η ΑΕΛ ολοκλήρωσε την πρόκρισή της στην επόμενη φάση με νέα νίκη επί της Σλάβια Μπρατισλάβας μέσα στην έδρα της με 3-0. Η Ανόρθωση ηττήθηκε εκ νέου με 3-0 σετ από τον Παμβοχαϊκό και αποκλείστηκε αλλά συνέχισε στο Τσάλλεντζ Καπ.
Στις 22 Νοεμβρίου ο Απόλλωνα στις γυναίκες ολοκλήρωσε και αυτός την πρόκριση νικώντας με 3-1 στη Λεμεσό τη Λούκα Μπαρ. Την ήττα με 3-0 δέχθηκε η Ανόρθωση από τη Ντόμπρασταβ Μπρατισλάβας και αποκλείστηκε.
Στις 22 Νοεμβρίου ο Τεχνικός Σύμβουλος της Ομοσπονδίας Γιώργος Στεφανίδης έγινε ο πρώτος Κύπριος κομισάριος σε αγώνα Τσάμπιονς Λήγκ. Συγκεκριμένα ήταν στον αγώνα ανδρών Δυναμό Μόσχας – Σκρα Μπελτσάτοφ 1-3. Το δεύτερο ματς οπου ορίστηκε έγινε στις 5 Δεκεμβρίου στον αγώνα Βάκιφμπανκ Κωνσταντινούπολης – Ουραλότσκα Εκατερίνμπουργκ.
Στις 23 Νοεμβρίου σε εκδήλωση απονομής του Βραβείου Αθλητικής Προσφοράς Κώστα Λυμπουρή και Νική Γεωργίου που έγινε στο Χίλτον Πάρκ στη Λευκωσία, τιμήθηκε η Αναγέννηση Δερύνειας για την προσφορά της στην αθλητική ανάπτυξη του τόπου.

Δεκέμβριος
Στις 5 Δεκεμβρίου και στη διοργάνωση Τσάλλεντζ Καπ γυναικών ο Απόλλων ηττήθηκε στη Λεμεσό από την Πιασέντζα Ιταλίας με 3-0 σετ. Για την ίδια διοργάνωση αλλά στους άνδρες η ΑΕ Καραβά ηττήθηκε με 3-1 εκτός έδρας από την Λουγκάνο Ελεβετίας.
Στις 11 Δεκεμβρίου ο Απόλλων στον επαναληπτικό του αγώνα που έγινε στην Ιταλία ηττήθηκε με 3-0 από την Πιασέντζα και αποκλείστηκε. Μια μέρα αργότερα η ενισχυμένη με τον Βραζιλιάνο Γκοδόϊ ΑΕ καραβά προσπάθησε στη Λεμεσό να ανατρέψει το σκορ αλλά ηττήθηκε και πάλι με 3-1 από την Λουγκάνο και αποκλείστηκε. 
Στις 13 Δεκεμβρίου με επιστολή της CEV προς την ΚΟΠΕ, ορίστηκαν ως κομισάριοι αγώνων ο Τεχνικός Σύμβουλος της Ομοσπονδίας Γιώργος Στεφανίδης στις 16 Ιανουαρίου 2013 στον αγώνα Τσάμπιονς Λήγκ ανδρών (πρώτος αγώνας φάσης πλέϊ οφφ) Μπερλίν Γερμανίας – Ζενίτ Καζάν Ρωσίας και ο διεθυντής διαιτησίας της ΚΟΠΕ Γεώργιος Δωρίτης στον αγώνα CEV Cup ανδρών στις 24 Ιανουαρίου 2013 επαναληπτικός προημιτελικής φάσης Αντρεόλι Λατίνα Ιταλίας – Τζενεράλι Ουντεράτσινγκ Γερμανίας. Δύο ορισμοί που τιμούν εκ νέου την Κύπρο.
Στα πρωταθλήματα ΟΠΑΠ Α Κατηγορίας ανδρών και γυναικών προηγούνται οι ομάδες της Ανόρθωσης Αμμοχώστου και η αγωνιστική δράση επαναρχίζει στις 7 Ιανουαρίου 2013.
Στο πρωτάθλημα ΟΠΑΠ Β΄Κατηγορίας γυναικών προηγείται ο Παφιακός και στο αντίστοιχο των ανδρών προηγείται το ΑΠΟΕΛ. 
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης στις 27 και 28 Δεκεμβρίου  επισκέφθηκε ευαγή ιδρύματα στη Λεμεσό και Αυγόρου αντίστοιχα δείχνοντας έτσι την κοινωνική διάσταση και το ρόλο που διαδραματίζει στην κοινωνία μας. 
Τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας συνόδευαν μέλη του ΔΣ, το προσωπικό της Ομοσπονδίας, μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου διαιτητών και Συνδέσμου προπονητών οι Ομοσπονδιακοί προπονητές καθώς και σύσσωμες οι Εθνικές ομάδες εφήβων και νεανίδων.

πηγή: volleyball.org.cy